Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Sarkoidose og hyperventilering

Jeg sliter med hyperventilering om natten som følge av sarkoidosen samt at jeg er oftere svimmel. det gjør at jeg stort sett er slapp gjennom hele dagen. Har liten matlyst, 78 år og veier 45 kilo.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som dette er en lungesarkoidose hvor det over lngre tid har tilkommet mye bindevevsdannelse. Da greier ikke lungene å ta opp oksygenet fra luften godt nok, og dessuten kan lungene bli stivere slik at det er vanskeligere å trekke pusten helt inn. Da puster man ofte raskere for sikre oksygentilførselen, men kan samtidig eventuelt puste ut litt for mye kullsyre. Det kan noen ganger være årsak til svimmelhet. Ekstra tilførsel av oksygen har du kanskje allerede? Eventuelt burde kanskje dette undersøkes for å se om du kan ha nytte av det. Kortisonbehandling brukes i noen tilfeller i lave doser for å påvirke situasjonen best mulig uten å påføre for mye bivirkninger, og det kan i noen tilfeller også øke malysten noe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Hjerte -og lungetesting

Når man skal teste lunger og hjerte ..Er det da den vanlige sykkeltesten man ber om..Eller er det en annen test det er snakk om da? Trykk i brystet og andpusten av lite og dårlige i de periodene det kommer..muskelverk/anspent i tillegg.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis man skal teste både hjerte og lunger samtidig, gjøres dette vanligvis på tredemølle. Da registreres hjerterytme, blodtrykk og oksygenmetning samt lungefunksjon i forbindelse med testen. Da kan man finne ut om det er hjerte- eller lunger som ikke klarer å følge med på belastningen. Alternativt om man er for dårlig trent.

Hvis trykk i brystet ved anstrengelser er mest fremtredende, er arbeidsbelastning på sykkel og arbeidsEKG (AEKG) det som egner seg best til å avklare om det er noe galt med hjertet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Fysiologisk saltvann til forstøverapparat.

Kan jeg bruke Natriumklorid B.Braun 9 mg/ml i forstøver?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du skal bruke natriumklorid (saltvann) til inhalasjon på forstøverapparat er det viktig at det er fysiologisk natriumklorid. I praksis betyr det at konsentrasjonen av koksalt (NaCl) er 9 mg/ml. Dette er også den styrken som brukes til å gi intravenøst, fordi det er tilpasset kroppens saltkonsentrasjon. Det er dermed også tilpasset forholdene i bronkiene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sykdomsforløpet ved alvorlig lungebetennelse

Hvor lenge kan man være syk av lungebetennelse og blodforgiftning?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg antar at du mener når det foreligger en kraftig lungebetennelse som også fører til at det kommer mange bakterier over i blodbanen (sepsis). Dette er en alvorlig tilstand som krever intensiv behandling på sykehus. Sykdomsforløpet og behandlingen kan bli langvarig og omfattende og strekke seg over flere uker. Mye avhenger av hvor motstandsdyktig kroppen er og hvor godt medisinene virker. I tillegg kommer oftest også en periode med rehabilitering/opptrening for å komme seg i form igjen. Hele sykdomsforløpet kan derfor strekke seg over flere uker, men det vil variere mye fra et tilfelle til et annet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Indikasjon for beklometason ved kols?

Kan man bruke AeroBec mot Kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette medikamentet inneholder beklometason som er et syntetisk kortison til inhalasjon. Det er bare ved astma og cystisk fibrose at det foreligger indikasjon for dette medikamentet. Det er ikke derved sagt at det ikke virker ved kols, men det er ikke formelt godkjent for denne indikasjonen, og vil derfor ikke bli refundert på blå resept.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Gutt med barneastma

Jeg har en sønn på 15 mnd, som fikk diagnosen "barneastma" da han var 12 mnd. Har noen spm. angående dette:

1. Han tok allergiprøver da han var 12 mnd, men de gav ikke noe utslag. Betyr det at hunden vår ikke påvirker ham negativt på noen måte? (Er nøye med renhold).

2. For 1,5 mnd siden fikk vi forstøverapparat, da de vanlige inhalatorsprayene ikke virket noe særlig. Han får nå pulmicort daglig, atrovent ved forkjølelse, og ventolin ved akutte pustevansker. Men hva menes egentlig med akutt? Jeg syns det er veldig vanskelig å avgjøre når det er nødvendig å gi ventolin. Hvilke tegn skal jeg se etter?

3. Er det mulig for oss å bruke O2-inntaksmåler for å avgjøre når/hvor ofte jeg skal gi medisin? Har fått medisineringsplan fra lege, men den er veldig upresis, føler veldig mye er opp til meg å avgjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. mars 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Når det gjelder allergitesting så gjøres det vanligvis med bakgrunn i sykehistorie og symptomer. Hvis det ikke foreligger symptomer på allergi og testen er negativ, foreligger det ingen allergi. Såkalt "barneastma" utløses hovedsakelig av forkjølelse/virusinfeksjoner og disse barna har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder. Når astmaen er utløst av allergi, er det større sannsynlighet for at symptomene varer over tid.

Typiske kjennetegn på forverrelse(akutt) i astmaen hos små barn:

-tørr og hard hoste, spesielt om natten

-tung pust som gir raskere pustefrekvens. Barn under ett år puster normalt 30 -40 ganger i minuttet, mens større barn puster 20 -25 ganger i minuttet.

-nesebor som utvider seg(nesevingespill) Ses hos spedbarn.

-pipe- eller hveselyder på slutten av utpusten(siden det er trangere og tar lengere tid å puste ut)

Hos de minste barna er det vanlig å se adferdsendringer som at de blir sinte, klengete, urolige, stille, innesluttet, fortere slitne, spiser og drikker mindre, eller at de får endring i søvnmønsteret. De har ikke samme evne som voksne til å forklare hvor plagene kommer fra og de kan derfor klage på vondt i magen eller halsen istedenfor.

Noen barn hoster opp mye slim som de deretter svelger. Det kan gi kvalme og oppkast. Etterpå vil de ofte føle seg bedre. Dette er helt normalt, men kan være vondt for foreldrene å oppleve.

Barnet kan også få en blek hudfarge eller vise tegn på mistrivsel.

Vil ikke anbefale dere å gå til innkjøp av en O2- måler. Hvis behandlingsplanen er upresis, spør om å få en ny som er laget i samarbeid med dere.

Forstår at det kan være utfordrende for dere å håndtere at han har fått astma. Astma er en individuell sykdom og den arter seg derfor forskjellig fra barn til barn. Det er avgjørende å lære seg hva som utløser forverringen, og å kunne se tegnene tidligst mulig for å unngå at barnet blir sykere enn nødvendig.

Helsesøster kan bidra med hjelp og veiledning. Det kan også være lurt å sjekke ut om dere kan få opplæring/gå på kurs for å lære om astma hos barn. En del lærings- og mestringssentre som er tilknyttet sykehus, tilbyr slik opplæring.

Her kan dere lese mer om astma hos barn

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Lunge, Allergi

Astma og støv

Hei.
Jeg har allergi og astma. Vi har starta å pusse opp i huset- og det har jeg fått merka veldig på pusten min. Mannen har saga veggplater, lister og gulvplater inne på rommet vi pusset opp. Kan det være støvet fra dette jeg blir tett av? Vi har flere rom som skal pusset opp- hvordan gjør vi det uten at det blir for ille for pusten min? Har dere noen gode råd?
Mannen min er irritert for at jeg sier han bør ta saginga ute - slik at det blir mindre støv inne....

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. mars 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Støv er en av flere faktorer som kan gi forverrelse ved astma og allergi og derfor er det viktig at mannen din tar saginga utendørs. Ved oppussing er det lurt å holde døren lukket og lufte gjennom et vindu for å unngå at støvet sprer seg ut til resten av huset. Det er også mulig å kjøpe en såkalt "støvdør" av plast som teipes på fra gulv til tak og forhindrer at luft fra arbeidsrommet påvirker de andre rommene. En real nedvasking tilslutt hører også med.

Du kan få flere tips om oppussing her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Hjerte/kar, Lunge

Lite oksygen i blodet og økt trykk i lungekretsløpet

Min far har vært kolsyk i noen år. Har KOLS nivå 2. Dette er grunnet både røyking samt at han var i en ulykke og skadet den ene lungen for 4 år siden. Lå i respirator i 3 mnd, men kom seg i bra form. Gikk tur 1 time pr. dag og kunne gjøre daglige gjøremål. Er i dag oksygenbruker og har oksygentilførsel direkte inn via halsen og ikke nesen (han er en såkalt munnpuster)

Sist fredag besvimte han og havnet på sykehus. Har nå fått konstantert Sekundær Pulmonal hypertensjon. Fikk da beskjed om at det var kun lungene de kan behandle. Går allerede på KOLS medisiner. Han har nå for lite O2 i blodet.

Det vi lurer på; er det noe mer vi kan gjøre?
-Hva betyr inneklima for han? (han lever i et dårlig ventilert hus hvor han også har det varmt 25-28C)
-Er det justeringer av medisiner som må til?
- Kan akupunktur hjelpe?
- Han mangler B12. Har dette noen betydning/påvirkning?

Ellers hadde det vært fint å kunne komme i kontakt med en erfaren KOLS pasient for å høre andres erfaringer.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte en sammenheng mellom lavt oksygennivå i blodet og utvikling av høyt trykk i lungekretsløpet, såkalt pulmonal hypertensjon. Det som hjelper best er å holde oksygenmengden i blodet oppe i et normalt område ved å tilføre oksygen slik han gjør i dag. I tillegg bør den medisinske behandlingen tilpasses best mulig for å bedre lungefunksjonen. Akupunktur tror jeg nok ikke har noen effekt her. Vitamin B12 er det alltid lurt å holde innenfor normalverdiene, men det har neppe noen betydning i denne sammenheng.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Antydninger til emfysem på CT.

Hva skal jeg undersøke mer? I mars 2016 tok jeg en CT av thorax som viste litt emfysemendringer, hadde ingen symptomer i det hele tatt. I november 2016 ble jeg forkjølet og fikk noe tungpust. Har vært hos legen og hver gang sier han noe nytt, astma kanskje, eller angst osv.. Har vært på legevakt hvor de tok røntgen og det var ingen funn, CRP var normal, oksygen i blodet 99%. Har blitt litt bedre etter hvert og har bare litt hoste av og til med litt slim som føles mest i halsen, ellers jeg er oppegående. Jeg ble henvist til spirometri på sykehuset i januar 2017 fikk alt normal på spirometri. Også legen på sykehuset har sagt at CT og røntgen jeg tok var fin, jeg har ingenting og alt er bra med lungene .Etter det ringte jeg legen som jeg snakket med på sykehuset og spurte om CT-bildet jeg tok i mars og spurte han om jeg har emfysem? OG DET Svarte han at jeg har ingen tegn til emfysem på ct bildene som jeg tok i mars 2016. Dette sjekket han også med andre spesialister på Ullevål sykehus. Og han henviset meg til Ø.N.H spesialist isteden. Og så kontaktet jeg dem som tok ct bilde i mars i 2016 igjen på det private instituttet og spurt dem å se på bilde igjen siden spesialister på Ullevål sykehus sa at det ikke er tegn til emfysem på bildet. Da fikk jeg svar at: Ved regranskning av bildene ses beskjedne forandringer i høyre overlapp.
Disse forandringene har sannsynligvis ingen klininisk betydning. For øvrig ses upåfallende forhold. Nå har jeg bare slim som plaget meg på cirka 3 måneder nå og den renner bak nese til halsen. Jeg har vært hos Ø.N.H-legen og han sa at jeg har irritasjon i munnen og halsen og det kan være snus som er årsaken.
Er det ikke lurt å ta et CT Bilde til for lungene for å avgjøre saken? Så slutter jeg å tenke at jeg har lunge sykdom? Håper jeg får et godt råd,tusen takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror ikke du vil ha noen nytte av en ny CT-undersøkelse av lungene. Ut fra det du forteller synes det uansett å være svært små forandringer som neppe har betydning for pusten. Det at du har sluttet å røyke er det aller viktigste, og når du har fått dette på avstand kan det kanskje være lurt å få tatt en ny vurdering av lungefunksjonen (spirometri) hvis du fortsatt har pusteproblemer. Det vanligste er at hoste og sliming avtar over tid når man slutter helt å røyke. Om du trenger medisiner i tillegg vil man kunne avgjøre etterhvert hvis slimingen fortsetter eller du har pusteproblemer.

Det er ikke uvanlig at man på CT kan påvise litt forandringer i lungene. Ofte betyr ikke det at man har en tilstand man trenger å engste seg for. Jeg tror du kan se bort fra det som er funnet på bildet, og som har vært vurdert feil i starten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Åndenød etter kjemoterapi for brystkreft

Hejsa jeg er fra Danmark. Kvinde på 40 år som har modtaget kemoterapi mod brystkræft. Jeg oplevet åndenød uden lægerne rigtig kan forklare hvorfor. Har fået taget røntgen af lunger, CT scanning og PET scanning, der ikke påviser noget. Lunge funktionstest påviser ikke nedsat funktion. Vil man ved lungefibrose altid se nedsat lungefunktion ved pusteprøve? Eller kan man have lunge fibrose uden nedsat lungefunktion? Vil man kunne se tegn/ symptomer på lungefibrose på en almindelig CT scanning? Eller ska man have foretaget HRCT scanning? Er det det samme med lunge emfysem? Altså at der altid er nedsat lungefunktion? Og at det kan ses på almindelig CT scanning? Håber meget i kan hjælpe mig. Mvh. Malene

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei Malene,

For å påvise lungefibrose og emfysem er nok det aller beste å få gjort en HRCT. Den skiller bedre enn vanlig CT og rtg.thorax. En vanlig spirometri avslører ikke alt, så i tillegg ser man som regel på diffusjonskapasitet (TLCO). I tillegg vil man ofte vurdere muligheten for økt trykk i lungekretsløpet ved ultralydundersøkelse. Ultralydundersøkelse av hjertet vil da kunne avsløre eventuelle forandringer i trykket, samt gi et godt bilde av hjertets funksjon. Hvis man ønsker en fullstendig vurdering av både hjerte- og lungefunksjon gjøres det ofte en kombinert testing på tredemølle med måling av lungefunksjon, hjerterytme, blodtrykk og blodgasser (oksygen og kullsyre). I tillegg bør man kanskje vurdere å undersøke på muligheten for lungeemboli hvis plagene er tilkommet i lpet av kort tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem