Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og trening

KOLS og trening Er 1 time pr. dag på ergometersykkel god nok trening for en KOLS-pasient? Jeg vet ikke hvilket stadium jeg er på, men jeg klarer meg bra i hverdagen og sykler mye om sommeren.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du trener, men det er  ikke nødvendig med hver dag, kanskje du skal prøve å variere med litt styrketrening innimellom. Du kan event snakke med en fysioterapeut og få et treningsprogram som du kan utføre hjemme med enkle øvelser i forhold til styrke. Det er også mulig å søke seg inn til lungerehabilitering hvor du kan få lære mer om hvordan trene riktig og leve best mulig med kols.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf nr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til med treningen!

Mvh Hilde

Lunge, Rettigheter

Avslag på lungetransplantasjon

Hei. Jeg har hatt problemer med lungene siden 2003. Har ikke fått noen klar diagnose. Er HIV-positiv og hvert til behandling og kontroll for dette hos på Rikshospitalet. Jeg kom inn der med pcp og var meget dårlig. Jeg har ikke fått tilbud om noe behandling/medisiner annet enn prednisolon. Ikke fått noen klar diagnose. Noen leger sier alvorlig kols og andre sier lungefibriose. Jeg ble så dårlig nå i våres og fikk lungekolaps. Pnaumothoraxs 3 ganger. Jeg ble sent til Rikshospitalet til vurdering om transplantasjon. Plutselig var det så alvorlig at det var snakk om transplantasjon. Jeg hadde ikke fått noen signaler eller ingen av legene jeg hadde kontakt med ved Riksen fortalte om omfanget av skadet vev og jeg fikk heller ingen tilbud om behandling. Jeg fik avslag muntlig. Jeg trodde en sånn avgjørelse ville jeg få en skriftleg vedtak på. Har jeg klagemuligheter eller mulighet for en annen vurdering. Jeg er på DPS og har hvert der i 5 mnd. Blir dårligere i pusten og mye angst. Fortvilet pasient... Hva kan jeg gjøre..

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg forstår det slik at du er utredet med sikte på lungetransplantasjon og at konklusjonen var negativ. Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 3-2 har du rett til å få en begrunnelse for hvorfor du ikke godkjennes for lungetransplantasjon. Rikshospitalet eller ditt lokalsykehus skal også gi deg informasjon om hvordan de vurderer din helsetilstand og hvilke behandlingstiltak som er aktuelle fremover.

Du kan be om en ny vurdering av grunnlaget for å avslå lungetransplantasjon. Men i Norge er det kun Rikshospitalet som utfører lungetransplantasjoner. Det betyr at ingen andre sykehus i Norge kan foreta slike vurderinger. Du har ikke rett til å få en ny vurdering av et sykehus utenfor Norge. Det er mulig å klage til Fylkesmannen. Men fylkesmannen vil nok kun ta stilling til saksbehandlingen og ikke de faglige vurderingene som er gjort.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Utviklet tuberkulose?

Hei. Jeg fikk beskjed om at jeg "naturlig smittet" av tuberkulose som barn og kunne derfor ikke ta BCG-vaksinen. Ble fulgt opp årlig på tuberkulose poliklinikken med lungerøntgen og legesjekk til midten av 20-årene. Er nå snart 40. Har siden november hatt flere tilbakevendende runder med feber, slim, hoste, tungpust, slapp. Er det grunn til bekymring for at det kan ha utviklet seg til en aktiv tuberkulose? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 16. januar 2017
Mona Drage, Sykepleier

 

 

 

Takk for spørsmål. Jeg ville ikke vært veldig bekymret, men når man har latent tuberkulose (det er det det kalles hvis man har blitt smittet av tuberkulosebakterien tidligere) så finnes det en sjanse for at bakterien "våkner opp" og man utvikler sykdom/aktiv tuberkulose. Hvis du fortsatt føler deg dårlig ville jeg anbefalt å få det sjekket. Du bør fortelle legen denne bakgrunnshistorien slik at det kommer med i vurderingen hvis du får en ny runde med tilbakevendende sykdom. Tuberkulose er så sjelden i Norge nå, at det ikke er det første helsepersonell tenker på.

Lykke til og ta gjerne kontakt på nytt hvis noe er uklart eller du har flere spørsmål.


 

 

 

Lunge

Uklar tilstand med pleuravæske og generell slitenhet.

Hei! Et bifunn fra en ct abdomen/bekken var: "lite grann pleuravæske baktil i begge sider-er årsaken avklart?" Har Bechtrews sykdom og bruker cimzia, revmatologen vet ikke om dette kan ha sammenheng. Det er en uke til jeg skal tilbake til fastlegen. Hva kan dette bety? Jeg er 38 år, 175 høy 70 kg, relativt godt trent, men har det siste halve året vært usedvanelig trøtt og sliten. Jobber som finansrådgiver, men er nå sykemeldt 50%. Ct abdomen ble tatt da jeg har hatt to operasjoner for brokk venstre fossa, har fortsatt endel smerter i magen og uregelmessig avføring. Kjenner et trykk mot brystet og noe sviende mellom skulderblad. Er det vanlig med litt vann i lungene? Hva kan det være? Må jeg gjøre noe? MVH AH

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er nok ikke helt enkelt å svare på, men trenger nok en nærmere undersøkelse av hjerte, lunger og eventuelt blodkar. Det kan være mange årsaker til væske i brysthulen. Når det er dobbeltsidig vil det kunne bety at det ikke en ensidig prosess som ligger bak, men heller en generell årsak som for eksempel generell betennelsestilstand, medikamentelt med mer. I første rekke bør du få avklart symptomene med trykk mot brystet og svie mellom skulderbladene. Generell slitenhet som tilkommer over tid kan være tegn på en sykdomsprosess.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan det være astma?

Hei
Jeg er mann 58 år Har i voksen alder trent fast med løping og styrke og gåturer. Er 1,98 m og veier ca 90 kg I alder 15 – 20 røkte jeg, og har festrøkt litt siden (5 sigarer pr år) – men ikke de siste årene I starten på oktober i fjor startet 2 ukers tørrhoste, som forverret seg til at jeg ble sykemeldt 1 mnd CRP målt til maks 5, ingen tegn til uregelmessigheter på røntgen og CT, ingen utslag på vanlige virus infeksjon i svelg.

Hoste og blankt slim fra svelg og nese har vedvart, og øker ved anstrengelse, spesielt i kulde, med CO2 og støv i luften, opptrer da som anfall med heftig hoste og brekninger. Neste 24 timer er jeg mer slapp og har klem i brystet. Dag 2 kan jeg være relativt ok, men har heletiden lavere oksygen opptak, tyngre pust og dårligere almenntilstand enn før.

Har ikke fått medisiner, tips, diagnose hos fastlege som hjelper, opplever at det som legene ikke kan måle, er de ute av stand til å stille diagnose på. Håper at du på grunnlag av dette kunne gi meg tips om:


• Hva kan jeg gjøre selv for å bli frisk?
• Kan jeg bli helt frisk?
• Hvorfor får jeg det som kan virke som astma nå, i en alder av 58?
• Er fastlegene våkne og oppdaterte nok til å fastslå hva som er feil i luftveiene?
• Hvilke medisin er best med minst mulig bivirkninger?
• Hva er bivirkningene med bruk av astma medisin?
• Tror du jeg har astma?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 13. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 Takk for spørsmålene. 

 

Astma kan oppstå i alle aldre, men jeg kan dessverre ikke gi deg et svar på om du har fått sykdommen.

 

Mitt forslag til deg er at du tar kontakt med fastlegen igjen og ber om en utredning for astma. Legen din skal kunne ta noen undersøkelser selv, eller henvise deg til en lungelege. Lungelegen kan gjøre de nødvendig undersøkelser og tester for å gi deg en sikker diagnose. Når den er satt vil du få de nødvendige medisiner og informasjon om virkning og bivirkning, og eventuelt opplæring.

 

Her finner du nødvendig finformasjon om astma: www.lhl.no/lunge/astma/

 

 Vennlig hilsen Rose

 

 

 

Lunge

Alvorlighetsgrad av kols

Hvis man er diagnoser med kols 2, 3 eller 4 kan man da forbedre det slik at man faller i alvorlighetsgrad? For eksempel å forbedre seg fra grad 3 ned til 2. Eller kan man bare forverre det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. januar 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Graden av kols bestemmes ut fra spirometri(pusteprøve)og den påvirkes ikke av trening. Du kan derimot trene deg opp til å orke mer før du blir tung i puste. Bedre kondisjon krever mindre pusting som igjen vil gi mindre åndenød. Røykeslutt er det aller viktigste og vil bidra til at utviklingen av sykdommen går langsommere.

Her kan du lese mer om kols

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til fysikalsk behandling

Har me lungesjuke ( alfa1) fortsatt rett på trening og kun betale egenandel 2?Har i dag fått beskjed av fysio på treningsentet ,at eg må melde meg inn å betale medlems kontigent 430,- pr.mnd frå nå Hadde ingenting å sei om eg hadde lege henvisning lenger så lenge mi trening kun var " vedlikehald"

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Endringen fra 01.01.17 er at det nå kun er barn under 16 år og de med godkjent yrkesskade/yrkessykdom som fortsatt får gratis fysikalsk behandling. Såkalt vedlikeholdsbehandling er fortsatt omfattet (egenandel til du får frikort). Men det har aldri vært slik at man kan bruke en henvisning til fysikalsk behandling som grunnlag for å trene gratis på et treningsstudio. Kravet var og er at fysioterapeuten skal være til stede hele tiden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Mycoplasmalungebetennelse og symptomer

Hei! Jeg fikk påvist myckoplasma lungebetennelse for 3 dager siden. I denne perioden har jeg gått på antibiotikakur. Men jeg merker ikke at jeg er syk. Når jeg tok testen hostet jeg mye, men hostingen er også borte. Mellom testen og da jeg fikk svaret trente jeg to ganske harde økter, en fotball og en styrkeøkt uten å merke at jeg hadde myckoplasma. Så mitt spørsmål er, kan jeg trene og hvordan vet jeg at jeg har blitt frisk? Hilsen gutt 14 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Mykoplasma lungebetennelse påvises ved en blodprøve og gjerne røntgenbilde av lungene når det er suspekte symptomer som mye hoste og ofte litt langvarig feber. Hvis behandlingen starter opp tidlig kan den være effektivog slå ned infeksjonen ganske raskt. Men som regel vil man nok føle at man ikke er i form samtidig, så deltagelse på fysisk anstrengelser begrenser seg nok oftest selv. Du bør nok gjennomføre behandlingen og gjerne ta det litt roligere. Men noen grunn til absolutt ro er det ikke. Du er nok frisk når du kjenner deg slik og ikke blir verre av anstrengelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols grad 1-2 og symptomer

Hei. Har fått beskjed om at jeg har kols grad 1 til 2 og er bare 44 år. Synes det er litt rart at jeg ikke er plaget med de samme tingene som står i artiklene. Har problemer med å puste inn ikke ut, puster dårlig når jeg bare sitter i sofaen men ikke når jeg går en tur. Tar ingen medisiner og har akkurat sluttet å røyke.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Diagnosen av kols gjøres på bakgrunn av lungefunksjonstesting og symptomer. Jeg er enig i at det er merkelig at du har problemer ifm sofasitting og ikke ved anstrengelser. Nå er det nok slik at personer med såpass lite kols ikke alltid merker spesielle problemer, og eventuelt først når de anstrenger seg mye. De fleste merker nok mest problemer på utpust, men noen har det på innpust. Jeg vil foreslå at du får tatt en ny spirometri nå som du har sluttet å røyke. Da hender det faktisk at lungefunksjonen kan ta seg opp.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Pusteproblemer, hoste og økt slimmengde ved fysiske anstrengelser.

Hei, jeg er en jente på 17 år. Jeg har lenge hatt problemer med pusten under og etter trening. Helst beep-testen og løping. Jeg får vondt i brystkassa og halsen, begynner og hoste. Kan hoste hele dagen etter en skikkelig tung treningsøkt, da det er "kiling" i halsen. Det kan også vært svart vondt å svelge etter trening. Noen ganger når jeg løper intensivt, må jeg stoppe for å prøve å puste. Jeg har hatt noen episoder der jeg har måtte legge meg ned for jeg greide ikke puste. Etter en løpetur eller beep-test er det vanskelig å puste, noen ganger begynner jeg å brekke meg. Jeg får også store smerter i brystkassa. Ofte når jeg jogger lett, vil det produseres mye slim og jeg må spytte hele veien. Har hatt problemer med mandlene før, men det forklarer ikke smertene i brystkassa. Jeg er ikke i noe spesielt dårlig form. Jeg trener regelmessig hver uke. Spørsmålet mitt er: Hva kan dette bety? Er det noe gale med lungene mine? Kan det tyde på anstrengelsesastma? Tusen takk for svar på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste, sliming og pusteproblemer som utløses ifm sterk fysisk aktivitet kan være forenelig med astma. Men for å vite det sikkert bør det gjøres lungefunksjonstest både i ro og etter anstrengelse. Alternativt går det an å lære å blåse PEF hos legen og ta med seg en PEF-måler (enkelt lungemålingsinstrument) som du kan bruke ifm treningen. Men det aller beste er nok å gjennomføre tester på astma hos legen, og kanskje best hos en lungespesialist hvis lungefunksjonen er normal ved måling hos fastlegen. I mellomtiden kan det kanskje være smart å minske litt på intensiteten i forbindelse med treningen?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem