Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Stønad til rengjøring?

Hei! Min mann har kols, grad 1-2, jeg har fibromyalgi er pollen- og støvallergiker med astmaplager. Vi er begge i jobb, han 100% , jeg 80%. På grunn av hans kols og mine plager med støvallergi så kreves det ekstra rengjøring i huset. Da våre plager er såpass belastende er det vanskelig for oss å opprettholde tilstrekkelig rengjøring, noe som forsterker våre plager. Har vi rett til noen stønader for utgifter til f.eks vaskehjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den eneste offentlige ordningen er hjemmehjelp. Normalt gis hjemmehjelp til de som av helsemessige grunner ikke selv klarer å vaske, tørke støv eller støvsuge. Jeg tviler derfor på om dere vil få innvilget en søknad om hjemmehjelp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Stadige luftveisinfeksjoner

Hei! Jeg er og har alltid vært aktiv og har hatt godt immunforsvar. Jeg har de siste 2 månedene hatt 3 perioder med luftveisinfeksjoner. I tillegg skjelver jeg mye. Til å begynne med gikk jeg med kraftig hodepine, nedsatt matlyst og frøs lett. Senere høy feber, øvre luftveisplager med sår hals osv. Da var det typiske influensasymptomer, samt bihulbetennelse. Så ble jeg frisk i litt over en uke, før jeg lå med feber og igjen luftveisplager. Da var det mer slimhoste og smerter i brystet. Så gikk jeg frisk i 1-2 uker før jeg ble syk igjen . Nå har det vært feber, samt vondt i halsen og betente og hovne mandlene som har vært problemet. Har vært hos legen 2 ganger i løpet av denne perioden. Generell sykdomsfølelse. Lymfeknutene på halsen og under armene har vært hovne under hver sykdomsperiode. Fikk diagnosene influensaliknende symptomer og akutt tonsilitt. Testet også negativt på monospot. Og CRP lå omtrent på 40 siste gang. Etter ca 1 ukes symptomfrihet har jeg nå fått vondt i hals, heshet og generell sykdomsfølelse. Begynner å bli ganske lei av å ikke føle at jeg blir helt frisk. Hva kan dette skyldes? Kan også nevne at vi har funnet mugg i noen av vinduene i leiligheten jeg flyttet inn i etter sommeren.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke så enkelt å gi noe godt svar på dette, men når CRP er på rundt 40 er det tegn på bakterieinfeksjon i de aller fleste tilfellene. Når det stadig kommer tilbake slik du beskriver bør man kanskje vurdere å undersøke nærmere i blodet, eventuelt sjekke nærmere på forskjellige virustyper og sjekke immunglobuliner. Om det kan være allergi inne i bildet må eventuelt undersøkes spesielt. Hvis problemene fortsetter ligger det trolig an til en mer omfattende utredning for å finne ut av det. Men det er vanskelig å uttale seg mer konkret enn dette på en nettside.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan Spiriva erstattes av Serevent?

Kan Spiriva erstattes av Serevent?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spiriva og Serevent har forskjellig virkningsmekanisme. Spiriva er en såkalt muskarinantagonist mens Serevent er en betaagonist. De kan brukes samtidig og kan utfylle hverandre i behandlingen, men det er forskjellig hvordan de virker hos den enkelte. Vanligvis er Spiriva best ved kols, mens Serevent ofte brukes ved astma, men også ved kols. Med andre ord kan de ikke erstatte hverandre uten videre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Forebygging av lungebetennelser

Jeg har en mor som har hatt lungebetennelse gjentatte ganger i løpet av de siste 20 årene. Hva kan være årsaken til dette og er det noe som kan gjøres for å forebygge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange årsaker til gjentatte lungebetennelser. Av de viktigste kan nevnes kols, astma, røyking, nedsatt immunitet pga svekkende sykdom, bruk av visse medikamenter eller nedsatt mengde immunglobuliner i blodet. Arrdannelse i lungene, for eksempel etter en langvarig lungebetennelse kan også disponere for nye infeksjoner.

Forebygging av generell karakter innebærer regelmessig fysisk aktivitet og røykfrihet (aktivt og passivt). I tillegg anbefales som regel å ta influensavaksine hver høst og eventuelt vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine). Utover dette hører også nødvendige undersøkelser for å utelukke annen disponerende sykdom som bør behandles.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmaanfall ved stress

Kan stress utløysa eit astmaanfall?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, stress er en av mange faktorer som kan utløse et astmaanfall. Men det skjer hos noen, ikke hos alle. Kanskje særlig hvis astmaen ikke er godt kontrollert, eller er inne i en forverring.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvordan virker de vanligste astmamedisinene?

Hvordan virker de vanligste astmamedisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. desember 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Sender deg en link til vår nettside der de vanligste astmamedisinene er omtalt. Om du fortsatt har noen spørsmål, kan du ta kontakt via vår rådgivningstjeneste på telefon.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Kols og oksygen

Hei. Moren min har kols grad 4 alvorlig. På sykehuset sier de at å bruke oksygen ikke er bra for kols pasienter da problemet er å få ut oksygen og at de kan " forgiftes " Hun får oksygen når hun er innlagt for forverring og da hjelper oksygenet.....

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Behovet for oksygen måles ut i fra en prøve som tas i en pulsåre, som også vil vise noe om pasientens evne til å lufte godt nok ut co2. Det kan være at moren din har problemer med å få ut co2 og at de derfor er skeptiske til å sette henne på o2 fast. En co2 narkose er farlig og en trenger derfor å følges opp kontinuerlig slik en har mulighet på et sykehus, men ikke hjemme.

Ta kontakt på kolslinjen 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Skremmende astmaanfall

Anfall der en ikke får puste ut. Kommer uten forvarsel, ved hoste, forkjølelse, oppkast og flere andre ting. Skremmende å se på. Gir seg som oftest med Ventoline i kammer. Det kan fort utvikle seg alvorlig hvis ikke medisinene ligger klar så de bli tatt øyeblikkelig. Personen har astma, og går på topp forebyggende medisinering.

Vanlige astmaanfall har mye hvesing og piping. Men når dette kommer helt akutt og personen straks får stoppet det med medisiner, opplever vi ofte at det ikke høres astmalyder. Hva er da dette?

Det er vanskelig å bli forstått av helsepersonell da det ikke følger det klassiske mønsteret med gradvis tettere og piping i brystet. Det er bare en gang anfallet er registrert av helsepersonell og det var på legevakt, der det ble gitt surstoff, adrenalin og diverse i sprøyte, inhalasjon og intravenøs. Som pårørende er dette veldig vanskelig. Jeg går i konstant angst for at personen skal få nye anfall, samtidig som jeg ikke vet hvor alvorlig jeg skal ta dem. Det er opptil flere slike anfall i måneden.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du beskriver en situasjon som er sjelden, men som absolutt forekommer ved astma. Det kan utvikle seg alvorlige anfall, og piping i brystet er ingen god indikator her. Det kan noen ganger bli så tett at pipingen ikke kommer frem, blant annet ses dette noen ganger hos barn.

Ut fra den situasjonen du beskriver hvor god forebyggende behandling ikke gir god nok beskyttelse mot alvorlige anfall, synes jeg det er grunn til å be om en spesialistutredning ved lungepoliklinikken på sykehus. Det kan være snakk om en spesialvariant av astma, og det trengs ekspertise for nærmere utredning av dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig form etter lungebetennelse

Hei, etter å ha hatt feber nær 40 og følt meg slapp i flere dager, dro jeg til legevakten. Ble lagt inn på sykehus da jeg hadde høy feber, var kvalm og hadde høy puls. Det viste seg at jeg har lungebetennelse og jeg fikk intravenøst antibiotika i 5 dager. Ble skrevet ut etter dette, men kan ikke si at jeg føler meg helt i form enda. Jeg hoster fortsatt, er kvalm og feberen stiger innimellom. Har i tillegg vondt på sidene av korsryggen. Jeg hadde blod i urinen også som ble sendt til dyrking. Når kan jeg forvente å fungere normalt igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du har nok hatt en kraftig lungebetennelse. Det er ikke noen spøk, og kan sette deg ut av spill i ganske lang tid, også etter god behandling. Lungebetennelsen er ikke helt over selv om bakteriene er drept. Det kan flere uker før lungene har fått tilbake sin vanlige funksjon, og hele kroppens immunapparat er i gang med renoveringsarbeidet etter denne. Hosten er uttrykk for at det fortsatt avgis slim fra bronkiene som nok fortsatt er irriterte en tid fremover. Det er nok lurt å la fastlegen følge opp situasjonen med nye målinger av CRP for å sjekke at lungebetennelsen ikke blusser opp igjen. Jeg antar at du ikke røyker, da dette er en effektiv måte å utsette bedringen på.

Med hensyn til blod i urinen og smerter i korsryggen, er det lurt å la legen følge dette nærmere. Det er vanskelig å si om det har noen sammenheng med din lungebetennelse eller ikke.

Lunge

Har kols og søvnproblemer

Hei, Jeg er mann, 56 år. Jeg har diagnosen kols grad 3-4 ( ca 30%) lungekapasitet. De siste nettene har jeg begynt å sove veldig dårlig om natten. Jeg legger meg rundt kl 24.00, tar lang tid før jeg sovner, våkner mange ganger i løpet av natten, med følelse av jeg jeg ikke får puste, akkurat som jeg får pustestopp og må reise meg opp å sitte litt før jeg prøver igjen.

Slik forsetter natten for meg. Står opp rundt kl 10-11 på formiddagen, men føler meg veldig trøtt og har litt hodepine, gjesper mye og føler meg småslapp resten av dagen. Får også små svimletokter i løpet av dagen.

Har konstant et lite trykk i venstre bryst, små prikking i fingrene. Jeg tok også en CT- scan for ca 6 uker siden, der fant de en liten flekk på ene lungen. Inntak av alkohol har vært ekstremt lite siste åra. Har røyket litt hasj over en lang periode, sluttet helt for ca 5 uker siden og har vært helt rusfri siden. Jeg var hos fastlegen for 1 uke siden, målte blodtrykk og brukte stetoskop men sa at det var ingenting der sa han. Han lurte på om jeg hadde sluttet å røyke, jeg sa jeg hadde sluttet helt for 5 uker siden. Han sier at hvis jeg tar et trekk eller to en gang iblant, gjør ikke det noe.

Nå kvier meg for å kontakte fastlegen min siden jeg syns ikke jeg blir tatt alvorlig og trodd på. Begynner å bli svært bekymret for at det kan være noe mer. Og vet ikke hva jeg skal forholde meg til. Håper dere kan hjelpe meg med hvordan / eller hva jeg burde gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår at du er mye plaget. En tydelig redusert lungefunksjon vil kunne gi mye plager, men det kan være andre ting som kan gi de plagene du omtaler. Snorking og pustestopp (søvnapnè) er vanlige årsaker til dette. Det er en tilstand som ofte ses sammen med kols og som forverres av røyking og alkohol, så det er veldig bra at du har lagt det til side. I tillegg kommer overvekt som en viktig faktor. Dårlig søvnkvalitet kan gi uttalt tretthet om dagen, og tilstanden bør utredes nærmere. Jeg regner med at de da sjekker hjertet samtidig.

Noen ganger kan det hjelpe å sove med overkroppen høyt. Men en søvnutredning vil kunne gi en sikker diagnose, og det finnes gode behandlingstilbud som virker.

Lykke til!

Olav Kåre Refvem