Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Høyt innhold av kullos (CO) i blod.

Hei. Hva kan det komme av at jeg har en SpCo på 12-13%. Jeg røyker ikke eller er utsatt for noen form for røyk til vanlig. Lever ellers ett normalt liv og har det bra men føler jeg må gjespe ofte selv om jeg ikke er trøtt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Normalt forekomme karbonmonoxid (CO) i opptil 3 % i blodet hos mennesker. Høyere konsentrasjoner er vanligvis forårsaket av inhalert kullos via tobakksrøy, aktivt eller passivt, eventuelt fra bål eller brannrøyk. Det kan ta ganske lang tid før det synker til normalt nivå pga den sterke bindingen av CO til de røde blodlegemene.

En annen mulighet er at målingen er feil. Det kan være lurt å sjekke dette igjen.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Hjerteproblemer i familien - genetisk?

Hei. Jeg har familie med hjerteproblemer på begge sider av familien, mistet akkurat min far av massivt hjerteinfarkt. Det jeg lurer på er om kan man ta gentest for å finne ut om event jeg har arvet det...... tenker litt på mine barn også burde bli sjekket

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at hjertesykdom har en viss genetisk komponent i seg men det finnes ikke noen entydig gentest som kan vise om du er genetisk utsatt. Et unntak er den genetiske sykdommen "familiær hyperkolesterolemi". Dette er en sykdom som gir svært høyt kolesterol, og ubehandlet vil den føre til hjerteinfarkt tidlig i livet. Man kan ta en test på denne sykdommen, men forutsetninger er jo selvfølgelig at du har høyt kolesterol. Hvis du har normale kolesterolverdier, har du ikke sykdommen og det vil ikke være nødvendig med gentest.

Hvis du er bekymret for fremtidig hjertesykdom, bør du heller oppsøke legen din og få vurdert din risiko. Det finnes egne kalkulatorer som vurderer slik risiko. Google feks på NORRISK2.

Ved å se på slektshistorikken, blodtrykk, kolesterol, røykestatus, kroppsform og -vekt, kan legen se om du har økt risiko for hjertesykdom eller ikke. Dersom risikoen er økt, må det settes i verk tiltak for å minke den. Det kan være snakk om både livsstilstiltak og medisiner, avhengig av hva man finner hos deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ny koarktasjon etter operasjon

Hei! Barnet mitt er operert for koarktasjon da det var nesten 2 år. Vil det etter de første årene uten tegn til ny tranghet fortsatt være en fare for at koarktasjonen kommer tilbake? Barnet ble operert med utvidet ende til ende teknikk med optimalt resultat. Har fått høre at barn operert for koarktasjon er mer utsatt for å utvikle høyt blodtrykk. Vil denne risikoen vise seg tfra tidlig av for de som rammes, eller kan blodtrykket være helt normalt gjennom hele barne-og ungdomstiden og oppstå mer plutselig i f.eks. trettiårene? Takker for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det har kommet inn endel svært detaljerte spørsmål rundt koarktasjon, behandling, prognose og evt. komplikasjoner. Det er veldig for en generell kardiolog å svare godt nok på disse spørsmålene. Medfødte hjertesykdommer er svært subsepsialisert felt og som generell kardiolog har jeg kun oversiktskunnskap om det. Det finnes egne spesialiserte kardiologer, barnekardiologer og barnehjertekirurger som driver med dette på Rikshospitalet, og det er de som sitter på fagkompetansen. Jeg tror du får best svar ved å rett spørsmålene direkte til dem.

Jeg har fått et spørsmål om koarktasjon tidligere og da svarte jeg dette:

Den vanligste komplikasjonen er re-koarktasjon, dvs at det på nytt bli trangt. Dette skjer hos 2-10% og hyppigst hvis barnet ble operert for 3 måneders alder. Hvis barnet kommer seg til ungdomsalder uten problemer, er prognosen svært god frem mot 60 års alder.

I en australsk studie forekom utvidelse av aorta i 2% av tilfellene. I samme studie forekom høyt blodtrykk i 42% av tilfellene, og spesielt hvis operasjon ble foretatt sent (i snitt over 7 års alder).

Du kan lese mer om det i denne artikkelen. Som du ser så er prognosen best for de som kun hadde koarktasjon og som fikk utført ende til ende anastamose:

http://heart.bmj.com/content/101/15/1190.long

Når det gjelder Norge så er vi et lite land med en liten befolkning. Det fødes derfor få barn med medfødte hjertefeil og det er også mindre statistikk på feltet.

Over en periode på 40 år (1971-2011) ble det operert totalt 482 barn med koarktasjon. Det tilsvarer rundt ti i året og statistikkgrunnlaget er derfor lite. Den mest omfattende oversiktsartikkelen om norsk barnehjertekirurgi ble publisert i anerkjente Circulation i 2015 og kan leses her:

http://circ.ahajournals.org/content/131/4/337.long

Artikkelen går ikke inn i detaljene for koraktasjon og ulike risikoer, men som man kan se er resultatene i Norge svært gode.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank hos ungdom

Hei Jeg er 14 år og lurer på om jeg har hjerteflimmer. Jeg trener veldig mye og har alltid gjort det (hvis dette har noen betydning) i det siste har jeg begynt og plutselig bli litt svimmel og kvalm. Jeg har også kjent at noen pulsslag kjenner jeg veldig godt.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 31. mai 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er svært sjelden at barn og ungdom har hjerteflimmer som er av en slik karakter at det er noe å bekymre seg for. Det er imidlertid ikke helt uvanlig å ha opplevelsen av hjertebank ("pulsslag"), og det kan hos de fleste yngre skyldes ufarlige ekstraslag fra hjertet. Å føle seg litt svimmel og kvalm kan skyldes så mangt, og en forklarting kan være at du har trent hardt og mye i det siste, og at det samtidig har vært veldig varmt og du har fått i deg for lite drikke. Om du drikker koffeinholdige energidrikker, så kan det også gi hjertebank. Som du ser, kan symptomene dine ha ulike forklaringer. Ettersom du bekymrer deg, vil jeg råde deg til å ta en prat med for eksempel helsesøster på skolen, eller få en time hos fastlegen for en enkel kontroll.

Lykke til!

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Stent for tranghet i aortabuen

Kan stent, ev.også såkalt covered stent, brukes for tranghet i aortabuen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har lest vitenskapelige artikler som beskriver denne metoden som et mulig alternativ til kirurgi. Men hvor utbredt det er og hvor godt dette er etablert som en behandling (både her i Norge og i utlandet) er jeg usikker på. Dette er også litt utenfor mitt felt, og i den grad det gjøres er det nok i et samarbeid mellom hjertekirurger og karkirurger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angst, svingende puls og blodtrykk

Hei Jeg er en kvinne på 42 år, som i utgangspunktet er godt trent, aktiv, røyker ikke, drikker lite Og har et sunt kosthold. Har tidligere slitt med alvorlig spiseforstyrrelse (bmi 10), og har fortsatt perioder med mye trening og restriktiv inntak. Dog normalvekt siste år. Har også hatt alvorlige depresjoner som har vært behandlet med ect. Etter en løpetur i januar (12 km) fikk jeg plutselig en uvelhetsfølelse. Og den høyre armen min visnet. Da dette ikke gav seg så dro vi til legevakten på kvelden. De sa det nok var muskulær, men blodtrykket mitt var litt høyt og burde følges opp av FL ( ca 145/95). Fikk time der etter noen dager og han henviste meg til MR av nakke/skuldre. Dettr viste en prolaps øverst i ryggen som de mente var ikke ny. Blodtrykket mente han var ok men henviste meg til 24 t måling. Resultatet av den var veldig høyt ( gi snitt 175 /105 ) og jeg ble umiddelbart satt på medisiner (diovan). Var svimmel og uvel og besvimte flere ganger, og ble lagt inn. Der var det en lege som tok bort denne medisinen. Og skrevet ut. Jeg ble sjekket grundig ift årsaker til høyt BT ( ct med kontrast, MR av hode, mammografi...) men ikke noe hjerte us utover vanlig Ekg (neg). Var hos en kiropraktor som behandlet meg for noe låsning i ryggen. Etter noen ganger der ble jeg mer og mer plsget med vondt i brystet, spes venstre side under nedre ribben opp mot skulder. Jeg ble dårligere og dårligere, klarte /orket nesten ikke stå opp. Kvalm, svimmel, utmattet. Hadde flere besvimelser og var ut og inn av sykehus flere ganger. Til slutt ble jeg lagt inn på psyk, helt utmattet og ganske langt nede. De gjorde da en 7 dagers ekg registrering som de sa var ok, den viste en "uforklarlig ufarlig rytmeforstyrrelse). Jeg hadde mye "anfall" som antakelig var panikkangst, med høy puls, skjelvinger, hyperventilering, og ofte besvimte jeg. Blodtrykket var høyt (ca 170/105) og ble satt på amlodipin 5 mg. Etter noen uker med ingen endring ble jeg henvist til ul av hjerte hos hjertespes. Han sa at hjertet så fys bra ut, hadde litt rask "flow" men dette var en ufarlig bilyd mange har sa han. Han mente blodtrykket mitt var for lavt til at jeg skulle trenge medisiner pga ortostatisk bt-fall (120/80). Ble skrevet ut av psyk, de tok bort BT medisin da FL målte verdier på 100/75. Ser at jeg sliter med angst, men synes det er vanskelig å jobbe med denne angsten så lenge jeg ikke er trygg på hjertet mitt. Alle sier jeg er sååå bra sjekket, men jeg føler noe er galt, og klarer ikke slappe av. Har hatt mindre panikkanfall, mere konstant uro. Prøver å komme i gang med trening, men føler pulsen min blir veldig høy, selv om jeg ikke presser meg ( før løp jeg 10-12 km uten problem). Også føler jeg mye ekstraslag og veldig varierende puls lenge etterpå. Har normalt hvilepuls på rundt 40. Har veldig mye brystsmerter, føler meg rel. rolig (puls ca 60). Disse er noen dager nesten konstante. Har også mye vondt i nakke og hode. Har startet hos en naprapat for dette, og føler det kan hjelpe på anspentheten. Jeg ser at jeg antakelig har presset kroppen min for mye ( fir mye trening, lite mat, lite søvn) og at jeg kanskje derfor har fått høyt blodtrykk? Pulsen min er veldig varierende, jeg har mye ekstraslag (tror jeg..) vondt i hodet /trukkfølelse/vondt bak øyne).Ble dårlig på en forsiktig spinningøkt i går ( rask puls resten av dagen, svimmel, kvalm). Vær hos lege som så at pulsen var opp og ned men mrnte at det ikke var arytmi. BT var ca 150 /95) (Vær nok redd og stresset). Hun henviste meg til ny time hos hjertespes. Jeg føler Holter us ble gjort på et tidspunkt som kanskje ikke gir riktig resultat? (Innlagt, i ro hehe tiden, myyye angst..) Jeg føler at de ikke tar meg helt på alvor, selv om de har sjekket meg mye. Litt sånn "psykisk syk sikkert angst". Har aldri hatt angst før dette tilfellet... Hva kan/burde jeg gjøre ? Jeg er innstilt på å ta tak i angsproblematikken min, men så lenge jeg er redd for hjertet mitt klarer jeg ikke slappe av. Jeg vil stole på legene, men dette føles så håpløst. Jeg er sliten og redd og frustrert. De har sagt det er en ufarlig bilyd der, og en ufarlig rytmefortyrrelse ( hva er det))?) Bekymrer meg for blodtrykket som varierer og pulsen og ikke minst disse smertene i brystet. Vet ikke hva dette er og om noen kan hjelpe meg.. ;( Bruker ikke noen faste medisiner annet enn nexium 40 mg og calsigran førte (benskjørhet etter anorexi). Tar en god del Paracet mot smerter. De sier alle blodprøver har vært ok. Har nå normal vekt ( 162 cm høy, 54 kg). Er ikke i jobb pga helse. Har to barn, gift, tidligere jobbet som spl. Kanskje noen av dere kan hjelpe meg med hva dette kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner veldig godt at du er bekymret. Hjertet er jo et helt sentralt organ, og alle vi vil jo at de skal fungere normalt og godt.

I ditt tilfelle koker det hele egentlig ned til følgende spørsmål:

Skyldes hjertesymptomene kun psykisk påvirkning, eller er det noe galt med hjertet i seg selv?

For å svare på dette spørsmålet gjør vi de undersøkelsene og de utredningene som du beskriver så godt. Jeg vet du har hørt dette før, men mitt inntrykk er at du virkelig er godt utredet. Puls og blodtrykk reguleres av det autonome nervesystemet. Det sympatiske nervesystemet er en del av dette og gir gjerne høy puls og blodtrykk. Angst, nervøsitet og depresjon kan drive det sympatiske nervesystemet oppover og gi både høy puls, følelse av hjertebank og høyt blodtrykk. Så er det også slik at det er ulikt hvor mye hjertet påvirkes av det psykiske fra person til person. Noen er mer sensitive og opplever mer symptomer. Hvor sensitiv man er varierer også fra tid til annen. Så selv om du tidligere ikke har kjent angstrelaterte hjerteplager, kan det godt hende at du gjør det nå. Og det kan også hende at du i fremtiden ikke vil merke dem. Dette er et veldig komplisert og sammensatt felt.

Du er bredt utredet uten at man har funnet noe feil. Dette er gode nyheter. Det er ekstremt sjeldent at sykdommer og tilstander klarer å gå under radaren med dagens presise undersøkelser. Hvis man ikke har funnet noe galt, er det svært sannsynlig at det virkelig ikke er noe galt med hjertet. Det er viktig å minne seg på dette.

Hjerterytmeforstyrrelser er så mangt. Egentlig er alt som avviker fra den normale sinusrytmen, en hjerterytmeforstyrrelse. Men det betyr ikke at en hjerterytmeforstyrrelse nødvendigvis er farlig. Faktisk er de aller fleste helt ufarlige. At du feks får litt høy puls som følge av nervøsitet, kan godt kalles en ufarlig hjerterytmeforstyrrelse. Dette trenger som regel ingen hjertebehandling.

Jeg tror ikke det er så lett for meg å gi deg et tilfredsstillende svar på hva det er som forårsaker plagene dine. Ut i fra beskrivelsen din virker det som om det ikke er noe med hjertet i seg selv. Jeg tror det beste for deg hadde vært å få pratet skikkelig ut med en hjertespesialist. Han eller hun kunne sammen med deg godt nøye gjennom alle undersøkelsene som er gjort og forklart funnene. Og hvis det er noe som mangler av utredning kunne vedkommende ha bestilt dette. Først da får du kanskje den tryggheten du trenger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Symptomer ved trabekel i venstre ventrikkel

Hei, Jeg lurer på om 1 ekstra trabekel i venstre ventrikkel kan gi påfølgende symptomer i muskel/nervesystemet? Kan slike trabekler forandre seg over tid gjennom oppvekst og voksen alder dersom det er medfødt? .Jeg har ingen fast kardiolog. Burde jeg få en ny oppdatering med ultralyd fra forrige gang for 4 år siden da et trabekel ble påvist ved et enkelttilfelle? Medisin: 100 mg metoprolol sandoz for tachykardi. Takker så mye for svar

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ekstra trabekel  kan tenkes over tid å påvirke hjertets pumpefunksjon, og jeg synes du bør ta en ny ultralydundersøkelse nå som det er gått fire år siden forrige undersøkelse. Man kan da vurdere om tilstanden påvirker hjertets pumpefunksjon.

Hjerte/kar

Behandling av spasmeangina

Hei. Har fått påvist anginaspasme med positiv test på Rikshospitalet. Hva er korrekt behandling ved akutte anfall og hvilke medisiner er mest effektive utover de ordinære som nitro, Ispotin , Adalat osv? Hvilke behandlingsmuligheter er det forøvrig? I utlandet fx?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ved spasmeangina har det i mange år vært standard behandling å bruke calciumblokkerbehandling. Både Isoptin og Adalat er calciumblokkere, og der er også andre calciumblokkere som kan prøves. I tillegg vil man ofte prøve nitroglycerinpreparater. Så langt jeg kjenner til er dette standard behandlingsopplegg også i utlandet.

Hjerte/kar

Flyreise og ekstraslag

Hei. Har en diagnose som sier "mulig perikarditt". Har fortsatt noe ekstraslag/urytme et år etter, men tar bare unntaksvis betablokker, 50 mg. Nå skal jeg ut på en lengre flyreise, 10 timer, og lurer på om det kan være lurt å ta en betablokker forebyggende. Tenker å ta en reisesykemedisin i tillegg for avslapning. Ekstraslagene kan ikke kontrolleres og er derfor noe engstelig og usikker på hvordan kroppen takler den lange flyreisen. Noen betenkeligheter? Gode råd mottas med takk. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ikke ut som om du lenger har særlig uttalte symptomer med uregelmessig hjerterytme, og jeg tenker ikke det er nødvendig med betablokker før flyturen. Hos enkelte pasienter med hjertesykdom vil man anbefale engangssprøyte med medisin som hindrer blodproppdannelser ved så lang flyreise