Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Effekt på spirometri av Flutide

Hei, Sønnen vår (5 år) hadde veldig gode verdier på spirometri, da han brukte Flutide 50 mikrog/dose x 2 morgen og kveld. Nå har vi nedjustert til kun én dose morgen og kveld over en lengre periode, og verdiene var betydelig lavere på spirometri ved forrige kontroll. Kan økt dose av Flutide gi kunstig høye verdier, eller har dette sammenheng med astmaen og at han trenger høyere dose? Han er en svært aktiv gutt, og legen vår mener derfor at det er de høyeste verdiene som er normalen hans.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det som er aller viktigst ved behandling av astma hos både voksne og barn er hvilke plager/symptomer man har. En astma vil svinge gjennom et år og derfor er det viktig å tilpasse medisinen etter symptomene og plagene. Når det gjelder referanseverdier på spirometri, så regnes de ut fra alder, kjønn, vekt og rase for et friskt barn. Så ja, de høyeste verdien er der han burde være. Lave spirometriverdier vil avspeile hvorvidt han er godt nok medisinert. Flutide gir ikke kunstige høye verdier, men gir verdier der han bør ligge med en god medisinsk behandling. Om han ikke sliter med mer astmaplager(orker mindre aktivitet?) med de lave verdiene, kan det også ha sammenheng med at testen ikke er utført riktig, noe som kan skje med de minste barna. Om dere ikke har et egenbehandlingsskjema, be om å få et hos legen. Det er et godt verktøy for hvordan man behandler astmaen når den svinger.
Her kan dere lese mer om astma hos barn og om egenbehandlinsskjema.

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

Når det gjelder referanseverdier, så har man ikke de i hodet. Det er avhengig av alder, høyde rase og kjønn

Lunge

Astmamedisin til 5-åring

Hei. Vi har en sønn på 5 år, som har gått på max dose av fluitide, og singulair, siden han var 1 år. For 1 år siden halverte vi dosen fluitide i samarbeid med lege, da lungelyd / kapasitet var god. Barnehagen har nå desverre glemt å gi han forebyggende medisin (singulair) i 1 uke, uten å gi oss beskjed, før i dag. Dog merker vi ingen endring i respirasjon. Mitt spørsmål er da: er det farlig å gå direkte av singulair, uten nedtrapping?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke farlig å stoppe med Singulair. Det som kan skje er at man blir verre i pusten, men det har ikke dere registrert. Den viktigste forebyggende medisinen er uansett Flutide.
Deres sønn er i en alder da mange barn med forkjølelsesutløst astma "vokser" den av seg. Når det er sagt så går vi nå inn i en årstid som ofte gir mer astmaplager. Få en ny legetime og diskuter med legen hvorvidt han skal begynne med Singulair igjen. Om dere ikke har et egenbehandlingsskjema(se nederst i teksten om astma), spør legen om dette. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Utvikling av kols

Jeg er 37 år og har fått kols. Vil min kols i framtiden forverre seg uansett hva jeg gjør (riktig medisinering, kosthold, trening, ingen røyk osv) slik at jeg til slutt får grad 4 og vil dø av kols?

Sliter å veldig med energien min, den kan forsvinne ganske rask og være fraværende noen timer eller dager, er dette vanlig? Får og sterke humørsvingninger når kroppen er skikkelig tom for energi, ofte som sinne over bagateller. Er dette fra kolsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Fordi du har fått påvist kols ganske tidlig er det stor mulighet å bremse utviklingen videre med det du nevner. Så jeg synes ikke du trenger å være fullt så pessimistisk. Men det er viktig å slutte helt med røyken og unngå å oppholde seg i støvete og røykfylte lokaler. Fysisk trening og et fornuftig kosthold er også viktig for å få bedre pust og holde kroppen i best mulig form. Det bidrar også til å redusere slitenheten du føler, da den ofte kan være en del av sykdommen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Nevrologisk sykdom og hjertet

Jeg har en nevrologisk sykdom som gir kramper og smerter. Vil hjertemuskelen reagere på samme måte som annen muskulatur? Slites den ut?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare på. Avhenger helt av hvilken sykdom det dreier seg om.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Arteriell blodprøve

Jeg har hørt at arteriell injeksjon/blodprøve er mer smertefullt enn venøs injeksjon/blodprøve, stemmer det? Og hvorfor er det eventuelt sånn?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Arterier er tykkere og kraftigere enn vener. Det må dermed mer kraft til for å punktere disse, og det må også komprimeres hardere i etterkant for å stoppe blødningen. Dette er ting som kan gi mer smerter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hormoner mot hetetokter

Kan man bruke hormoner for behandling av hetetokker når man har hatt hjerteinfarkt og blitt stentet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, man bør ikke bruke hormoner mot hetetokter dersom man har hatt hjerteinfarkt. Slike hormoner kan forverre hjertesykdommen.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og medisiner

Hei Har sett inn 4 stent i kransårer for 10 måneder siden, går på plavix 75, Albyle-E. Har diabetes 2 går på janumet og januvia. Har forstørret prostata, går på proscar. Kolestrol tar ezetrol og lipitor. Spørsmål: Er Atacand pluss 16mg og Spirix 25mg en bra kombinasjon for blodtrykk som nå ligger på 135/85? Eller er det andre alternativer som er bra? Har tidligere hatt Olmetec comp 20mg og Spirix 25mg, men sliter da med hoste og svimmelhet. Hilsen Gunnar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du allerede har hjertesykdom er det spesielt viktig at blodtrykket er godt regulert. Det aller viktigste er at blodtrykket normaliseres, og hvilke medisiner du bruker er mindre viktig. Både olmetec og atacand er gode medisiner og du bør bruke det som gir minst bivirkninger.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kontroll på blodtrykk og kolesterol

Jeg er 59 år (89 kg -på vei ned), trener litt styrke og raske gåturer to-fire g/uke. Stillesittende kontorjobb i mange år, nå mer variert. Vært frisk i alle år. I vår ble jeg svært sliten, stiv og støl og klarte ikke å gå i motbakker. Legen påviste høyt blodtrykk 170/110 og S-kol 7,8 og S-HDL-kol 1,7 og S-LDL-kol 6,3 og S-Lp(a) 2414. Fikk blodtrykk-og kolestrolssenkende. Tilsv verdier 4 uker etter (fastende): 142/85, kolesterol 5,2, HDL 1,6 og LDL 3,5 og Lp(a) 2603. Jeg ønsker hjerte-åresjekk, men legen vil ikke henvise.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt er det slik at det skal være en god grunn til å henvise til hjertesjekk. Det skal være en viss mistanke om hjertesykdom. Det betyr igjen at du skal ha visse symptomer.

Du forteller at du blir sliten, stiv og støl, og klarer ikke å gå i motbakker. Jeg mener at dette er unormalt. En 59 åring bør klare dette uten problemer. Selv om du ikke har typiske hjertesymptomer, er det grunn til å gå videre med utredning. Spesielt med tanke på at du hadde høyt blodtrykk og kolesterol. Legen din bør i første omgang henvise deg til arbeids-EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vanndrivende medisin og toalettbesøk

Bruker lisinopril/hydroklortiazid. Denne er vanndrivende. Kan jeg bruke sabalix (helsekost) mot hyppig toalettbesøk om natten samtidig?? Eller vil den ene ødelegge for den andre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Såvidt jeg kan se skal sabalix virke på andre områder og funksjoner enn Lisinopril/hydroklortiazid. Det skal således ikke være noe problem å kombinere disse to.

Generelt bør du alltid konsultere fastlegen din når du tar tilskudd i tillegg til medisinene dine.

 

Mvh

Wasim Zahid