Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Klima og lungekapasitet

Jeg er en mann på 49 år, har fått påvist dårlig lungekapasitet pga dobbeltsidig lungebetennelse og virus på lungene i februar i fjor. Lå 16 døgn UNN, har vært til regelmessig kontroller siden. Siste kontroll ble gjennomført 10 februar i år. Legene sier at lungene er fine, men at lungekapasiten er og blir dårlig for evig og alltid. Da lurer jeg på om det er bedre for meg å flytte fra nord til f.eks. Sørlandet, pga bedre klima, eller har det ikke noe å si hvor i landet jeg bor?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er litt vanskelig å svare på da jeg ikke vet nøyaktig hvorfor lungekapasiteten din er redusert. En lungebetennelse i seg selv skal ikke gi varig redusert lungefunksjon. Kan det være noe annet i tillegg? Har du røyket før? Eller vært utsatt for støv etc i forbindelse med arbeid? Hvis lungene dine er redusert fordi de reagerer på kulde kan det jo tenkes at varmere klima hjelper. Men dette bør du vite helt sikkert før du gjør et så drastisk tiltak som å flytte.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Astma og kortisontabletter

Hei!
Jeg har moderat astma og er ganske forkjøla nå. Har fulgt min astma plan med opptrapping av forebyggende medisiner, har forstøver også. Jeg blir så usikkér fordi det står at jeg kan ta kortison tabletter når jeg er forkjøla men legen skrev ut dexmetasone til meg. Hva er det ? Jeg har bare brukt å få prednisolon.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Deksametason tilhører en gruppe legemidler som kalles kortikosteroider i likhet med Prednisolon.Tablettene som heter Dexametason Abcur brukes hovedsakelig ved intensivbehandling av betennelsestilstander og visse allergiske reaksjoner. Hvorfor du har fått disse tablettene istedenfor Prednisolon tabletter må du spørre din lege om.

Her kan du lese om Dexametason Abcur

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

 

 

 

 

Lunge

Astmabehandling hos barn

Min sønn på 3 år har astma og bruker en blå astmamedisin. Jeg mener han bør bli medisinert minimum 1 gang om dagen, men andre sier at den blå astmamedisiner er en akutt medisin og skal kun brukes når han får anfall... Hva er rett bruk av astmamedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

For barn under 5 år, er det vanlig å starte med en anfallsmedisin(blå)som f.eks Airomir, Bricanyl eller Ventoline. Kortison til inhalasjon gis i perioder ved betydelige symptomer, men også ved milde plager som kommer ofte, og særlig hvis barnet har mye symptomer om natten. Du skal ha fått et såkalt egenbehandlingsskjema som har en oversikt over barnets faste daglige medisiner og hva som skal gis hvis astmaen blir verre.  
Skjemaet må være så detaljert at det ikke er noen tvil om hvilke doser som skal gis. Det må også stå hva man skal gjøre hvis behandlingen ikke virker.
Om du opplever at han ikke har god nok effekt av medisinene han får nå, må du kontakte lege igjen for ny vurdering. Astma er en indivduell sykdom og derfor må behandlingen tilpasses hver enkelt.

Du kan lese mer om astma hos barn her

Ring oss gjerne på rådgivningstelefonen vår også om du ønsker en prat rundt dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Astmamedisiner i svangerskapet

Jeg bruker til vanlig pulmicort og ventoline diskus, samt allergitabletter. Da jeg er allergisk mot flere ting bruker jeg dette gjennom hele året. Nå er jeg gravid i uke 25 og har kuttet ut bruken av inhalsjonspulverene den siste tiden da lege sa jeg ikke kunne bruke astmamedisinen under graviditeten. Kjenner at det begynner å tette seg til i halsen nå, kan jeg prøve med litt ventoline? Leser her at det er trygt.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Ingen ønsker å bruke unødvendige medisiner under en graviditet. Mor og baby har det aller best når astmaen til mor er under kontroll. Saken er at en ukontrollert eller ubehandlet astma øker risikoen for komplikasjoner under svangerskapet noe som også kan ramme babyen. Det er derfor viktig at du har en god behandling med minst mulig symptomer under hele svangerskapet. De aller fleste kan fortsette med samme behandling som før graviditeten. Ventoline kan trygt brukes i svangerskapet. Om ikke Ventoline er tilstrekkelig, bør du kontakte legen din igjen med tanke på å gjeninnsette Pulmicort. Pulmicort(budenosid) har best dokumentasjon ved bruk i svangerskapet.

Om du trenger en prat rundt dette, kan du ringe vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Her kan du lese mer om astma og graviditet

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Lunge

Skylle munnen etter inhalasjon av medisin med kortison

Må en skylle munnen mellom hver inhalasjon hvis det det er flere etter hverandre?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Går ut i fra at det er snakk om inhalsjon ved lungesykdom?

Du trenger ikke skylle munnen mellom inhalsjonene, men det er vitkig å skylle munnen og gurgle halsen eventuelt pusse tennene etter inhalasjon med kortison. Ved bruk av maske bør huden rundt munn og nese også tørkes av. Dette fordi kortison til inhalasjon kan gi soppinfeksjon og irritasjon i munn og svelg.

Her kan du lese om medisiner ved astma

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Luftveisplager hos bonde

Hei, jeg lurer på om PEF-verdi på 875, 153% av forventet, bare er bra eller bør det undersøkes nærmere? FVC og FEV1 ligger litt under forventet (90-94%). Skal til fastlegen om noen uker og vil få en vurdering av resultatet, men tenkte det kunne være bra å høre med en spesialist om det er noen undersøkelser jeg burde forvente blir gjort. Jeg har litt harking, men ingen åndenød eller andre påtakelige plager knyttet til pusten. Jeg er bonde og en del utsatt for støv fra husdyr og annet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei.

Verdiene du refererer virker svært normale. Hvis pusten ellers er bra, er det neppe noen grunn til uro. Det at du harker kan eventuelt være uttrykk for at du eksponeres for noe som irriterer luftveiene slik at det dannes mer slim. Uansett er det lurt å få utført en spirometri som du nå har gjort. I ditt yrke kan det være lurt å få dette kontrollert en gang hvert år eller annethvert år.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Følelse av å være andpusten

Hei. Eg har følelsen av å være andpusten samt som eg ikke er andpusten ved å ikke gjere noe som helst anna enn å sitte i ro. Det eg lurer på er ka kan årsaken være for det og ka bør eg gjere? Med vennelig hilsen En bekrymret 30åring

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke sikkert at dette er noe å bekymre seg for. Noen kan oppleve dette i forbindelse med stress og påkjenninger. Det kan også skyldes økt muskelspenning omkring brystkassen. Men hvis det vedvarer og særlig hvis det blir verre ved anstrengelser kan det være lurt å få det sjekket hos legen. Da er det vanlig å sjekke lungene, hjertet og blodtrykket i første omgang.

Vennlig hilsen

Olav Kåre

Lunge

Kols og fly

Hei Lurer på om en person med kols grad tre klarer en flytur? Hun blir veldig kortpustet ved den minste anstrengelse.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er lurt å få undersøkt dette nærmere. Ved noen lungepoliklinikker utføres tester (HAST) som kan si om man trenger ekstra oksygentilførsel i forbindelse med flyving. Det er særlig de lengrevarende flyturer til utlandet som kan være et problem, men kortere flyturer innenlands vanligvis går greit.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Scoliose og lunger

Hei. Jeg har i lang tid kjent et press i venstre lunge, spesielt merkbart når jeg ligger på venstre side eller får press mot brystpartiet. Den siste tiden har jeg hatt sterke smerter i brystet, og ble innlagt akutt med mistanke om infarkt. EKG og sykkeltest viste ikke tegn til infarkt eller trange årer inn mot hjertet, det ble også tatt utvidede blodprøver for å utelukke andre livstruende sykdommer som var negative.

Det jeg lurer på er om dette kan skyldes at jeg har en medfødt scoliose, som jeg ble operert for i 1998? Ryggen var den gangen 52 grader skeiv. Leste på denne siden noe om at deformasjon av brystkasse kan gi vansker i lungeområdet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved medfødt betydelig skjevhet i ryggsøylen (skoliose) kan dette medføre at brystkassen blir deformert. Det vil ofte bety noe for pustekapasiteteten. I tillegg kan det gi smerter pga klem på vev og nerver. Dette kan trolig forklare noe av plagene med brystsmerter når du ligger på en side.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ventilbehandling av emfysem

Jeg venter på ventilbehandling. Forstår det slik at det ikke er alle som blir noe bedre,men er det noen som har fått det og hvordan virker det på deg? Har du et svar til Liv?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ventilbehandling brukes i noen tilfeller ved betydelig grad av emfysem. Emfysem er oråder hvor lungevevet er ødelagt og hvor det bare er blitt et lite antall store inaktive lungeblærer istedenfor mange små. På forhånd kreves en grundig utredning for å sjekke om dine lunger egner seg til en slik behandling. Behandlingen går ut på å føre ned en enveisventil i lungene (med bronkoskop) som kiles fast i en liten bronkialgren som fører luft ut og inn fra et område i lungen med mye emfysem. Ventilen slipper da bare luft ut av emfysemet og vil derfor føre til at dette området av lungen tømmes for luft. Da krymper det og gir mulighet for at de omgivende friskere områdene vil få utfolde seg mer. Målet er at man da "fjerner" områder hvor store emfysemblærene trykker på omgivelsene. Derved kan man oppnå en bedre bruk av det friske vevet omkring som får mer plass. Ved vellykket behandling oppleves at pusten blir bedre og man kan gjøre mer enn tidligere. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem