Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort og ICD

Hei, for 3år siden fikk jeg hjerte innf og stans ,fikk satt inn 3 stent og ICd ,har fungert meget bra etter dette.får førerkort for et og et år 2 siste år ,kan jeg få for lengre perioder ?fastlegen var usikker.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. september 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei, 

Svaret beror på flere faktorer. Det enkleste er derfor at du leser det som står i Helsedirektoratet sin veileder om førerkort om ICD. Se punkt 11.3.

veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Sykepenger som selvstendig næringsdrivende

Hei. Min mor 62år er selvstendig næringsdrivende terapeut uten forsikring. Har hun rett på sykepenger eller stønad etter slag?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. september 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hun kan ha rett til sykepenger fra dag 17. Det forutsetter at hun hadde inntekt på sykmeldingstidspunktet som gir rett til sykepenger. Sykepengene utgjør 65 % av sykepengegrunnlaget. Hadde hun tegnet tilleggsdekning for sykepenger i trygden, kan hun ha rett til 65 % eller 100 % fra første dag. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Metoprolol og alkohol

Hei. jeg har hjertebank og høy blodtrykk.Har fått utskrevet metaprolol fra fastlegen,men jeg drikker 6..7 halv liter øl hver dag.Bør jeg ta metoprolol da?Legen sa at moderat inntak av alkohol er greit,

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Man skal generelt være forsiktig med å blande medisiner og alkohol. Når det gjelder metoprolol spesielt, kan alkoholen forsterke effekten til medikamentet. Resultatet kan blir lavt blodtrykk, svimmelhet eller besvimelse. 

Du bør ikke kutte ut medisinen, men heller redusere på alkoholinntaket. Et moderat inntak av alkohol er sannsynligvis greit hvis man ellers er frisk og sunn, men har man hjertebank og høyt blodtrykk er man ikke helt frisk. 6-7 halvlitere daglig er dessuten betydelig mer enn det som kan kalles moderat. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aortastenose - fortsettelse

Hei hadde et innlegg får noen dager siden det gjald dette pg 48mmHG mean Gradient 29 mmHG HG Vmax 3.22 således moderat aortastenose , systolisk mislyd 4-6 bevaret 2. hjertelyd klinisk Euvolemisk, er det 2 typer operasjoner får dette eller hva. systolisk mislyd 4til 6 hva skjer når du kommer til 6. og det samme hva skjer når du kommer til V3.22 forstår at 4 er det høgste, hjelper det får meg og begynne og trimme, takker får svar fra deg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En aortastenose opereres når den blir alvorlig trang. Dvs Vmax over 4,0, mean gradient opp mot 50 og areal under 1 cm2. Dessuten bør pasienten ha plagsomme symptomer også, som tungpust, svimmelhet eller vondt i brystet. 

Graden på bilyden sier ikke nødvendigvis noe om alvorlighetsgraden og brukes derfor ikke i vurderingen. En bilyd egner seg kun til å sette legen på sporet. 

Aortastenose kan behandles på to måter. Det ene er åpen operasjon. Da får du full narkose, brystkassa sages opp, hjertet stanses, den gamle klaffen skrelles ut og en ny ventil sys inn. Dette er et stort inngrep og pasienten forblir på sykehus en stund. 

Den andre måten heter TAVI. Her føres det den ny klaff inn i hjertet via åresystemet. Du er våken under operasjonen og kan som regel reise hjem innen få dager. 

TAVI forbeholdes de eldste pasientene (over 75 år). De som ikke tåler vanlig operasjon. Hva som egner seg for deg vil bli avgjort av legene. Hvis begge alternativene er like aktuelle, får pasienten velge selv. 

Det er helt i orden for deg å trimme. Men hvis du får mer plager, bør du roe ned. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dame på 31 år med hjertesykdom i familien

Hei! Jeg er dame på 31 år med betydelig hjerte-/karssykdom i familien. Min far har flere utblokkeringer, utposning på hovedpulsåren, baypass og flere hjerteinfarkt. Min bestemor har hatt fire infarkt og min bestefar døde av sitt andre infarkt. Jeg har selv vært plaget med mye angst, og for mange år siden opplevde å ha angstanfall. Det jeg opplever nå, er ikke gjenkjennelig med dette. I fjor ved flere anledninger, og nå de siste to ukene har jeg opplevd å få blodtrykksfall (103/66) med "trykk" oppover begge sider i hals og stråling i underkjeve, svært høy puls (120) etterfulgt av nummenhet, svimmelhet og kvalme. Dette varer kanskje i noen minutter, kvalmen henger lengre i. Dette har alle gangene skjedd i aktivitet eller rett etter aktivitet. Jeg gjorde ikke noe med dette i fjor da jeg tenkte dette bare var stress, men føler denne gangen å ha et jevnt press over brystet i etterkant. Jeg klarer derfor ikke å slå meg til ro med at dette kun er stress, og lurer på om jeg burde ha en utredning?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er veldig sjeldent av unge kvinner i din alder har hjertesykdom. Når det er sagt så tror jeg du bør få gjort i hvert fall en viss utredning. Det virker som om dette bekymrer deg endel, og jeg tror det vil være godt for deg å vite med større sikkerhet at du ikke har hjertesykdom. 

Du bør i første omgang gå til legen din. Begynn med blodprøver på kolesterol og diabetes. Få målt blodtrykket ditt skikkelig, gjerne over 24 timer. Hvis disse tingene er i orden, er det liten sjanse for at du har noe galt med hjertet. Skulle det likevel være tvil, kan du henvises videre til spesialist eller sykehus. Feks for å gjøre en belastningstest (arbeids-EKG) av hjertet. Dersom den også er i orden, bør du kunne slå deg til ro med at du ikke har hjerteproblemer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvem skal bruke Albyl-E?

Hei Da jeg var rundt 40 sa legen min at som en "forsikring" burde alle menn over 40 gå på albyl. Jeg gjør det selv sa han. Det var på den tiden d a legen altid hadde rett. Det skal så vidt jeg vet være en del bivirkninger. Kan jeg slutte uten å stryke med i morra? Går det utover golfsvingen blr det uaktuelt. Hilsen Thore

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det stemmer ikke at alle over 40 år bør gå på blodfortynnende behandling med Albyl-E.

Følgende grupper skal bruke Alby-E:

Det som har gjennomgått hjerteinfarkt, hjerneslag eller drypp. 

De som har avleiringer i årene sine og således økt risiko for å få overnevnte tilstander.

Det er disse pasientgruppene som har nytte av å gå på Albyl-E. Hvis man bruker Albyl-E uten god grunn, høster man bare bivirkninger. Dvs, økt risiko for indre blødning. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i brystet, blodfortynnende

Var på UNN i Tromsø pga litt vondt i brystet. Alle 3 årer til hjertet var åpne - må jeg da bruke brillique? Har jo ikke satt inn stent. Bruker albyl e fra før. Føler meg litt overkjørt her og man bør vel ikke bruke medisin hvis d ikke er nødvendig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

HVis man har hatt et hjerteinfarkt (vondt i brystet og forhøyede infarkt-blodprøver) skal gå på kombinasjonen av Albyl-E og Brilique i en viss periode, selv om årene er åpne og det ikke er satt inn stent. Sannsynligvis har det vært en blodpropp i kransårene som ga infarktet, men som så løste seg opp med medisinene. For å forhindre nye propper, må man bruke kombinasjonen nevnt over en stund. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Betennelsesdempende medisin og Eliquis

Hei. Fikk påvist blodpropp i lysken for 1måned siden ( brakk stortåa i sommer ) og har gått på blodfortynnende siden. Har gått på 5 MG Eliquis morgen og kveld. Ankelen har vært hoven og veldig vond siden bruddet. Må bruke krykker. Fikk nå påvist betennelse rundt ankelen. Legen ville ikke gi meg betennelsesdempende medisin, når jeg går på blodfortynnende. Hvorfor? Er det annet jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Betennelsesdempende medisiner kan føre til magesår eller blødning i tarmen. SIden du samtidig går på på Eliquis, kan en eventuell blødning bli svært alvorlig. Derfor er det lurt å holde seg unna betennelsesdempende medisiner så lenge du går på Eliquis. Du får høre med legen din om alternativer. Kompresjonsbandasjer kan også hjelpe. Kanskje fysioterapi kan være et alternativ?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Er puls på 65 farlig?

De sa at jeg hadde angina før men det ble bedre så jeg tar ikke noe medisiner nå, men jeg har lav puls, ca. 65 er det farlig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Puls på 65 er ikke farlig, det er faktisk en sunn og normal puls. Normal hvile puls ligger mellom 60 og 80 for de fleste av oss. Men hvilepuls helt ned mot 40, og opp mot 100 kan faktisk være normalt. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Reise til Florida

Er by-pass operert. Skal fly til Florida. Varmt og høy luftfuktighet. Høyt blodtrykk, men medisinert. Litt urolig. Hva gjør jeg for å få et ok opphold i varme og høy luftfuktighet. 77 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kommer an på når bypass-operasjonen din var. Hvis du har hatt den nylig, må du høre med fastlegen din om det i det hele tatt er greit for deg å reise. Er det derimot flere måneder eller år siden du ble operert og formen nå er stabil, skal det gå greit for deg å reise. 

Eldre personer er mer utsatt i varmen. Du må passe på slik at kroppen ikke blir overopphetet. Kle deg fornuftig og med luftige klær. Bruk hatt eller skyggelue ute. Ikke stå direkte i solen for lenge. Søk skygge når du kan. Pass på at du får i deg nok væske. Ikke drikk for mye alkohol. Sørg for at du har med medisinene dine. 

Ha en flott tur. 

Mvh

Wasim Zahid