Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om koronavirus

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk - sunn og 77 år

AF.og får beh. for dette. Men har den siste tiden fått målt blodtrykket som viste 163/93. Bør det beh? Ingen av de vanligste årsakene passer for meg.Ikke røk eller alkohol. 70 kg.Sunt kosthold,trener hver dag. Er 77 år. Ingen arvelige årsaker. Så hva kan da årsaken være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke alltid mulig å peke på en spesiell årsak til at blodtrykket blir høyt. Vi ser det i blant også hos folk som deg, de som lever sunt. 163/93 regnes nok som litt for høyt, selv for en 77-åring. Så det bør nok behandles ja. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerneslag. Det samme gjør atrieflimmer. Derfor er det ekstra viktig hos flimmerpasienter at trykket er godt regulert. Snakk med legen din for å finne en passende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

ekstraslag

Hei Pleier å få hyppige ekstraslag når jeg er sliten. Hvorfor er det slik?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Ekstraslag er noe alle mennesker opplever fra tid til annen, og i større og mindre grad. For de fleste er ekstraslagene ufarlige. Det viktige er ofte om du samtidig med ekstraslagene oppleve r andre symptomer, som for eksempel sterk svimmelhet - da er det grunn til å undersøke dette videre.

Når vi er slitne er vår følsomhet generelt større, vi kan oppleve som plagsomt ting vi ellers ikke bryr oss så mye om. Dette kan være forklaringen på at du kjenner mer til ekstraslagene når du er sliten.

Hjerte/kar

høyt blodtrykk og diabetes

Har diabetes type 1 og har i tillegg påvist høyt blodtrykk. Har prøvd Ramipril, Diovan, Losartan, Losartan /Hydrochlorothiazide 50 p/12.5 og nå sist 100 /12.5 Bruker i tillegg Isoptin Retard 240 mg. Felles for alle er at blodtrykket blir lavere i starten av behandlingen, men etter å ha brukt tbl en stund stiger det. Det systoliske BT ligger mellom 135-150 og det diastoliske ligger jevnt på 70. Har i tillegg SVT som behandles med Tambocor. Noen tips til annen beh? Tar med tips til fastlegen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg antar at du bruker Isoptin Retard primært for din SVT(hjertebank). I tillegg bruker du Tambocor for det samme. Har du prøvd andre medisiner, for eksempel en  betablokker? Isoptin har bare moderat blodtrykkssenkende effekt, og en betablokker sammen med de øvrige medisinene kan mulignes gi bedre blodtrykkskontroll. De fleste med høyt blodtrykk trenger som deg kombinasjoner av flere virkestoffer for å oppnå god blodtrykkskontroll. Mange må prøve flere kombinasjoner før de finner hva som fungerer best hos den enkelte.

Undertrykket ditt er bra, men det er ønskelig med noe lavere overtrykk. Har du gjort døgnmåling? Hvis du har bra fall i blodtrykket om natten så er dine verdier akseptable.

Hjerte/kar

SeloZok eller Isoptin ved atrieflimmer

Atrieflimmer : Hva er best? Fordeler og ulemper med Selozok og Isoptin? Jeg bruker Selozok og blir trøtt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både selozok og isoptin brukes for å redusere pulsen. Når du har atrieflimmer kan du få høy puls. Det kan oppleves som ubehagelig. Disse medisinene bremser på signalene i hjertet og får pulsen ned. De har ganske lik effekt, men litt ulik virkningsmekanisme. Enkelte pasienter opplever mer bivirkninger med Selozok, eksempelvis tretthet og slapphet, og da kan det være en ide å bytte over til isoptin. Jeg vil ikke si at den ene nødvendigvis er bedre enn den andre generelt sett, men for enkelte pasienter kan et middel passe bedre enn et annet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav hvilepuls på natten

Hei. Dame på 32 år med 2 barn, i en krevende lederstilling med mye reising, og trener i snitt 4 ganger i uken. Er 170 høy og veier 80 kg. Tok nylig grundige blodprøve hos legen og alle testene var bra. Jeg har så lenge jeg har hatt pulsklokke hatt lav hviøkepuls på dagen. Ca 50-52 slag i minuttet. Nå har jeg fått meg ny klokke og den viser at jeg har en snitt puls på natten på 42-44. Over en 2 ukers periode. Selv om jeg trener mye er jeg ikke topptrent. Er det farlig??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei dette er ikke farlig. Hvilepuls på 40-tallet på natten er helt normalt og ganske vanlig. Spesielt for deg som har lav hvilepuls ellers også.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, rykning i bena

Kraftige hjerteslag da jeg ligger på venstre side men ikke alltid. Noen ganger kan man nesten høre hjerteslagene for så få en plutselig rykkning i bena som krampe. Etter dette roer hjerteslag seg. Er abladert 2 ganger i fjor. Da jeg går opp trapp til 3 etg ligger puls på 140 og etter å ha satt meg ned henger pulsen seg opp på 100 og varer ofte 1 time. Hva kan dette være. Bruker Marevan og Norvasc 5 mg og lavdose Lovastatin.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke mulig å si hva dette kan være. Du sier har vært abladert tidligere. Da er det naturlig å mistenke at du kanskje igjen har fått en hjerterytmeforstyrrelse. Dette må sjekkes med EKG og evt. 24-timers EKG. Snakk med legen for henvisning videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy hvilepuls, svart oppkast, forstoppet

Jeg har hatt 105 i hvilepuls i hele dag, ikke trent eller noen ting. For 1.5 uke siden hadde jeg svart oppkast, uten at jeg vet om det kan relateres til det her eller ikke fordi jeg sjekket det ikke hos lege. Jeg føler meg også forstoppet, men har hatt hyppig vannlating i dag. Bør jeg kontakte lege/legevakt nå, eller bør jeg vente å se om hvilepulsen går ned av seg selv? Hvor lang tid skal/kan jeg evt vente før jeg bør sjekke det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du bør absolutt oppsøke legen så snart som mulig. Høy puls, forstoppelse og svart oppkast kan være alvorlige symptomer som må sjekkes ut ordentlig. En blødning i mage- og tarmsystemet vil kunne gi disse symptomene. Jeg sier ikke at du har dette, men du bør i hvert sjekkes grundig av fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Agatston score 60

Hei, Mann 61 år, har tatt kalsimscore scan og fått resultat 60 Agatston i LAD (left anterior descending artery). Går på 10 mg Simavastatin idag, hva bør jeg gjøre med dette utover statiner ? God form ellers , trener en del og prøver å spise sundt. Hilsen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En score på 60 antyder mild forkalkning/forsnevring av kransårene. For å forebygge videre utvikling er det viktig med god kontroll på kolesterol. Du bruker allerede simvastatin 10 mg. Dette er i utgangspunktet en lav dose og du bør avklare med legen din om du kanskje bør øke eller bytte middel.

Du bør også sørge for at blodtrykket er normalt. Ellers er det viktig å fokusere på en sunn livsstil: Ikke røyke, spise sunt, være fysisk aktiv.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Protasan og marevan

Går på marevan etter hjerteklaffoperasjon, bruker tamsulosin for godartet prostataproblemer men syntes denne gir dårlig effekt. Kan jeg prøve Prostasan/dvergpalme selv om jeg bruker blodfortynnende, og i tilfelle ja, bør jeg i prøvetiden slutte med tamsulosin?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Protasan kan forstyrre effekten av Marevan og bør derfor ikke brukes samtidig. Hvis du ikke opplever god nok effekt av Tamsulosin bør du snakke med legen din om andre alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

CT og hjertet

Hei =) Jeg var på lungeavdelingen for en stund tilbake siden. Der tok jeg ct av lungene. Er det da slik at de sjekker hjertet samtidig på disse bildene? Mvh dame, 32

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

CT-undersøkelse av lungene vil også vise hjertet. Imidlertid er ikke CT av hjertet noen god undersøkelse. Men det avdekker større avvik i størrelse og form. Den beste måten her er imidlertid ekko-doppler-undersøkelse som også viser detaljer ved hjertemuskulaturens tykkelse, effekten av pumpingen og hvordan klaffene fungerer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem