Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Fjellklatring med kunstig hjerteventil

Hei. Jeg fikk satt inn kunstig hjerteklaff når dere var ved feiring klinikken i 08. Det jeg lurer på er: Bruker Marevan og har kunstig hjerteklaff og har tenkt meg en tur opp i høyden ( 5- 6000 meter ) . Er det noe jeg må ta hensyn til, eller er det ikke bra å reise dit? Skal ikke så høyt at jeg må bruke oksygen. Jeg er i god form går turer daglig og trener, jogging , sykkel på mølle.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig for meg å gi et konkret svar da jeg ikke kjenner tilstanden din i detalj. Generelt sett bør det jo gå greit med en slik tur, men visse ting tenker jeg på:

Hvor lenge blir du i fjellet? Hva skjer med INR-målinger og marevandosering? Vil høyden kunne påvirke graden av blodfortynning? Slike ting bør man ha tenkt gjennom på forhånd, og den beste til å svare på det er fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slankeoperasjon?

Hei Jente 40 år, har slitt de siste 3 år med mye ekstraslag, medisinert med Emconcor, Lorsartan og Tambocor. Det har vært noen slitsomme år. Har gått opp endel i vekt og klarer ikke lenger å trene uten at jeg får mye smerter i brystet og press. Er undersøkt relativt greit, men har hele tiden følt at det er er noe `mer`som ikke er funnet ut. Ba om utredning for søvnapne og fikk bekreftet det. Er 173 og 93 kg nå, ønsker hardt å gå ned, men klarer ikke. Vil en slankeoprasjon være fordelaktig ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok en klar fordel for hjertet ditt å gå ned i vekt. Du par en BMI på 31 og havner akkurat over grensen for "fedme". Dog er ikke vekten din veldig høy, og jeg tror det vil være vanskelig å få en slankeoperasjon for dette over det offentlige. Du bør helt klart forsøke andre tiltak først. Hvis trening er vanskelig kan det være en ide å fokusere mer på kostholdet. Prøv å melde deg opp på et kurs i første omgang. Feks Grethe Roede.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ablasjon eller pacemaker?

Har en kollega som siden påske har vært plaget med hjertet. Ho har hatt ablasjon? 5 ganger tidligere. Ho har vært sykemeldt, men jobber nå 60%. Ho har så vidt jeg forstår vært hos en kardiolog som ga henne betablokkere, men anbefalte ikke operasjon fordi det da kan være at hun har brent av så mye ledninger at pacemaker er eneste løsning. Blir søvnig av betablokkere så de vil ho ikke bruke, er 39 år, 3 barn fra 2-7 år, finnes det ingen råd? Ho har puls på 200, er svimmel, engstelig og stressa.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det blir altfor vanskelig for meg å gi spesifikke råd i denne situasjonen da det er mange detaljer jeg ikke kjenner. Jeg synes hun skal ta opp videre behandling med kardiologen sin. Puls på 200 er jo absolutt ikke bra, hvis det virkelig stemmer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aktivitet etter operasjon av hjerteklaff

Etter man har operert inn mekanisk hjerteklaff, hva kan gjøre, og ikke gjøre, 3 måneder etter operasjon: - Svømme/dukke under vann - Ta badstu/sauna - Ligge på magen - Få rygg/nakkemassasje (liggende på ryggen) - Aromaterapi - Mageøvelser ved trening - Yoga Er det noe av dette man bør unngå resten av livet etter å ha fått mekanisk klaff?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hva man kan og ikke kan gjøre vil være veldig individuelt. Det generelle svaret er likevel at i utgangspunktet skal man kunne klare alle de tingene du nevner i spørsmålet ditt. Så vil det være enkelte unntak hos noen, men det må da vurderes av legen.

Hvis du har mekanisk hjerteklaff må du ta helt bestemte medisiner, og dette må du være nøye med. Det kan da hende at det er enkelte matvarer du må unngå. Hør med legen din om hvilke det gjelder. Du skal også alltid informere tannlege eller lege om at du har en mekanisk klaff. Dette kan ha betydning for hva slags behandling du skal få og hvilke forhåndsregler man må ta.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner mot blodpropp

Etter hjerneslag fikk jeg påvist patent foramen ovale/PFO og heterozygot Faktor V Leiden/FVL. Et tilfelle av atrieflimmer på EKG gjorde at fastlegen satte meg på Eliquis. Etter lukking av PFO sa utskrivende lege at jeg skal bytte ut Eliquis med Albyl E. Så vidt jeg skjønner er Eliquis kraftigere og bedre for å hindre blodpropp pga. atrieflimmer og i venene pga. FVL, mens Albyl E er mest effektiv på blodpropp i arterier. Jeg ønsker ikke blodpropp verken i vener eller arterier. Har du et råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et litt vrient spørsmål. Det hele koker ned til hva som var den egentlige årsaken til ditt hjerneslag. PFO-en eller atrieflimmer?

PFO er et hull mellom høyre og venstre forkammer. Trykket i venstre forkammer er høyere i venstre forkammer enn i høyre forkammer. Det betyr at det normalt ikke skal komme over blod fra høyre side til venstre side gjennom PFO-en. Men i enkelte sitasjonen, feks hvis du hoster hardt eller trykker hardt på toalettet, kan trykket i høyre side bli forbigående høyere og blodet kan midlertidig får over i venstre forkammer gjennom PFO-en.

Vi får alle små blodpropper i høyre side av hjertet stadig vekk. Hos pasienter med faktor V leiden er det større risiko for slike propper. Disse dannes i venesystemet og forsvinner bare ut i lungene hvor de løses opp. Det blir ikke noe problem. Men hos de som har PFO kan det tenkes at det i små øyeblikk (som i nevnte tilfeller) får noen propper over til venstre forkammer. Herfra kan de følge blodstrømmen opp til hjernen og gi et hjerneslag. Hvis dette var årsaken hos deg, har man eliminert denne veien ved å lukke PFO-en. Da trenger du kun å bruke Albyl-E.

Atrieflimmer kan også gi hjerneslag, men da er mekanismen en litt annen. Siden forkamrene bare står og flimrer, står blodet i dem mer stille. Da kan det danne seg små blodpropper i forkamrene. Men denne gangen i VENSTRE forkammer. Herfra kan de følge blodstrømmen videre og gi hjerneslag. Hvis det var atrieflimmeren som var årsaken til hjerneslaget ditt, skal du ha eliquis (eller lignende).

Som du skjønner så koker det hele ned til hva som var årsaken i ditt tilfellet. Det finner man kanskje aldri ut av sikkert, og det hele avhenger av en vurdering av hva som var det mest sannsynlige. I ditt tilfelle har man nok tenkt at du sannsynligvis fikk en blodpropp i venesystemet (grunnet Leiden), som så gikk over til venstre side via en PFO og ga hjerneslaget.

Jeg synes du skal ta opp dette med hjertelegen din. Dine egne valg og ønsker må også tas med i betraktning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Influensavaksine etter hjerteoperasjon

Jeg har hørt at det er lurt å ta influensavaksinen når man har operert inn mekanisk klaff. Men går det fint å ta vaksinen når man tar betennelsesdempende tabletter (Prednisolon) mot postcardiotomy syndrom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja du bør ta vaksinen etter klaffeoperasjon og det skal gå greit å ta den selv om du bruker prednisolon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkninger i kransårene

Jeg har satt i en stent i pulsåren i magen så fikk jeg beskjed att jeg hadde lette kroniske forkalkninger i hjertet, men hadde blodgjennomstrømning i årene. noen sier jeg har angina på grunn av dette og nitro virker på smerter i bryst venstre arm og hals, men hva kan jeg gjøre for og stoppe prossessen? har kols i grad 4 også

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å stoppe eller bremse prosessen er det viktig med en kombinasjon av sunn livsstil og medisinering.

Du bør være fysisk aktiv og ha et sunt kosthold. Dette vil bidra til normal kroppsvekt, noe som forebygger forkalkning.

Du må passe på at blodtrykk og kolesterol er normalt. Medisiner kan være aktuelle. Dersom du har diabetes, må også denne kontrolleres godt. Dersom du røyker, må du slutte helt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kunstig hjerteklaff og vannkopper

Jeg har kunstig hjerteklaff og bør vel prøve å unngå enkelte infeksjoner i den grad det er mulig. Jeg har et barnebarn som har fått vannkopper. Er dette en smitte jeg bør unngå? Jeg husker ikke om jeg har hatt vannkopper selv, men antar det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De aller fleste av oss har gjennomgått vannkopper i barndommen og er sånn sett immune mot ny smitte. For pasienter med kunstige klaffer er det spesielt viktig å unngå bakterieineksjoner. Vannkopper skyldes virus og er sånn sett ikke like farlig. Det er vanskelig å gi et konkret råd om hva du bør gjøre. For sikkerhets skyld kan det vel være greit å vente noen dager til barnebarnet er friskt igjen.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Trening og høyt blodtrykk

Hva vil du anbefale av trening når blodtrykket er faretruende nær en "kritisk grense"? og hva menes med "kritisk grense" for helsen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg mener ikke hva legen din kan ha ment med kritisk grense. Det er ikke noe presist medisinsk uttrykk og det er bedre å snakke om konkrete blodtrykksverdier.

Høyt blodtrykk er skadelig for kroppen. Trening forebykker og reduserer høyt blodtrykk. Men hvis blodtrykket er svært høyt, er det lurt å få det litt ned først med medisinering og deretter starte med trening.

Spesielt kondisjonstrening har en gunstig effekt på blodtrykk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Betavivo og statiner

Hei. Jeg er 54 år og har for høyt kolesterol. Total kolesterolet er på 8. Jeg har også for høyt blodtrykk, men blodtrykket er nå stabilt igjen. Jeg bruker Candersartan S. på 4 mg. Jeg har lagt om kostholdet, jeg trener styrke tre ganger i uken og kondisjon to ganger i uken. Jeg slanker meg også. Mitt spørsmål er om jeg kan jeg bruke Betavivo fra apoteket isteden for Atorvastastin X. Jeg syntes det er litt bivirkninger med den. Håper jeg kan bruke Betavivo.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Havrefiber kan ha gunstig effekt på kolesterolet og bør derfor være en del av et sunt kosthold hos både hjertepasienter og de som ønsker å forebygge hjertesykdom. Imidlertid må det sies at den kolesterolsenkende effekten ikke er på langt nær så sterk som statiner, feks Atorvastatin. Hvis legen din har anbefalt atoravastatin bør du bruke det. Får du bivirkninger kan det være en ide å prøve en litt lavere dose, eller prøve et annet statin.

Mvh

Wasim Zahid