Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

CT og hjertet

Hei =) Jeg var på lungeavdelingen for en stund tilbake siden. Der tok jeg ct av lungene. Er det da slik at de sjekker hjertet samtidig på disse bildene? Mvh dame, 32

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

CT-undersøkelse av lungene vil også vise hjertet. Imidlertid er ikke CT av hjertet noen god undersøkelse. Men det avdekker større avvik i størrelse og form. Den beste måten her er imidlertid ekko-doppler-undersøkelse som også viser detaljer ved hjertemuskulaturens tykkelse, effekten av pumpingen og hvordan klaffene fungerer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

øresus som bivirkning

Hei, kan Metoprolol gi øresus? Har slitt med øresus nå etter snart 4 mnd etter oppstart av medisiner, 100 mg daglig.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Øresus er noe svært mange personer opplever fra tid til annen. Det kan og forekomme som sjelden bivirkning på enkelte medisiner, men det er ofte vanskelig å avgjøre om det er på grunn av medisinene dette oppstår fordi det er en så hyppig forekommende plage uansett.

Det vanlige er at man prøver å gå noen uker eller måneder uten medisinen for å se om øresusen da forsvinner, og så starte opp igjen på medisin. Hvis det på nytt igjen oppstår øresus er det sannsynlig at det kan være bivirkning av medisinen. Det finnes andre medisiner enn metoprolol av typen betablokkere, så det kan være aktuelt å prøve en alternativ medisin.

Hjerte/kar

stress og hjerteoperasjon

Jeg ble hjerteklaffoperert på Feiringklinikken august 2015, med påfølgende store og livstruende etterkomplikasjoner. Min bror, "invaderer" alle områder av mitt privatliv, legger ut alvorlig løgnaktige og ærekrenkende påstander m.m på sin facebook-tidslinje. Han har holdt på med dette siden januar 2018, og jeg har gjentatte ganger bedt ham om å slutte, da jeg ikke orker dette helsemessig, uten at dette har hjulpet. Kan du si noe om hva negativt psykisk stress gjør med en hjerteoperert?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Stress som oppleves som klart negativt er ikke bra for pasienter med hjertesykdom. Hvordan stress påvirker risikoen for å utvikle hjertesykdom, og hvordan det påvirker prognosen etter at man har etablert hjertesykdom, har vært forbundet med en del vanskeligheter å gjøre god forskning rundt. Vi vet at stress kan gi økning i pulsfrekvens og det kan øke blodtrykket, og begge disse faktorene er ugunstige for hjertet. Man har og gjort mange undersøkelser  med spørreskjemaer o.l. hvor man ser på stressfaktorer som har påvirket personer i forkant av at de fikk et hjerteinfarkt, og disse undersøkelsene peker også mot at stress er en ugunstig faktor.

Hjerte/kar

stenting og medisiner

Har nettopp hatt hjerteinfarkt og har fått stent. I den forbindelse lurer jeg på: Går på Paralgin Major grunnet prolaps i nakke, er dette farlig eller å ikke å anbefale?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Du bruker flere medisiner den første tiden etter stenting(blant annet er det vanlig med to typer av blodplatehemmende medisiner en tid), men den smertestillende medisinen du bruker skal kunne brukes samtidig med disse medisinene. Allikevel er det naturlig at du tar blodprøver for blant annet å sjekke leverens funksjon, særlig hvis du bruker flere slike sterke smertestillende tabletter per dag.

Hjerte/kar

Støttestrømper etter blodpropp i leggen

Hvor lenge etter en blodpropp i leggen er det behøvelig å bruke støttestrømper ? Da tenker jeg ikke på de man skal bruke når man er ute å reiser.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Støttestrømper er ikke rutinemessig anbefalt etter en blodpropp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodpropp i venstre forkammer

Sendt hjem fra LHL gardermoen den 13.2.19. Ablasjon (nr.3 i rekken) ble avblåst da de fant blodpropp i venstre forkammer. Dette til tross for daglig og punktlig bruk av blodfortynnede eliquis. Etter rådspørring med hjertelege både på lhl og på Rikshospitalet ble jeg sendt hjem med beskjed om å gå over til marevan og sjekke ved ny ultralyd etter 2.5-3mndr om blodproppen er borte. Fortsatt flimmer. Livet er virkelig satt på vent og vi er redde for hva som skjer. Kan noen berolige oss?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det hender dessverre iblant at det sitter fast en blodpropp i forkammeret selv om man har brukt blodfortynning. Selv om blodfortynnende medisiner virker godt hos de fleste, finnes det enkelte unntak hvor det likevel danner seg propper. Alternativet er da å bytte til en annen type, feks Marevan slik det er gjort her, og sjekke igjen senere.

Jeg skjønner at du er engstelig og at det er frustrerende at ablasjonen er utsatt. Dessverre er det ikke noe man får gjort med dette. Å utføre en ablasjon med en propp i forkammeret kan være veldig farlig. Proppen må derfor bære borte før man gjør et nytt forsøk på ablasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forverring av spasmeangina

Les tidligere innlegg:spasmeangina og SVT! Fekk påvist Cushing sykdom juni 2018 opr 19.12.18 i hypofysen.Antatt spasmeangina vart bedre i juni 2018 og vore der litt utover høsten, så heilt borte etter operasjonen og tilbake kvar dag, fleire gonger per dag frå 5 feb. Høg puls v gange.Ubehag, svie, klofølelse, stikk i brystet v anfall. Bruker Adalat 20 mg, hadde 30 før opr. Metoprolol 50. Corison 25+12,5. Minirin 60 microx2(diabetes insipidus)somac 20. Bør eg justere Adalat eller endre tbl?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du opplever en forverring av spasmanginaen, bør du kontakte legen din. Flere ulike tiltak kan være aktuelle. Både dosejustering og tillegg av annet medikament kan være et alternativ. Men dette må avgjøres av legen din, sannsynligvis i samråd med en kardiolog som kjenner bakgrunnen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uteblitt svar

hei wasim ,jeg sendte deg mld og spørsmål om hjertet mitt for en tid siden ,du var på obs posten på visitt hos meg før jeg skulle på rikshospitalet ,og da sa du at du hadde svart på mailen min ,kan du være snill å sende den her på nytt til meg ,for jeg klarer ikke finne svaret fra deg ,håper det er mulig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kan du være så snill å sende spørsmålet på nytt?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økning av risiko for hjerneslag

Hei Øker sjansen for hjerneslag dersom man lider av anstrengelesutløst hypertensjon? Hvor mye kan det være snakk om?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er normalt at blodtrykket øker under anstrengelse. Det gjør det hos alle. Men etter en anstrengelse skal det raskt gå ned igjen (innen noen minutter). En forbigående blodtrykksøkning øker ikke risikoen for hjerneslag. Hvis man derimot beholder høyt blodtrykk i lang tid etter anstrengelsen, vil risikoen øke. Nøyaktig hvor mye den øker er ikke lett å si.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko ved stenting av hovedpulsåre

Hei hvor risikofylt er stenting av hovedpulsåren pga. en moderat innsnevring gitt at innsnevringen kommer av en medfødt tranghet i blodåren (altså ikke noen avleiringsproblematikk osv.) og pasienten er yngre og ved god hjertehelse ellers. For stenting av kransårer er risikoen for komplikasjoner ca 1/100 eller mindre, kan dette gjelde for ovennevte tilfeller også?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette spørsmålet har blitt stilt noen ganger. Dette er dessverre utenfor mitt kompetanseområde. Slik behandling er såpass spesiell at detaljerte svar på risiko etc. kun kan gis av den avdelingen som faktisk utfører inngrepet.

Mvh

Wasim Zahid