Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

PEF og spirometri ved astma

Hei! To spørsmål: Er det noe korrelasjon mellom PEF- og spirometriresultater? Sliter med å få bekreftet diagnosen på spirometri fordi jeg ble satt på behandling for astma før jeg tok spirometri, og legen vil ikke ta meg av vedlikeholdsmedisin fordi da blir jeg dårligere igjen. Men hvis jeg kan dra innom og ta en spirometri en dag jeg har lav PEF så hadde vi jo sluppet det. Så lurer jeg på om jeg burde ta ventolin før trening? Har nylig byttet fra Pulmicort til Seretide, noe som har gjort underverker for mine tidligere daglige/nattlige symptomer. Har testet hard trening uten å ta ventolin et par ganger, og har vært helt symptomfri både under og etter trening, i motsetning til før. Jeg trener 5-6 dager i uka, så det vil jo være betydelig reduksjon i medisinbruk å slippe å bruke den så ofte. Takker for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke alltid samsvar mellom PEF og spirometriverdier. FEV1 regnes som den viktigste og mest presise for å stille en diagnose. Ved kols kan for eksempel PEF være normal, mens lungefunksjonen bedømt ut fra FEV1 er nedsatt. Men ved astma kan PEF være bra for å følge variasjonen i tilstanden. Ved å skifte medisin slik du beskriver går du over på et kombinasjonspreparat som kan gjøre at du ikke trenger å bruke Ventoline unntatt ved forverringer. Hvis du ikke merker spesielle problemer i forbindelse med treningen er det ikke nødvendig å bruke tillegg av Ventoline på forhånd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Medisinblanding på forstøverapparat.

Jeg bruker nubilisator med ventolin og atrovent 2,5ml. og 1ml. Er det en fin blanding?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Blandingen av Ventoline og Atrovent på forstøverapparat er vanlig å bruke ved forverringer og når vanlig pulver eller spray ikke fungerer godt nok. Blandingen er god og effektiv ved riktig bruk. Det er en fordel å ikke bruke for mye i løpet døgnet fordi det kan gi mer bivirkninger ved høye doser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge, Kosthold, Fysisk aktivitet

Å komme igang med trening ved overvekt

Hvordan kan man øke kondisen og i det hele tatt komme i normal form når man er i så dårlig form at det er slitsomt bare å gå en kort spasertur? Blir andpusten, sliten, "gele" i beina. Er 30 kilo overvektig og trenger å gå ned i vekt, men inaktivitet over flere år i tillegg til overvekten gjør at det føles håpløst ut. Kostholdsendring er allerede i gang, nå er det formen som må bli bedre.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 09. mai 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Tusen takk for godt spørsmål.

Så flott at du har bestemt deg for å endre livsstil. Jeg vil anbefale deg å starte i det "små" og gradvis bygge deg opp for å unngå at du starter for hardt ut og mister motivasjonen underveis.

Det er anbefalt å bevege seg 30.minutter av døgnets 24 timer. Disse minuttene trenger ikke å være sammenhengende, men kan godt deles opp i små bolker alle 10.minutter x 3 feks. Kanskje kan det være motiverende å vite at de som er i dårligst fysisk form er de som vil merke bedring i den fysiske formen raskest når man begynner å bevege seg regelmessig. Små forbedringer, som for eksempel en økning av kaloriforbruket hver dag på 50-100 kcal kan føre til en forbedring så lenge det vedvarer. Til sammenligning vil en gjennomsnittelig person forbrenne ca 150kcal ved 30.minutters lett gange. Om du klarer å trene 2 ganger i uken i starten er det en kjempefin start, litt trening er alltid bedre enn ingen trening.

Ved fysisk aktivitet stimuleres også kroppens eget "lykkehormon" endorfinene, som kan føre til at man føler seg lettere til sinns og dermed mer motivert til å holde seg i videre aktivitet.

En fin måte å følge med på sitt daglige aktivitets nivå er å feks bruke en aktivitetsmåler/pulsklokke som mange har idag og/eller følge med på "Helsedata" som de fleste mobiltelefoner automatisk registrere idag. Her kan du blant annet se antall skritt, det er anbefalt å gå 10.000 skritt om dagen og det kan være et langsiktig mål. Start med 2500 daglige skritt feks, og øk gradvis med 500 skritt pr uke.

Feks: Uke 1: 2500 daglige skritt.

Uke 2: 3000 daglige skritt

Uke 3: 3500 daglige skritt osv.

Et annet alternativ kan være å gå en kort fast rute et par ganger i uken, ta tiden på seg selv fra gang til gang og loggføre dette for å se framgangen svart på hvitt.

