Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Fisk- og eggallergi og ernæring

Hei Jeg har blitt alvorlig allergisk mot fisk og egg. Hva slags matvarer bør jeg spise mer av for å få i meg de næringstoffene jeg ikke lenger kan få gjennom fisk og egg? F.eks D-vitamin? Jeg ønsker å kunne få i meg mest mulig gjennom vanlig kost og ikke kosttilskudd.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. desember 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Når det gjelder eggallergi finner du en del info på våre nettsider, se faktaark om eggallergi her og en annen artikkel her: https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/paske-med-eggallergi/

Egg inneholder mange næringsstoffer, men de kan også skaffes fra andre matvarer. Det er litt vanskeligere med fiskeallergi ettersom det er en viktig kilde til vitamin D, jod og noen omega-3-fettsyrer, som andre matvarer ikke har så mye av. Fisk er også en god kilde til protein, så når du må unngå fisk er det viktig at du bruker andre proteinkilder som kjøtt/kylling eller belgvekster.

En veldig god kilde til både D-vitamin og omega-3 er tran og tran er trygt for fiskeallergikere. Én teskje tran er nok. Alternativt finnes også algebaserte omega-3-tilskudd som inneholder de samme fettsyrene. Margarin og smør samt ekstra lett melk bidrar også med D-vitamin, men du kan ikke dekke behovet fra disse matvarene alene. Kumelk og yoghurt er gode kilder til jod. 

Hjerte/kar, Kosthold

Stoffer i ufiltrert kaffe

Hei, har lest at ufiltrert kaffe har noen dårlige stoffer i seg. Spørsmålet er egentlig kort og greit hvor mye er det snakk om i la oss si 2-3 kopper ufiltrert kaffe? Hvor farlige er disse for en 21-åring?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 28. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, ufiltrert kaffe inneholder ganske riktig stoffer vi ser på som skadelige da de fører til store økninger i blodets LDL-kolesterolnivå, noe som er spesielt viktig for deg som ung å være oppmerksom på. Stoffene er fettstoffer som finnes naturlig i kaffebønner og er i "skummet" eller boblene på toppen av kaffen. Du kan lese litt om dette i denne artikkelen: Kaffe - godt for hjertehelsen. Der står det bl.a.

"Ifølge nederlandske forskere vil fem kopper kokekaffe eller presskannekaffe per dag øke kolesterolnivåene med 0,2 mmol/l. Andre har beregnet at seks eller flere kopper kokekaffe økte totalkolesterolet med over 0,5 mmol/l og LDL-kolesterolet med 0,3 mmol/l. Effekten er enda større hos personer som allerede har høyt kolesterol."

Det er derfor lurt å bytte ut ufiltrert kaffe (f.eks. kokekaffe og presskannekaffe) med filterkaffe eller pulverkaffe.

Espresso kan ha ganske høye konsentrasjoner av disse stoffene, men mengden blir likevel ikke så stor ettersom det serveres i små kopper. Lysbrent kaffe, som det drikkes mest av i Norge, inneholder for øvrig mer enn mørkbrent kaffe og inneholdet er høyere i Arabica-bønner enn i robusta-bønner.

Kosthold

Hvor mye kan kolesterol reduseres av kostholdet?

Hvilken mat anbefales å spise per dag, for å få ned kolesterol (nå på 8,2)? Hvor lang tid kan det da ta for å få LDL fra 6,3 til 2,5?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 17. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Å redusere LDL-kolesterolet så mye er nok ikke mulig ved hjelp av kosthold alene. Selv ikke store doser av kolesterolsenkende medisiner klarer som regel å senke LDL-kolesterolet med mer enn 50 prosent, men så lite som en 10 prosent reduksjon i dette kolesterolet er knyttet til mer enn 20 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdom.

Å redusere LDL-kolesterolet med om lag 10-20 prosent er mulig ved hjelp av kosthold. Dette tilsvarer en reduksjon fra 6,3 til ca. 5,7-5 mmol/l.

Hvor mye kolesterolet kan senkes kommer også an på hva du spiser fra før. Dersom du i dag for eksempel spiser mye meierismør, vil du kunne redusere LDL-kolesterolet mye dersom du bytter ut smør med rapsolje. Mettede fettsyrer - som f.eks. kjøtt, smør, fløte, kokosfett og palmeolje er kilder til - fremmer høyere LDL-kolesterol, mens flerumettede fettsyrer - i planteoljer og nøtter - reduserer LDL-kolesterol. Bytter du f.eks. ut 1 spiseskje smør med 1 spiseskje soyaolje kan LDL-nivået reduseres med 0,1-0,2 mmol/l, men kanskje mer hos deg som allerede har et ganske høyt nivå. Det er beskjedent i seg selv, men det kan reduseres ytterligere med å gjøre flere grep.

I tillegg til type fett er inntak av fiber forbundet med kolesterol. Havre og bygg har en spesiell type fiber som kalles "betaglukan" som senker kolesterolet. Soyaprotein, f.eks. fra soyabønner ellers soyamelk, kan også senke LDL-kolesterolet, men i beskjeden grad. 

En annen kostholdskomponent som kan modulere kolesterolnivået er såkalt plantesterol. Dette finnes naturlig bl.a. mais- og rapsolje og finnes også i margarinen "Pro Aktiv". Plantesteroler gjør at mindre kolesterol fra kostholdet tas opp i blodet og kan senke LDL-kolesterolet med ca. 10 % på fire uker. 

Videre har kokekaffe en sterkt kolesteroløkende effekt, drikk heller filter/pulverkaffe eller te.

Vektreduksjon har også en viss kolesterolsenkende virkning (ca. 5 % per 5 kilo vekttap)

Hjerte/kar, Kosthold

Kombinere kosttilskudd og hjertemedisiner

Jeg fikk i posten idag en reklame for Collagen Plus, fra BioMed Pharma as - vedrørende artrose. Jeg ble operert på Feiring i 2008, skiftet 3 årer - (hjertet var bra). Jeg går idag på kolesterolsenkende tabletter, 40mg Crestor og 75mg Albyl E. I tillegg tar jeg Medox, blåbærtabletter. Er det noen ulemper å teste ut Collagen Plus?

Min kone går på det samme som jeg samt 50mg Cozaar Comp, pga. 2 hjerneslag - hva med henne?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Det finnes lite informasjon om hva Collagen Plus inneholder, men det er ikke kjent om virkestoffet kollagen (et protein) påvirker effekten av legemidler eller ikke.

Ifølge Regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS), som gir produsentuavhengig legemiddelinformasjon, skyldes dette trolig at det ikke er undersøkt. De skriver mer generelt om bruk av legemidler og naturmidler:

"Når pasienten samtidig behandles med legemidler er muligheten for uheldige effekter og interaksjoner alltid til stede. Dersom man mistenker at produktet kan ha negative effekter, enten i form av bivirkninger eller interaksjoner, er det nærliggende å anbefale at man unngår inntak av produktet. Prinsipielt anbefaler vi at man unngår bruk av naturmidler i kombinasjon med legemidler, spesielt for legemidler mot alvorlig sykdom og/eller legemidler med liten terapeutisk virkningsbredde. Dette gjelder også for kosttilskudd som ikke er medisinsk indisert på grunn av dokumentert mangel."

Med tanke på mulige bivirkninger er det viktig å informere fastlegen dersom du bruker kosttilskudd/naturmidler som Collagen Plus.

Kosthold

Symptomer på feilernæring

Hei. Eg er lærling som helsefagarbeider og sitter nå med ei oppgåve om feilernæring og kva symptom det gjer. Eg finner lite av dette på internett, kun om underernæring. Så mitt spørsmål til deg er kva symptom og tiltak er det ved feilernæring?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er riktig at feilernæring ikke trenger å være det samme som underernæring, men begrepene feilernæring og undernæring brukes ofte om hverandre.

I det internasjonale diagnosesystemet ICD defineres "uspesifisert feilernæring" (ICD-kode E46) som mangelfull ernæring eller redusert evne til å absorbere næringsstoffer fra mat, som en følge av enten for lite inntak av energi eller protein og/ eller økt behov grunnet sykdom. På norsk er dette oversatt til "underernæring". 

Symptomer på feilernæring/underernæring er lav BMI, grad av uplanlagt vekttap de siste 3-6 måneder og forekomst av akutt sykdom. I Helsedirektoratets Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring beskrives ulike verktøy for å stille diagnosen feil/underernæring. 

Det finnes også sykdommer som skyldes mangel på næringsstoffer, slik som jernmangelanemi, rakitt (mangel på D-vitamin) eller Wernicke syndrom (mangel på vitamin B1), men slike mangelsykdommer er som regel ikke med i definisjoner på feilernæring. 

Hjerte/kar, Kosthold

Hvordan påvirker K-vitamin marevan?

Hei. Jeg lurer på hva som påvirker virkningen av marevan. Jeg vet at alkohol forsterker virkningen. Men jeg ønsker riktig svar på hva som skjer nåe jeg spiser f.eks broccoli? Fastlegen min sier at det gir samme virkningen som alkohol men når jeg leser om det så står det at K-vitamin hemmer virkningen av marevan. Hva er det som er riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 03. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det å brått øke inntaket av K-vitaminrike matvarer, som brokkoli, kan hemme effekten av Marevan, slik at blodet levrer seg raskere. 

Vi har samlet mye informasjon i denne artikkelen: Spis riktig når du bruker marevan og i denne brosjyren: Kosthold for deg som bruker Marevan.

 

Kosthold

Reker og kolesterol

Påvirker reker og skalldyr kolesterolet?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 25. oktober 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Reker, kamskjell, kreps m.m. inneholder en del kolesterol. I 100 gram reker er det f.eks. omtrent like mye kolesterol som et halvt egg. Kolesterol i mat øker kolesterolet i blodet litt, men hvor mye kolesterolet øker varierer mye fra person til person. Om lag halvparten av kolesterolet i mat tas opp i blodet. Når man spiser mer kolesterol vil leveren produsere mindre kolesterol, noe som beskytter mot å få for høyt kolesterol i blodet. Dette varierer også mye fra person til person. 

Det som betyr mest for blod-kolesterolverdiene er uansett mettet fett (øker) og flerumettet fett (senker), noe skalldyr har veldig lite av. Men dersom du har en arvelig sykdom som gir høyt kolesterol (les mer på våre nettsider om Familiær hyperkolesterolemi) må du kanskje ta hensyn også til kolesterolet du spiser. 

Kosthold

Kostholdsråd og medisiner

Hei Jeg er 57 år og ble i fjor sommer bypassoperert og fikk satt inn 4 nye årer i hjertet. Går fast på Alby-E tabletter, samt Simvastatin og Atacand (blodtrykk) Er det noe spesielt jeg IKKE bør spise eller drikke?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. oktober 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, du finner en oversikt på nettsidene våre her: Medisiner, mat og kosttilskudd

Der ser du at f.eks. kolesterol- og noen blodtrykkssenkende medisiner ikke bør kombineres med bl.a. grapefrukt.

Bruker du Atacand bør du også være forsiktig med å spise lakris, da det til sammen kan gi for lave nivåer av kalium i blodet. Se Høyt blodtrykk? Se opp for lakris! for mer info. Du må muligens også være forsiktig med alkohol. Det beste er å ta opp dette med fastlegen. 

Kosthold

Kolesterol i kylling?

Hei. Jeg fikk akkurat vite av legen min at jeg hadde høyt kolesterol. Jeg har søkt litt rundt på nett ang. kosthold. Der finner jeg delte meninger om kylling og kolesterol. Hva er riktig? Jeg spiser kylling daglig og lurer på om dette ikke er bra for meg.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 02. oktober 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er en del som lurer på om de kan spise kylling ved høyt kolesterol. Det finnes kolesterol i kylling, og faktisk litt mer i kylling enn i mye storfe- og svinekjøtt. Men kolesterolmengden er ikke stor. Dessuten har kolesterol i maten har mye mindre betydning for kolesterolnivået i blodet enn innholdet av fett i maten.

Mesteparten av kolesterolet i blodet dannes av kroppen selv, og ved et høyt inntak av mettet fett og et lavt inntak av umettet fett, dannes mer kolesterol. Kolesterol i maten påvirker også kolesterolet i blodet litt, men i et typisk kosthold er det fettet som betyr mest.

Store kilder til mettet fett er meierismør, hard margarin, kokosfett, fløte og rømme samt fete kjøttstykker og kjøttprodukter (som pølser, salami og bacon) og kaker. 

Kyllingkjøtt inneholder generelt veldig lite fett og mettet fett, men kyllingskinn har mye.

Du kan lese mer om kosthold ved høyt kolesterol på våre nettsider her, hvor du også finner en liste over kolesterolinnholdet i noen matvarer: Hjerteløftet - Kosthold ved høyt kolesterol.

Vi har også et faktaark du kan laste ned her: Kosthold ved høyt kolesterol

Her finner du mer informasjon om høyt kolesterol og hvordan det kan behandles med livsstil eller med medikamenter: https://www.lhl.no/hjertesykdom/hoyt-kolesterol/.

Dersom du har arvelig forhøyet kolesterol, for eksempel sykdommen familiær hyperkolesterolemi, må du kanskje være ekstra nøye med kostholdet og få mer tilpassede råd. Se nettsidene til Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi for mer info. 

Hjerte/kar, Kosthold

Kjøp av rødgjæret ris i Norge

Hei, jeg finner ingen steder hvor man kan kjøpe Rød ris??

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. september 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, jeg antar at du sikter til rødgjæret ris som er kolesterolsenkende. Dette er ansett som et legemiddel, men selges ikke i Norge blant annet på grunn av usikkerhet om bivirkninger. Les mer om dette her: Rødgjæret ris for kolesterolet. Søknad om fritak fra denne regelen må evt. søkes via lege.

Rød ris som mat selges i mange internasjonale "frukt og grønt"-kolonialer, men dette er ikke det samme som rødgjæret ris.