Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Utgifter til forstøver

Må man selv dekke utgiftene ved kjøp av forstøver når man har KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis lege rekvirerer forstøverapparat for deg, utleveres det gratis fra Behandlingshjelpemiddelsentralen på sykehuset du tilhører.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Nedsatt lungefunksjon

JEg har fått påvist lett nedsatt lungefunksjon. Vil det si a jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. mars 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan være vanskelig noen ganger å skille mellom astma og kols. Hvis du hadde en infeksjon da du gjennomførte pusteprøven kan det også påvirke slik at resultatet blir dårligere enn du er til vanlig. Pusteprøver bør  derfor helst  tas  ved flere anledninger for å kunne stille den rette diagnosen. Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for nærmere informasjon. Du er også velkommen til å ringe  kolslinjen på  tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Aspergliom

Hei . Min pappa ligger på sykehus. Han har Kols fase 3 og lungebetennelse. Legene sier han ikke rseponderer så godt på antibiotika. Men han er feberfri. Han får intravenøs og næringsrike drikker da han har vekttap. De venter på at han skal overføres til sykehuset Trondheim der de har bedre ekspertise på aspergliom. De mener det er det største problemet for han nå. Da er spørsmålet, hva er egentlig aspergliom? Er det en form for tuberkolose, hvordan kan han ha fått det, hva er behandlingen og er det smittsomt? Vener spent på svar. mvh Tone

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Aspergliom er en type sopp-ball som vokser i et hulrom inne i lungen. Vi puster inn aspergullus hele tiden,men denne typen sopp vokser ikke i lungene til friske mennesker, det er kunn hos de som har syke lunger. Ingen smittefare. Behandlingen er vanskelig å svare generelt på. Ta kontakt med en  lungelege på lungepost i Trondhjem når han blir overført, angående videre behandling.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

kolsutvikling og røykeslutt

Forsetter nedbrytingen av lungene etter røykeslutt ved kols, eller fortsetter den negative utviklingen?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det eneste som kan bremse helt opp utviklingen av kols er røykeslutt. Derfor er det spesielt viktig å jobbe for å få til en røykeslutt. Røykeslutt og systematisk trening med både kondisjon og styrke kan bidra til å redusere utviklingen. Treningen kan faktisk kompensere noe for det lungetapet vedkommende har lidd.

Ta gjerne kontakt med kolslinjens tlf nr 800 89 333 på en mer utypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

oksygen fra konsentrator/flytende beholder

Hei. Min kone fikk påvist kols gold III i 2009. Har Uspesifisert kronisk obstruktiv lungesykdom, Uspesifisert hypotyreose, Medfødt bronkomalasi, Kronisk respirasjonssvikt, avansert lungesykdom i form av KOLS grad IV, med uttalt emfysem og alvorlig tracheomalaci. Ble innlagt 2014. Sykehuset forsøkte gangtest først uten oksygen, men da faller hun ned til ca. 78% i metning i hvile og har overhode ingen kapasitet for anstrengelser. Med 1 liter O2 stiger SpO2 til over 90% i hvile. Det ble bestemt at hunn skal bruke 1 liter O2 i hvile og 3 liter i aktivitet, døgnet rundt. Fikk tilpasset oksygenutstyr i form av flytende O2 og dette fungerte bra, men i 2016 erstattet sykehuset flytende oksygen med konsentratorer (for å spare penger) en permanent hjemme og en bærbar. Disse durer og bråker døgnet rundt. Kona mi syntes hun har fått en dårligere livskvalitet etter dette (jeg også pga. av støy). Har sendt inn klager, men negative svar. Orker nesten ikke å gå ut, sitter og hiver etter pusten, blir kvalm, brekker seg når hun har en avtale. Flere ganger har vi måttet avbestille lege timer pga. av dette. Vet du noe om konsentratorene gir dårligere oksygen kvalitet enn flytende? Kan det være årsaken?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er vanskelig å svare generelt på dette, da det beste nok er å få tatt en blodgass prøve med både o2 tilførsel fra konsentrator og flytende. Da kan en fange opp om det kan være at det gis mindre o2 fra konsentratoren enn fra flytende.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf linje 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Forbedre oksygenmetningen i blodet

Mitt spO2 er på 92, jeg har kols og er 72 år gammel, har i alle år hatt fysisk tungt arbeide, er det noe jeg kan gjøre for å bedre sp02 opptaket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Grunnet til at du har lav oksygenmetning kan være at du har lungesykdom (kols). Lungene dine tar ikke opp nok oksygen inn til blodet. Lav oksygenmetning kan gi symptomer som tretthet, søvnighet, slapphet og svimmelhet.

For å bedre oksygenmetningen er det viktig å behandle kolsen. Du bør snakke med en lungespesialist som kan se gjennom medisinene dine og undersøke om noe bør endres. Noen pasienter må ha hjemmeoksygen for å få opp oksygenmetningen. Snakk med lungelegen din om dette også. Hvis du ikke har vært hos lungelege, be fastlegen din henvise deg.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Astma og reise til Sør - Korea

Hei.
Jeg vurderer å reise til Sør-Korea, men min sønn på 4 år er plaget av astma. Vi tenker at å reise på sommeren er uaktuelt, men vurderer september. Er usikker på klimaet og om det er for fuktig for ham.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

 

Det er ulike årsaker til astma og ikke alle reagere på fukitg klima. Snakk med legen som følger opp hans astma og få en vurdering på om reisen kan være trygg. Om dere drar så pass på at dere har med den medisinen han trenger.

Høsten i Sør –Korea er oftest tørr og klar. Vår og høst er regnet som de beste årstidene for reise dit. Da det er en behagelige temperaturer og mye sol, men vær obs på at luftkvaliteten til tider kan være veldig dårlig. Dette skyldes lokal luftforurensning og langtransportert luftforurensning fra Kina.

 

 Vennlig hilsen Rose

 

 

 

 

 

Lunge

Astma og kulde

Hei
Eg vert dårleg når det vert for kaldt, også har eg astma i tillegg. Det er difor eg har vore sjuk. Kva skal eg gjera?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er være individuelle forskjeller på hvor kaldt det må være før astmasymptomer oppstår. Du må selv finne ut hvor grensen går. Et tips er å dekke til nese og munn. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en buff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere og man kan unngå pusteproblemer. Det finnes også forskjellige hjelpemidler som man kan bruke for å varme opp lufta, som ulike varmemasker eller lungplus som er et munnstykke.

Du må gjerne ringe LHLs rådgivningstjeneste. Se www.lhl.no/radgivning

Vennlig hilsen Rose

Hjerte/kar, Lunge

Lungetransplantasjon

Når bør jeg forlange å bli flyttet fra kardiologisk avd. til lungeavd. for utredning til transplantasjon, når jeg har pulmonal arteriell hypertensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pulmonal arteriell hypertensjon vil være kjent stoff også for kardiologer, fordi det også belaster hjertet. Man vil nok prøve medikamentell behandling først før eventuell transplantasjon. En transplantasjon vil allikevel først bli vurdert hvis tilstanden har utviklet seg svært langt, og transplantasjon ses som eneste mulighet. Det er sannsynlig at en slik vurdering vil bli gjort i samarbeid mellom hjerte- og lungeleger. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pusting i slipestøv fra rustent jern

Hei, er i praksis hos en bedrift og fikk i jobb å slipe noen store jern akslinger, eller tror isåfall det var jern, og disse var i tillegg dekket med rust. Det var ikke noe luft avsuging, så jeg åpnet ett vindu. Rommet var ikke særlig stort heller. Det ble produsert mye slipestøv, og kunne kjenne det i luften, men kom forsatt ikke på slipemaske, og mulige konsekvenser. Dette arbeidet varte i sikkert 4-5 timer. Kom ikke på å bruke støvmaske, så jeg slipte i 4-5 timer uten støvmaske. Og han som gidde meg arbeidet sa heller ikke noe om dette. Har i tillegg slipt noen andre ganger uten å brukt støvmaske, men ikke like lenge. Når jeg var ferdig å skulle tørke opp støvet så såg jeg hvor lurt det hadde vært å brukt støvmaske og den dumme feilen jeg hadde gjort. Det var en god del støv der. Så gikk jeg på badet og da hadde jeg mye svart støv oppi nesen som jeg snøt ut. Kjente også støvsmak i munnen. Kjenner av og til at jeg har litt vondt rundt hjerte og er litt tungpustet etter dette skjedde. Vet ikke om det er derfor jeg tenker mye på det. Kort sagt: Slipte metall i 4-5 timer i et lite lukket rom uten støvmaske, bare vindu som utlufting. Fikk svart støv i nasen, som jeg snøt ut, og støvsmak i munnen. Så har jeg en del spørsmål: 1. Burde jeg bekymre meg? 2. Er jeg utsatt for ulike sykdommer: fibrose, kreft etc? Eller andre ting som kan forstyrre livsstilen min? 3. Kommer mye metallstøv seg til lungene? 4. Blir støvet i lungene for alltid eller blir det rensket ut automatisk? også de fineste støvene. 5. Vist ikke dette har noe umiddelbar effekt, kan dette slå tilbake på meg når jeg er 50-60-70 år, og hvilken effekt har det da? 6. Er det sant at metallstøvet kutter opp lungene fra innsiden? 7. Må det langvarig eksponering av støv til for at noe som helst skal skje eller har skaden skjedd så snart støvet har nådd lungene? 8. Kan det hende jeg får noen midlertidige eller permanente sykdommer i løpet av livet mitt på grunn av denne feilen? Og hva kan det være? 9. Er det mulighet for at jeg plutselig får sideeffekt og blir stilt en diagnose når jeg blir litt eldre 50+? Og hva kan det være? 10. Er det noe jeg burde gjøre? 11. Og visst det er noe jeg ikke har skrivet så hadde det vært fint om du nevner det. Gutt 17, Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har inhalert rust fra jern er nok dette jernoksyd. Dette er ikke vist å fremkalle kreft hos mennesker, men kan nok gi irritasjon i bronkiene og eventuelt lungevevet hvis det kommer så langt ut. Størsteparten av det du har inhalert vil trolig komme opp igjen sammen med slimet som normalt kommer fra bronkiene. Det er lite trolig at enkelthendelser vil gi noen varig lungeskade, men det er selvfølgelig lurere å bruke åndedrettsvern. Hvis du vil være sikker kan du få testet lungefunksjonen hos bedriftshelsetjenesten. Det kan jo være lurt uansett.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem