Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Sarkoidose, pulmonal hypertensjon, dårlig form og hjerteflimmer

Jeg er en kvinne på 64 med sarkoidose (4. grad), omfattende fibrose og lungekapasitet nå på 29%. Har fått påvist pulmonal hypertensjon (trykket målt til 29 i 2016) Den gangen hadde jeg ingen symptomer knyttet til dette. I dag fungerer jeg svært dårlig i det daglige og det er vanskelig å vite hva som kommer av hva.

Jeg har vært plaget med periodevis svært rask puls, spesielt det siste året, og med episoder med trykk for brystet. I tillegg har jeg blitt stadig mer tungpustet til tross for at spirometriprøver har vært uendret det siste året. I hele sommer har jeg vært så dårlig (tungpustet og utmattet) at jeg mange dager knapt orker å gå over gulvet. Husarbeid orker jeg i ekstremt liten grad og jeg orker ikke å dra ut verken for å gå tur eller noe annet. Har prioritert en kort økt på treningsstudio 2 ganger i uka der jeg gjør noen få styrkeøvelser og da prioriterer jeg beinmuskler.

Hverken EKG eller Holter måling har vist noe annet enn ufarlig hjerterytme frem til nå i sommer da jeg fikk påvist flimmer. Om jeg også tidligere har hatt flimmer er vanskelig å si. Men situasjonen hvor flimmeret oppstod var litt spesiell. Jeg hadde fått målt litt lavt saltnivå i kroppen og hadde noe hevelse i anklene. Fastlegen min satte meg på vanndrivende og bare timer etter første inntak av medisinen ble jeg skikkelig uvel og svimmel og så startet hjerte å gå i kanonfart. Denne episoden skilte seg klart fra andre ganger hvor jeg har hatt episoder med svært rask puls fordi jeg nå ble så fysisk uvel samtidig.

Jeg plages også av en uro i kroppen samtidig som jeg har tung pust og søvnen har vært svært dårlig. Da jeg fikk målt flimmer sa de at jeg kunne starte på betablokker og eventuelt også blodfortynnende. Men i og med at flimmeret ikke varte i så mange timer var dette ikke helt nødvendig. Jeg valgte å la være, men nå har jeg bestilt time til fastlegen og vil da be om å få prøve ut medisiner for å se om det kan hjelpe. Men jeg er redd for at betablokkerne skal forstyrre søvnen mer.

Jeg har vært i jobb frem til nå og jobben har betydd mye for meg. Jeg vet at jeg har hatt mye å bidra med på mitt felt og det er en god følelse når helsa skranter som nå. Men det har ikke vært mulig for meg å være i jobb i de siste 2-3 månedene, og nå innser jeg at denne delen av livet mitt er et avsluttet kapittel. Men å bli sitte i en stol eller vandre hvileløst rundt i rommet dag ut og dag inn er ikke noe til liv. Mannen min blir fortvilt over å se hvordan jeg sliter og han føler seg også veldig rådvill. Så situasjonen påvirker dessverre også resten av familien.

I 2016 var jeg til utredning for å vurdere om det var aktuelt med lungetransplantasjon. Jeg var ikke det mente legen på Rikshospitalet. Jeg fungerte for godt.

Oksygenopptaket mitt har vært godt hele veien, men ved siste kontroll hadde jeg et stort fall i metning under gangtesten og det ble anbefalt oksygen i aktivitet. Jeg fikk ny time til sykepleier og opplæring i oksygenbruk. Jeg gikk ny gangtest med surstoff, men metningen falt like mye. Legen sa da at jeg skulle skrue den opp til nivå tre og bruke den hjemme under aktivitet. I og med at jeg ikke har vært noe i aktivitet særlig i sommer har det ikke vært så mye utprøving, men jeg har forsøkt den når jeg går i trappa og forsøkt litt på ergometersykkel , men synes ikke det blir så stor forskjell med og uten. Det var en stor barriere for meg å takke ja til utprøving av oksygen og jeg kommer nok aldri til å bruke den i det offentlige rom.

Jeg spurte lungelegen på siste kontroll om hun mente jeg kunne henvises til Rikshospitalet igjen, men hun mente at i og med at spirometriprøvene ikke har forverret seg siste år så har dette ikke så mye hensikt. Når jeg sier at jeg fungerer MYE dårligere i dag enn for ett- to år siden mener hun at det er en subjektiv opplevelse som en ikke kan ta hensyn til så lenge de objektive funn (spirometriprøvene er konstante).

Jeg blir så fortvilt over situasjonen og over å ikke vite hva som kommer av hva. Blir veldig glad for alle gode råd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først og fremst vil jeg takke deg for et svært detaljert og beskrivende innlegg. Jeg får god innsikt i plagene dine og forstår godt den fortvilelsen du opplever. Det kan være frustrerende når du stadig føler deg dårligere samtidig som testene ikke viser noen forverring. Da blir man rådvill.

Du skriver langt og godt, og jeg skal ikke kommentere alt i innlegget ditt. Det virker som om du har svært god innsikt i situasjonen din og har god forståelse for det medisinske.

Hovedproblemet ditt er tungpust og de begrensningene det gir deg i hverdagen din. Årsakene til tungpust kan være mange hos deg. Sarkoidose med lungefibrose, atrieflimmer eller pulmonal hypertensjon. Siden spirometriverdiene er uendret, virker det ikke som om det er en progresjon i sarkoidosen/lungefibrosen som er årsaken. Flimmer kan være en årsak til tungpust, spesielt hvis du har vedvarende flimmer og hjertet går fort. Men har du kun den anfallsvise typen, som heller ikke kommer så ofte, er det lite trolig at flimmeret gir tungpust. Kanskje er det en forverring av din pulmonale hypertensjon som er årsaken? Du fikk sist målt trykket til 29 i 2016. Det kan ha økt på i løpet av de siste to årene. Kanskje bør det gjøres en ny måling? I første omgang med vanlig ultralyd, og hvis behov, videre med høyresidig hjertekateterisering. Snakk med legen din om henvisning.

Hvis det viser seg at du har en forverring av pulmonal hypertensjon, finnes det litt ulike alternativer. Ofte vil man prøve vanndrivende medisin først. Blir du dårlig av en type, finnes det alternativer. Hvis vanndrivende ikke hjelper, kan det bli aktuelt med mer spesialiserte medisiner mot pulmonal hypertensjon, men disse kommer i nesteomgang. Dette er noe din hjertespesialist vil vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Litt høyt blodtrykk og triglycerid

Hei! Jeg har litt høyt blodtrykk 150/100 og forhøyet kolestrol LDL-kolesterol 1,1 HDL-kolesterol 2,6 Triglyseridene verdi på 3,5 Hva er total kolestrolet da ? og dette livsfarlig. Har tatt grep når det gjelder livstil

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du har tatt grep når det gjelder livsstil. Det kommer du til å tjene på.

Kolesterolverdiene dine er egentlig veldig fine, med unntak av triglycerid som ligger litt for høyt. Når det gjelder hjertesykdom, er LDL den viktigste kolesteroltypen. Jo høyere LDL, jo høyere risiko for hjertesykdom. LDL på 1,1 er absolutt ikke høyt. Snarere er det veldig lavt (noe som er bra). Det er først når LDL beveger seg oppover mot 3 og videre at det blir farlig.

HDL er det gode kolesterolet og det gjelder derfor å ha høyt HDL. Du har 2,6, noe som igjen er veldig bra!

Triglycerid bør ligge nærmere 1. Din verdi på 3,5 er litt for høyt. Triglycerid kan du få ned ved å øke inntak av fettsyrer fra fisk. Det finnes også medisiner som reduserer triglycerid. Snakk med legen din om det kan være aktuelt for deg.

Utifra mine beregninger havner ditt totalkolesterol på ca 5,2. Det er helt normalt.

Du har litt høyt blodtrykk, hvis det virkelig ligger på rundt 150/100. For å minke din risiko for hjertesykdom ytterligere bør du redusere dette videre. Mosjon og vektreduksjon kan hjelpe, men det kan også være på plass med justering av medisinene. Igjen bør du snakke med legen din.

Lykke til videre,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Alkohol etter innsetting av stent?

Kan man drikke alkohol etter innsetting av stent

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Innsetting av stent i koronarkar i hjertet medfører at man må bruke medisiner for å forebygge at de tetter seg igjen. Vanligvis er det ikke noe problem med små mengder alkohol. Platehemmende midler (Albyl E og Plavix) gir vanligvis ikke noen problemer da.  Marevan er mer påvirkelig av alkoholkonsum. Store mengder alkohol bør likevel unngås.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Ekstrasystoler

Ekstrasystoler, kommer i forbindelse med spising: når jeg svelger eller etterpå. Kan synes som om det har sammenheng med luft i magen eller lettere forstoppelse...... har det i perioder og ofte siste halvår. Har vært utredet, og ingen funn da. Bør jeg sjekke det igjen. Glad om du svarer! Kvinne på 63

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes det bør sjekkes. Du bør bli henvist til en 24 timers EKG. Denne testen vil si noe om hvor mange ekstrasystoler du har og hvor hyppig de kommer. Dersom du har mange, må man henvise deg videre til ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). Basert på dette vil spesialisten bestemme om det er behov for ytteligere utredning og behandling eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mange år med hjertesvikt?

Jeg mistet 500ml blod men blodprosent kom fort opp igjen. Jern også etter påfyll. Men som du ser har jeg slitt med brystsmerter og utmattethet i mange år av og på og tatt mange ekg og blodtrykket er lavt. Man kan vel ikke gå i mange år med hjertesvikt uten at det blir oppdaget?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er nok ikke vanlig å få veldig lenge med uoppdaget hjertesvikt. Etterhvert blir formen dårligere og dårligere, og symptomene sterkere. Da bør tilstanden bli fanget opp. Hvis du har mistanke om hjertesvikt, snakk med legen. Et EKG, en blodprøve (BNP) og røntgen av lungene kan langt på vei utelukke hjertesvikt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjevesmerter

Smerter i kjeven (mann); tannlegen finner ingenting. Kan det være hjertet? Personen har en historikk med hjerteinfarkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan jo skyldes hjertet, men det kan skyldes andre ting også. Men siden personen har historikk med hjerteinfarkt, må man være spesielt obs på hjertet. Jeg synes han skal ta dette opp med legen sin snarlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos hjertepasient

Hei. Takk for godt svar sist gang. Hjert/bypass( ACB) operert for 2,5 år siden. Har nå hatt 24 timers måling av blodtrykk,fikk brev fra fastlegen at jeg skal starte med Atacand 8mg 1 tablett daglig. Jeg vet ikke svaret av 24 timer testen,men tatt blodtrykket her hjemme,og det er alt fra 140/80 til 160/95. Kan dette vere et tegn på at jeg har fått nye fortettninger i årene til hjerte,er engstlig for dette. Bør jeg nå utredes for dette,eventuelt belastnings ekg,eller på annen måte? Veldig takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å behandle høyt blodtrykk da det øker faren for hjerte- og karsykdom. Spesielt viktig er det hos pasienter med eksisterende hjertesykdom, slik du har. At trykket er høyere nå betyr dog ikke nødvendigvis at kransårene har blitt trange igjen. Dette virker på meg mer som et forebyggende tiltak for å hindre fremtidige problemer.

Hvis årene blir trange får man plager i form av angina ved anstrengelse (smerter i brystet eller tungpustenhet).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slutte med Albyl og Plavix før operasjon?

Hei skal inn og opereres i rygg/mage går fortiden på albyl-e og plavix 75 mg etter PCI i november 2017.Hvor lenge før operasjon må man slutte med disse ? Når skal man starte med disse etter operasjon igjen ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette varierer fra pasient til pasient og er avhengig av ulike faktorer. Dette må legene som skal operere deg bestemme. Du må ikke stoppe medisinene på egenhånd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter av levaxin

Hei. Jeg har Alopecia og jeg plages med stoffskiftet. Bruker jeg ikke Levaxin synker den til farlig lav og bruker jeg medisiner går den opp til svært høyt. Jeg har prøvd alle mulige doser men utfallet er det samme. Jeg plages med tung pust og hoste samt brystsmerter. Samler vann i bena. Jeg har fått utredet både hjerter og lunger grundig, men det finnes ingenting. Jeg gjorde en test selv og oppdaget at når jeg har vært uten Levaxin en stund stopper brystsmertene. Når jeg bruker Levaxin er de tilbake, blant annet når jeg er i fysisk aktivitet starter de opp og noen dager varer de hele dagen. Den tunge pusten og hosten er der hele tiden og har vart i over 4 år. Spørsmålet er da, hva er det med Levaxin som gir brystsmerter? Det står som bivirkning på pakningsvedlegget, men ikke forklaring på hvorfor. Jeg har også vært hos psykolog for å sjekke om det er psykisk, men det er det ikke. Heller er det ikke muskulært for jeg har vært hos fysioterapaut. Jeg er 53 år og kvinne. Både på mor og far siden i familien skyldes dødsfall hjertesykdommer og hjerneslag i relativt ung alder. Fastlegen min sier at hun kan ikke gjøre mer for meg og at jeg må leve med dette. Problemet er bare at jeg er blitt så slapp nå at jeg ikke klarer å jobbe mer. Er stadig sykemeldt. Jeg er svært interessert i å bli frisk å komme i gang med hverdag og jobb for dette er frustrerende. Jeg er villig til å gå på privat sykehus og betale selv hadde jeg bare vist hva de kan tilby meg av hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Levaxin kan iblant gi høyere puls. Det betyr at hjertet banker raskere per minutt. Hos pasienter som allerede har trange hjertekransårer, kan det føre til brystsmerter. Du skriver du er godt utredet for hjertet, men ikke noe om hva denne utredningen bestod i. Er det hjerte belastnings-EKG? Ekkokardiografi?

Jeg synes du skal be fastlegen om en henvsining til hjertespesialist for vurdering av brystsmertene, samt henvisning til hormonspesialist for bedre behandling av stoffskiftet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Undertrykk på 100 til 124

Hei! Jeg hadde for 2 uker siden et døgn med blodtrykksregistrering, hvor det ble målt hver halvtime på dag og hver time på natt. Jeg sjekket selv på displayet 4 ganger iløpet av det døgnet jeg hadde registreringen på meg og undertrykket var ikke under 100. Det høyeste undertrykket jeg så var 124. Nå husker jeg ikke hva overtrykket var de fire gangene. I alle fall, mitt spørsmål er om et undertrykk som ikke er under 100 og opptil 124 (iløpet av de fire gangene jeg sjekket) for høyt? Jeg er en dame på 52 år, ikke røyker og drikker sjelden alkohol, men er noe overvektig. Jeg hadde også holter-registrering i 72 timer 2 dager etter blodtrykksregistreringen. Jeg har hatt/har trykk i brystet ved belastning siden i desember og har siden i februar vært ekstremt mye svimmel, er konstant kvalm og uggen og når svimmelheten er på det værste så kaster jeg opp. Jeg har ikke enda fått noe time på sykehuset for svar etter disse 2 registreringene. Derfor mitt spørsmål her inne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et undertrykk på mellom 100 og 124 er høyt og skal behandles dersom det lå så høyt resten av døgnet også. Jeg synes du skal kontakte sykehuset og purre på resultatene og evt. oppfølging.

Mvh

Wasim Zahid