Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos unge jente

Datteren min er 19, veltrent , slank, spiser sunt. Mye salat sushi etc. Hun fikk beskjed om høyt blodtrykk. Hva i alle verdens dager kan gjøre at en 29 åring får høyt blodtrykk ??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er sjeldent at unge mennesker får høyt blodtrykk, men det forekommer. Pasienter som har høyt blodtrykk, har en av to typer: Primær og sekundær. De aller fleste faller i kategorien primær. Dette er det typiske høye blodtrykket som folk får med økende alder. Vi vet ikke helt hvorfor noen mennesker får slikt høyt blodtrykk og andre ikke gjør det. Sannsynligvis spiller livsstil og arv en rolle. Den andre typen, den som heter sekundær, er mye mer sjelden. Grunnen til at den heter sekundær er at det gjerne er en eller annen underliggende sykdom som foråsaker det høye trykket. Det kan være en hormonforstyrrelse eller en svulst som produserer stoffer som driver trykket opp. Slik høy blodtrykk kan godt ramme yngre mennesker. Når en ung person rammes av høyt blodtrykk er det viktig å gjøre en utredning for å finne ut om det er en underliggende sykdom eller årsak til det høye trykket. Slik utredning foregår delvis hos fastlegen og delvis på sykehuset. Kanskje datteren din skulle bli utredet for dette. Be henne ta det opp med fastlegen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Perikarditt og smerter

Verk i v/ skulderledd ved perikarditt

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Strålende smerter, også ut mot skulder, er ikke helt uvanlig i forbindelse med perikarditt. Smertene skal avta etter hvert, men det kan være nødvendig med smertestillende medikamenter for å dempe plagene.

 

mvh

Marita, LHL

Hjerte/kar

Forhøyet hemoglobin og forhøyede blodplater

Forhøyet hemoglobin og forhøyede blodplater er denne kombinasjonen bekymring verdig ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er nok litt utenfor mitt ekspertområde som kardiolog, men jeg synes det i hvert fall bør undersøkes nærmere. Produksjon av hemoglobin og blodplater har endel med benmargen å gjøre og hvis begge er forhøyede kan det tenkes at det er en forstyrrelse i den. Legen din kan kanskje konferere med en hematolog på det lokale sykehuset ditt?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Roemheld syndrom

Hei. For ca tre år siden fikk jeg diagnostisert atrieflimmer, og får medisiner for dette. I forkant av at hjertet begynner å slå ujevnt, får jeg en fornemmelse i magen; - som om det plutselig produseres for mye magesyre slik at jeg må gulpe opp luft (vanskelig å forklare) Hvis jeg tar Titralac med en gang jeg får denne "fornemmelsen" virker det som "alt roer seg, både mage og hjerte" Har hørt om en diagnose som heter Roemheld syndrom, og lurer på om atrieflimmeret jeg har, egentlig er et symptom på Roemhelds sykdom. Fastlegen min hadde aldri hørt om denne sykdommen, og mente vel at jeg hadde en placeboeffekt av Titralac (bare en følelse jeg fikk da jeg spurte om jeg kunne prøve Zantac for å se om jeg ble bedre. Har eksperten i LHL hørt om denne sykdommen/syndromet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke til syndromet, men har lest meg litt opp på det. Enkelt forklart handler det om at plager og ubehag i magesystemet fører til symptomer fra hjertet. I ditt tilfellet tenker jeg noe i slike baner: Flimmeranfall kan iblant utløses av stress. Oppstør med sur magesyre er stressende for kroppen. Det kan tenkes at dette utløser flimmeret ditt. Og omvendt, når du tar titralac så går syreplagene ned igjen, og stresset og flimmeret uteblir.

Du kan spørre legen din om det er en ide for deg å gå fast på magesyremedisiner for å se om dette hindrer anfallene i å komme.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ibux samtidig om Eliquis

Hei! Hvor risikabelt er det å bruke Ibux som betennelsesdempende middel (hovne knær pga artrose) når jeg går på Eliquis (5 mg x 2) og Isoptin (120 mg x 3)? Finnes det evt andre betennelsesdempende midler som kan brukes? Har lite verk i knærne, men det er ubehagelig å gå når både knær og legger hovner. Er glad i å gå, antar at hevelse skyldes overbelastning(?) 77 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ville frarådet pasientene mine å gå på ibux, hvis de samtidig går på Eliquis. Faren for magesår og indre blødning blir for stor, spesielt hos eldre mennesker.

Alternativet for denne gruppen blir gjerne paracetamol, som også gir god smertelindring. Hvis det er store plager til tross for dette, kan operasjon og protese vurderes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For lavt kolesterol?

Hei ! Etter siste prøvetaking hos fastlegen så viser : totalkolesterol 2,7 LDL 1,3 og HDL 1,03. Mitt spørsmål er om disse verdiene er for lave eller normale ettersom som jeg er ACB-operert for mange år siden ? Går på kolesterolmedisiner.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, disse verdiene er ikke for lave. For en pasient med hjertesykdom (i ditt tilfelle tidligere ACB-operasjon) er disse verdiene svært gunstige og akkurat slik vi ønsker dem. Det er bare å fortsette medisineringen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsak til hjertestans

Hei. Min kjæreste døde i hjertestans 23/9-17. Han hadde ukjent hjertesykdom. Obduksjonsrapporten viste følgende konklusjon: dødsårsak hjerteinfarkt. Forstørret hjerte med både eldre og ferske infarktforandringer, fortykkede vegger i hjerte og arrvev i hjertemuskulaturen. Blodstuvning og væske i lunger. Stenose på RCA. Hva kan diagnosene hans ha vært? Har han hatt lungeødem også midt oppe i hjertestansen? Hjertesvikt? Er takknemlig for hjelp med tolkning av denne informasjonen. Mvh Edna Eriksen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Akutt hjertestans er en alvorlig tilstand som dessverre ofte fører til døden. En hjertestans kan ha flere årsaker. Blant yngre mennesker (under 35 år) er genetiske hjertefeil den vanligeste årsaken. Bland de over 35 er det hjerteinfarkt som er den vanligste årsaken. Hjerteinfarkt betyr at deler av hjertemuskelen skades og dør fordi en hjertekransåre har blitt plutselig tilstoppet med blodpropp.

Stenose på RCA betyr at høyre kransåre var trang. Det er derfor tenkelig at blodproppen satte seg fast i denne forsnevringen og forårsaket hjerteinfarktet, som i neste instans utløste hjertestansen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter hos en ung kvinne

Hei! Litt over ett års sykehistorie. Begynte med smerter mellom skulderblader med fremstråling til brystet, deretter smerter også i magen og lenger nedover ryggen. Smertene er der bokstavelig talt hele tiden, men kan variere noe (ikke mye) i intensitet og utbredelse. Etterhvert begynte jeg å få ubehag i brystet og på fremsiden av halsen. Kom også anfall med svakhet og nærsynkopering. Slitenhet og søvnmangel har kommet etterhvert. Våkner opp og holdes våken av smerter. Får ikke konsentrere meg på grunn av smerter. Smertene er som sagt der hele tiden. Distraksjon og avslapning fjerner ikke smertene! Kjenner meg litt tungpustet, men det er ikke et problem i hverdagen. Jeg har en veldig rolig livstil. Spesielt tungpustet når jeg ligger flatt på ryggen og ved aerobisk ativitet. Mer merkbart er dog tranghet/trykk rundt brystryggen. Kan kjennes som om noen sitter på meg, men mer som om jeg har på meg en veldig trang korsett rundt brystkassen. Dette er det som fører til følelse av tungpust når jeg ligger på rygg, synes det er slitsom å puste. Har noe skarpe brystsmerter i tillegg til mer dype som jeg opplever som stråling fra rygg og som ikke er så sterke. Har hatt kostokondritt tre ganger, siste to i løpet av dette året. Første gang etter en luftveisinfeksjon for 2 og et halvt år siden omtrent. Dette var skarpe smerter i brystkassen i forbindelse med raske bevegelser og hosting, leing m.m med samtidig betydelig trykkømhet. Ellers så har jeg hatt skarpe og knipsmerter smerter i brystet, noen ganger også stråling nedover en arm. Ikke mer enn 5 minutters varighet som oftest. Dette har jeg nok hatt av og til også før jeg fikk de kontinuerlige smertene jeg har hatt siden juni ifjor. Har tatt arbeids-ekg og ultralyd av hjertet på grunn av takykardien og noe brystsmerter. Her ble det ikke funnet noe unormalt. Det har blitt funnet uspesifikke ST/T forandringer på EKG hos meg i tillegg til supraventikulær takykardi. Det ble tatt EKG i forbindelse med anfall svakhet og følelse av nærsynkopering. Har hatt noe alkoholforbruk og røyket noe, men det er en stund siden. Har forhøyede homocystein verdier. Ganske sikker på at jeg har Raynauds på grunn av helt typiske symptomer, har hatt det hele livet. Har alltid hatt et veldig usunt kosthold og rolig livstil. Er ikke overvektig, sannsynligvis mest på grunn av tidlig metthetsfølelse. Min farfar døde av hjerteinfarkt tidlig i 40-årene etter å ha hatt smerter mellom skulderbladene en stund som ble tolket som muskulære plager. Han hadde ingen sykdomshistorikk og hadde en veldig sunn livstil. Min onkel hadde blodpropp i 50-årene. Min mormor hadde slag i 60-årene. Min morfar hadde atrieflimmer over lang tid. Jeg var til kardiolog for ikke så lenge siden for å spørre om undersøkelse av kransarterier på grunn av familiehistorikken. Det ble gjort arbeidsekg som var normal, men det ble kommentert at jeg hadde et lavt maksimalt oksygenopptak på 30 og at jeg var i dårlig form. Fikk veldig raskt høy puls, opptil 182. Mente at det var så liten sannsynlighet for hjertesykdom hos en ung person som meg og at arbeids-ekg egentlig var en bedre undersøkelse for hjertehelsen generelt. Det er tidligere også blitt gjort ultralyd av hjertet i forbindelse med at det ble funnet takykardi. Ønsket henvisning til CT koronar fordi jeg har lest at sensitiviteten ved arbeids-ekg er forholdsvis lav (høyeste jeg har lest er 60%) for å fange opp koronarsykdom. Ble ikke henvist videre hos kardiolog på grunn av normal arbeids-ekg. Tror ikke at jeg kommer utenom et forsøk med høydose NSAID over en stund for å se om det har effekt på smerter, hvilket jo er kontraindisert ved koronarsykdom. Liker ikke så veldig å snakke med leger som avviser meg. Jeg har lest at en skal opp i minst 100 msv for å få en økning i risikoen for kreft i løpet av livet på bare 1 %. Når risikoen i utgangspunktet er 1/3 og jeg i løpet av 26 år ikke en gang har kommet opp i 30 msv stråling (ved undersøkelser), så var jeg ikke så bekymret for strålingen. Vet ikke hvordan legene forholder seg til dette. Er det noen hensikt i å be om en ny vurdering med tanke på hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Koronarsykdom, som i forkalkninger og fettavleiringer i hjertekransårene, er ekstremt sjeldent hos unge kvinner. Når du i tillegg ikke helt typiske symptomer, samt at undersøkelsene så langt ikke har vist noe galt, er sjansen for hjertesykdom enda mindre. Jovisst er sensitiviteten ved arbeids-EKG suboptimal, men tenk på følgende. Hvis du hadde hatt så alvorlige avleiringer og forsnevringer i kransårene dine at du kunne få smerter selv ved hvile, burde ikke da en sykkeltest ha forverret smertene mange ganger siden hjertet settes under så stort press?

Jeg skjønner at du er bekymret. Du har plagsomme symptomer og det er også opphoping av hjertesykdom i familien din. Men likevel så er sjansen for at du har kalkavleiringer i kransårene dine ganske lav. Jeg ville heller ikke ha henvist videre til CT i en slik situasjon, rett og slett fordi såkalt pretest-sannsynlighet er så lav. Da øker sjansen for å få falske svar på CT-testen og forvirringen kan faktisk bli enda større.

Jeg synes du har fått gode råd og gode utredninger sålangt. Trening er også et godt forslag.

Hvis jeg likevel skulle spekulert litt i hjertesykdom: Kan det tenkes at du på et eller annet tidspunkt har gjennomgått hjerteposebetennelse (perikarditt) og at plagene du merker er ettereffekter av dette? Du nevner også Raynauds fenomen. En beslektet tilstand er spasmeangina. Ved denne tilstanden kan man få forbigående spasmer av kransårene, noe som gir smerter og trykk i brystet. Behandling er er medisiner som nitrogylcering og kalsiumkanalblokkere. Du kan godt spørre kardiologen din om disse to tilstandene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og utslett av bestemte typer drikke

Jente på 20 år Hei! Jeg opplever hver gang når jeg drikker bacardi razz, red bull og smirnoff ice at hjertet mitt begynner å dunke veldig fort, blir tungpusta og får utslett over hele kroppen! Er kun de 3 jeg får det av, hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke godt nok til de spesifikke drinkene du nevner men at enkelte får de symptomene som du gjøre etter inntak av brus, kaffe, alkohol eller te er ikke uvanlig. Endel drikkevarer inneholder stoffer som kan være stimulerende og irriterende for hjertet. Hjertet kan da reagerer med å slå hardere, raskere eller urytmisk. Hvis du reagerer slik på disse drinkene, er det god grunn til å drikke noe annet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trene opp pumpekapasitet

Hei! Eg har etter ein hjerteklaffoperasjon lavere pumpekapasaitet i hjertet enn det burde være når eg var på 3 mnd kontroll, kan eg trene slik at pumpekappasiteten blir bedre? Hva kan være årsaken til at pumpekappasiteten er blitt for lav, var på 45%.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hva var pumpekapasiteten før operasjonen? Kan det tenkes at det er klaffefeilen som er årsaken til svekkelsen? I så fall vil korreksjon av feilen med operasjon kunne bedre kraften, men dessverre ikke alltid. Medisiner mot hjertesivkt kan også hjelpe. Trening er bra for hjertet og kan hjelpe ved svekkelse. Men om du kan trene, hvor mye og hvor hardt må du undersøke med legen din.

Mvh

Wasim Zahid