Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Ubehandlet astma og ettervirkninger av alvorlig legionellainfeksjon

Hei, hva er de vanligste effektene av å gå med ubehandlet astma i over tyve år? Og hva er, i tillegg, typiske ettervirkninger av legionella-angrep (kraftig sådan, lå i koma i 6 døgn, og overlevde såvidt)?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange som får oppdaget astma først etter flere år, særlig når det har vært lite fremtredende symptomer. Betydningen av dette varierer nok, fordi det trolig avhenger av typen og omfanget av inflammasjon i bronkienes slimhinne knyttet til astmaen. Det er mulig at noen vil utvikle en mer kronisk obstruksjon (tetthet) i bronkiene, mens andre trolig ikke vil ta noen skade av dette. Dette avhenger jo også av hvilke påkjenninger luftveiene har vært utsatt for i mellomtiden, for eksempel tobakksrøyk, forurensninger i yrekssammenheng mm.

Legionella-infeksjoner kan være alvorlige og involvere flere organer i tillegg til lungene. Det beskrives høyst forskjellige ettervirkninger etter en alvorlig infeksjon av denne typen. Noen rapporterer flere overlevende uten sikre følgeproblemer, men andre vil nok ha varierende affeksjon med lungeskader i form av arrdannelse og nedsatt lungefunksjon i etterløpet. I tillegg kommer man helt ut av form når man ligger alvorlig syk så lenge. Og da tar det lang tid, mange måneder, å få trent seg opp igjen. I denne tiden vil pusten også føles mye dårligere enn etter opptrening når musklene er begynt å komme tilbake. 

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og lange flyreiser

Har Kols, grad 2. Er det spesielle forholdsregler knyttet til flyreiser på ca 4 timer?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å uttale sikkert, for det er stor variasjon innen kols grad 2. Graderingen med måling av pusting på spirometri sier ikke noe om hvordan lungevevet tar opp oksygen. Men hvis du greier å gå opp trapper uten spesielle problemer, vil det gå bra i de fleste tilfellene. Uansett kan det være fornuftig å la legen måle oksygenmetningen i blodet når du anstrenger deg, fore eksempel på en 6 minutters gangtest. Hvis den går for lavt, kan det være lurt å få dette ytterligere utredet. Det finnes en god tabell (algoritme) for hvordan dette kan vurderes når man måler oksygenmetning før og under anstrengelser. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Allergisk astma

Hei!
Jeg har allergisk astma mot fisk og og akkar. Må bruke mye seretide, ventolin og zyrtec for og holde unna. Men det funker ikke optimalt, fortsatt endel slimdannelse og hoste. Er det noe annen medisin jeg kan bruke? (Ps, jeg er fisker så å unngå disse er vanskelig)

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 31. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Allergi kan påvirke luftveiene og gi mer slim og hoste. Du bør få vurdert en bedre tilpasning av din astmamedisin hos en lungespesialist. Spray inhalert på kammer, eventuelt tillegg av montelukast er noe som kan vurderes.
Kan bruk av maske være aktuelt?

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Prognose ved lungefibrose

Kan man dø av lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose har mange årsaker og forløper forskjellig fra en person til en annen. De fleste tilfeller går over mange år, og trenger ikke utvikle seg til lungene svikter. I flere tilfeller finnes også behandlingsmuligheter. Men i noen tilfeller går sykdommen så langt at lungene svikter så mye at livet ikke kan opprettholdes.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma eller ikke?

Hei! I ca 6 år nå har jeg hatt problemer i overkroppen, og plagene er lokalisert bak brystbenet. Hovedsymptomet er ikke smertefullt men ubehag, på samme måte som betenthet eller kvalme. Har veldig vanskelig for å forklare hvordan det kjennes ut, men dette symptomet kommer som regel: - når jeg drikker kaffe, te, vin eller øl - etter måltider (får det helt uavhengig av hva jeg spiser) - hvis jeg sitter stille eller ligger, spesielt hvis jeg leser eller på konsentrere meg - om morgenen. - etter trening - av og til når jeg snuser Dette symptomet kan noen ganger være så ille at det tar lang tid for meg å reise meg opp eller å gjøre noe som helst. Jeg gjesper mye også. Jeg vil presisere at jeg ikke har hatt noe pustevansker eller kvelningsfølelser men av og til når jeg puster dypt i magen får jeg vondt eller kjenner ubehag. Symptomer som også kommer og går er smerter i brystet og høy og/eller hard hjertepuls med ujevn rytme og stiv muskelatur i overkroppen. Jeg foreslo at det kunne være en form for astma til legen og de tok spirometritest på meg som viste at jeg hadde svak utpust, så jeg har brukt astmamedisiner nå i ca 2 mnd. Bruker airomir ved symptomet jeg beskrev punktvis og det fungerer på plagene, men jeg stusser over at det er astma jeg har siden jeg ikke har pusteproblemer. Jeg har alltid jogget mye utendørs, i all slags vær og omgivelser, uten bruk av medisin, men etter jeg begynte på det har jeg måttet avbryte løpeturen etter 10 minutter på grunn av vond hals og tett bryst. Det jeg lurer på er om jeg bør avbryte astmabehandlingen og om symptomene jeg har beskrevet er noe dere kjenner igjen. Dette har vært en veldig frustrerende sykdom for meg som har hemmet livskvaliteten min de siste 6 årene og gjorde at jeg nesten ikke bestod vgs. Alle fastleger jeg snakker med sier at jeg har angst eller emosjonelt stress, men psykologen min har utredet meg for dette og sier at det ikke er tilfelle. Har tatt mange ekg-er og blodprøver og for 6 år siden røntgen av lungene men alt viser at jeg er frisk. Håper dere kan hjelpe meg å bli klok på dette. Mvh gutt (24)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Jeg skjønner godt at du syns det er vanskelig å ikke vite hva plagene dine skyldes.

Dersom legen har tatt spirometri og sagt du har litt dårlig utpust er det et klassisk astmasymptom. Du kan godt ha astma uten at du selv syns det har gitt symptomer. Mange opplever da at medisiner øker yteevnen og at de har nytte av medisinene.

Kofein og alkohol han gi brennende følelse i brystet. Dette kan være halsbrann og kan lindres med basiske drikker, eks melk eller syrenøytralisernede medisiner.

En del med astma har også reflux som gir den type symptomer du beskriver fordi hvor syre fra magesekken kommer opp i spiserøret.

Om du skal avbryte astmabehandlingen eller ikke bør du vurdere i samråd med legen din. Det kan tas spirometri før og 10-15 mintter Airomir som vil vise om den har effekt eller ikke. Dersom du ikke har astma vil det ikke være noen forskjell i lungsfunksjon før eller etter medisin. Husk at du ikke må ta medisiner om morgene før du evt skal ta en slik test.

Lykke til, vennlig hilsen Helle  

 

Lunge, Allergi, Hud

Overfølsomhet for tekstiler

Hei! Jeg er en mann på 20 år som har noen spørsmål knyttet til allergi. Jeg har siden 12-13 års alder hatt mye pollenallergi, der jeg er sterkt plaget. I tillegg har jeg kraftig katteallergi, samt at jeg reagerer svakt på hund og hest (alt dette via både prikktest og erfaring. ) Det skal nevnes at de siste 2-3 årene har pollenallergien blitt kraftig bedre, og foruten en litt hard periode i mars/april, plages jeg i mindre grad når jeg bruker medisiner. Allikevel har jeg endel plager knyttet til det jeg tror skyldes allergi. Jeg driver aktivt med langrenn, og hovedproblemet er astmasymptomer (tungpustet, slapp/hodepine, kommer ikke opp i puls, lett snue,/kløende øyne). Dette oppstår kun på kalde/fuktige dager, og jeg og lege har dermed trodd dette skyldes astma. Gjennom flere tester hos flere spesialister er dette utelukket. Dermed har jeg prøvd å angripe dette på motsatt måte; hva hvis symptomene ikke skyldes været, men heller klærne jeg bruker når det er kaldere i lufta? Jeg har prøvd meg litt frem, og det er endel som kan tyde på det. Av andre symptomer jeg har blir jeg ofte irritert i nese/øye i det jeg skifter enkelte plagg spesielt i forbindelse med ull), samt at jeg får lett rødlig hud av noen plagg i forbindelse med trening, men dette går over i løpet av minutter. Jeg skal til allergispesialist om 2 uker, og ønsker dermed å komme litt forberedt. Spørsmålet mitt til deg er dermed: Er det i det hele tatt mulig at overfølsomhet/allergi ovenfor tekstiler/kunststoffer kan gi en sentral reaksjon (altså at symptomene kommer fra andre steder enn der de berører kroppen) til tross for (relativt) milde symptomer ellers? Det er snakk om type langermede supertrøyer og ullgensere. Kan nevnes at jeg tar prikktest årlig, men jeg testes kun for det "vanlige", da jeg rett og slett ikke har tenkt over dette før. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 22. mai 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei.

 

De fleste som får reaksjoner på klær, ull eller syntetisk, får symptomer på huden og ikke i luftveiene.Type rødhet, kløe eller eksemlignende utslett i huden. Dette merkes hos mange når klærne er nye, hvis de har sterke farger og ikke er vasket før bruk. Om din hud er sensitiv kan det være at ull irriterer eller at de syntetiske stoffene i klærne blir for tette.

 

Det er alltid lurt å vaske nye klær for å fjerne rester av fargestoffer og ander kjemikalier som kan være tilsatt fra fabrikken. Bruk et parfymefritt vaskemiddel, gjerne flytende, eller skyll en ekstra omgang for å være sikker på at vaskemidlet er kommet ut av klærne. Om du benytter skyllemiddel så bør dette også være parfymefritt. Parfymedufter fra vaskemiddel og skyllemiddel kan virke irriterende på slimhinnene i luftveiene. Dette gjelder også om du benytter sterke dufter i deodorant eller kremer.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/parfymedufter-til-besvar/

Du kan lese mere om pollenallergi og andre allergier på vår nettside:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose


 

 

 

Lunge

Påvirkes astma av sukker?

Hei.
Jeg har flere ganger opplevd å bli tyngre i pusten når jeg har spist mat som inneholder mye sukker, gotteri, kaker o.l. Er det sånn at sukker virker inn på astmaen og allergien min? Kan også føle meg slapp og hoven i fingrene etterpå.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma er som kjent en kronisk betennelsestilstand i luftveiene. Det er gjort lite forskning på at sukker fremmer betennelse hos mennesker, men det er tidligere vist at høyt inntak av sukkerholdige matvarer øker blod- markører på betennelse over tid sammenliknet med sukkerfrie produkter.
Når det gjelder lungesykdommer, har eksempelvis astma vært knyttet til alt fra et lavt inntak av fisk, frukt og grønt til et høyt inntak av salt og hurtigmat. Kosthold med mye sukker, fett og salt (kaker, desserter, salte snacks og brus osv.) kan også være knyttet til høyere sjanse for å ha astma. Man har også sett at forskjellen i forekomsten av astma mellom ulike land er knyttet til sukkerforbruket.
Astma kan gi ulike symptomer hos den enkelte. At du opplever at høyt sukkerinntak gir tung pust, er helt reelt for deg, og burde gi motivasjon til å kutte ned på sukkerholdige matvarer.
Lykke til!  

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Lunge

Kan pipende pust ved forkjølelse være astma?

Datter på 9 år. Lett forkjølet med hoste og litt slim nå. God allmenntilstand. Hørte piping i pusten etter fysisk aktivitet idag, og lurer på om det er normalt ved forkjølelse? Bør hun sjekkes ut i forhold til om det kan være astma? Hun er til vanlig en aktiv jente, og hun sier selv at pipende pust kun har skjedd noen få ganger tidligere. Hun husker ikke om hun har vært forkjølet ved disse episodene. Ingen tegn til anstrengt pust utover at hun var "naturlig" andpusten etter aktivitet, og hun føler også at hun får "nok luft". Har ingen kjente allergier, og har som liten blitt undersøkt hos spesialist pga langvarig hoste; det ble den gang avkreftet mistanke om astma/allergi, og legen konkluderte med at hosten kun skyldtes irriterte luftveier som følge av trange anatomiske forhold (blodprøver (igf?) var også helt fine, og viste visstnok at hun ikke var disponert...?). Jeg lurer altså på om det er normalt å oppleve enkeltepisoder med pipende pust når man er litt forkjølet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

I utgangspunktet kan det virke som om det er forkjølelsen som gir episoder med pipende pust. Forkjølelser, som oftest er virusinfeksjoner, kan gi slimdannelse i de små luftveiene, noe som igjen fører til hoste, pustebesvær og piping. Disse symptomene kan ligne veldig på astma. Mitt råd er å se det an og heller kontakte lege for utredning om den pipende pusten vedvarer etter at forkjølelsen er over.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge

Kols og fysisk aktivitet

Er det farlig å" presse seg" litt fysisk når man har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 11. mai 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I forhold til kols sykdommen er det bare fint å presse seg fysisk. Fysisk aktivitet kan faktisk kompensere noe for det lungetapet som du har lidd.  Vil anbefale deg å ta kontakt md en fysioterapeut for å få et treningsopplegg tilpasset din kols sykdom og lungekapasitet. Hvis du har andre sykdommer i tillegg, eller er svært undervektig kan det være du trenger å ta noen forhåndsregler i forhold til trening.

Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf nr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Oksygenmetning ved anstrengelser

Hei Er det normalt når oksygenmetnigen er 96-99% ved hvile, at den faller til 92-96 ved anstrengelse/rask gange (110 i puls) Jeg er 48 år og sluttet å røyke for 4 år siden Jeg har hatt hoste de siste to månedene med og uten slim og vært hos lege spirometri undersøkelse viser normale funn av lungekapasitet Røntgenbilder av thorax viser heller ingen tegn til sykdom

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Normalt skal ikke oksygenmetingen synke merkbart ved lette/moderate anstrengelser, men ved bruk av pulsoksymeter er ikke verdiene alltid helt presise og kan variere en del. Det er nok ikke grunn til uro så lenge verdiene ikke synker under 90%. Det aller viktigste er om du skulle oppleve tung pust under anstrengelser i sterkere grad enn friske jevnaldrende. Hvis du ikke gjør det trenger du ikke bekymre deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem