Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Blodig oppspytt

Hei! Jeg våknet en morgen med blodsmak i munnen, da jeg harket opp slim, var det blodig. Jeg sliter vanligvis med lett neseblodblødning og går på jernpiller innimellom, jeg har lest om hva blod i halsen kan være, men ikke noe som svarte på min hendelse. Det var ikke noe blod på puta eller antydninger til neseblod fra natten før. Håper på å få hjelp!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Blod i oppspyttet kan ofte skyldes at det renner blod ned fra bakre del av nesen eller fra svelget. Men er man usikker er det lurt å få gjort en nærmere undersøkelse med røntgenbilde av lungene. I tillegg kan det gjøres en CT-undersøkelse, og er man fortsatt i tvil kan man henvise til en bronkoskopi hvor man kan kikke direkte ned i luftveiene for å se om det er noe unormalt. Men dette er ting som bør diskuteres med den legen som undersøker deg. Jeg oppfatter at du er en ung person, og det er nok ganske uvanlig at det er noe alvorlig galt i luftveiene i din alder, men det kan uansett være lurt å ta en prat med legen.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Obstruktiv og restriktiv, hva er forskjellen?

Hei. Hva er forskjellen på obstruktiv og restriktiv lungesykdom? Hvilke lungesykdommer er restriktive? Mvh Grethe

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Obstruksjon betyr at noe stenger. Dette skjer for eksemple ved astma og kols. Restriksjon betyr at noe trekker seg sammen, er mindre enn forventet. Lungesykdommer som gir lavere lungevolum er for eksempel lungefibrose. Andre ganger kan brystkassen være deformert og trykke lungen sammen, eventuelt kan det skyldes betydelige skjevheter i ryggen (uttalt skoliose/kyfoskoliose). I forbindelse med tidligere tiders tuberkulosebehandling ble det benyttet såkalte plastikkoperasjoner hvor man fjernet ribbein for å trykke sammen den syke del av lungen. Det var effektivt, men medførte senere en varig nedsatt lungefunksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Revem

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Trener mye, men føler at formen blir dårligere

Hei! Under følger en litt lang tekst - håper du har mulighet til å gi noen svar på dette! På forhånd takk! Jeg er en 20 år gammel godt trent mann. Ved siden av studier/skole har jeg satset hardt på langrenn de siste 5 årene. Jeg har en makspuls på 180, og en hvilepuls på ca 35. Jeg er 193cm høy og veier 81 kg. Jeg har et målt oksygenopptak på 75/kg og har dermed et literopptak på over 6l. Det siste året (6-12 måneder) har jeg støtt på et problem; jeg kommer ikke opp i puls under harde treningsøkter. På de fleste (minst 4/5) hardøkter kommer jeg ikke høyere enn 155 i puls, uavhengig av hvor hardt jeg presser. Selv om farten er som den skal være på akkurat denne pulsen (altså ca 155), greier jeg ikke holde denne i nærheten av så lenge jeg har pleid. Etter 1 minutt på denne pulsen, er jeg helt ferdig. Nesten som om dette er min "nye" makspuls. Allikevel er det enkelte ganger (sjeldent - kanskje 1/10) kroppen funker som normalt. Jeg er nesten aldri syk. Blodprøver viser ingen ting galt. Jeg skal til fastlegen neste uke. Der skal jeg be om henvisning til både hjerte/lunge-spesialist, slik at jeg får sjekket dette ordentlig. Lurer på om du har noen tips utover dette? Noen tester jeg burde be om? Har du hørt om dette før, og har du noen konkret råd knyttet til dette? Som du skjønner begrenser dette veldig mulighetene mine innen langrenn, og jeg hadde dermed satt veldig pris på svar! På forhånd takk! Hilsen frustrert skiløper

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det ble, som du nevner, en lang tekst, veldig informativ, men jeg har kuttet noe ned på den.

Du er bekymret over redusert makspuls og slitenhet i dagliglivet til tross for intens og hyppig trening. Jeg forstår ikke helt hvorfor du har sluttet med astmamedisiner hvis du hadde fått diagnostisert anstrengelsesastma. Men i ditt tilfelle er det absolutt på sin plass med en nærmere utredning av både hjerte og lunger. Ikke minst er å anbefale en hjerte/lungebelastning på tredemølle under samtidig måling av arterielle blodgasser og lungefunksjon samt blodtrykk og EKG. Regner også med at det bør gjøres en ekkoundersøkelse av hjertet. Det er først under belastning at man kan få frem de samme symptomer og måle hva som skjer. Ellers er det alltid lurt å tenke på mulige uønskede effekter av medisiner du bruker samtidig.

Ønsker deg lykke til med videre utredning!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan lungebetennelse gi økt lungefibrose

Jeg har diagnosen lungefibrose. Vil forkjølelser, ev lungebetennelser, være med på å øke arrvevene? Hva med kulde?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Generelt er det mulig at man få arr på lungen etter langvarige lungebetennelser. Forkjølelser og kulde kan gi pusteproblemer, men forbigående. Det er eventuelt lungebetennelser som kan gi tillegg av arrvev. Men det viktigste er at infeksjoner i luftveiene ofte gir en tydelig forverring av pusteplagene både under og en tid etter at den er over. Det er derfor man sterkt anbefaler både årlig influensavaksine samt vaksine mot den vanligste lungebetennelsesbakterien (pneumokokkvaksine), men også å unngå unødig kontakt med mennesker som hoster og er forkjølt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lav oksygenmetning

Var på lunge avd forrige uke, tok pusteprøver, med og uten astmamedisin. Målte 92% oksygen i blodet. Er 48 år. Påvirker medisin målingen av oksygenet? Har vært unormalt trett lenge og glemmer , irritabilitet , var innlagt på sykehus for 1 år siden med 84 i oksygen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Måling av oksygenmetning i blodet gjøres enkelt med et oksymeter som ikke gjør det nødvendig å stikke i blodårer. Målingen er oftest ganske nøyaktig, men kan bli lav hvis sirkulasjonen i fingertuppene er dårlig, for eksempel ved kalde fingre. Medisiner vil ikke ha noen spesiell effekt på målingen hvis de ikke påvirker blodsirkulasjonen i fingertuppene. Foruten lungefunksjonen kan hjertefunksjonen og eventuelt forekomst av shunting ("snarvei" for blodet) gi slike resultater. Svært lav blodprosent kan også medvirke. Tretthet og nedsatt hukommelse kan være forårsaket av disse tingene. Men uansett virker det som om det er lurt å foreta en grundig sjekk for å finne ut en årsak til dine plager.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem 

Lunge

Mycoplasma lungebetennelse hos eldre

Hei. Er lungebetennelsen Mykoplasma verre for de som er litt eldre? Blir man verre hvis man har diabetes 2 og lavt stoffskifte? Hva betyr at det krisler i lungene? Er det vanlig å ha feber og høy CRP ved Mykoplasma lungebetennelse. Vil du anbefale at man skal være helt i ro eller er det fordel å være i aktivitet? På forhånd takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Mykoplasmainfeksjoner kan noen ganger få et mer alvorlig forløp hos eldre. Jeg tror ikke at diabets 2 og lavt stoffskifte betyr så mye hvis begge tilstander er godt behandlet. Jeg er usikker på hva du mener med "krisling", men noen ganger kan krisling i halsen bety irritasjon som gir hoste, men kanskje du tenker på lette surklelyder fra bronkiene? Det kan eventuelt bety at det er litt ekstra slim i bronkiene, og samtidig ofte en irritasjon i slimhinnen som blir litt hoven og avgir mer slim. Ved mykoplasma lungebetennelse vil det som regel komme feber, men ofte mindre uttalt enn ved "vanlig" lungebetennelse. CRP trenger ikke bli så høy som ved andre infeksjoner. Det er oftest den plagsomme og ofte langvarige hosten som er mest spesiell ved mykoplasmalungebetennelse. Når det gjelder aktivitet er det generelt sett en fordel å ikke utsette seg for større fysiske anstrengelser. For eksempel er vanlig fysisk trening ikke å anbefale før man kjenner seg i form til det. I mange tilfeller kan det ta ganske flere uker før man er helt ferdig med denne infeksjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Reagerer på husdyr med forverring av astma

Eg reagerer sjølv på hundar og på hestar,då vert eg tett av astma og renn i auger,klør og nyser. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som du har allergi eller er overømfindtlig for lukten fra husdyr. Det beste du kan gjøre er å unngå nærkontakt med disse dyrene, eventuelt unngå å oppholde deg i stallen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Muskelkramper og astmamedisin

Har astma og bruker Seretide i gassform 250/25 morgen og kveld og dobbelt i dårlige perioder som ofte kommer ved forkjølelse. Mye hoste og seigt tyggisslim da. Har muskelkramper over hele kroppen men særlig i øyemusklaturen og skjelvinger i kroppen. Utredet på øyeavd. Haukeland sykehus og ingenting er i veien med øynene. Ønsker å finne ut om dette kan skyldes Seretide da det står slike bivirkninger på denne medisinen. Kan ikke slutte for da blir astmaen så dårlig. Hvilke asmamedisin har eventuelt ikke denne bivirkningen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at kombinasjonspreparater som inneholder kortison og langtidsvirkende betaagonist kan gi slike plager. Men det forekommer ikke så ofte, unntatt ved større doser. Det er nok innholdet av salmeterol som virker slik på deg. Du bør også sjekke eventuelle andre medisiner som du bruker i tillegg. Hvis det er slik at du bare får det når du bruker dobbel dose morgen og aften, kunne du diskutere med legen din om du bare skal la være å øke dosen ved forverringer, eventuelt bare gi tillegg av annen kortisonspray eller bruke korttidsvirkende betaagonist ved siden av ved behov. Alternativt fins det flere tilvarende medikamenter med annen sammensetning som man kan teste ut i rolige perioder for å se om de gir mindre bivirkninger. Det er jo slik at det kan være stor forskjell fra en person til en annen når det gjelder reaksjon på medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Magnesiumtilskudd og maske for astma

Jeg har fått astma, som ble utløst i vinter under treningsøkt ute (havnet på legevakt etter dag 2 med tung pust som bare ble forverret). Jeg er ganske aktiv (gjerne utendørs) og det å sitte stille og være inne deler av året er ikke et alternativ.

Mine spørsmål er:

#1: Stemmer det at magnesiumtilskudd kan hjelpe på astma og gi positiv effekt og kan anbefales at man tar i tillegg til fast medisinering?

#2: Vurderer å skaffe meg kulde/støv maske for trening ute på høst/vinter, spesielt siden jeg trener midt i Oslo. Har dere maske som kan anbefales for treningsbruk (trenger at den sitter godt og føles behagelig) som evt er både for kulde og støv/forurensing (da Legen tror astmaen er utløst av anstrengelse over lang tid og luftforurensning)?

Gikk først på Flutide og Ventoline, men hadde ikke kjempeeffekt og jeg hadde behov for ventoline flere ganger om dagen, også når i ro. Byttet fra Flutide til Alvesco og det ser ut til å fungere, plagene er blitt mindre. Etter overgang til Alvesco har ventolinebehovet gått kraftig ned og nå tar jeg det som oftest bare i forkant av treningsøkter og tyngre aktiviteter.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er gjort flere studier internasjonalt på bruk av magnesium som kosttilskudd, intravenøs og inhalasjonsbehandling ved astma. Ingen av disse studiene kunne vise noen sikker positiv effekt. Det utelukker ikke at det kan være nyttig, men som et generelt tiltak behandlingsmessig, har det foreløpig ikke fått noe plass.

Kulde- og støvmaske er to forskjellige masker. Kuldemasken har et filter som varmer opp lufta før den går ned i luftveiene mens støvmasken har et filter som fanger opp partikler av ulik av størrelse. Det finnes ulike typer av kuldemasker/ munnstykke som kan kjøpes på nett, apotek eller sportsbutikker. Vi har ingen anbefalinger og det vil være individuelt hvilken maske man foretrekker.

Om du har flere spørsmål rundt masker, kan du ringe oss på på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Fint å se at du og legen din har funnet fram til en behandling som fungerer godt for deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal


 

Lunge

Mulighet for å få utført lungetransplantasjoner i utlandet?

Finnes det muligheter for lungetransplantasjon i f.eks Sveits, Thailand, og hvor skal man henvende seg? Vedkommende er 63 år og har Astma og Kols grad 3/4 ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det finnes trolig muligheter i flere land, men det er generelt mangelen på organer som begrenser antallet som blir transplantert. Dette er ihvertfall tilfellet i Skandinavia og Europa hvor man har et samarbeid over landegrensene for å fordele de organer som blir tilgjengelig på en mest mulig effektiv måte. Jeg kjenner ikke til hvor man bør henvende seg for å få vite noe nærmere om andre land, men anbefaler deg eventuelt å kontakte lungeavdelingen på Rikshospitalet. Der har de nok den beste oversikten over hva som skjer ellers i verden på dette området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem