Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Forverres astma ved høy luftfuktighet?

Hei
Jeg skal reise til Bali nå i februar. Vi hadde ikke tenkt så mye på at det var regntid å høy luftfuktighet på dette tidspunktet. Jeg har astma å er litt plaget, tror dere jeg vil bli mye verre der nede? Luftfuktigheten er høy mellom 80-90 %.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Det vanskelig å svare deg eksakt, men det er tyngre å puste i luft med høy fuktighet. Noen personer med astma sier at symptomene forverres av høy luftfuktighet, mens andre har det bedre med høy luftfuktighet, eller sier de puster bedre etter regnvær.

Snakk med legen din og ta med medisiner slik at du kan forebygge / behandle om astmasymptomene øker.

Vennlig hilsen Rose

 

Lunge

Tolkning av CT av lungene

Hei, jeg har tatt ct thorax bilde av lungene for ett år siden. Den ble lest feil og det kontaktet jeg klinikken om for å lese den igjen da lungeavdelingen på sykehuset har sagt at jeg har ingen lungesykdom på det ct bilde. Jeg fikk svar fra klinikken i februar i år at det er utført regranskning av bildene og at det sees beskjedne forandringer i høyre overlapp. Disse forandringene er beskjedne og har sannsynligvis ingen klinisk betydning. for øvrig ses upåfallende forhold. Hva betyr det de har skrevet og er det lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

På et CT-bilde ses ofte mange flere forandringer i lungene enn på et vanlig røntgenbilde. Det skal erfaring til for å tolke dette riktig. Ikke alle forandringer betyr at det er noe galt. Mange forandringer på CT er beskjedne og beskriver ofte særlig små arrforandringer som ikke har noen betydning, men som for eksempel kan være rester etter en tidligere infeksjon. Jeg vil tro at det som de forteller om CT-bildet av dine lunger kan være noe slikt. Hvis de hadde ment at dette hadde betydning ville du ha fått innkalling til kontroll etter noen måneder.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Hjertebank ved astmaanfall

Eg får av og til astmaanfall. Kan eg få hjartebank pga det då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er ikke uvanlig at det følger hjertebank med astmaanfall. Ofte kan også økt mengde anfallsmedisin bidra til dette.

Mvh Olav Kåre Refvem

Lunge

Transplantasjon i utlandet?

Har diagnose idiopatisk lungefibrose, har dere erfaring med hvor i USA det er anbefalt tranplantasjon og hvor mye det koster i snitt. Er oksygen bruker. Er lovet søknad om behandling i Norge før og etter ved sykehuset Telemark.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det har vi nok ikke oversikt over. Jeg antar at Rikshospitalet har en bedre oversikt her. Det er jo bare de som foretar transplantasjoner i Norge, og jeg regner med at flere av transplantasjonskandidatene undersøker de mulighetene som du gjør pga den begrensede tilgang på "nye" lunger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Forstøverapparat til utenlandsreise

Min mann har kols. Nå lurer han på at han skal gå til innkjøp av et forstøverapparat. Er det noen merker dere kan anbefale. Vi reiser mye til Spania . Er det noen apparater som kan være lette å ta med seg.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det finnes to forstøverrapperater som er enkle å ha med seg på reise. Aeroneb er en ultralyd forstøver. Innospire Mini er en lett trykk luft forstøver. Vil anbefale dere å ta kontakt med fastlegen og få en henvisning til lungespeialist, da det er de som kan forordne slike apperater. Dere har mulighet til å kjøpe det selv, uten rekvisisjon, men det betyr at dere må betale det selv. Fastlegen må også avgjøre om det er nødvendig, for å kunne motta en resept på medisinene, hvis din mann ikke har det fra tidligere.Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Ønsker dere riktig lykke til og god tur!

Mvh Hilde

Lunge

Slim i lungene?

Har det med lungene eller slim å gjøre? Jeg har tidligere skrevet til deg om feil ct-svar om emfysem. Vil legge til at de første symptomene jeg fikk før jeg ble syk, fikk jeg opp veldig lite slim. Etter det har jeg blitt syk og forkjølet og har veldig tung pust pga. masse slim. Etter å ha blitt bedre igjen har jeg fortsatt problemer av og til. Jeg har tatt Zantac 300 mg i nesten tre år fordi jeg har vært plaget med halsbrann. Jeg bestemte meg for å slutte med zantac og rett etter det ble jeg syk...kan det være reflux? Jeg har spurt min fastlege om å ta gastroskopi.
Jeg har også hatt 3-4 små infeksjoner i tennene i cirka et år og blødd jeg fra tannkjøttet. Kan det også være en årsak til de plagene jeg har hatt og slimet jeg har nå? Jeg sluttet også å røyke samme dag jeg ble forkjølet. Siden leger på Ullevål sykehus sier at lungene mine er helt fine, så jeg vil vite cirka hva kan det være om alt det jeg skrevet?
Takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

At lungene dine er fine betyr i praksis ofte at lungetestene og røntgenbildene er normale. At du ble verre etter å ha sluttet med Zantac kan jo bety at du ikke lenger beskyttes mot lekkasje av saltsyre fra magesekken opp gjennom spiserøret, altså reflux som du nevner. Syren kan da komme ned i bronkiene og irritere såpass at det kommer opp mye slim. Gastroskopi eller oppstart med Zanrac igjen kan muligens gi deg en avklaring?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Er det hjertet, lungene eller noe annet?

Jeg er mann på 47 år. Jeg er to ganger abladert. Jeg har også bradykardi. Etter siste ablasjon syns jeg at pusten er forandret. Det er mer slitsomt å puste. Trening og selv lett fysisk aktivitet er blitt et ork. Jeg får fortere melkesyre i lår og armer, og jeg har smerter i høyre side rett under høyre bryst. Ca 6 mnd. etter siste ablasjon ble det oppdaget en oppklaring på røntgen av midtre høyre lungelapp. Jeg har vært i flere CT etter det, og oppklaringen har ikke forandret seg. Spirometri viser noe redusert volum i utpust, men det mener jeg at jeg hadde før alt dette skjedde og. Jeg ble sjekket for astma flere år før jeg fikk atrieflimmer. Det er 1 1/2 år siden oppklaringen ble oppdaget og 2 år siden siste ablasjon. Jeg syns ting tar veldig lang tid. Det er tatt to biopsier som ikke kunne gi svar, og nå vurderes det å ta vevsprøve (dette er noe de helst ikke vil), men først skal magesyra sjekkes for å se om dette kan komme fra magesyre. I de siste årene så har jeg også blitt plaget med frostfølelse som jeg ikke får gjort noe med, og en følelse av å være småsyk hele tiden. Klarer jeg å "tvinge" meg på trening eller går en rask tur så kjennes det nesten ut som influensa etterpå. Jeg har tatt 3 Holter- registreringer etter siste ablasjon og de er greie. Jeg har ikke blitt sjekket opp på noen annen måte av kardiolog. Jeg har hatt et par korte perioder med flimmer, og i fjor hadde jeg lange perioder med ekstraslag. Etter siste ablasjon ble jeg fortalt at den ene lungevenen var blitt litt innsnevret etter første ablasjon. Har dere noen forslag til hva jeg burde gjøre for å finne ut av plagene mine? Burde jeg sjekkes for innsnevring i lungevene. Kan dette være årsaken? Jeg har tidligere bristet et ribbein i problemområdet. Kan det forårsake noen problemer?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan dessverre ikke gå detaljert inn på enkelttilfeller her. Det du forteller viser at dette kan være komplisert å finne ut av noen ganger. Det forekommer oftere at man ikke får gode nok biopsier ved bronkoskopi, og da vil man overveie biopsi tatt gjennom brystveggen under veiledning av røntgen eller ultralyd. Hvis forandringene i lungen ikke viser tegn til videre utvikling vil man nok vurdere det opp mot mulige komplikasjoner ved et slikt inngrep.

Sykdomsfølelsen du plages med er nok også ganske uspesifikk. Det er ikke alltid så enkelt å finne ut av slikt, men vanligvis vil man sjekke for mulig infeksjon i kroppen, alternativt annen type reaksjon fra immunapparatet. Spørsmålet blir jo ofte om disse symptomene skriver seg fra det du allerede har omtalt, eller om det er noe helt annet som ligger bak. Og da må man gjerne i gang med mer omfattende utredning. Muligens er det noe du allerede har startet med, og det tar ofte tid. Om din reduserte fysiske form skyldes hjertet eller lunger kan man ofte finne ut av ved belastningstester hvor både hjertet og lunge belastes under anstrengelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Forskjell på kileoperasjon og lobektomi ved lungeoperasjon

Når det oppdages en tumor i en lunge og den skal fjernes. Hva er forskjellen på en kileoperasjon og fjerning av en lungelapp? Kan fjerning av lungelapp gjøres via kikkhull? Hva er den vanskeligste operasjon, kile eller fjerning av en lungelapp?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En kileoperasjon innebærer fjernelse av bare en del (en kileformet del) av en lungelapp. Da bevares mest mulig friskt lungevev. En fjerning av en lungelapp (lobektomi) betyr fjernelse av en hel lapp, og er i praksis en større operasjon og får større betydning for lungefunksjonen etterpå. Jeg er ikke kirurg, men vet at det i dag gjøres operasjoner gjennom kikkehull også når det gjelder lunger. Men hvilken type operasjon som velges, er nok noe kirurgen må avgjøre i hvert enkelt tilfelle. Hva som er vanskeligst skal jeg heller ikke uttale meg om, bortsett fra at de erfarne kirurger som gjør slike operasjoner nok alltid vil foreta den operasjonen som gagner pasienten mest. I praksis vil det si at man fjerner minst mulig lungevev, men at man samtidig fjerner tilstrekkelig slik at man får med hele svulsten.

Lunge

Forskjellen på emfysem og lungefibrose

Jeg har fått diagnosen lungeemfysem, men har ikke klart for meg hva forskjellen mellom lungefibrose og lungeemfysem er. På LHL-siden skrives det om fibrose og kols men lite om lungeemfysem. Kan du gi en god forklaring på forskjellen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungeemfysem består i tap av lungevev, oftest i forbindelse med kolsutvikling. Det oppstår ved at skadelig påvirkning av lungen bidrar til at lungeblærer blir ødelagt slik at det faktisk skjer en reduksjon av mengden aktivt lungevev. Hvis dette skjer i større omfang, kan det gå ut over oksygenopptaket fra lungen. Det medfører at man kan bli mer kortpustet ved anstrengelser.

Lungefibrose består i at det dannes arrvev i lungene. Ofte oppstår lungefibrose som ledd i revmatisk bindevevssykdom, andre ganger uten kjent årsak. Det kan medføre en fortykkelse av lungeblærene slik at oksygenet vanskeligere kommer over i blodet. I tillegg ses ofte en viss skrumpning av lungene. Også her blir resultatet at man kan bli mer kortpustet ved selv små fysiske anstrengelser.

Begge tilstander affiserer vanligvis begge lunger, men det er både helt lette tilfeller og mer alvorlige grader av disse tilstandene.

Håper dette var litt forståelig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Redd for nye astmaanfall

Eg er redd for at eg kan få meg eit astmaanfall, det er pga stress som utløyser det, og det samme gjer råluft og kulde. Kva skal eg gjera då? Eg tek jo 3 sortar astmamedisinar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanlig at en astma kan svinge noe i forbindelse med at man utsettes for forskjellige typer påvirkninger. Det viktigste er å bruke medisinene regelmessig slik legen har anvist. I tillegg må man ta anfallsmedisin (hurtigvirkende spray eller pulver) når det oppstår tegn til forverring, eventuelt før man skal utsette seg for ting som man vet kan medføre forverring av astmaen. Legen din må legge en plan sammen med deg når det gjelder bruk av medisinene når pusten varierer mye.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem