Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Astma og mulig hundeallergi

Vi har en gutt på 8 år som etter rs virus som baby utviklet astma. Han har også moderat pollenallergi. Vi har nå fått oss hund og etter 2 mnd i hus fikk sønnen vår et kraftig astmatisk anfall, pustevansker, tungpusta og dårlig form.
Kan hundeallergi utløses etter så lang stund? Eller er det noe annet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan være at han reagerer på hunden om dere ikke har mistanke om at han kan reagerer på noe annet i hjemmet. Det er fullt mulig å reagerer allergisk etter en stund med hunden i hus. Ta kontakt med legen hans for allergiutredning. Om han daglig er forverret i pusten, kan dere forsøke å omplassere hunden inntil en eventuelt allergitest er tatt og svaret foreligger.   

Her kan dere lese mer om allergi og pelsdyrallergi.

Lykke til! 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Katteallergi og medisinering

Hei.
Jeg er allergisk mot katt og får sterkt redusert pust, samt tette bihuler når jeg må omgås katt (f.eks overnatting hos slektninger). Jeg går på Aerius daglig og så har legen sagt at jeg skal ta 2 doser Alvesco i god tid før jeg blir utsatt for eksponering samt underveis. Jeg føler meg ikke bedre av dette i det hele tatt og lurer på om det finnes andre medisiner jeg kan bruke når jeg er på besøk der hvor det er katter. Foreløpig så ammer jeg, så Singulair er vel ikke aktuelt da?
Tusen takk for en fin infoside!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Du bør i størst mulig grad unngå kontakt med katt, men det er ikke alltid gjennomførbart. Når du er på besøk der de har katt, bør de på forhånd rengjøre så godt de kan og helst holde katten unna de rommene der du skal være. Alvesco anbefales helst tatt om kvelden, selv om morgendosering også har vist seg å være effektivt. Forbedring av symptomene begynner innen 24 timer etter innledet behandling. Du må derfor starte å ta Alvesco flere dager før du kommer i kontakt med katt. Om dette heller ikke fungerer må du ta en ny runde hos legen din.
Singulair anbefales for de som har begynt med medikamentet før graviditet og som har god effekt.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

-begrenset informasjon, bør forbeholdes til de som har fått god effekt

 

-begrenset informasjon, bør forbeholdes til de som har fått god effekt

 

 

Lunge

Kols og morgenhoste

Morgenhoste Hei, jeg er sykepleierstudent og lurte på hvorfor får mange av KOLS-pasienter morgenhoste og ikke kveld? Jeg finner ikke grunnen til det i pensumbøkene våre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

De første symptomene og plagene ved kols sykdommen er ofte morgenhoste og økt slimproduksjon. Det er viktig å være klar over at ikke alle opplever dette. For noen kan også plagene avta ved røykeslutt. Årsaken til at dette oppleves mest på morningen er at det henger sammen med slimproduksjonen som kommer av betennelsesprosessen som skjer i luftveiene. På natten ligger en rolig i horisontal stilling og slimet holder seg i ro, når en begynner å aktivisere seg igjen, så flytter slimet på seg og en får trang til å hoste, for å få slimet opp. Det er viktig at slimet kommer  opp, og ikke blir liggende å  gi grobunn for bakterier. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Sigarett røyking og oksygen

Hei, min far (65 år) har kols og lungeemfysem og er i mellom grad 3 og 4. Han røyker fortsatt og det er noe han ikke kommer til å slutte med. Han har nettopp vært på sykehus grunnet svært lavt oksygenopptak og på sykehuset mener de det ikke er noe mer å gjøre. Hvor lang tid han har igjen å leve er usikkert, men ut fra tilstanden i dag er det selvsagt alvorlig. For å få en viss form for livskvalitet ønsker han oksygentank, men blir nektet dette p.g.a at han fortsatt røyker. Det betyr at han ikke får den behandlingen han tross alt har krav på. Vi i familien opplever derfor at dette er å betrakte som aktiv dødshjelp. Juridisk har vi forstått at å nekte pasienter denne behandlingen henger i en tynn tråd. Jeg lurer derfor på om dere har erfaring rundt denne problematikken. Har noen tatt dette videre til rettsvesenet? Finnes det noen andre muligheter å få tilgang på oksygentank fra f.eks privatklinikker?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 24. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Beklager, men her har det skjedd en feil, svaret er dessverre ikke blitt publisert, bare skrevet. Fint at du etterspør.

Oksygen er et legemiddel. Av både medisinske og sikkerhetsmessige grunner krever behandling med oksygen at man er røykfri. Kulldioksyden fra sigarett røyken vil feste seg raskere til de røde blodlegemene og ta opp plassen for oksygenet, så derfor vil  ikke den syke kunne nyttegjøre seg tilført oksygen når han fortsatt røyker. Det er også stor eksplosjonsfare med oksygen og røyk sammen. Tror ikke dere vil komme noen vei ved å føre dette inn i rettsvesenet. Praksisen i Norge når det gjelder røyking og oksygen bruk er lik, så her er det ingen forskjell på pivate og offentlige klinikker. Anbefaler dere å ta kontakt med fastlegen eventuelt  lungespesialist for å diskutere muligheter for aktull behandling som kan være lindrende.

Mvh Hilde

Lunge

Sliter psykisk med astma

Hei! Jeg har alvorlig astma og sliter psykologisk med at jeg synes det er tungt, særlig ettersom jeg er ung og ikke vet helt hvordan jeg skal klare meg i voksenlivet. Har dere noen gode tips til psykologer/grupper som har litt ekstra kompetanse innenfor dette og som er stasjonert i Oslo/Bærums-området? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Det er ikke uvanlig å ha tilleggsproblemer, også psykiske når man har astma eller annen kronisk sykdom. Det er flott at du ønsker å ta tak i problemet og søker hjelp. 

De fleste psykologer har nok erfaring med problemer knyttet til korisk sykdom og dermed også astma. Jeg foreslår at du ber fastlgen om henvisning til psykolog og deretter henvender deg til psykologer i nærheten og spør om de har kompetanse og kjennskap til astma og de utfordingene det gir.

Om du ikke har vært på Glittre klinikken kan du kanskje vurdere å søke om opphold der. Det er tre til fire ukers rehabiliteringsopphold med helhetlig fokus. Både psykolog, sosionom, lege og annet helsepersonell er involvert. Du møter også andre i samme situasjon og kan utveksle erfaringer med dem. Glittre har egen ungdomsgrupper.

Lykke til

Hilsen Helle

 

 

Lunge

Årsaker til slimhoste

Hei,
Hvorfor tror du jeg hoster slim?
Flere spesialister sier at jeg ikke har noen lungesykdom. CT-bildet viser alt normal og spirometri i januar var bra. Hva er det som plager meg i 4 måneder da?
Er mye bedre nå enn før, men har fortsett slim hoste. Hoster ikke så kraftig, hoster bare vanlig og får litt slim opp. Men har fortsett slim som renner bakover fra nese til halsen. Kan det være røykeslutt som gjøre det? Jeg leste at hoste og slimhoste kan være fra 1 til 9 måneder etter røykeslutt?

(Innlegget er forkortet)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan virke som om du har irriterte slimhinner i både øvre og nedre luftveier. Det virker som om det kommer av at du har røkt. Det er derfor flott at du har sluttet å røyke. Da kommer det ofte opp litt slim etterpå, men det kan variere hvor lang tid det tar før det går over. At det renner fra nesen kan være av samme grunn. Hvis det fortsatt er i bedring er det fint, og du kan vente med å gjøre noe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Undersøkelse av pulmonal hypertensjon

Hei , hadde et uhell hjemme i kjeller ved fjerning av oljetank. Verneutstyr feilet og jeg inhalerte mye støv, fikk kronisk betennelse i bihuler og hodepine og er operert 2 ganger. Seinere begynte jeg å få problemer med lunger og fikk diagnosen Rads etter en positiv metakolin test, nå reagerer jeg på alt av lukter og forurensninger i luften. Kjører jeg bil må aircondition være på recycle. Når jeg komme hjem etter tur blir jeg ofte trøtt og utmattet og med røde øyne. Å oppholde meg i bymiljø er nesten umulig og jeg reagerer på mange hverdags kjemikalier, røykere, parfyme, vedfyring, diesel eksos m.m

Nå i seinere tid tok jeg ny CT av lunger, de fant en nodul men ingen alvorlige feil, men har lest at de med Rads diagnosen har klare lunger på bilde. Men de fant en økning av diameter på blodåre ut av hjertet med økning på 3 mm siden forrige bilde, noe som indikerer høyt blodtrykk, men blodtrykket var ikke så veldig galt.

Jeg har fortsatt hodesmerter, trøtt, uopplagt og blir sliten etter en kjøretur når jeg kommmer hjem. Jeg leste en artikkel om Pulmonal hypertensjon, de har normalt blodtrykk men kan likevel ha høyt trykk i lunge. Jeg har et stort trykk på den ene siden av brystet men bare på høyre side. Nevnte det for fastlegen men han tok det ikke så alvorlig,
Hva gjør jeg for å bli undersøkt for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det du beskriver synes i hovedsak å relatere seg til reaksjoner i bronkiene og virker ikke som om det har noe med et økt trykk i lungrekretsløpet å gjøre. På den annen side kan symptomene ved pulmonal hypertensjon være relativt uspesifikke. Hvis man ønsker dette nærmere utredet må man få utført en ultralydundersøkelse av hjertet. Dette gjøres av kardiolog og er en enkel og ukomplisert undersøkelse. Hvis legen din ikke finner grunnlag for å henvise til en slik undersøkelse, kan du eventuelt få det utført på en privatklinikk hvor du kan bestille det selv, men du må da også bekoste undersøkelsen selv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Trening med astma

Hei.
Ble for litt over et år siden diagnosert med astma. Det slo ut for fullt under et sykkelritt og har vært høyst tilstede siden. Jeg ønsker å komme igang med trening men kroppen går på en smell hver gang jeg øker intensitet og må fort ta to til tre uker av før jeg begynner på. Ender alltid med en forkjølelseslignende tilstand. Går daglig på relvar, noe jeg selv ikke synes fungerer godt mtp anstrengelse. Er mye sliten og trøtt. Har lite overskudd og rett og slett ganske lei hele tilstanden. Er det noen gode råd til hvordan jeg får kommet igang? Evt leger/klinikker som kan ta gode evalueringer og følge opp.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Hva med å få legen din til å henvise deg til LHL- klinikkene Glittre for et opphold?

Der kan du blant annet få vurdering, justering og oppfølging av medisinbruk og individuelt tilpasset treningsprogram samt treningsveiledning. Fordelen med et slikt opphold, er at du blir fulgt tett over fire uker.
Legger ved en link til Glittre og om du skulle ha flere spørsmål, er det bare å ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Et annet alternativ, er en poliklinisk time på en av LHL sine poliklinikker i Bergen eller på Glittre.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Muggsopp og smerter i lungene

Hei.
Har bodd i hus med mugg/fukt i mange år. Diagnose ME, men har holdt på med alternativ behandling og kommet meg gradvis så jeg begynte å jobbe i august i fjor. Oppdaget muggsoppen i oktober, og fikset alt med det ( mange i familien som er påvirket). Jeg sliter fortsatt med lungene. Smerter i lungene, svie og mye "snørr" hver dag fra nesa. Hva er det beste en kan gjøre for lungene nå? Mye sår i halsen, hodepinen er borte etter alternativ behandling, og helt borte etter muggsoppen ble borte.. Tips til hvordan bli bedre i lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du bør nok primært få en undersøkelse av lungene med spirometri og eventuelt andre lungetester for å supplere. Allergitest er også lurt å sjekke. Det er nok lurt å undersøke slike ting først for å finne ut hva som foreligger og derved målrette eventuell behandling. For øvrig er det ikke uvanlig at muggsopp i bolig kan fremkalle problemer i luftveiene, og at det kan ta tid før det klinger av.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarige problemer med pust og hoste

Hei. Jeg har lenge slitt med en følelse av trykk i brystet, vansker med å puste ordentlig inn og ut, småhosting (tørr). Dette er noe som har blitt gradvis verre over noen år. Har vært hos legen for spirometri som framstod normal under hvile og aktivitet. Får jevnlig små hosteanfall flere ganger i løpet av dagen, og kraftige hosteanfall et par ganger i mnd. Det skjer uavhengig av hvor jeg befinner meg og hva jeg gjør. Fastlegen sa at det ikke var noe som tilsa å ta flere prøver med mindre det utvikler seg til å bli noe værre. Jeg lurer på hva som kan være årsaken til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan være flere årsaker til det som du beskriver. Stadig hoste er jo ikke normalt, særlig når det går over lengre tid. Det er fint at legen har testet lungefunksjonen din både i hvile og ved aktivitet. I tillegg kan det vært interessant å vite om det foreligger økt følsomhet i luftveiene, noe man kan undersøke med metakolintest. Nitrogenoksydtest (NO-test) kan noen ganger vise om det foreligger en astmatendens. Ellers er måling av diffusjonskapasitet og såkalt statiske volumer (bodyboksundersøkelse) samt belastningstest med samtidig måling av lungefunksjon nyttige i en nærmere utredning. Noen ganger kan man plages av hoste pga såkalt reflux av syre fra magesekken som kan komme opp i løpet av døgnet og gi irritasjon når det drypper ned i luftveiene, gjerne i løpet av natten.

Men det er vanskelig å gi helt konkrete råd i en slik situasjon, men hvis plagene varer ved og blir verre kan det ofte være lurt å sjekke ut flere alternativer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem