Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Aortainsuffisiens og svangerskap

Hei. Jeg har vist blitt gravid for andre gang. Mitt tidligere barn er prematur og vet at jeg da har økt risiko for en ny prematur. I til meg har jeg hatt to konsisteringer ( celleforandringer som måte fjernes) dette gir også økt risiko for tidlig spontan abort og prematur. I tillegg har jeg Lekkasje i hjerteklaffen– Aortainsuffisiens som er medfødt. Legen sier at jeg ska ha tettere kontroller om jeg er gravid. Ho ville helst at det sku være planlagt svangerskap. Men det har seg sånn at dette ikke var planlagt. Jeg er veldig nervøs om jeg burde kanskje ta abort pga risikoene. Men har veldig lyst og beholde samtidig. Hadde ikke jeg hatt så mange faktorer så hadde jeg nok hvert veldig glad her jeg sitter. Men i stede er jeg usikker og litt lei meg. Hva kan egentlig skje med hjerte under graviditeten og under fødselen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Under svangerskapet øker blodmengden i kvinnens kropp. En klaff som lekker kan dermed settes under større press, noe som igjen vil kunne belaste hjertet og føre til plager som tungpustethet og i videre instans hjertesvikt.

Men dette trenger ikke å bety at det blir noen problemer for deg. Det avhenger helt av hvor alvorlig lekkasjen er. Er den liten eller middels, går det helt greit med svangerskap og fødsel. Er den derimot stor/alvorlig, kan det oppstå komplikasjoner.

Kvinner med slik klaffefeil anbefales å få oppfølging hos hjertespesialist under svangerskapet. Da kan spesialisten følge med på om det går bra med hjertet underveis eller ikke, og også iverksette ulike behandlingstiltak hvis nødvendig.

Snakk med legen din for å komme inn i et oppfølgingssystem.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lekkasje på hjerteklaff og slankeoperasjon

Kan man ta slankeoperasjon når man har en hjerteklaff som lekker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan man stort sett gjøre. Det avhenger av hvor alvorlig lekkasjen er. En liten til middels lekkasje byr ikke på problemer med slankeoperasjon. Er lekkasjen derimot stor og alvorlig, kan det by på utfordringer og en hjertespesialist må konsulteres før evt. operasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vann i lungene, hjerterelatert?

Faren min, 82 år, ligger på sykehus med vann i lungene. Jeg er skikkelig redd. Han har jobbet mye med glassfiber, vært passiv røyker og har brent lyset i begge ender. Ettersom jeg forstår ut i fra Lommelegen er tilstanden oftest relatert til hjerteproblemer. Han har ikke hatt hjerteinfarkt, men hadde en alvorlig dobbeltsidig lungebetennelse for seks år siden. Han ligger nå på sykehus og stiller spørsmålet hvorfor han har vann i lungene. Jeg kan ikke med min beste vilje lese fra lommelegen og fortelle at det er livstruende etc. Finnes det en penere måte og forklare han det på?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er litt ulikt med vann rundt lungene og vann i lungene.

Vann rundt lungene kan ha flere årsaker: Lungebetennelse, hjertesvikt, lungesvulst, lungehinnebetennelse, blodpropp i lungene.

Når det gjelder vann i lungene, er den vanligste årsaken et hjerte som pumper dårlig (hjertesvikt). Årsakene til hjertesvikt kan være ulike: infarkter, klaffesykdommer, rytmeforstyrrelser, betennelser.

Hvis en pasient har vann i/rundt lungene, må legene først finne ut hva som er årsaken, dernest vurdere behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

19 år gammel - arvelig belastet

Hei, jeg har en far som fikk sitt første hjerteinfarkt da han var 41 år, min farmor fikk hjerneslag i begynnelsen av 50 årene, min mor og mormor har vært plaget med høyt blodtrykk store deler av livet og min oldefar på min mors side døde i 70 årene av akutt hjerteinfarkt. Min søster fikk også blodpropp i lungen i en alder av 20 år (grunnet p-preparater). Jeg i en alder av 19 er litt bekymret for disse arvelige årsakene. Når jeg var 17 år begynte jeg å kjenne smerter i brystet noe som kjentes å gå igjennom sternum og helt bak i ryggen. Jeg får trang for å puste og kjente veldig ubehag og smerter. Lurte lenge på om dette var muskulere smerter, men kunne ikke knytte det til noe unormale anstrengelser enn vanlig. Nå 2 år senere har dette begynt å komme tilbake. Har ikke diskutert dette med lege. Har også noe som kan se ut til å være dårlig sirkulasjon i beina. Når jeg sitter lenge med beina nede så blir jeg helt blå og lilla og kjenner en nummen følelse. Kan også enkelte ganger se ut som at jeg er marmorert i beina. Håper jeg kunne fått noe råd på hva dette kanskje kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du tar opp et viktig spørsmål. Generelt vil jeg jo si at det er veldig sjeldent at unge mennesker får hjertesykdom. Dette til tross for at de er arvelig belastet. 

Når det er sagt, synes jeg likevel du skal oppsøke legen din og får dette sjekket ordentlig. For legen din er det fort gjort å ta ulike tester som kan utelukke alvorlig sykdom, og du slipper å bekymre deg unødig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pusteproblemer

Hei jeg har lenge vært plaget med kortpustethet, uansett om jeg hviler eller er i aktivitet. Saturasjon min hopper opp og ned over hele døgnet mellom 88-97%. I bevegelse har jeg rundt 89-91. Når jeg sitter og puster dypt , må være oppmerksom hele tiden på å puste med magen og dypt. Da har jeg en metning på mellom 94-97% opp og ned. Svinger veldig mye, samme gjelder blodtrykket. den har jeg målt på det meste i bevegelse på 187/155. Men detter strax ned til ca 119/88. Er ikke utredet for lunge sykdom, men for hjerte sykdom, men dette er lenge siden før jeg ble så her plaget. Tatt flere ekg som er normalt. Men har veldig høyt bt ved bevegelse, skal da bruke 25mg metoprolol, men da blir jeg dårlig når jeg setter meg eller legger meg for da får jeg for lavt blodtrykk igjen. Mistenker at jeg har mye apne perioder under søvn. Takknemlig for svar :) Bruker oxycontin 30 mg morgen og 30 mg kveld mot sterke smerter pga en gammel skade nakke prolaps. Sarotex mot anstrengelse hodepine 100 mg. Nexium 40 mg

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er god grunn til å utrede deg grundig. Da jeg var legestudent sa en erfaren kollega følgende til meg: Kortpustethet er alvorlig sykdom inntil det motsatte er bevist. 

Det er ikke normalt å være kortpustet ved normal aktivitet. Okygenmetningen skal heller ikke falle så mye som den gjør hos deg. 

Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din og får en grundig og fullstendig utredning av pusten din. Du bør sannsynligvis henvises til lungelege, samt til ulike røntgenundersøkelser. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvorfor har jeg forhøyet kolesterol?

Hei! Jeg har fått beskjed fra lege etter blodprøve at jeg har moderat forhøyet kolesterolnivå. Jeg skjønner det ikke. Jeg har et meget sunt kosthold, med mye fisk og grønnsaker. Røyker ikke, drikker lite alkohol (fire glass rødvin i løpet av helg). Jeg trener nok for sjelden. Har multippel sklerose som gir nedsatt gangfunksjon. Men jeg trener noe. Jeg drikker en del kaffe fra malte bønner (ikke filter - som jo skal være bedre). Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterolnivået avhenger av kosthold og livsstil, men også en hel del av genetikk. Noen av oss har bare litt høyere kolesterol selv om vi lever sunt. 

Vedrørende kaffe:

Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som gir økt LDL-kolesterol, det «dårlige» kolesterolet, og skal derfor unngås. 

Filterkaffe og frysetørret pulverkaffe er greit. De inneholder ikke kaffeoljen som øker kolesterolet.

Man kan også filtrere alle typer kaffe gjennom et vanlig kaffefilter man får kjøpt i dagelivaren eller på kaffebarer om man ønsker å fjerne fettstoffet som påvirker kolesterolet.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Hjerte- og lungeredning ved aortaaneurisme

Hei. Lurer på om det er risikabelt å gi HLR til pasient med aorta-aneurisme?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke risikabelt.

Aortaaneurysme betyr at det er en utposning på hovedpulsåren. Avhengig av hvor stor denne utposningen er, kan den sprekke ved høyt trykk. Dette kan være en livsfarlig tilstand. 

HLR står for hjerte- og lungeredning. Dette er en behandling som gis ved hjertestans. 

Hvis du gir HLR til en person med aortaaneurysme kan det være en viss fare for at utposningen sprekker, men sannsynligvis vil den ikke gjøre det. Hvis du lar være å gi HLR til en person med hjertestans vil vedkommende garantert dø. 

Det er derfor en enkel vurdering: HLR skal alltid gis prioritet.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Fritt behandlingsvalg

Fritt behandlingsvalg Jeg blir innkalt til undersøkelse med ultralyd årlig for overvåkning av hjerteklafflekkasje. Kan man velge fritt hvilket sykehus man vil foreta en slik undersøkelse og vil det isåfall være mulig å velge en LHL klinikk?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. august 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fritt behandlingsvalg gjelder all planlagt behandling. Når det gjelder LHL-klinikkene kan det være noe ulikt hva de tilbyr som er omfattet av fritt behandlingsvalg. Du er derfor nødt til å udnersøke selv med den aktuelle klinikken.

Her er informasjon: https://www.lhl.no/fritt-behandlingsvalg/

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Puls og søvn

Forandrer pulsen seg under søvn?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 20. august 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Pulsen blir lavere under søvn, som en følge av at kroppen slapper av og går i hvilemodus. Puls, stoffsikfte og temperatur reduseres og muskulaturen slapper av.

Pulsen kan også påvirkes av inntak av mat/drikke før leggetid, for eksempel kaffe. Da kan pulsen stige, men forbigående.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Hjerteproblemer og narkose

er det problemer når en skal i narkose med hjerterytmeforstyrrelser ..ekstraslag..frekvens venstre avhengig grenblokk og inkomplett høyre grenblokk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan være et problem. Narkose påvirker hjertefunksjonen. Og hvis du har en hjerteforstyrrelse fra før kan det i enkelte tilfeller oppstå komplikasjoner under narkose. Det er derfor pasienter med hjerteproblemer vurderes av hjertespesialist før evt. narkose, slik at man er sikker på at ting går greit.

Mvh

Wasim Zahid