Enkelt forklart oppstår overvekt når energiinntaket overstiger energiforbruket, derfor er det veldig bra at du er i gang med kostholdsendringer også. Hvis man feks hver dag ligger tre sukkerbiter (ca 42 kcal) over dagsbehovet sitt hver dag, gir det et halvt kilo ekstra fettvev på kroppen per år.

Man kan også prøve å legge inn helt små endringer i hverdagen, eksempler på det kan være; å stå istedenfor å sitte ved pulten på jobb om man har mulighet/stå når du ser på nyhetene på TV feks - slike endringer er små, men vil ha en positiv effekt på det daglige energiforbruket. Gå til matbutikken og bær handleposene hjem, la bilen stå. Ta alltid trappa der hvor det er heis, slike små endringer i hverdagen har betydning.

Har du en kollega, venn, eller familie du kan gå tur med? Ikke nøl med å spørr, det kan føles lettere å gjennomføre trening ved å ha en fast ukentlig treningsavtale sammen med noen andre.

LHLs 250 lokallag har også ca 10.000 som trener på forskjellige arenaer sammen hver eneste uke, her er alt fra gåturer, bassengtrening, yoga, styrketrening osv. Aktiviteter som er mindre belastende på ledd er feks sykling og trening i basseng. Kanskje kan en ide være å sjekke ut lokallaget der du bor? LHLs lokallag finner du her.

Husk at vi heier på deg, masse lykke til:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

Lunge

Slim i lungene

Har store problem med hoste og sliming fra lungene. Varierer i styrke, men er ganske konstant fra november og fram til mai/ juni. Har prøvd mange forskjellige løsninger, allergi og astmamedisinering. Føler at fastlegen ikke helt tar det alvorlig, men intens hoste med slim og mange ganger med brekninger, gjør at jeg gjerne vil videre. Forslag?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste og sliming skyldes som regel økt reaksjon i bronkiene. Hvis det er farge på slimet bør det tas en bakterieprøve, og man må eventuelt tenke på bronkiektasier. Men mest sannsynlig er det fargeløst, og da må man ofte foreta forskjellige tester for å avklare. Vanlige pusteprøver og måling av nitrogenoksyd (NO-test) i utåndingsluft, samt foreta en rtg.undersøkelse med HRCT. Det er mulig at legen vil henvise deg videre til lungespesialist som har mulighet for å utføre flere undersøkelser. Særlig hvis dette har vart en stund og ikke viser tegn til bedring.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungetransplantasjon i utlandet ved kols

Finnes det muligheter for lungetransplantasjon i f.eks Sveits, og hvor skal man henvende seg? Vedkommende er 69 år og har Kols grad 3/4 .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det gjøres lungetransplantasjoner i flere andre land i Europa, og sikkert også i Sveits. Jeg tror at jeg ville ha spurt først via lungeavdelingen på Rikhsopitalet om hvor de mener du bør spørre. Alternativt må du ta kontakt med et større sykhus i et av de aktuelle land for å høre nærmere. Det beste er nok å kontakte et større privat sykehus hvor de gjør slike transplantasjoner. Jeg sitter dessvere ikke med opplysninger om hvor du skal henvende deg. Men du vil nok få opplyst at det største problemet er å få skaffet nok donorlunger, og det gjelder for alle land i Europa. Og da blir det en prioritering hvor alder dessverre slår negativt ut. Men det har du sikkert allerede fått vite.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Slim i halsen

Hei! Jeg er en jente på 23 år. Jeg har opplevd omtrent hver dag det siste året at halsen tettes med slim. Jeg må hoste det opp for at det skal føles bedre, men en halvtime senere kan det ha blitt tett igjen. Ved fysisk aktivitet er da det er verst. Hva kan jeg gjøre eller bruke for å få det bort?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det slimer i luftveiene er nok fordi det dannes mer slim enn normalt. Noen ganger skjer dette i etterløpet av en luftveisinfeksjon. Det er viktig å sjekke om det er farge på slimet. En annen sak er om du utsettes for røyk eller annen irriterende forurensning i luften du puster. I tillegg er det greit om du får undersøkt om du har anlegg for astma. Jeg vil råde deg til å få undersøkt lungene grundig for å avklare hva dette skyldes.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Sarkoidose som gir astma?

Hei Har sarkoidose, men også fått astma med lungekapasitet 58%, aldri røkt. Men jobbet i grafisk bransje med løsemidler og støv og pulver. Nå sier de at astma kommer fra sarkoidosen, stemmer det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si sikkert hva din nedsatte lungekapsitet kommer av. En sarkoidose som blir kronisk kan etter flere år gi arrdannelse i lungevevet.  I slike situasjoner er det ikke uvanlig at det oppstår en kronisk obstruksjon som kan oppfattes som astma eller en form for kols. En annen sak er hvor stor betydning jobben i grafisk bransje kan ha. Det er ikke mulig å besvare på sparket. Det må eventuelt vurderes nærmere med undersøkelse hos lungelege med kompetanse på yrkessykdommer i lungene.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Smitte av lungebetennelse?

Hei. Min mann har en kraftig lungebetennelse. Kan jeg bli smittet etter 10 dager. Han har vært på sykehuset. Jeg er engstelig for lungebetennelse siden jeg bl.a har diabetes 2 og lavt stoffskifte. Kan jeg bli sykere da. Jeg er 61 år. Er det stor mulighet for at jeg har blitt smittet. Har vært veldig forsiktig, brukt munnbind. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at din mann har fått antibiotikabehandling på sykehuset. Da er sjansen for smitte straks mye mindre. Det er riktig at diabetes kan redusere immunberedskapen litt, men det er ikke slik at en lungebetennelse hos en person automatisk gir lungebetennelse til andre som blir smittet av samme bakterie. De fleste tilfeller utvikler seg ikke, og mange får istedenfor en lettere luftveisinfeksjon. Men det er lurt å være forsiktig så lenge han hoster.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Smitte av mycoplasma

Hei. Min mann har mycoplasma infeksjon. Kan han ha smittet meg når det har gått 12 dager siden han ble syk? Jeg tørrhoster litt. Han ble veldig syk. Han er 63 år. Jeg har selv hatt mycoplasma 3 ganger i 40 årene. Ble ikke så syk som han. Kan jeg få det igjen eller kan jeg ha blitt immun? Jeg er takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Mycoplasmainfeksjoner forløper ofte lite dramatisk med en del hoste og lite feber, men kan noen ganger bli mer alvorlig hos eldre. Du er neppe helt immun selv om du har hatt infeksjonen tidligere, men vil trolig ikke få så kraftig forløp. Tørrhoste kan nettopp være tegn på at du er smittet, men har et lett forløp. Det er veldig vanlig at nærmeste familie også får smitten når et familiemedlem er blitt syk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dobbeltsidig lungebetennelse

God dag. Vi bor i Sør-Frankrike i Antibes. Min kone, som er 76 aar, fikk i februar dobbeltsidig lungebetennelse, hvor høyrelungen hadde en pose full av vaeske og stafylokokk-bakterier. Hun ble lagt i koma og sendt til Marseille, som er spesialister paa lungesykdom. Hun fikk ilagt 2 dreneringer,og tilkoblet en slags hjerte/lungemaskin. Etter 4 uker ble hun vekket, alt frakoblet, og sendt tilbake til Antibes for videre behandling. Etter 8 uker er hun forsatt paa sykehus,for det er forsatt litt betennelse igjen. Hun er veldig sportig, aldri røyket, svømmer mye, går turer, og ser 10 år yngre ut enn hun er . Hun trenes hver dag, er forsatt veldig svak. Blir man noengang frisk igjen, for høyre lungen er ganske odelagt,eller må vi innse ,at livet er mer eller mindre slutt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Din kone har nok hatt en meget alvorlig lungebetennelse. Lungebetennelse er ofte alvorlig i høyere alder. Stafylokokkinfeksjon med dobbeltsidig lungeaffeksjon kan kreve omfattende og intens behandling. Hun har tydeligvis fått en effektiv behandling, men det er uten tvil også en betydelig påkjenning å ligge 4 uker på respirator. I denne tiden er man ikke fysisk aktiv, og musklene blir svakere. Det er derfor ikke så merkelig at hun må bruke lang tid til å komme seg til krefter igjen. Det er også vanlig at man vil trenge en lengre tid for å få tilbake et psykisk overskudd. Livet trenger ikke være slutt med dette, men hun må nok regne med en fortsatt lang opptrening for å komme i form igjen. Lungene har nok fått en skikkelig medfart, men pusten kan bedres ved fortsatt trening, selv om det går langsomt. Fysisk aktivitet er også viktig for å sikre at slimet kommer mest mulig effektivt opp fra lungene. Det virker veldig bra at sykehuset satser så godt på henne. Det betyr at man ikke må gi opp!

Fint om du kan hilse henne og ønske fortsatt god bedring!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem