Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Nexium og Irbesartan

Hei. Prøver igjen å stille spørsmål angående Nexium 40mg og blodtrykksmedisin irbesartan 150mg. Er det trykt og ta disse to medisinene på samme tidspunkt på morgenen, eller burde jeg eventuelt vente et par timer etter å ha tatt irbesartan før jeg tar Nexium?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er uproblematisk å ta irbesartan og nexium sammen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Endret personlighet pga hjerteflimmer

Hei! Vi lurer på om hjerteflimmer kan endre personligheten til en person? En nær oss fikk hjerteflimmer, medisiner hjalp ikke og personen måtte få støt for å få hjerterytmen normal igjen. Etter det har personen endret personlighet og gått fra å være ung til sinns, til å bli mye eldre. Det er som å være rundt en åttiåring istedet for en førtiåring. Det virker som personen har gitt opp det meste og gått inn i gretten og gammel-modus. Det er frustrerende for de rundt, og vi vet ikke hva vi kan gjøre for å hjelpe...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok ikke atrieflimmeren i seg selv som gjør at folk endrer personlighet, blir irriterte eller deprimerte. Det er heller møte med sykdom som påvirker tankene, og handler vel mye om mestringsmekanismer. Kanskje en ide å ta en prat med vennen deres om dette? Høre hvordan det går, fortelle at dere er bekymret.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Karvea (irbesartan) og Nexium

Hei. Gjelder tidligere innsendt spørsmål Nr. 33094 angående å ta karvea 150mg og nexium 40mg samtidig på morgenen. Karvea er det samme som irbesartan står det under Karvea. Bor store deler av året i Tyrkia så kjøper medisinen der, med råd fra fastlege i Norge.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er uproblematisk å kombinere Nexium med Karvea (Irbesartan).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

LDL, HDL, Lp(a) og medisiner

Lp(a) 2033, LDL 1 og HDL 2,5. Har tatt Lipitor 80mg i 11 mnd og akkurat begynt med Ezetrol 10mg i tillegg. Hvordan skal jeg oppfatte dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

LDL på 1 og HDL på 2,5 er jo svært gode kolesteroltall, så jeg ser ikke helt hvorfor du skal begynne på Ezetrol i tillegg. Er det fordi Lp(a) er forhøyet?

Lp(a) kan brukes for å vurdere risiko for hjertesykdom. En forhøyet verdi skal føre til igangsettelse av behandling for å minke risikoen. Feks Lipitor for å få ned LDL. Slik det er gjort i ditt tilfelle. Det er ikke vist effekt på hjertesykdom ved å redusere Lp(a) med medisiner.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oskygenmetning ved hjertesvikt

Er oksygenmetningen normal ved hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svaret kan være både ja og nei. Det kommer an på hvor uttalt hjeresvikten er og hvor godt den er behandlet. Okygenet i blodet kommer fra lungene. Ved alvorlig og ubehandlet hjertesvikt kan lungene bli våte med væske. Da kommer det mindre oksygen gjennom dem og inn til blodet. Ved slike tilfeller av hjertesvikt kan oksygenmetningen være lav. Men med velbehandlet hjertesvikt er oksygenmetningen som regel normal.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk og stadige besvimelser

Jeg er ganske fortvilet. Jeg er en 28 år gammel kvinne som sliter med mange ting som gjør hverdagen vanskelig. Jeg har PCOS, hypotyreose og IBS. (Vet ikke om dette er relevant, men nevner det for sikkerhets skyld) For et halvt år siden, besvimte jeg for første gang. Jeg slo hodet og pådro meg hjernerystelse og ble innlagt på sykehus. Blodsukker var normalt og jeg spiser normalt, så mangel på mat var altså ikke en forklaring selv om det var det første som ble antatt, da jeg er ganske slank (164, 50kg). Eneste de fant den gang var at blodtrykket mitt var veldig lavt, men de sa ikke hva det var. Besvimelsene skjedde oftere og oftere etter dette og i det siste har de skjedd nesten hver dag, men oftest om morgenen. De kan skje selv når jeg ligger i sengen eller sitter på en stol, så det er ikke nødvendigvis når jeg står oppreist. Jeg ble henvist til kardiolog som undersøkte meg grundig. Det var ingenting galt med hjertet mitt, men han sa jeg hadde noe som het ortostatisk takykardysyndrom. Han sa også at det ikke var noe å gjøre med det og at jeg må lære meg å leve med det til det evt. går over av seg selv. Blodtrykket mitt er normalt rundt 100/70, men da sykepleieren tok tester hvor hun ba meg reise meg opp og ned, sank det til 70/50 på det laveste og jeg trodde jeg skulle kaste opp. Da måtte vi avslutte testen fordi jeg nesten besvimte. Dette går ut over jobben min og det begynner å bli et stort problem at jeg besvimer hele tiden. Det er heller ikke særlig gøy å skade seg så mye som jeg gjør. Usikker på hvor sunt det er med jevnlig hjernerystelse og en forslått kropp. Jeg kan heller ikke trene eller gjøre noe av det jeg vanligvis liker som å gå tur eller være ute med venner fordi jeg er så redd for å besvime. Jeg blir og uvel, svett og kvalm når dette skjer. Hver gang jeg bestemmer meg for å gi f. og prøve likevel, besvimer jeg, eller må legge meg ned på bakken/gulvet til det går over, noe som kan ta flere timer. Jeg har prøvd å google, men finner nesten ingen informasjon om denne tilstanden. Kan du forklare meg hva i alle dager det er for noe, og om det virkelig ikke er noe man kan gjøre med det? Jeg er redd for å måtte slutte jobben som jeg elsker på grunn av dette og er rett og slett desperat. Hva skal jeg gjøre? Jeg er villig til å prøve hva som helst

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner veldig godt at du er fortvilet. Situasjonen du beskriver virker svært ubehagelig og vanskelig.

Tilstanden du beskriver heter ortostatisk hypotensjon. Søk på engelske "orthostatic hypotension" så finner du mye informasjon.

Det som gir deg en følelse av bevissthet og våkenhet, er hjernefunksjonen din. Alt som forstyrrer denne funksjonen i tilstrekkelig stor grad, vil gi bevissthetstap. Hjernefunksjonen er helt avhengig av kontinuerlig blodforsyning. Og det som forstyrrer eller hindrer denne blodforsyningen vil også gi besvimelse. Det er her sammenhengen mellom hjertet, hjernen og bevissthetstap kommer inn. Hvis hjertet av en eller annen grunn ikke genererer høyt nok trykk til å gi en kontinuerlig blodforsyning til hjernen, vil du miste bevisstheten.

 
Den vanligste formen for besvimelse kalles vasovagal synkope: Ved denne formen mister du bevisstheten fordi en psykisk eller fysisk påkjenning gir det et blodtrykksfall. Vas betyr blodåre og vagal henspeiler på hjernenerven nervus vagus som spiller en sentral rolle i reguleringen av puls og blodtrykk. Nervesystemet vårt består av det viljestyrte og det autonome nervesystemet. Det autonome nervesystemet deles igjen inn i det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet. Den pulsen og det blodtrykket du til enhver tid har, er et resultatet av balansen mellom disse to nervesystemene. Hvis du anstrenger kroppen, er engstelig eller opprømt, er pulsen og blodtrykket høyere enn om du hviler på sofaen. Men iblant kan balansen mellom det parasympatiske og sympatiske systemet forstyrres, og det ene kan være uforholdsmessig eller unødvendig aktivt. Dette er tilfellet ved vasovagale synkoper. Av en eller annen grunn, og ofte i forbindelse med emosjonelle og fysiske påkjenninger, kan det parasympatiske systemet skyte over mål, og senke både pulsen og blodtrykket så mye at personen besvimer. Det typiske eksempelet er den unge og sterke mannen som deiser i gulvet i forbindelse med blodprøvetakning.

Ortostatisk hypotensjon ligger litt i samme gate som vasovagal synkope. Igjen er det en mismatch mellom aktivitet til det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. Men her er det ikke en emosjonell påvirkning som er årsaken, men det at du endre posisjon, feks fra sittende til stående.

Vanligvis har du lavere blodtrykk når du sitter eller ligger, enn når du står oppreist. Dette regulerer kroppen automatisk. Nå du reiser deg opp strammer kroppen blodårene og får hjertet til å pumpe ut litt mer blod slik at trykket skal bli høyere. Men ved ortostatisk hypotensjon skjer det av en eller annen grunn en feilkobling i nervesystemet. Blodårene utvider seg og blodtrykket faller. Resultatet blir at du blir svimmel eller besvimer.

Det er som kardiologen din sier, dessverre ikke så mye man kan får gjort med tilstanden. Ofte vil den gå over etter en stund, men det kan ta lang tid. Iblant er det en underliggende årsak som forårsaker plagene, og da vil det hjelpe å behandle denne. Jeg vil anbefale følgende nettside på engelsk for nærmere informasjon.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/orthostatic-hypotension/symptoms-causes/syc-20352548

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sykling etter hjerteoperasjon

Hei. Har vært aktiv sykelist. Har hatt en hjerteoperasjon med å sette inn metallklaffe. Når kan jeg begynne å sykke igjen, og da mener jeg ikke ergometersykkel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor raskt man kommer seg etter en hjerteoperasjon er veldig individuelt. Noen kommer seg innen et par uker, mens andre kan trenge flere måneder. Når det gjelder sykling vil jeg uansett anbefale å vente i minst 4-5 uker. Grunnen til det er at såret og skjellettet må få gro skikkelig etter operasjonen. En ny aortaklaff er dessuten en ny situasjon for hjertet og det krever litt tilvenning. Det er derfor best å starte forsiktig med trening og heller bruke god tid på å oppnå progresjonen du ønsker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Verapamil og atrieflutter/-flimmer

Hei! 1. Kan verapamil også hemme muligheten for 1:1 eller 1:2 overslag fra atrie til ventrikkel ved atrieflimmer eller atrieflutter? Slik som Selo-Zok kan. 2. Kan atrieflimmer eller atrieflutter i seg selv ubehandlet gi 1:2 overslag fra 300 slag atrie til 150 slag ventrikkel?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både verapamil og selo-zok bremser det elektriske signalet mellom atriene og ventriklene, men på en litt ulik måte. Verapamil og selo-zok brukes derfor ofte om hverandre avhengig av hva pasienter foretrekker og evt. bivirkninger. Men obs, disse to medisinene må ikke brukes samtidig. Da blir effekten for sterk og pasienten kan få altfor lav puls.

Atrieflutter og atrieflimmer han også i seg selv gå med lavere fart slik du beskriver. Det er ikke alltid nødvendig med medisiner for å oppnå det.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Arvelig høyt kolesterol og høyt blodtrykk

Hei. Jeg er mann, 45 år, 180 høy 85kg. Arvelig høyt kolesterol, sist målt til 9,0 og høye trig-verdier. Trener regelmessig, har ikke spist alt for sunt, men er nå på kostholdsendring og økt mengde trening for å senke bmi, øke muskelmasse og senke fettprosent. Har en tidvis stresset hverdag privat og på jobb. Jeg har også fått målt noe høyt blodtrykk, legekontor 150/90, hjemme måler jeg 120/125 over 75/85 om morgen og målinger ettermiddag og kveld er stor sett på 130-140 over 85-95. F

astlege har satt meg på kolesterolsenkende og blodtrykksenkende. Selv er jeg skeptisk, og har derfor utsatt oppstart. Jeg har satt igang med fettredusert mat, tar omega3 og kosttilskuddet Zerochol. Tenkte å teste det for å se om det hjelper, før medisiner. Hva tenker du om denne løsningen?

Trening; liker å trene makspuls, styrkesirkel og intervalløkter og styrketrening. Kan jeg trene så hardt uten fare mtp helsetilstanden? Hvis jeg begynner med tablettene legen har skrevet ut, kan jeg da fortsette å trene slik? Veldig takknemmelig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er greit at du prøver med livsstilstiltak en stund. Det kan hende at tiltakene reduserer både blodtrykket og kolesterolet. Samtidig har jeg forståelse for at legen din velger å sette deg på medisiner. Så høye kolesterolverdier øker faren for å få hjertesykdom. En sunn livsstil kan redusere kolesterolet, men medisinene er nok mye mer virkningsfulle. Hvis jeg var deg, hadde jeg tatt rådet til legen og startet med medisinene.

Det er ikke noe problem å fortsette med trening selv om du bruker medisiner.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nexium og blodtrykksmedisin

Hei. Jeg er en kvinne på 55 år som bruker Nexium 40mg daglig på grunn av sykdommen GERD og Karvea 150mg daglig på grunn av høyt blodtrykk. Og det jeg lurer på om det er greit å ta disse to tablettene sammen om morgenen, om nexium kan påvirke virkningen av Karvea, om jeg eventuelt burde vente et par timer med å ta nexium etter inntak av Karvea?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke svare på spørsmålet fordi jeg finner noen medisin som heter karvea. Er du sikker på at det er det korrekte navnet?

Mvh

Wasim Zahid