Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergireaksjoner som ikke gir utslag på prikktest

Jeg er en voksen kvinne som har fått påvist laktoseintoleranse. Ved inntak av melk/melkeprodukter får jeg de symptomer som beskrives. Men i tillegg blir jeg veldig tett og får pusteproblemer. Jeg blir også veldig tett i pollensesongen. Har tatt allergi/prikktest hvor jeg kun fikk utslag på hund. Hva kan være årsaken til mine reaksjoner? Kan det være allergi selv om jeg ikke får utslag på test?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Laktoseintoleranse gir ikke pustebesvær. Man mangler et enzym i tarmen som spøater laktose og gir mage-tarmsymptomer.

At du blir tiett i pusten må ha andre årsake som pollen, pelsdyr eller at du har astma uten at det er knyttet til allergi.

En prikktest eller blodprøve er en del av en allergiutredning. Sykehistorien er vel så viktig. Mange har allergi uten at det slår ut på laboratorietester. Har du effekt av allergimedisiner er det indikasjon i seg selv på at plagene kan skyldes allergi.

Jeg anbefaler at du ber om astmautredning for å se om du er tett i pusten og ev har effekt av astmamedisiner.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Tolkning av allergiprøver

Datteren min tok en allergi prøve og resultatet ble 8. Hva betyr det? Legen sa at nivået skal ligge på under 0,35, er 8 høyt? Så at nivået kan være på over 100.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vi tolker ikke allergiprøver så spørsmål du har rundt resultater må du ta opp med legen som bestilte dem.

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Brennende følelse i halsen

Hei! Jeg har de siste ukene opplevd at jeg flere ganger har fått en brennende følelse nedre del av halsen, føles som et område litt ovenfor og nedenfor kragebeinet.. Det føles som om det "damper" fra området, og det lukter kattepiss/ammoniakk. Mistenkte først det kom fra å spise mandler, en slags allergisk reaksjon, men nå har det komt utenom inntak av de. Nå har dette oppstått mer og varer lenger, men føler meg ikke dårlig ellers tror jeg.. Kanskje det er halsbrann? Men skjønner ikke at det blir så varmt og lukter stramt? Har time hos legen om tre uker, så skal nevne det for han da, men spørs om jeg burde gått før? Jeg er kvinne på 31 år. Ingen spesielle forandringer i livet, kun prøving av litt mer sunt fett i kostholdet (tullete sammenheng sikkert).

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Det er ingen kjent sammeheng mellom allergi og de symptomen du beskriver. Endring i kosten kan gi vond smak og pust så det er en mulig forklaring.

Du er selv inne på at det kan være halsbrann. Det kan også utløses av kostholdet, særlig om man spiser og drikke noe med høyt syreinnhold.

Det er noe som heter detrituspropper eller mandelstein som det kalles på norsk, det er små gulhvite klumper i munnen som gir dårlig ånde.

Vanskleig å si hva dine plager skyldes men det er lite trolig det er allergi mot mandler.

Håper du finner ut av det. Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Rettigheter, Allergi

Forstøverapparat for barn

Kan man få forstøver med saltvannsløsning dekket til baby uten å fått satt diagnose? Baby har astma tendenser men ikke fått diagnose ennå ettersom at den ikke er utviklet helt enda, men blir gradvis værre. Lege mener det kan hjelpe men mener vi må kjøpe selv.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Mener lege det er indikasjon for bruk av forstøverapparat, kan legen rekvirere dette fra hjelpemiddelsentralen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Magesmerter av fet fisk

Hei! De siste 5 år har jeg måtte unngå fet rød fisk som laks og ørret. Det var plutselig at jeg begynte å reagere på det når jeg var rundt 19 år. Etter inntak går det ca 30 min til 1 time også får jeg voldsomme magesmerter og diaré. Det skjer hver eneste gang, men med ett unntak. Jeg kan spise villaks, altså er det oppdrettsfisken jeg reagerer på. Er dette vanlig? Det skremmer meg litt hva de forer oppdrettslaksen med som gjør at folk kan reagere på det.

Men, her om dagen skulle jeg spise fiskesuppe hos min kjære bestemor. Selvfølgelig med laks i. Etter ca 8 timer våkner jeg midt på natten og må kaste opp. Diaré var også en faktor her midt i natten. Dagen etterpå er jeg helt fin igjen.

Er det en vanlig reaksjon på matvareallergi? Ingen andre ble dårlige av samme maten.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er mulig å reagere på visse typer fisk og tåle andre fiskeslag. Om fettinnholdet i fisken spiller inn på allergi er jeg ikke kjent med. Noen kan få fordøyelsesbesvær av fet mat generelt men det er vel ikke tilfellet her. Det skyldes heller ikke allergi.

Du kan via fastlege få tatt allergitest på fisk og presisere at det kun er visse typer fisk du mistenker. I forkant fører du kostdagbok, der du fører logg over hva du spiser, når symptomene oppstår og hvilke symptomer du har.

Lykke til, hilsen Helle

 

Lunge, Allergi

Astma og reaksjon på melk og egg

Jeg er en atopiker med kraftig bjørkepollen-allergi, som sliter med en del matvareintoleranser. Har fått påvist Ig-E (?) utslag på egg og melk. Jeg bruker Aerius, Avamys og Flutiform daglig, samt Ventolin som akuttmedisin. Det jeg da lurer på er, kan egg og melk forverre astmaen min ved å gjøre meg mer kortpustet, til tross for at jeg bruker Aerius og Flutiform daglig, og bare har lette Ig-E utslag, og ikke er allergisk mot disse matvarene?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du skriver at du har matintolleranse og utslag på allergitesten IgE (usikker på om det er IgE eller Ig -noe annet) . Om det er tilfelle er det en allergi mot egg og melk du har. Vanligvis må man da holde seg helt unna det man er allergisk mot. Ved intoleranse tåler men som regel en viss mengde. IgE mediert allergi mot egg og melk er vanligst hos små barn men forekommer i skjedne tilfeller hos voksne. Det eksisterer en del ikke-standadiserte allergitester med andre Ig-varianter. Disse er ikke gode nok til å stille en diagnose Jeg foreslår derfor at du får en ny utredning via fastlege, ev henvisning til spesialist.

Men har du allergi overfor noe kan dette påvirke din astma. Aerius demper allergisypmtomene slik at påvirkningen blir mindre. Oftest er det allergener man puster inn som forverrer astma, eksempelvis husstøvmidd, pelsdyrsallergener, damp fra egg osv.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Overfølsomhet utløst av hjerneslag

hei, jeg fikk store allergiplager etter hjerneslag i 2010, jeg hadde laktoseintoleranse. Etter infarktet er jeg overfølsom for stråling, gluten, medisiner, kosmetikk, smykker m.m
Jeg har ikke fått utredet dette slik at jeg får avslag fra NAV, skatteetaten, ja hvor jeg nå trenger det fordi ingen har uttalt at jeg lider av allergier. Er også meget plaget med trøtthet, smerter tungt å puste, hvor kan jeg få hjelp til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Overfølsomhet kan oppstå i voksen alder. Du opplever mange ulike typer av overfølsomhet og må starte hos fastlegen. derfra kan du henvises til spesialist innen hud og mage-tarm. I hver helserigion er det et regionalt kompetasnesenter for astma allergi og overfølsomhet (RAAO) Dit kan du henvises for en helhetlig utredning. Finn ditt kompetasnesenter her RAAO

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi

Hei! Min datter reagerte anafylaktisk andre gangen hun fikk melk. Hun var da kun 3,5 mnd gammel og blitt holdt unna melk siden da. Hun slet veldig med eksem før dette, som ble helt borte når jeg kuttet ut melk i mitt kosthold når jeg ammet.. eksemen kom tilbake da jeg i en periode spiste en del egg, og barnelege anbefalte meg å kutte ut egg og heller ikke teste dette på henne. Hun holdes også unna soya.. hun er 2 år nå En dag da hun var i barnehagen ringte dem fordi hun hadde begynt å få noen prikker på rompa, lår og i ansiktet (hun hadde ikke rukket å spise noe måltid der før dette kom) utslettene viste seg å være elveblest.. spredte seg rundt om over store deler av kroppen og kan forsatt se noen prikker nå etter tre dager (fått zyrtec dråper) Kan det være at hun har kommet i kontakt med noe/noen som har hatt f.eks melk på seg? Eller kan dette være «absolutt alt Annet» også? Bhg er kun eggfri Barnehagen står for alle måltidene, og hun ble levert mens det var frokost.. (hun hadde spist frokost hjemme. Vi er melk, soya og eggfri hjemme) kan en av barna ha spist melk og ikke blitt vasket/vasket godt nok og kommet i kontakt med min datter..? Evnt puttet en leke i munn som hu har puttet i sin munn? Men fått i seg så liten mengde at hun nå ikke reagerte med allergisksjokk ? Hun var i barnehagen i ca 2 timer før de ringte meg. (De hadde da sett det når dem skulle bytte bleie) .. hun hadde ikke noe utslett når hun dro i bhg Hvor lenge etterpå kommer evnt et elveblest ? Kan det være noe hun har spist/vært i kontakt med mange dager i forveiene ? Sikkert umulig å svare på.. og beklager mange spørsmål Hilsen fortvilt og nervøs mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Det er forståelig at dere er engstelige og usikre.

Det er veldig vanskelig å si hva årsaken til hennes utslett er. Det kan være mat eller noe helt annet. Det er mange andre årsaker til å barn får utslett; det kan være kontaktirritasjon, virus, temperatuendring eller ukjent årsak.

Svært mange barn begynner å tåle nettopp melk og egg fra to-tre års alder. Så jeg foreslår at dere ber om utredning hos en barnelege med kunnskap om matallergi og får testet henne både på melk, egg og soya for å se om hun fortsatt er allergisk mot disse og ev andre matvarer.

Om du ønsker å diskutere dette kan du ringe LHLs rådgivningtelefon 67 023 023 og spørre etter meg.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Spor av nøtter - kan det være peanøtter?

På matvarer hvor det står "Kan inneholde spor av nøtter", gjelder dette da også peanøtter? Da peanøtter ikke er en nøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Veldig fint at du spør om det. Peanøtt er en belgfrukt og deklares som peanøtt. Som nøtter regnes hasselnøtt, pekannøtt, cashew, walnøtt, pistasj, mandel, makademia og paranøtt. I varedeklarasjone skal det stå hvilken nøtt som er tilsatt.

Som "spor av" kan spor av nøtter være spor av de overnevnte nøttene, og merkes gjeren som "spor av andre nøtter". Spor av peanøtt inngår ikke i nøtter og skal merkes som spor av peanøtt.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkesyre

Hei Jeg lurer på om jeg må holde meg unna melkesyre når jeg er allergisk for melk. Det står bl a at det er melkesyre i kalvefond og linsechips med sour cream.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så fint at du spør. Melkesyre inneholder ikke melkeproteiner og kan brukes av de som har melkeallergi.

Sjekk likevel linserships en gang til, sour cream er rømme - og det inneholder melkeproteiner.

Lykke til, hilsen Helle