Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Fritt behandlingsvalg

Hei, har kols å søkte rehab. fikk plass ved treningsklinikken i Trondheim, men ville helst til Røros. Er det ikke slik at det er fritt valg av behandlingsted ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jo, det skal eksistere fritt behandlingsvalg, men i praksis blir det sjelden benyttet. Du kan prøve på ny, og hvis du ikke får positivt svar, kan du jo kontakte LHL sitt pasientombud for å høre nærmere om de formelle sidene her.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig luftkvalitet

Hva dårlig luftkvalitet kan føre til?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Dårlig luftkvalitet i form av mye støv eller gasser kan skade lungene hvis det er store konsentrasjoner som inhaleres over lengre tid. Forurenset luft har etter senere studier også vist seg å kunne ha betydning for utvikling av hjertesykdom.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Hjerneslag eller TIA?

Hei. Jeg er en kvinne på 41 år som i dag våknet med en fornemmelse av at jeg følte at venstre armen ikke var helt med,- følte nesten som jeg hadde ligget på den nesten. Mens jeg sto på badet følte jeg meg kvalm, høy puls og rar i ansiktet. Målte blodsukker siden jeg har dia 2- 8,4. Drakk vann og det gikk litt over etterhvert. Har bt på 137/92 gjennomsnitt. Tenkte på hjerneblødning eller noe? Hva tror du eller er det ingenting å være redd for? Hilsen Mona

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 22. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Problemer med å bevege en arm og det å være "rar" i ansiktet kan være symptomer på hjerneslag. Når du samtidig nevner at du har diabetes og kanskje også høyt blodtrykk etter som du har blodtrykksapparat disponibelt, så er det absolutt på sin plass å varsle legen da begge deler er risikofaktorer for hjerneslag.

Les mer på våre nettsider.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Sammenheng mellom kreftbehandling og hjerneslag?

Hei!
Har no gått 1 år siden eg mistet far min då han fekk et slag etter 10 år der han fekk kreft først og så slag etterpå. Då dei hadde strålt hovudpulsåren opp til tinning som går videre inn i hjernen. Veit ikkje alt men har forstått ein god del av omfanget. Det eg lurer på er dette noko som kan skje etter stråle behandling der hovedpulsåren gjekk? Samtidig som han blei sjuk begynte han og røyke kraftig igjen etter han vart frisk. Kreften satt på venstre side i mandel då fjerna dei nesten alt.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 22. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hesiann, og takk for spørsmålet!

Jeg forstår at du prøver å lete etter svar og årsak til at din far fikk hjerneslag. Vi vet at noen kreftformer kan gjøre at kroppen lettere danner blodpropp som så vandrer opp til hjernen. Stråling i forbindelse med kreftbehandling kan skape forandringer i blodkarene, men om dette har vært årsaken hos din far, er umulig å vite.

Det er viktig å tenke at din far tross alt fikk ti år ekstra ut av livet sitt etter å ha gjennomgått en alvorlig krefttype. Det gjør det kanskje enklere å akseptere om du klarer å tenke på denne måten. Om hjerneslaget ville kommet på et annen tidspunkt, eller vært unngått om han ikke hadde fått kreft kan ingen vite.

Vennlig hilsen
Marita, LHL

Lunge

Kronisk bihulebetennelse som bakgrunn for forverring i astmaplager

Jeg har alltid hatt stabil astma,men har de siste månedene hatt forverring i astmaen parallelt med kronisk bihulebetennelse.Er nå anbefalt bihuleoperasjon pga.tetthet,polypper og cyster.Har prøvd alt fra økning av inhalasjon til kortisontabletter.Er det sannsynlig at bihuleoperasjon vil kunne hjelpe på astmaplagrne?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte sammenheng mellom en pågående infeksjon i bihulene og forverring i astmaen. Bihuleoperasjonen tar sikte på å hindre opphopning av slim i bihulene ved å fjerne unødig vev som stenger og åpne for bedre drenasje fra bihulene. Det er nok et skritt i riktig retning, og det er sannsynlig at det vil hjelpe på astmaplagene etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Fysikalsk behandling

Hei, Undertegnede er diagnostisert å ha kols. Jeg har tenkt å begynne å trene for å kanskje bli litt mindre tungpustet i det daglige. På nettet har jeg lest at: "Ved kols har man rett til 80t fysioterapi per år." Betyr det at jeg som pasient har rett til 80t gratis fysioterapibehandling/trening pr. år?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. mars 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette er gammel og utgått informasjon. Det er ikke noe tak på antall behandlinger. Fysioterapeuten avgjør hvor mange behandlinger du har behov for og over hvor lang tid.Time hos fysioterapeut bestiller du selv. Du trenger ikke henvisning fra lege. Skal du få trygderefusjon for behandlingene må du gå til en fysioterapeut som har avtale med kommunen. Det er kun barn under 16, og voksne som får behandling for godkjent yrkesskade/yrkessykdom, som har gratis behandling fra første time. Alle andre må betale egenadel til grensen for frikort tak 2 er nådd (2085 kroner).

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Lunge

Bivirkninger av p-piller ved alfa-1-mangel?

Hei. Jeg lurer på alfa 1 antitrysin og mangel på dette proteinet, samt bruk av hormonpreparater. Har endometriose, og behandling der er hormonspiral. Ble operert i fjor for dette. Gikk på p piller for flere år siden og leververdiene mine skjøt da i været sammen med alt for høyt kolesterol. Ble veldig dårlig av det og fikk samtidig påvist lavt stoffskifte. Nå lurer jeg på erfaring og kunnskap om bruk av hormonprep og alfa 1 mangel? Har astma også. Fastlege kan lite om dette. Tusen takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan ikke finne noe som tyder på at det skulle være problemer med å bruke hormonpreparater ifm alfa-1 mangel eller astma. Jeg tror leveraffeksjonen kan være en bivirkning som kan ses ifm slike medisiner, men uavhengig av alfe-1 -mangel.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Rettigheter

Sykepenger/AAP etter fylte 67 år

Hei. Jeg er 66 år og ble arbeidsledig i Februar 2018 p.g.a konkurs. Har gått på dagpenger intill jeg fikk påvist coronarsykdom med trekarsykdom og ble ACB operert, samt operert for stor aortaaneurisme , begge operasjonene i November 2018. Nå får jeg sykepenger. Hvor lenge får jeg sykepenger og hvilke ytelser kan jeg få av NAV etter det. Kan jeg få AAP etter sykepengeperioden ? Ser vel ikke for meg at jeg kommer tilbake i normalt arbeid. Har bl.a varig redusert hjerte pumpekapasitet med EF 37%

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. mars 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Frem til fylte 67 år ytes det sykepenger i inntil 12 mnd fr folketrygden. Fra fylte 67 år ytes det sykepenger i inntil 60 dager fra folketrygden. I begge tilfeller må du være helt arbeidsfør i 26 uker før du på nytt har rett til sykepenger fra folketrygden.

Det ytes ikke AAP etter fylte 67 år.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Melkeallergi og introduksjon av melkeprodukter

Barnet vårt (15 mnd) reagerte på melk da vi begynte med fast føde. Prøvde vi grøt med melk i fikk hun utslett rundt munnen og på halsen, og vondt i magen. Så vi har unngått melk. Vi har teste henne for melkeallergi med blodprøve og prikktest, men hun slår ikke ut på allergi. Legen vil at vi skal prøve å gi henne produkter med melk for å se om hun tåler det. Men vi fikk ikke noe god informasjon om hvordan man best gjør en slik tilvenning? Hvilke ting kan vi gi som bare er litt melk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Melkeallergi lar seg ikke alltid bekrefte med blodprøve og/eller prikktest selv om symptomene er tydelige. Mange barn vokser av seg melkeallergeien og tåler melk igjen.

Det anbefales vanligvis at man starter med melk i mat, dvs varmebehandlet melk. Dere kan forsøke å starte med en teskje med melkeholdig grøt og øke mengden dag for dag. Melk i bakverk, middagsretter ol kan også forsøkes. Prøv en ting om gangen og noter hva hun har fått og hvilke symptomer som ev oppstår. Tåler hun melk i mat kan dere utvide med yoghurt og vanlig melk, iskrem ol, start også da med små porsjoner.

Les mer om melkeallergi her og lytt gjerne til vår podkast om melkeallergi med barnelege, søk etter Helsepod LHL og finn episoden om melkeallergi

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

høyere blodtrykk liggende

Heisann. Jeg er en mann med pacemaker - ca 70 år og har i senere tid fått fokus på blodtrykket mitt. Målinger er utført også ved 24timers test som legen forkastet. Jeg har en egenmåler. Den gir meg variable men normale verdier, men det som skiller seg ut er at når jeg ligger så stiger verdiene fra 133/82 (sittende) til 163/92(liggende). Når jeg våkner har jeg alltid høyere blodtrykk enn ellers i døgnet. Hva kan årsaken til dette være?? Det skulle jo være omvendt.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 19. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Blodtrykket har en normal variasjon gjennom døgnet, slik at det er lavest gjennom natten, men begynner å stige allerede de siste timene mens vi sover(fra 05-tiden). Denne variasjonen kan i midlertid avta eller blir borte når man blir eldre, særlig ser man dette hos eldre diabetikere. Man tror det skyldes at de små nervene i veggen av blodårene som regulerer blodtrykket blir svekket ved for eksempel langvarig diabetes(diabetisk nerveskade).

Når du måler blodtrykket på deg selv bør du ta minst tre målinger, med to minutters mellomrom. De to siste målingene bør være relativt like, for hvis ikke kan man mistenke unøyaktighet/feil i blodtrykksapparatet.

I ditt tilfelle tenker jeg at ytterligere målinger hos legen er nødvendig for å avgjøre om du trenger blodtrykksmedisin. En sjelden gang kan det og være nødvendig å ta blod- og urinprøver for å lete etter om der foreligger noe unormalt ved nyrer/binyrer som forklaring på blodtrykksvariasjonene.