Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Kolesterolsenkende margarin?

Hei! Jeg har litt høyt kolesterol som jeg ønsker å senke, og prøver å legge om kostholdet litt til middelhavkost som dere anbefaler, og spiser også grove rundstykker og knekkebrød. Kjøpte i dag smør som heter Vita hjertego' proaktiv, og på det står det: Med Proaktiv kan du redusere kolesterolet med 7-10 % i løpet av 2-3 uker. Stemmer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 25. april 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, Vita ProAktiv er en margarin som er tilsatt såkalte plantesteroler. Et daglig inntak av ca. 2 gram plantesteroler daglig kan senke LDL-kolesterolet med rundt 10 %. Hvis man har forhøyet kolesterol kan effekten være større. 2 gram plantesteroler tilsvarer ca. 25 gram margarin. Du får ingen ytterligere effekt av å spise mer enn dette. 

Best effekt får en av å spre inntaket utover dagen. Dette er lettmargarin, så det er ikke egnet til å steke med. 

Plantesteroler finnes også i små mengder i belgfrukter, planteoljer (som for eksempel rapsolje) og i avocado. 

Kosthold, Allergi, Hud

Atopisk eksem og mistanke om matallergi

Vi mistenker at sønnen vår på 4 måneder har en form for matallergi. Fordøyelsen er blitt bedre etter at mor (som ammer) kuttet ut melk i dietten, og vi begynte med Nutramigen MME. Plagsomt eksem diagnostisert som kombinasjon av seboreisk eksem og demografisk elveblest vedvarer. Diett uten egg og soya (samt melk) har ikke hatt effekt. Prikktest ga svake utslag på egg og hvete. Kan det være verdt å forsøke kost uten hvete? Kan eksem være eneste symptom på hveteallergi? Bør mor i så fall fortsatt unngå nevnte matvarer i tillegg til hvete for se om eksem avtar, eller bare unngå én matvaretype (eksempelvis egg ELLER hvete) av gangen? Og hva er beste lindrende tiltak mot nevnte typer eksem? Kan noen type krem ha effekt? Vi gjør alle andre vanlige tiltak som å kle lett, unngå ull og bruke nøytralt vaskemiddel.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. april 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei.

Nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem, barneeksem, får dette før de har fylt seks måneder, altså som baby eller spedbarn. Allergi er bare en av flere faktorer som gir eksem og holder dette ved like. Hos barn med mild og moderat atopisk eksem er det kun få som har allergi. Dersom eksemforandringene finnes over hele kroppen bør barnet vurderes av lege med tanke på en evt. matreaksjon. Selv små mengder av det mor inntar vil gå over til barnet via brystmelken og reaksjoner kan oppstå.

Hvis mor har fått beskjed om å unngå en matvare så er det viktig at hun unngår alle produkter som inneholder denne ingrediensen. Når en matvare skal fjernes fra kosten er det viktig å ta en og en matvare om gangen og bruk litt tid på dette, gjerne i samarbeid med helsesøster eller lege. Hvis flere matvarer tas vekk samtidig er det vanskelig å hvite hvilken matvare gutten din reagere på.  Se an om barnet blir bedre av dette eller evt. verre ved gjenintroduksjon.   

Allergi på hvete kan gi symptomer på eksem.


For mor vil det bli svært belastende om hun må stå på en streng diett og siden gutten får Nutramigen MME så bør dette være tilstrekkelig næring for han. Mor bør derfor ikke innføre hvetefri kost uten å ta dette opp med barnets lege.

Les mer her:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/matallergi/

www.lhl.no/globalassets/lhls arbeid/faktaark/a4_lhl_faktaark_melkeallergi.pdf


Det er viktig gi god behandling av din sønns atopisk eksem ved å forhindre tørr hud og unngår kløe. Dette gjør dere ved å unngå det som trigger eksemet, god hygiene, systematisk smøring med en parfymeri krem, og om nødvendig en behandlende krem,  kortisonkrem.  Det tar litt tid før huden leger seg selv uten behandling, og så lenge huden er sår og irritert er det vanskelig å vurdere effekten av kosteliminasjon.


Veldig bra at dere har satt i gang gode tiltak. Om du leser mer her finner du flere råd som kan være til hjelp. www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/tips-og-rad-ved-atopisk-eksem/ www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/


 

 

Vennlig hilsen Rose

 

Hjerte/kar, Kosthold

Kostholdsinformasjon for Marevan-brukere

Finnes det kostholdsplan for marevan brukere ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 10. februar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

På denne siden finner du en del råd om kosthold ved marevan: https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/spis-riktig-nar-du-bruker-marevan/ 

Du finner mer informasjon her i vår brosjyre "Kosthold for deg som bruker Marevan".

Det du bør huske er at ingen mat nødvendigvis må unngås om du bruker Marevan, men at kostholdet bør være stabilt. Hvis du må gjøre store endringer i kostholdet, er det viktig at INR undersøkes slik at legen eventuelt kan justere Marevan-dosen.

Hjerte/kar, Kosthold

Kosthold og insulinresistens

Jeg har fått beskjed av fastlegen om at jeg har forhøyet langtidsblodsukker og insulinresistens, og at dette er en sannsynlig årsak til min hjertesykdom (angina pectoris). Hva mener LHL om dette? Dette var ikke tema på LHLs rehabiliteringskurs. Jeg er interessert i kostholdsråd i forbindelse med denne diagnosen.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 31. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Vi har faktaark om kosthold ved insulinresistens og type 2-diabetes som kan være et utgangspunkt for deg: Kosthold ved insulinresistens og Kosthold ved diabetes type 2. Diabetesforbundet har også mye relevant informasjon på sine nettsider: diabetes.no.

Kosthold, Allergi

Er matintoleranse årsak til smerter i bena?

Min datter på 16 år er født i Kina og fikk konstatert lett grad av laktoseintoleranse som liten. I dag spiser hun uten å ta hensyn til dette. I ca 1 1/2 år har hun vært plaget av smerter i bena, og vi finner ikke årsaken. Hun har jobbet med spenninger osv men smertene er ikke borte. Kan laktoseintoleranse evt. cøliaki være en mulig årsak som bør utredes?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De vanligtste symptomene på laktoseintoleranse er mage/tarm problemer. Jeg er ikke kjent med at smerter i beina kobles til laktoseintoleranse.

Men ett eller annet er det som plager henne og jeg håper dere kan finne en årsak så hun får det bedre.

lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Lunge, Kosthold

Hjerte-/lungesykdom og kosthold

Hvilken sammenheng er det er mellom hjerte- og lungesykdommer og kosthold?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Når det gjelder hjerte- og karhelsen spiller kostholdet en sentral rolle, både i forebygging og behandling. Kostholdet påvirker mange fysiologiske funksjoner som er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, slik som kolesterolnivåene i blodet, blodtrykk, blodsukker, nyrefunksjon, blodkarenes funksjon m.m. I tillegg har kostholdet avgjørende betydning for kroppsvekta, som i sin tur påvirker hjerte- og kar-risikoen direkte. 

Du finner mye informasjon om kosthold og hjerte- og karsykdommer på våre nettsider, blant annet her: Kosthold.

Når det gjelder lungesykdommer har sammenhengene med kosthold vært mindre undersøkt. Om kosthold påvirker utviklingen av lungesykdom er uklart, men noen nyere undersøkelser tyder på at det kan bidra: Forebygging av kols – kan et sunt kosthold bidra?

Kosthold er uansett også viktig for lungesyke pasienter. Det kan blant annet være bra for utholdenheten og er med på å forebygge underernæring og tap av muskelmasse. Les mer her: Kols og kosthold.

 

Hjerte/kar, Kosthold

Kvalme og uvelhet ved matinntak etter hjerneslag

Jeg har hatt slag og har i ettertid fått store plager med fatigue. Jeg blir ofte/daglig kvalm, svimmel og uvel under et måltid eller rett i etterkant. Det gjelder alle dagens måltid, men kanskje verre etter middag. Går over i løpet av en times tid. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 04. januar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, plagene du beskriver kan skyldes tilstander i mage- tarm systemet. Samtidig kan ulike følgetilstander etter hjerneslaget påvirke funksjonen til fordøyelsessystemet.

Det blir vanskelig å gi noen tydelige råd eller spekulere i hva som er årsaken til dine plager basert på informasjonen du oppgir. Men jeg vil anbefale deg å ta dette opp med din lege for å undersøke om det kan være noe som har årsak fra tilstander i svelg, mage eller tarm.

Hjerneslag kan som tidligere nevnt også påvirke fordøyelsessystemet. Mange får svelgevansker (dysfagi) som gjør at svelgerefleksen fungerer dårligere. Noen får vansker liknende de du beskriver og dette kan utredes på ulike måter. Les mer om dysfagi her: Dysfagi 

Hjerneslag kan også gi forstyrrelser i styringen av tarmbevegelsene og føre til at man blir forstoppet. I tillegg opplever en del at de i mindre grad greier å være fysisk aktive enn tidligere og dette kan og innvirke på fordøyelsen. Fatigue kan spille en rolle her fordi det ofte fører til et nedsatt aktivitetsnivå. Men snakk med din lege om problemene for å vurdere mulig årsak hos deg.

Lykke til.

Kosthold, Allergi

Kvalme og magesmerter

Jeg har slitt med kvalme i et par mnd. Var hos fastlegen og fikk medisin
jeg skulle prøve mot magesyre men det hjelper ikke. Blir kvalm av alt jeg spiser. Har ikke smerte. Bare kvalm og dårlig matlyst. Er lei av problemet. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kvalme og magesmerter kan ha mange årsaker, så mitt råd er at du igjen oppsøker lege for videre utredning.

I mellomtiden kan du føre dagbok over det du spiser og hvilke symptomer du har. Kommer ubehaget av bestemte matvarer? Hvor ofte? Lindres smertene når du spiser eller blir de verre? Avføringsmønster osv. Det vil hjelpe legen i jakten på årsaken.

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold

Saltinntak og trening

Hei. Jeg har høyt blodtrykk, men som kjapt stabiliserte seg etter en uke på medisiner. Jeg har fått beskjed om at jeg skal unngå salt, men hva med når jeg trener? F.eks. hvis jeg trener hard spinning i over en time, så svetter jeg mye. Da mister jeg vel også mye salt. Skal jeg droppe å erstatte dette for å holde blodtrykket nede, bør jeg drikke sportsdrikk eller er det så mye salt i maten uansett at dette ikke blir noe problem?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 28. desember 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, ved hard trening og mye svette kvitter kroppen seg med litt salt (natrium). Det betyr likevel ikke at du nødvendigvis får et underskudd på salt. Selv personer som svetter 5-9 liter per dag kan opprettholde en normal natriumbalanse i kroppen ved å spise normalt. Dersom du merker at svetten din smaker veldig salt, kan du ha behov for å erstatte salttapet. Idrettsorganisasjoner anbefaler tilførsel av salt under trening når treningen varer i ca. 2 timer eller mer. Du kan selvsagt vurdere å ta en sportsdrikk, men en halvliter Farris vil også gi deg ca. 1/2 gram salt.