Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungebetennelse etter influensa?

Jeg har ikke milt og jeg har nettopp hatt influensa. En liten uke følte jeg meg bedre, men nå hoster jeg og tett nese. Er litt tungpusten. Kan det være lungebetennelse? Burde jeg kontakte legevakt

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du ikke har milt bør du ha fått lungebetennelsesvaksine tidligere. Men du bør kontakte legen hvis du er blitt verre og er engstelig for at lungebetennelse utvikler seg. Det er ikke ofte, men det forekommer absolutt at influensa kan legge grunnlaget for å utvikle lungebetennelse. Når du ikke har milt (trolig fjernet ved operasjon) er faren noe økt.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Forvirrende om CT-svar

Hei jeg er en mann på 41 og har røykt cirka 20 år. I mars 2016 tok jeg en CT av thorax som viste litt emfysemendringer, hadde ingen symptomer i det hele tatt. I november 2016 ble jeg forkjølet og fikk noe tungpust. Har vært hos legen og hver gang sier han noe nytt, astma kanskje, eller angst osv.. Har vært på legevakt hvor de tok røntgen og det var ingen funn, CRP var normal, oksygen i blodet 99%. Har blitt litt bedre etter hvert og har bare litt hoste av og til med litt slim som føles mest i halsen, ellers jeg er oppegående.

Jeg ble henvist til spirometri på sykehuset i januar 2017 fikk alt normal på spirometri. Også legen på sykehuset har sagt at CT og røntgen jeg tok var fin, jeg har ingenting og alt er bra med lungene ... Han nevnte ikke emfysem en gang, bare spurte om jeg hadde astma i familien eller ikke, eller om jeg er allergisk mot støv. Etter det ringte jeg legen som jeg snakket med på sykehuset og spurte om CT-bildet jeg tok i mars og spurte han om jeg har emfysem? Han svarte da jeg ikke har noe emfysem eller tegn til emfysem, den som har lest det hadde lest feil. Dette sjekket han også med andre spesialister.

Betyr det at CT-bildet som ble tatt i mars ble lest feil på klinikken før den ble sendt til sykehuset? Siden de nå har sagt at det er absolutt ingenting galt med lungene? Må jeg ta et CT bilde til?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror du kan ta det rolig mht emfysem. Det har du nok ikke tegn til hvis legene nå forsikrer deg om at CT ikke viser det. Og du trenger nok ikke ta noe nytt røntgenbilde eller CT. Du har helt normale lungefunksjonsmålinger. Det at du har litt slim som du hoster opp kan være en lett irritasjon av slimhinnen i luftrørene. Det blir ofte litt verre i forbindelse med og en tid etter en forkjølelse. Det er ikke nødvendig å gjøre noe med det hvis det ikke plager deg mye. Hvis du piper i brystet og blir tung i pusten ved anstrengelser og ved forkjølelse kan det være at du har litt astma. Uansett er det veldig bra at du sluttet å røyke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Kols / hjerteproblematikk

Fikk for 2 år siden bytta to-tre årer til hjertet. Etter 30 år som storrøyker slutta jeg for 7 år siden. For et år siden kjente jeg oftere og oftere en følelse av at kroppen ikke virket skikkelig. Å gå en trapp er nu helt forferdelig. Etter at jeg er kommet opp har jeg ingen pust igjen. Går greit å sitte rolig, men gjør jeg en brå bevegelse vil det gå noen sekunder før det blir bom stopp og jeg må bare puste rolig for å kunne fortsette! Hjertelegen finner ikke noen store problemer annet en at der er en liten lekkasje på en hjerteklaff der blodet bumpes til lungene. Kan det være at jeg har kols på tur? Har ingen hoste, men harker litt slim noen ganger for dag.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ikke så enkelt bestandig å skille på om plagene en opplever kommer fra hjertet eller lungene. Hvis du ikke har tatt en spirometri undersøkelse vil jeg oppfordre deg til å gjøre det. Det er en pusteprøve som du kan få utført hos fastlegen. Det er ikke alle kols syke som har hoste og slim, det kan variere.

Håper du finner ut av plagene dine.

Mvh Hilde

 

 

Lunge

Utredning av mulig yrkesrelatert astma

Hei, vedr. yrkesrelatert astma. Hva skal til for å få en spesialisthenvisning, utredning for å finne ut om astmaen kommer fra yrket som billakkerer. Fastlegen, nav osv sender deg som en kasteball og ingen vil ta ansvar for oppfølging/ utredning .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du er uenig med fastlege eller NAV om diagnose og eventuelt bakgrunn for denne, kan du be om henvisning for en "second opinion". Da er det nok store muligheter for at du vil bli søkt til spesialist. Men det kan ofte ta lang tid å få time til undersøkelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langtidsvirkende inhalasjonsmedisiner

Hei. Når du skriver om kombinasjonspreparater med kortison og langtidsvirkende effekt. Hva menes med langtidsvirkende effekt.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Med langtidsvirkende effekt så menes en medisintype som virker oppløsende på sammentrekninger i muskulaturen i luftveiene, og som har en varighet på som regel opp til 12 timer,men en medisintype virker opp til ett helt døgn. Disse medisinene skal tas en til to ganger i døgnet og er ikke noen en sjonglerer med etter formen.  Hurtigvirkende medisiner kan en ta etter behov og de virker i løpet av noen minutter og varer opp til 4-6 timer.

Hvis du ønsker en mer utdypende samtale rundt temaet,  så ta kontakt med kolslinjenstlfnr på 800 89 333.

Mvh Hilde

Lunge

Cellegift kan gi lungefibrose

Hejsa, jeg er fra Danmark. Hvordan er prognosen ved lungefibrose som skyldes kemoterapi for brystkræft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kjemoterapi som gir lungefibrose er ikke uvanlig. Det er en celleskade av lungevev som gir opphav til dannelse av bindevevsceller. Som regel vil ikke denne type fibrose utvikle seg videre når effekten av cellegiften er borte. Så det er å forvente at tilstanden deretter vil være stabil. Det er forskjellig fra annen type lungefibrose hvor utviklingen kan fortsette i mange år. Imidlertid går ikke lungeskaden tilbake når den først er kommet, så pustekapsiteten kan bli varig noe nedsatt, og graden av nedsettelse varierer i forhold til type cellegift, dosering over tid og individuell følsomhet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Polymyalgi

Jeg har fått diagnosen Polymyalgi . Kan sykdommen eller prednisolon gi kraftesløshet i lårene og kortpustethet ? Hvor lenge kan det vare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Polymyalgia revmatika er en betennelsesaktig sykdom som angriper arterier (pulsårer) i kroppen og gir muskelverk og vanligvis mest i skuldre og hofter, høy senkning (SR), ofte litt feber og nedsatt almentilstand. Dette er en autoimmun sykdom, dvs hvor kroppen danner antistoffer mot eget vev. Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinner, og er vanligere med økende alder. Det kan oppstå muskelsvakhet som er utløst av sykdommen. Prednisolon vil oftest gi en god og rask bedring av symptomene.

Det er ikke vanlig at det oppstår pusteproblemer ifm polymyalgi, og nedsatt muskelkraft er naturlig å tro i hovedsak skyldes selve sykdommen, eventuelt store doser Prednisolon over lengre tid. Kortpustethet er det grunn til å undersøke mer spesifikt for å se etter andre forklaringer.

Varigheten av polymyalgi er forskjellig, men de fleste vil trenge behandling med Prednisolon (eller tilsvarende) i et par år, og enkelte ganger opp mot fem år.

Vrnnlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og inhalasjonsmedisiner

Hei. Du nevner at det finnes to grupper med medisiner. en gruppe med kortison og en gruppe med kombinasjonspreparater. Kan du nevne navnene på noen i den siste gruppen.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 20. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I gruppen med kombinasjonsprepperater så finnes bla følgende medisiner:

Seretide, Relvar Ellipta, Symbicort,Anoro, Flutiform og Inuxair.

Mvh Hilde

Hjerte/kar, Lunge, Kosthold

Hjerte-/lungesykdom og kosthold

Hvilken sammenheng er det er mellom hjerte- og lungesykdommer og kosthold?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Når det gjelder hjerte- og karhelsen spiller kostholdet en sentral rolle, både i forebygging og behandling. Kostholdet påvirker mange fysiologiske funksjoner som er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, slik som kolesterolnivåene i blodet, blodtrykk, blodsukker, nyrefunksjon, blodkarenes funksjon m.m. I tillegg har kostholdet avgjørende betydning for kroppsvekta, som i sin tur påvirker hjerte- og kar-risikoen direkte. 

Du finner mye informasjon om kosthold og hjerte- og karsykdommer på våre nettsider, blant annet her: Kosthold.

Når det gjelder lungesykdommer har sammenhengene med kosthold vært mindre undersøkt. Om kosthold påvirker utviklingen av lungesykdom er uklart, men noen nyere undersøkelser tyder på at det kan bidra: Forebygging av kols – kan et sunt kosthold bidra?

Kosthold er uansett også viktig for lungesyke pasienter. Det kan blant annet være bra for utholdenheten og er med på å forebygge underernæring og tap av muskelmasse. Les mer her: Kols og kosthold.

 

Lunge

Medisner og hjertekrampe

Hei. Jeg har prøvd symbicort, men får veldige kramper i hjertet. Inebærer det at en får hjertekramper av alle beta 2 ogonister.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan være at du ikke vil oppleve krampene i hjertet hvis du benytter deg av en annen type medisin, selvom den er  i samme gruppe som Symbicort. Det er mange medisiner å velge mellom og du bør ta opp med fastlegen hvordan du har reagert på Symbicort og om du event kan  prøve ut et annet inhallsjonsprepperat.

Lykke til!

Mvh Hilde