Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

AAP etter hjerteinfarkt

Hei. Først takk for fin side. Etter flere hjerteinfarkt så er jeg nå på AAP. Har også diagnose på posttraumatisk stress lidelse. Så det jeg lurer på er:

Arbeidsgiver avviklet selskapet mens jeg var sykemeldt, slik at jeg da ble arbeidsledig. Gikk så fra sykemeldt til AAP. En gang fremover skal jeg gjennom en arbeidsavklaringsperiode gitt at jeg er frisk og rask nokk. Hvordan fungere det? Dersom jeg ikke makter det i følge behandlere, hva skjer da?

Det andre jeg lurer på er gitt at de finner ut en restarbeidsevne på X%, så skal inntekten kompenseres også. Dette er gitt med formelen inntekt etter/inntekt før * 100. Men når inntekt etter er ukjent i og med jeg er arbeidsledig, hva settes så den til? Er fastsettelse av uføregrad en enten eller, dvs enten restarbeidsevne eller kompensasjon av inntektsbortfall, eller både restarbeidsevne og kompensasjon av inntektsbortfall?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. august 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Arbeidsavklaring innebærer en vurdering av din arbeidsevne. Tiltakene som brukes vil variere ut fra din situasjon og hva Nav vurderer er mest hensiktsmessig. Først må det avklares om du helsemessig er i stand til å begynne å jobbe. Medfører helsetilstanden din at du har fått begrensninger i valg av yrke? I så fall er dette midlertidig eller varig? Trenger du bistand av Nav for å komme i arbeid? Aktuell bistand er arbeidspraksis, støtte til kurs eller mer ordinær utdanning. Nav kan også i en kortere eller lengere periode innvilge lønnstilskudd som betyr at arbeidsgiver får refundert en del av lønnen som utbetales til deg.

Viser det seg etterhvert at du ikke er i stand til jobbe i full stilling, skal Nav vurdere om du oppfyller vilkårene for uføretrygd. Vilkåret er at inntektsevnen din er varig redusert med minst 50 %. Oversatt betyr det at Nav skal fastsette hva inntekten din mest sannsynlig ville vært om du jobbet100 % og ikke hadde helseplager av betydning. Ville det vært 500 000 kroner, må helsetilstanden medføre at du varig ikke er i stand til å ha høyere inntekt enn 250 000 kroner. Er du ikke istand til å ha pensjonsgivende inntekt overhodet, da oppfyller du vilkårene for full uføretrygd.

Er du ikke i arbeid og Nav mener du kan ha noe inntekt, fastsettes inntekten skjønnsmessig av Nav.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Henvisning

Kan faslegen henvise til Feiringklinikken?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 22. august 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Fastlegen kan henvise, men henvisningen må gå til det nye LHL sykehuset Gardermoen. All tidligere virksomhet som var på Glittre- og Feiringklinikken er nå samlet i ett felles sykehus på Gardermoen.

Hjerte/kar

Årsaker til høyt kolesterol

Hei! Hva kan gi høye/svært høye kolesterolverdier når faktorer som arv, kosthold og livsstil kan utelukkes? Kan høyt kolesterol være naturlig eller nødvendig for enkelte mennesker? Hva med stress? Jeg lever med en post traumatisk stresslidelse, noe jeg vet i seg selv gir økt risiko for hjerte - og karsykdom. Kan forklaringen ligge her, i og med at kolesterol spiller en rolle i produksjon av stresshormonet kortisol? Jeg driver flere dager i uka med mosjonsidrett som krever gode lunger og godt hjerte, så jeg vet at jeg ikke trenger engste meg, men gjør det likevel. Hilsen en usedvanlig frisk, sprek, slank, sunn og sporty dame på 64 år med svært høyt kolesterol!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er de kjente årsakene til en ugunstig kolesterolrpofil:

Usunt kosthold: Inntak av mye mettet fett, animalske produkter, industrielt bakst.
Fedme, spesielt bukfedme.
Fysisk inaktivitet.
Røyking.
Diabetes.
Genetikk.

Det stemmer at stress er forbundet med hjertesykdom, men mekanismene for  hvorfor det skjer er ikke fullt klarlagt. Det kan tenkes at stressede mennesker spiser dårligere og trener mindre, og det kan også tenkes at stresshormoner, feks kortisol, spiller en rolle. Dette vet vi foreløpig ikke alt om.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Arteria lusoria

Hei. Jeg har fått påvist en hjertefeil. Det heter visst anomali aortabuen med såkalt arterier lusoria. Høyre arteria subclavia. Forløpende bak oesophagus. Det jeg nå lurer på, er om dette er en risikabel feil? Behandles dette på noe vis? Noe jeg burde ta hensyn til når jeg driver med fysisk aktivitet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Arteria lusoria, eller aberrant høyre arteria subklavia (ARSA), er en medfødt variant som forekommer hos rundt 1 prosent av befolkningen. Den gir som regel ingen plager eller symptomer og blir som regel oppdaget ved en tilfeldighet under andre undersøkelser.

Hvis du en eller gang i livet trenger en angiografi, er det viktig at du sier i fra om at du har denne varianten. Da vil undersøkeren ta ekstra hensyn til dette slik at undersøkelsen kan gjennomføres skikkelig.

Du trenger ikke å ta noen forholdsregler ellers i livet, eller vedrørende fysisk aktivitet. En slik variant gir vanligvis ingen plager og trenger ikke behandling.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Litt høy hvilepuls

Høy hvilepuls Puls på ca 90 - hvilepuls kvinne 56 år- føler meg ikke helt i form- lett svimmel og slapp. Pulsen er jevn på 83-90 i hvile over flere dager nå Faresignal?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Normalspekteret for hvilepuls går helt fra 40 og opp til 100, men de fleste ligger rundt 60-80. Generelt er det slik at lavere puls er forbundet med bedre helse.

En hvilepuls på 90 kan være normalt, men det kan også indikere et underliggende problem. Alt fra angst og nervøsitet, via betennelse og infeksjon, problemer med stoffskfite, og til hjerte- og lungesykdom.

Det kan være mange årsaker til at du litt høy hvilepuls. Det beste for deg er å oppsøke legen din og få tatt noen prøver slik at man kan finne årsaken og evt. behandle riktig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisinbytte når du har stent

Er det tilrådelig med medisinbytte når jeg har stent og bruker plavix, albyle E,og atacand pluss.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Plavix og Albyl-E er blodfortynnende medisiner. De hindrer at blodet levrer seg.

Atacand pluss er en blodtrykksenkende medisin.

Hvis du har fått stent (feks i en hjertekransåre) skal du bruke både plavix og albyl-e i en viss periode. Hvor lenge du skal bruke begge, bestemmes av legen som startet medisineringen. Etter denne perioden skal du normalt gå over til kun én av disse to. Som regel kun Albyl-E.

Hvis det skal gjøres noen medisinbytter, er det viktig at legen tar hensyn til det som er bestemt av spesialisten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjenne utposning på hovedpulsåren i magen

leste en plass at lege kunne kjenne på magen om det var utposning på store blodåren i magen..hvordan kjenner man slikt om man er overvektig.? jeg har vondt i bryshulen..der bed det benet som stikker ned..føler og jeg kan kjenne en opphøyning der nedenfor bryst benet og..tykk opphøyd strek liksom. .er det noe som bør undersøkes? ps har tatt ct av hjertet med kontrast.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Legen kan iblant kjenne en utposning på hovedpulsåren i magen med hendene sine. Spesielt hos slanke pasienter.

Hovedpulsåren går loddrett ned gjennom buken som en tykk hageslange. Hvis legen trykker på magen og ned på åren, kan hun kjenne at den pulserer. Hvis det er en større utposning på åren vil legen kunne kjenne en ball-struktur som pulserer.

Hos overvektige kan det være vanskeligere å kjenne slik pulsasjon. Da er man avhenging av ultralyd eller CT for å stille diagnosen.

Hvis du er redd for at du kan ha en utposning på hovedpulsåren i magen, bør du gå til fastlegen din. Han eller hun vil avgjøre hvordan det kan avklares videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flimmer etter ablasjon

(spørsmålet har blitt redigert)

Hei. Jeg fikk ablasjon på LHL Gardermoen 12.07.18. Det ble i 2016 forsøkt flere av de nyere blodfortynnende Eliquis og Xarelto men bivirkningene ble for store. Svimmel ør og som å være full. Jeg kunne ikke kjøre bil med disse.

Jeg droppet de 1 etter 1 pga bivirkninger som ikke var til å leve med for min del. Kan jo fortelle at jeg ikke fikk medhold i seponering. I perioden Mai 17 til Mai 18 var jeg 100 % medisinfri. Alt ble bedre.

Men da jeg skulle inn til Ablasjon i Juni 18 måtte jeg bruke blodfortynnende på nytt. Siden jeg var 100 % medisinfri i 1 år så sa jeg ja til på nytt prøve Eliquis. Det samme som i 2016 skjedde ørhet svimmel kom igjen. Forsøkte så Xarelto med samme resultat. Prøvde så Padaxa....samme der. Lege var tvilende. Men så fikk jeg Marevan. Den fungerte.

Ablasjon gikk som planlagt. Var vellykket. De 14 første dagene var jeg flimmerfri. Men så kommer ekstraslag snikende. Ved fysisk anstrengelse der jeg bøyer overkroppen får jeg nesten pustestopp. Dette kommer og går. Siste uke har jeg hatt flere flimmer anfall enn før ablasjonen. Disse er kraftigere enn før. Puls 180 bare ved å feste lastestropper på henger.

Hvor vanlig er det at man får kraftigere anfall etter ablasjon enn man hadde før? Kan nevne at på LHL tok de mine bivirkninger alvorlige og det står nå i Epikrise at jeg ikke tåler de nye blodfortynnende og heller ikke betablokkere.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for innlegget

Jeg synes henvendelsen din er et godt eksempel på noen av utfordringene som pasienter møter. Bivirkninger er dessverre et problem. Alle medisiner har bivirkninger. Noen pasienter merker ingenting av disse, mens andre (som deg) blir svært plaget. Vi er alle ulike.

For legen gjelder det å finne balansen mellom bivirkninger og ønsket effekt. Det er viktig å huske at selv medisiner med bivirkninger har god effekt på sykdommen. Bivirkningene kan nesten sees på som prisen man må betale for å høste fordelene. Men heldigvis finnes det etterhvert flere ulike alternativer og som regel kommer man i mål etter litt prøving og feiling. De fleste pasientene og legene finner til slutt frem til en kombinasjon av medisiner som både virker godt og som gir få bivirkninger.

Når det gjelder albasjon mot flimmer så er det slik at rundt 30-50% av pasientene ikke blir kvitt sin flimmer etter ett forsøk. De får tilbakefall og er like plaget som før. Flere pasienter trenger to eller tre runder med ablasjon for å bli kvitt flimmeren sin. Kanskje du trenger ny ablasjon? Ta opp det med legen din.

Enkelte pasienter merker også mer til uro, hjertebank og flimmer etter ablasjon. Grunnen til det er at den elektriske aktiviteten i hjertet er litt endret sammenlignet med før ablasjonen, noe som gjør at hjerteaktiviteten kjennes litt annerledes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk etter hjerteinngrep

Mitt blodtrykk er 120-77 nå er jeg 71 år. 79 puls er det normalt? Har vert på feiring og tatt operasjon, satt inn blodårer fra benet til hjertet

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Verdienen dine er helt normale. Håper det går bra med deg etter operasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kontroll av kolesterol etter hjerteinfarkt

Hei! I 2010 fikk jeg stor blodpropp (sadelemboli). Årsaken viste seg å være Leiden B-mutasjon,og jeg begynte med Marevan. Til tross for oppfølging av fastlege med hensyn til kolestrolnivå, fikk jeg massivt hjerteinfarkt 2015. På det tidspunktet var kolestrolnivået under kontroll, hevdet fastlegen (ca 4-5 totalt). Jeg er nok arvelig belastet for hjertesykdom. Jeg hadde et opphold på Feiring-klinikken, hvor kardiologen sa at jeg kolestrolnivået burde følges tett opp og ikke på noe tidspunkt overstige 3 (uavhengig av HDL/LDL- forholdet, hvis jeg forstod han rett). Spørsmålet mitt er hvor ofte jeg trenger å sjekke nivået. Den nye fastlegen min sier at det er tilstrekkelig med en gang i året . Føler at dette er litt sjelden. Hva mener du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved hjertesykdom er det LDL-kolesterolet som er viktigst. I følge norske og internasjonale retningslinjer skal LDL-kolesterolet til hjertepasienter senkes til under 1,8. Det er altså 1,8 i LDL som er det viktigste kolesterol-tallet for deg.

En pasient som har hatt et massivt hjerteinfarkt, bør gå til lege kontroll 3-4 ganger i året for å sjekke puls, blodtrykk og kolesterolnivå.

Mvh

Wasim Zahid