Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Bronkitt

Hvor smittsom er en kraftig bronkitt

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Luftveisinfeksjoner er generelt smittsomme, slik at man bør unngå å bli hostet på eller være i tett kontakt med en person med luftveisinfeksjon. En bronkitt som har vart en stund er neppe særlig smittsom for omgivelsene, selv om den er kraftig for den som rammes.

Lunge

Mye slim og mistanke om astma

Hei!
Har i flere år slitt med mye slim fra lunger/svelg/hals. Dette særlig under og etter anstrengelse som lettere og hard fysisk aktivitet, etter å ha gått en tur, løpt, og etter for eks. å ha latterkrampe..(sistnevnte synes jeg er utrolig merkelig) Mengder med slim er av og til uendelig. Sliter med ØNH-infeksjoner månedlig. Pusteprøve hos fastlege viser ingen astma. Utredning v/ med.infeksjon. viser ingen immunsvikt. Dette går ut over livskvalitet. Røyker ikke. Hva kan dette være? Annen astma?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Siden astmasymptomene varierer i så stor grad, er det ikke alltid mulig å påvise astma eller symptomer på astma gjennom en vanlig undersøkelse.
For å stille en astmadiagnose må man først gjøre en grundig kartlegging og supplere med ulike undersøkelser- les mer om dette her.
Om du ikke har vært hos øre/nese/hals lege, bør du også få en henvisning dit.

Lykke til! 

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Muggsopp på jobb

Hei.
Jeg har astma og pollenallergi. Jeg jobber og bor på arbeidsplassen 3 og fire dager med 7 dager fri imellom. Det lukter mugg i bygningen og jeg blir syk/ rennende øyner/ trett/ forkjølet og tett i bringen hver gang jeg er på jobb( særlig nå i høst) spørsmålet er om det er dette er farlig? Og hvilke helseplager det få på sikt. Jeg vurderer å sykemelde meg hvis dette fortsetter. Har sagt i fra til arb. giver og verneombud. Jeg bruker inuxair og ventoline.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Det er dokumentert at muggsopp er helseskadelig og Folkehelseinstituttet har hatt mye fokus på det de siste årene. Du har gjort riktig i å ta det opp med arbeidsgiver, gjerne gjennom verneombud eller AMU(arbeidsmiljøutvalget).
Kontakt også bedriftshelsetjenesten om virksomheten har en slik ordning. Om du ikke skulle nå fram internt, kan du kontakte Arbeidstilsynet for råd. Få en time hos fastlegen som kan dokumenter om astmen din er forverret og få en ny gjennomgang av medisinene og dosene du tar. Han kan be deg registrere PEF når du er på jobb og hjemme for å se om verdiene varierer. I tillegg bør du be om tilrettelegging på arbeidsplassen i form av at du kan sitte/bo i et annen bygg.  
Hvilke helseplager du kan få på sikt er det vanskelig å si noe om.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

 

Hjerte/kar

ekstraslag

Hvorfor kjenner man noen ganger ekstraslag både i halsen og i brystet? hva er forskjellen? Når jeg kjenner ekstraslagene i brystet så blir jeg ikke svimmel, men når jeg kjenner det opp i halsen så blir jeg litt satt ut og litt svimmel før slaget smeller opp i halsen, og svimmelheten går over med engang etter ekstraslaget.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 17. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det at du kjenner ekstraslaget også i halsen er sannsynligvis uttrykk for at dette er et litt kraftigere slag enn de andre ekstraslagene du kjenner. Ekstraslagene vi kjenner er ofte egentlig et normalt slag som kommer fordi et ekstraslag har kommet tidligere enn det forventede normale slaget. Dette utløser en pause etter ekstraslaget, og det neste normale slaget blir derfor fyldigere(det pumpes ut mer blod i det enkelte slaget). Dette kjennes som et kraftigere "ekstraslag".

Hjerte/kar

Influensavaksine og blodfortynnende medisin

Hei, er det nokon fare ved å få satt vaksine (spesifikt influensavaksine) når ein går på blodfortynnande (tek 20 mg xarelto for dagen)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er generelt sett helt greit å kombinere influensavaksine med blodfortynnende medisin. Influensavaksinen anbefales spesielt til alle personer med kroniske sykdommer. Hvis du bruker Xarelto er du sannsynligvis i gruppen som anbefales vaksinen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mikrovaskulær syndrom

Ved mistanke om mikrovaskulær syndrom, hvordan avklarer dere diagnosen? Hvilke prøver evt. operasjoner må tas?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Testing for mikrovaskulær syndrom i hjertekransårene gjøres ved spesialundersøkelser under angiografien. Dette er avanserte undersøkelser som ser på trykkendringer inni kransårene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvilepuls

­Hvor normalt er det med store variasjoner i hvilepulsen? (gjennomsnittlig, ikke i løpet av dagen) Jeg har på det laveste hatt en gjennomsnittlig hvilepuls på 43 (nede i 37 på natt/39-50 på dagtid) - før den gradvis steg til 60 ila 3-4 uker. Nå er den nede igjen på 49 (10 dager etter toppen på 60) - synker litt for hver dag som går. Er det normalt å ha en variasjon på gjennomsnittlig hvilepuls på opptil 17 slag per minutt ila 3-4 uker? Har også hatt på grensen til høyt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Hvilepuls varierer med hvilken form man er i, om man har annen sykdom (om du har feber eller infeksjon stiger pulsen), stress kan påvirke og ellers mange andre faktorer. Dagsvariasjoner er heller ikke uvanlig. Normal hvilepuls hos voksne regnes mellom 50 - 80, men avvik kan forekomme uten at det er sykdom. Nå vet jeg ikke hvordan du har registrert hvilepulsen, er det med en vanlig treningsklokke? Denne er ikke alltid til å stole på, slik at en korrekt pulsregistrering for medisinske vurderinger må gjøres med medisinske måleregistreringer.

Om du kjenner uregelmessig puls og/eller kraftig hjertebank eller har andre symptomer fra hjertet, besvimelser eller nær-besvimelser eller svimmelhet kan det være på sin plass med en time hos fastlegen for et EKG. Blodtrykket ditt bør jo også følges med. Ellers ville jeg ikke bekymret meg nevneverdig.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Kløe og smerter etter stenting

Jeg har kløe og små smerter i plassen der stenten er i hovedpulsåren i magen. en stund siden jeg ble operert nå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slike stenter skal ikke gi allergi eller kløe. Det er mer sannsynlig at du reagerer på noen nye medisiner du har startet på etter stentingen. Snakk med legen din om dette. Ikke stopp eller bytt medisiner på egenhånd.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Sosialstønad

Person har psoriasisartritt og ryggskade. Ingen diagnose på noe av det er gått igjennom som grunnlag for aap. Vedkommende har levd på sosialen i flere år. Sosialen gir ingenting ekstra, hverken til internett eller bolig, eller annet. Hva mener du om det ? De kjenner personens helseutfordringer.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Vilkårene for å få AAP er at arbeidsevnen på grunn av sykdom, skade eller lyte er nedsatt med minst 50 %. I tillegg må det foreligge behov for behandlingstiltak eller arbeidsrettede tiltak for å beholde eller få egnet arbeid. Nav må denne saken mene at ikke alle vilkårene er oppfylt. Uten å vite hva Nav har basert sin vurdering på, er det ikke mulig å vurdere grunnlaget for avslaget på AAP.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Takykardi etter ablasjon

Har hatt sporadisk takykardianfald og tidl. Selozok. trods lavt BT dim. til 12,5 mg dagl. Fik pludseligt indsættende supraventrikulær takykardianfald - blev akut indl. og her fik man endeligt fanget et anfald på EKG som var af typen AVNRT og blev ablateret. Men en md., eftfølgende tegn på recidiv af anfald, punchlign og kører i ring, specielt om morgen og ved stilingeskift. Fået Holtermont. og Avent-recorder: Vist ekstrasystoler.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så bra at de fikk fanget opp hvilken type rytmefeil du hadde (AVNRT) og at du fikk ablasjonsbehandling.

Slik behandling er som regel permanent men hos noen kan arytmien komme tilbake. Kanskje har det skjedd hos deg? Det er viktig å få fanget opp anfallet på EKG slik at man kan se om din AVNRT virkelig er kommet tilbake eller om det er noe annet nå. Hvis den er kommet tilbake, kan det være aktuelt med ny ablasjon.

Mvh

Wasim Zahid