Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Bevege armene når man bruker forstøver?

Når jeg gir Mycomyst blandet med NaCl til pasienten i forstøveren, er det så bra å bevege armene til pasienten, så lungene blir strukket ut? Eller skal han/hun sitte helt stille i vanlig position når man gir den? Pasienten har diagnosen ALS og vi gir denne forstøver gange 3 daglig pga mye slim i lungerne. Han sitter med respirator.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanligvis ikke nødvendig å bevege så mye på seg under inhasjonsbehandling fra forstøverapparat. Men det skader ikke heller. Mht effekten vil det muligens kunne bidra til en bedre fordeling i lungene, men det er sannsynligvis en begrenset effekt. Når det gjelder effekten av Mucomystinhalasjoner er det også greit å vite at det kan gi en økning av mengden slim, men slimet blir mindre seigt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Er det sarkoidose?

Hei! Mann, 45 år. Tungpustet med noe smerter i høyre bryst når puster dypt. Sliten, trøtt, umotivert, influensafølelse med vondter i muskler og ledd og feberfølelse. Fryser mye og har indre kulde. Var tidligere veldig aktiv og trente mye. Jeg har de siste 2 årene vært til utredning for lungesykdom på sykehus. De har enda ikke klart å konkludere. Det er tatt flere CT, røntgen og en pet-scan. Det er funnet en oppklaring i høyre midtlapp. I tillegg er det funnet en liten noduli i venstre lunge. Det er ikke vært forandring på noen av tilstandene disse årene. Pet-scan "lyste" opp i området som viste oppklaring på røntgen. Det er tatt to bronkoskopier. Prøvene derfra har ikke vist noe. Jeg fikk for 3 år siden regnbuehinnebetennlse. Den kom tilbake 3 ganger. Den merker jeg ikke noe til nå. Jeg fikk i 2013 et lite hjerneslag og atrieflimmer. Etter to ablasjonsbehandlinger har jeg kun hatt et par korte anfall som jeg tror har vært flimmer. Våren/sommer 2013 mente legen jeg hadde hatt nyrestein. Jeg hadde store smerter og tisset blod. Jeg har i mange år vært plaget av tørr nese. Når jeg er ute så renner nesen mye. Tidligere måtte jeg bruke øyedråper pga. tørre øyne. Jeg har nå fått diagnosen cøliaki etter biopsi. Jeg mangler IgA og har MBL defekt. Jeg har nå lest om sarkoidose, og jeg syns jeg kjenner igjen så mange symptomer. Jeg er ganske sikker på at sykehuset har undersøkt for det. Sykehuset har snakket om å ta vevsprøve, men sier det er noe de helst ikke vil gjøre. Hva tenker du? Skal jeg slå meg til ro at jeg er i gode hender, og akseptere tilstanden, eller skal jeg be om henvisning til noen andre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Symptomene du beskriver er ganske mange, og det er ofte vanskelig å samle disse under en diagnose. Sarkoidose kan ha mange ulike symptomer, fordi det er en tilstand som kan affisere de fleste organer. En sikker diagnose er imidlertid vanskelig uten vevsprøve fra et affisert område. Jeg forstår at man ikke ønsker å ta biopsi fra lungene pga mulige komplikasjoner, og dessuten virker det ikke som om lungene er spesielt angrepet. Enklere er det nok fra slimhinner eller lymfeknuter som man kan kjenne gjennom huden. Jeg regner med at det er målt kalsium i døgnurin og/eller ACE (angiotensinkonverterende enzym) som begge kan være forhøyet ved sarkoidose. Hvis plagene klinger av og det ikke er forhøyet kalsium, vil nok de fleste avvente videre utvikling. Men med mye symptomer forstår jeg at du blir utålmodig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Anoro og bivirkninger

Jeg har nylig fått diagnosen kols. Går på Anoro. Er det noen kjente bivirkninger av den medisinen? Min fastlege er veldig usikker. Jeg har fått veldig nakkesmerter etter at jeg begynte med den.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. juni 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I felleskatalogen så står det en del mulige bivirkninger til denne medisinen, men det står ingenting om nakke smerter. Du kan selv lese fra felleskatalogen pasientutgave, den ligger på nett. Det er bare å søke på felleskatalogen.

Mvh Hilde

Lunge

Tuberkulose-test (IGRA) og biologiske medisiner

Hei. Jeg har akkurat testet positivt på Igra testen. Dette ble gjort i forbindelse med at jeg skal søkes på Biomedisin (?) for psoriasis og leddplager. Jeg har tidligere hatt to lungeemboli og står på livslang blodfortynnende. Hva er veien videre for meg. Mange ting å forholde seg til og nå denne positive testen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanlig å teste for mulighet for tuberkulose, også helt inaktiv, i forbindelse med oppstart med visse moderne (biologisk medisin) medisiner brukt ifm psoriasis. Dette er fordi en slik behandling kan reaktivere sovende TB-bakterier sliok at det utvikles en aktiv tuberkulose. Jeg vil anta at man vil anbefale deg å gjennomføre en kur med tuberkulosemedisin for å sikre at du ikke får slike problemer. Dette er en velkjent problemstilling i forbindelse med slik behandling, så du kan nok regne med at det blir godt ivaretatt..

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Utredninger ved pusteproblemer

Hei. Er mann 45 år 176 høy 84 kg. Har gjennom 2016 til feb 17 vært gjennom omfattende hjerte utredning. Det startet med at jeg tok kontakt med bedriftslege mars 16. Årsaken var svimmel og tungpustet ved fysisk aktivitet og pulsøkning. Hadde da høyt blodtrykk. Det ble behandlet med Candersartan 16 mg. Ble så henvist til privat hjertelege april 16 som fant betydelig belegg på begge halskar. Dette ble senere avkreftet av et annet firma etter noen mnd med så mye bivirkninger av Statiner at jeg droppet de tidlig i juli 16. Hjertefirma fant også betydelig fortykket septum 17 mm på hjerte. Hypertrofisk Kardiomyopati. Var på Feiring og fikk angiografi. De fant litt plakk på kranseåre men ikke nødvendig å behandle. Det ble og målt atrieflimmer på Holter i april 16. Ble satt på blodfortynnende medisiner. Så viste det seg i august på en ny ekkografi et annet sted at jeg ikke hadde fortykket septum på hjerte allikevel. Sykehuset mente at det første firma hadde mistolket bildene da det lå en papille muskel som gjorde at septum så fortykket ut. Noe som gjorde at jeg ble tatt av betablokkere. Tok ekstra sjekk på Volvat Majorstuen v/Finessen. Hun var enig med sykehuset om at første firma tolket bilder feil. Ingen hypertrofisk sykdom. Fortsatte med Eliquis 5 mg men de gav så mye ubehag at den ble byttet til Xarelto 20 mg noe som gav blødning i bryst. Gikk så tilbake på Eliquis. Seponerte flere ganger blodfortynnende siden de gjorde meg mere svimmel og ør i hode samt at jeg fikk øresus av de. Hver gang jeg droppet de så fikk jeg muntlig kjøreforbud på lastebil. Men jeg ble bedre i hodet av å droppe de etter bare en til to uker. Fortsatte på denne medisinen frem til januar. Ble lagt inn akutt på sykehus med forkammerflimmer 25. Jan 17. Der fikk jeg resept på Cardizem retard 120 mg. Denne har jeg nektet å ta. Har da prøvd så mye medisiner med mye bivirkninger. De jeg nevner er bare et fåtall av de som jeg har brukt. Medisin liste fra mars 16 til mars 17 er oppe i 42. Ny sykkeltest mars 17 på sykehus gav ikke svar på tungpustet noe jeg sa de ikke ville finne for jeg får pusteanfall etter å ha vært fysisk aktivitet en stund og gjerne etter en time eller mere. Det er så ille at jeg må ned i knestående for å hente meg inn igjen. Sykehuset droppet ekkografi noe som gjorde at jeg tok en ny test på Ullevål hageby legesenter. Det så bra ut både på halskar men også hjerte. Han skjønte ikke hvorfor jeg hadde blitt satt på så mye medisiner. Sykkeltest opp til 250 kW var bra. Fant heller ikke flimmer. Men skulle prøve Bisoprolol 1,25 mg for å se om det hjalp på tungpustet. Jeg prøvde de men de bremser meg så mye at jeg ikke fungerer i jobb. Min bedriftslege mener jeg er over normalt sensitiv på medisiner. Jeg får fremdeles tungpust og må sette meg ned. Føles som alt stopper opp. Har eget Ekg apparat med 3 ledninger til brystet. Den 29.04.17 drev jeg og raket plen. Fikk flere anfall med puls opp mot 176. Dette er ikke tungt arbeid. Fikk i går puls på 150 da jeg sto i dusjen noe jeg og fikk da jeg ble akutt innleggelse på sykehus i Jan 17. Nå er det slik at da sykehus ikke fanger opp dette på Ekg måler jeg hadde fra Sykehuset et håndholdt apparat så har jeg ikke flimmer sier de. Jeg er nå tatt av alle medisiner. Men symptomer er de samme som da jeg tok kontakt med bedriftslege i mars 16. Vi er ikke kommet lengre på over et år. Kardiolog på sykehuset mente jeg hadde en lungesykdom. Jeg tok derfor i 2016 spirometritest på bedriftslege sitt kontor. Den var bra med og uten astma medisin. Jeg ble nå nylig henvist Kal klinikken for lungeutredning. Men time i 2018??? Ja det er ventetid. Jeg droppet den. Ble så henvist Volvat Majorstuen. Jeg tegnet forsikring i Vertikal Helse juni 16. Lungeutredning koster kr 15000 fikk jeg beskjed om å siden jeg var til hjerte utredning i 2016 så dekker ikke Vertikal helseforsikring min test på Volvat. Jeg står da uten tilbud for dette har jeg ikke råd til. Jeg har siden mars 16 brukt over 50000 kr av egen lommebok på alt som har vært feil men som og har gjort at jeg nå sliter psykisk. Jeg sa idag opp Vertikal Helse. Jeg er medlem i LHL. Kan jeg få lunge utredning på Feiring ? Jeg har henvisning men den går da mot Volvat. Kan for ordens skyld nevne at jeg begynte på Arxocia 120 mg i 2014 pga kneartrose. Operert to ganger begge knærne. Jeg gikk på denne medisinen frem til utredning i mars 16. De ble pga blodfortynnende seponert. Jeg har blitt obs på at symptomer jeg fikk fra 2014-16 kan være bivirkninger av Arxocia. Jeg fikk og i 2016 etter mistanke om magesår reflux Somax 40 mg. Denne gikk jeg på da jeg ble lagt inn med forkammerflimmer i Jan 16. Begynte på Omnic 0,4 mg i feb 17 etter funn av godartet forstørret prostata. Denne har jeg nå droppet selv pga den og står oppført med tungpustet etc som bivirkninger. Jeg mistenker medisiner for å ha utløst det jeg sliter med. Men for å avkrefte må jeg gjennom lungeutredning. Føler at jeg nå har tapt i et system der leger/ kardiolog ikke blir enige og mange forskjellige meninger. Tilitt til helsevesenet er på tur ned. Håper dette ikke ble for mye å lese men har prøvd så godt jeg kan å forklare. Mvh Vidar

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Viser til din fyldige redegjørelse for helsetilstanden. Jeg er enig i at du bør få sjekket lungene. Det er riktig at det er lange ventelister hos lungespesialist. Alternativt går det an å sjekke priser for en enklere utredning av lungene for eksempel på hjerte-lungepoliklinikken på Glittreklinikken eller på den private lungepoliklinikken på KAL (også eiet av LHL). Det tror jeg vil være klart rimeligere enn den prisen du nevner. Men da inngår jo ikke en avansert testing med blant annet belastning på tredemølle.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvor lenge smitter lungebetennelse?

Hvor lenge etter påbegynt behandling er lungebetennelse smittsomt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Luftveisinfeksjoner spres ved dråpesmitte, i praksis altså ved hoste. Hvis man har feber er det lurt å være forsiktig, men når den går ned og hosten forsvinner er nok smittefaren over. Alt er jo også avhengig av om medisinen er effektiv og hvor effektivt eget immunsystem fungerer. I tillegg er det fornuftig å huske på at god håndhygiene også bekytter mot smittespredning. Hvis du prøver å følge med på hvordan de fleste mennesker bruker hendene ifm hoste er det enkelt å forstå hvorfor dette er effektivt!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Vondt i brystet av nøtter?

Hei. Jeg fikk litt nøtter i vranghalsen på søndag. Fikk kjempevondt i brystet etterpå. Minnet om skikkelig bronkitt. Dette har utviklet seg til det verre. I dag er det vondt i hele brystet og bak i ryggen på venstre side. Det sliter og river for hvert åndedrag og jeg kvier meg for å hoste da det gjør veldig vondt. Hadde ingen plager i luftveiene før dette. Hva kan årsaken være? Har astma og bruker ventolin ved behov. 2-4 doser i uka. Føler meg litt febersyk også.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du kan ha fått litt ned i luftveiene som irriterer. Da er det jo også fare for utvikling av infeksjon og forverring av astma. Du bør nok søke legen din hvis du ikke allerede har gjort det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bedre å være lungesyk i varmere klima?

Hei. Har en kamerat som har nedsatt lungekapasitet 68 prosent. Jeg har foreslått for ham at vi tar en tur til varmere strøk,men han tror varmere klima og da gjerne høyere luftfuktighet på eksempelvis 65 prosent vil gjøre det verre. Hva tror du ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si noe sikkert om dette. Noen blir klart verre i fuktig vær, men da ofte når det er kaldt og rått. Dette er individuelt. De fleste opplever likevel at de blir bedre i pusten ved opphold bl.a. i Spania eller Kanariøyene. Hvis det er astma eller kols som er årsaken vil dette vanligvis kunne gi en positiv opplevelse, men det er vanskeligere å forutsi ved annen type lungesykdom.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan sarkoidose gi lymfeknuter?

Hallo. Jeg er en mann på 59 år med kronisk lungesarkoidose. Ble diagnostisert ca 2008. Går fast til kontroll på ved Glittreklinikken. Siste ACE (dato ukjent) var på 88. Tok CT 29/9 og 19/4, disse viste økt antall lymfeknuter, hvorav 3 stykker har vokst over 10 mm. Ingen påviste knuter i hals, armhulser og lyske. Har også 2 tumorer I lever som via biopsi viser seg å være godartet. Kan sarkoidose gi økt vekst av lymfeknuter og angripe lever? Hvis dette skyldes sarkoidose, må det dempes? Jeg reagerer negativt på store doser kortison, og har en periode gått på Metotrexat. Hvilke andre behandlingsformer finnes?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sarkoidose kan i prinsippet affisere alle organer i kroppen. Det er heller ikke uvanlig at lymfekjertler blir forstørret i forbindelse med sarkoidose, men det er alltid vanskelig å avgjøre om dette er koblet til sarkoidosen eller om det er noe annet. Forløpene kan være svært forskjellige.

Oftest er det symptomene som avgjør om man skal behandle eller ikke. Lungesarkoidose blir vanligvis behandlet for mest mulig å unngå utvikling av arrvev i lungevevet og derved reduksjon av lungefunksjonen. I andre organer er det nok vanligere å avvente i forhold til affeksjonens betydning.

Det er prøvet mange forskjellige behandlinger, men de vanligste er fortsatt prednisolon, og alternativt metotrexat. Også nyere behandlingsalternativer er tilgjengelig, men det dreier seg da om ganske spesielle medisiner med mulighet for alvorlige bivirkninger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og bruk av Nucala og Xolair

Hei! Har du god og positiv erfaring med bruk av legemidlene nucala og xolair? Typiske bivirkninger som gjør seg gjeldende? Min behandlende lungelege vurderer om det kan være aktuelt for meg. Har brukt prednisolon (dosering etter behov) og inuxair daglig i ca 8 år. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har begrenset erfaring med disse midlene, men de skal gis bare på klare indikasjoner. I slike tilfeller kan effekten ofte være svært god, men erfaringene med alle typer medisiner vil selvfølgelig variere noe. Men totalt sett viser erfaringer internasjonalt at Nucala kan være et godt tilskudd på riktig indikasjon. Likeså er det sett mange gode resultater ved bruk av Xolair når indikasjonen er riktig. Av mulige bivirkninger er hodepine og allergisk reaksjoner samt mageplager de vanligste, og altså ikke så forskjellig fra andre medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem