Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Pustevansker og sykehusinnleggelser

Min mann har kols. 2 ganger 11.11.16 og 27.01.17 har han fått pustevansker. Inn på sykehus i ambulanse. Ved ankomst nær døden, i følge sykehuslegen. Ingen har hørt om lignende tilfelle på sykehuset. Finner ikke noen feil med hjerte eller årer. Hva kan det være. Har dere hørt om noe lignende

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan være flere ulike årsaker til at en med kols opplever  pustevansker. Hvis du har mulighet til å ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 så kan vi ta en mer utdypende samtale anngående disse situasjonene. Åpen tlf linje mandag til fredag kl 12 - 15.

Mvh Hilde

 

Lunge

Har astma en sammenheng med bihulebetennelse?

Jeg lurer på om astma og trøbbel med bihulene har noen sammenheng? Har merket meg at flere jeg kjenner som har astma også ofte sliter med bihulebetennelse. Kan dere si noe om dette?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 31. januar 2017
LHL

Hei!

Vi har sett at det er en overhyppighet av astma og kols hos mennesker med akutte og kroniske bihulebetennelser. Sykdommer i øvre og nedre luftveier forekommer ofte samtidig, og det er sterke holdepunkter for at de har noe med hverandre å gjøre. Vi vet også at mennesker med nese/bihule- sykdom som for eksempel høysnue, nesepolypper og bihulebetennelser oftere har astma enn personer uten slik sykdom. Forekomst og grad av astma ser ut til å øke med varighet og alvorlighet av neseplagene.
Legger ved en artikkel fra Tidsskriftet den norske legeforeningen om temaet.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

 

 

 

Lunge, Allergi

Tung pust ved fysisk aktivitet og mistanke om astma

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som for tiden er på utveksling i USA. Jeg ankom vertsfamilien min for 5 måneder siden. Familien min har en katt og en hund, og jeg har allergi mot katt og litt allergi mot hund. Hunden røyter en del og er alltid rundt oss, mens katten er for det meste i kjelleren og har ikke lov til å være på møbler.

Jeg har trent fotball store deler av livet og vært jevnlig i fysisk aktivitet. Siden ankomst i USA har jeg ikke trent noe særlig, men merket for et par uker siden at jeg er veldig tungpustet. Tenkte ikke mer over det før jeg spilte min første fotballkamp her for noen dager siden. Jeg er klar over at jeg ikke er i topp form men kun etter et par minutter fikk jeg pusteproblemer. Måtte anstrenge meg for å få luft men til og med da var det vanskelig. Følelsen av å ikke få puste skikkelig satt igjen mer enn en time etter at jeg var ferdig, pluss at jeg hostet en del.

Pappa har astma og jeg begynner også å mistenke at jeg har det. Vurderer å dra til legen men pga kostnader vil jeg høre med deg først om hva du tenker. Høres dette ut som symptomer på astma eller bare forferdelig dårlig kondisjon?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 31. januar 2017
LHL

Hei!

Ved astma er det først og fremst vanskelig å puste ut og noen opplever at det piper ved utpust. Slik du forklarer tung pust og hoste under fysisk aktivitet, råder jeg deg til å få en sjekk hos lege med tanke på en mulig astma 


Pelsdyallergi er en av flere faktorer som kan utløse astmasymptomer. Selv om katten stort sett er i kjelleren, vil den legge igjen allergener fra flass, spytt, hår eller urin oppe i huset også når den er der. I tillegg vil alle som er i kontakt med katten føre allergenene fra den rundt i hele huset, så det vil være nærmest umulig å unngå at du blir eksponert. Dette kan bli en lei utfordring for deg gjennom resten av oppholdet.  Allergimedisin demper symptomene og kan være til hjelp selv om det er langt fra  ideelt å bo med dyr man reagerer på.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Hjerte/kar, Lunge, Rettigheter

Rett til assistent til turgåing?

Jeg er hjerte og lungesyk med hjertesvikt og 22 prosent lungekapasitet. Det jeg lurer på er om jeg kan få en hjelper til å være med meg på turer i det daglige? Jeg går tur morgen og kveld, dette gjør jeg for å holde meg så frisk som jeg kan. Jeg går mye alene men føler meg ikke helt trygg, noen sier at jeg har rettighet til å få en som kan være med meg.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den ordningen som er mest aktuell er støttekontakt (fritidsassistent). Det er kommunen som innvilger støttekontakt. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Rett AAP?

Hei, jeg er 37 år gammel mann, som fikk KOLS 1-2. Det er forbindelse med arbeidet mitt, hvor det er mye sementstøv . Jeg kan ikke fortsette nåværende jobb og må endre yrke. Mine sikness fordelene er ferdig. Er jeg entiled til AAP og hva er mine sjanser til å få det?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Retten til AAP er uavhengig av om du har en yrkesskade eller ikke. Avgjørende er om du trenger medisinske eller arbeidsrettede for å kom komme ut i arbeid igjen.

Når du mener at din KOLS kan komme av yrket ditt, bør du søke Nav om få dette godkjent som yrkesskade.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Fysisk aktivitet

Økt hoste etter anstrengelser

Hei Jeg er en mann på 35 år som er aktiv innenfor utholdenhetsidrett. Trener ca. 5-8 timer i uken. Jeg har problemer med langvarig hoste etter hver forkjølelse. Denne kan vare i 4-6 uker, samt at jeg lett får en ny luftveisinfeksjon. Har vært disiplinert i forhold til å ikke starte treningen for tidlig etter sykdom. Fra september 2015 til juni 2016 var jeg plaget med hoste minst halvparten av tiden. Etter juni har jeg klart å holde meg sykdomsfri og dermed vært uten hoste, men nå er jeg igang igjen. Jeg har vært til lege, tatt røntgen av lunger, utført astmatest uten at det er funnet noe årsak. Kan det tenkes at jeg har en mild form for astma, evt. anstrengelsesutløst? Eller gjentagende akutt bronkitt? Legen min har sagt at vi skal forsøke astmamedisin dersom problemene ikke gir seg. Har du vært borti lignende hos andre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du er nok ikke alene om disse symptomene. Det virker som om fysisk trening utløser problemene med hoste, likeså forkjølelser. Det er trolig den økte luftstrømmen i forbindelse med trening som gir en reaksjon fra slimhinnen. Det kan være en svak astma, men ellers kan det være økt irritabilitet i bronkiene som utløser hoste og etterhvert mer slim, som regel uten farge. Noen ganger ser man en effekt av astmamedisiner, andre ganger ikke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pleuravæske kan ha mange årsaker

CT , litt pleuravæske bak på begge sider. Er det alltid et sykdomstegn? Bør det undersøkes videre raskt? Hvordan undersøker man videre (hvilke tester gjøres)? Fikk disse prøvesvar på torsdag, men antar at det ikke kan haste fryktelig? Bør jeg ta tak i dette selv eller holder det med time hos fastlege på torsdag denne uken?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Beklager litt sent svar. Dette er ikke enkelt å besvare. Det kan være mange årsaker. Men noen bråhast tror jeg nok ikke det har hvis du ikke har eller har hatt spesifikke symptomer. Det kan også ta tid å finne ut av slikt. Spørsmålet bør nok tas videre med legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Gratis fysioterapi ved lungefibrose i 2017?

Får man gratis fysioterapi i 2017 når man har lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ordningen med gratis fysioterapi er endret for kroniske lungesykdommer siden nyttår. Jeg tror ikke du kan få dette lenger nå, men hvis du tar regelmessige behandlinger kan du få fritak for utgifter over en viss sum per år. Det lureste er om du spør fysioterapeuten om dette.

Lunge

Er astmaanfall en belastning for hjertet?

Kan astmaanfall verta ein belastning på hjartet mitt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astmaanfall kan være en belastning, men da må anfallene være meget kraftige. Vanligvis betyr dette ikke noe for hjertet.