Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Hyppige forkjølelser og mulig astma og allergi

Hei...sønnen min på 10 år fikk i natt pustebesvær, piping ved inspirasjon og kortpusten. Han er likens i dag. Han har vært hos noen med mange katter igår, det har vært reaksjoner etter besøk der før men ikke sånn. Vi har også katt, men han reagerer bare når han koser med henne, men er ofte forkjølet.. Tåler han kanskje ikke vår katt heller? Han har mye problemer med luftveiene synes vi, spesielt nå på vinteren.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vinteren er høytid for forkjølelser og virusinfeksjoner og symptomene kan være lik en astma. Ved astma er det vanlig med piping/hvesing på utpust(ekspirasjon) og ikke ved innpust. Ettersom din sønn ofte er forkjølet og at dere har en mistanke om at han reagerer på katt, bør han utredes både for astma og allergi.

Du kan les mer om astma og pelsdyrallergi her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Kolsmedisin for nedsatt pusteevne

Hei Jeg har gått til øre/nese/hals spesialist og fått konstatert gresspollenallergi. Gjennom spirometri har jeg også fått konstatert nedsatt pusteevne. Jeg har blitt behandlet med Amasys og Symbicort. I siste konsultasjon ble Symbicort byttet med Anoro. På apoteket opplyste de at Anoro er en Kols medisin. Bør en øre/nese/hals-spesialist utskrive Kols-medisin? Bør jeg skifte lege til en lungespesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er mye som er uklart i det du skriver og derfor burde du få en time hos din fastlege. Han kan også ta spirometri og gi deg en tilbakemelding på om resultatet av den er forenelig med en kolsdiagnose. Anoro er helt riktig en kolsmedisin. En pollenallergi kan påvirke lungene og om spirometrien er tatt under gresspollensesongen, kan den vise nedsatt pustekapasitet. Fastlegen din kan også henvise deg til lungespesialist om det skulle være nødvendig. Regner med at Amasys er Avamys, som er en nesespray brukt ved allergi.

Du kan lese mer om pollenallergi her 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Spirometri test

Hei. Kan en ha kols selv om spirotmetri testen sier ingen unormale funn. Evnt. hvordan kan en finne ut av det.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. november 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er spirometri testen som viser hvilken pustekapapasitet du har, og da event om det er normalt eller avvikende. Resultatet er avgjørende for diagnosen, og kan sammen med sykehistorien og vanlig undersøkelse av lungene som regel gi svar på om det dreier seg om astma eller kols.

Ta kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 hvis du ønsker en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Komplikasjoner ved kraftig nedsatt lungefunksjon

Hei, min mor (66 år) fikk påvist Bird Fanciers Lung for 5 år siden. Vi har hatt undulat hele livet og sykdommen ble ikke oppdaget før hun havnet på sykehus etter at hun kollapset hjemme, da hadde hun kun 10% lungekapasitet. Hun gjennomgikk behandling med kortison og har nå 50% lungekapasitet som har vært stabilt de to siste årene. I juni 2016 fikk hun lungebetennelse og hun ble ikke friskmeldt før i september etter 3 antibiotikakurer. Hun har gått ned mye i vekt (veier 46 kg, hun er 165 cm høy) og hun hoster døgnet rundt. Jeg opplever at det er vanskelig å få informasjon av legen hennes derfor skriver jeg til dere. Hvordan kan min mor bli bedre? Hva er prognosene i forhold til forventet levetid? Må man regne med at hun får gjentatte lungebetennelser? Hun har blitt benskjør og brakk hoften i fjor, vil dette forverres og i så fall, hvor fort? Er det noe man kan gjøre med hosten og hennes manglende appetitt? Er ekstremt bekymret og vil så gjerne få råd om hvordan hennes livskvalitetet kan bli bedre. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Bird Fanciers Disease er en form for allergisk alveolitt, der det opptrer en allergisk betennelse i lungevevet. Hvis den står ubehandlet over lang tid kan det utvikle seg bindevevsdannelse som gir varig nedsatt lungefunksjon. Ved lungebetennelse i denne situasjonen vil lungefunksjonen ofte bli svært dårlig så lenge betennelsen står på. Og det vil ofte ta lang tid å komme seg igjen. Hvis hun fortsatt er plaget etter lang tid kan det være en fordel å søke hjelp hos lungespesialist for å finne en mulighet for å redusere plagene hennes effektivt. Prognosen trenger ikke være relatert til nåværende situasjon. Men det er viktig å beskytte seg med influensavaksine og pneumokokkvaksine, samt unngå kontakt med personer som har feber luftveissymptomer. Benskjørhet forekommer hyppigere hos kvinner i godt voksen alder, og det kan i tillegg være påskyndet noe av langvarig kortisonbehandling. Vanligvis vil man da starte behandling med medisiner som skal styrke bensubstansen for å redusere faren for nye brudd. Hun bør nok få en vurdering av lungespesialist hvis hun ikke allerede har fått det. Stadig hoste ødelegger nattesøvn og gjør at hun ikke får samlet overskudd. Ellers er det vanlig å tilby tilskudd av næringsrike drikker som kan fås på apoteket (resept og søknad fra legen) for å hindre ytterligere vekttap.

Jeg håper du har fått litt svar på det du spør om. Detaljer er dessverre ikke mulig å gå inn på her. Lykke til! 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Litteratur om kols

Hei Eg er på jakt etter sjølvhjelpslitteratur for ein pasient nylig diagnostisert med Kols, med tematikk som korleis leve med kronisk lungesjukdom etc. Det er ikkje lett å finne bøker om temaet når det ikkje er faglitteratur ho primært er ute etter, meir biografiske og sjølvrelekterande populærlitteratur skrive av andre som har vorte ramma. Ho ynskjer hjelp og inspirasjon til å meistre kvardagen. Set pris på tips. Venleg helsing, Ulvik folkebibliotek.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har dessverre ikke funnet litteratur om kols skrevet av personer med samme tilstand. Imidlertid har LHL diverse informasjon og hefte om å leve med kronisk lungesykdom. I tillegg fins det mange personer i LHL-lagene som opplever tilstanden på kroppen hver dag. Man kan eventuelt kontakte LHL eller Kolslinjen for å få mer informasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Opphold om vinteren for eldre med lungesykdom

Hei.
Finnes det områder / plasser der eldre med lungesykdom kan oppholde seg vinteren med muligheter for hjelp av Skandinavisk talende helsepersonell i nærheten?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vi vet med sikkerhet at det på flere steder på de største Kanariøyene finnes skandinavisktalende leger og sykepleiere. Det kan være lurt å undersøke litt selv på forhånd eller via et eventuelt reisebyrå. Mange med kronisk sykdom synes også det er betryggende å bestille reisen gjennom Helsereiser som skreddersyr ferieturer for de med helseutfordringer.
Ved alle reiser til utlandet er det viktig å huske på å ta med det europeiske helsetrygdkortet som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land eller i Sveits på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Ytterligere opplysninger om kortet finnes på www.helsenorge.no

Om du trenger mer informasjon, kan du ringe LHLs rådgivningstelefon
67 023 023.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Lunge

Kan lungepasienter får stønad til behandling eller reise til Syden?

Kan man som uføretrygdet kolspasient søke om økonomisk bistand til behandling eller reise til varmere strøk? Legen har skrevet en anbefaling om opphold til dette! Under januar februar kan jeg ikke være ute, pga lave temperaturer, ( -17. Til -35 ) Bør i øst finnmark

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. november 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen offentlige stønadsordninger for lungesyke som dekker denne type utgifter. Du har mulighet til å få dekket utgifter til fysikalsk behandling i et annet EU/EØS-land. Du må da få en henvisning til fysioterapi fra din lege og den må godkjennes av Helfo.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Egenandel for medisiner på blå resept

Egenandel på medisiner. Har brukt Theo-Dur 300mg tabletter siden 1986 og sist gang jeg kjøpte disse måtte jeg betale vel kr. 50,- for 2 bokser. Seretide 25/250 spray måtte jeg betale kr 102,- for 2 stk. Fikk tilbud om andre sprayer, men kjenner ikke til de. Er det forandringer i engenandeler eller? Er minstepensjonist og har forøvrig frikort.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. november 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Både Theo-Dur og Seretide inhalasjonsaerosol er på blå resept og dermed omfattet av de vanlige reglene for egenandler for medisin på blå resept. For begge medisinene finnes det kopi. Det kan være forklaringen på egenbetalingen. At det finnes en kopi betyr at du selv må betale differansen mellom den medisinen du får utlevert og den rimeligste kopien. Skal du slippe å betale mellomlegget må legen skrive på resepten at generisk bytte ikke skal foretas. Kopimedisinen inneholder samme virkestoff som orginalen, men tilsetningsstoffene kan være forskjellige.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Lunge

Forstøverapparat

Finnes de reseptfri inhalasjonsapparat? Min far fikk diagnose emfysem pga gruvestøv for førti år siden men vil ikke høre snakk om å gjøre noe med det. No er han infeksjonssyk og hoster enda verre enn vanlig og orker ikke gå til lege. Jeg bor 100 mil unna, har utstyrt han m Bisolvon men det hjelper bare litt og gir bivirkninger.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Forstøverapparat får man vanligvis gjennom hjelpemiddelsentralen. Mulig du kan kjøpe selv direkte fra produsent.

Din far vil trenge medisiner for sine lungeplager, enten på forstøver, pulver eller spray. Disse medisinene fås kun på resept. Det eneste han kan ta på forstøver er saltvann, som selsagt vil løse litt opp i slimet men ellers ikke han noen behandlende effekt.

Han bør absolutt oppsøke lege for å få riktig dignose og behandling.

Lykke til.

mvh Helle

Lunge, Fysisk aktivitet

Kan jeg ha utviklet en eller annen astmaplage?

Hei. Litt over gjennomsnittlig godt trent dame på 34 her (trener utholdenhet 12-17 timer i uka avhengig av sesong), ikkerøyker.

For et år siden begynte jeg å legge merke til at det iset i lungene på innpust. Litt som å trekke pusten etter å akkurat ha skylt munnen i munnskyllevann, bare i lungene når jeg trekker pusten dypt. Så begynte jeg å bli svimmel under oppvarming om jeg ikke fokuserte på å trekke pusten dypt. I høst har det først blitt vanskelig å puste under hard belastning. Det kjennes som om man har stappet en sokk i støvsugeren og når jeg har blitt skikkelig andpusten så kan jeg kjenne motstanden gjennom brystkassen når jeg legger håndflata rett under kragebeina.

I tillegg har det begynt å verke på begge sider av luftrøret rett under kragebeina under aktivitet. I går meldte pustevanskene seg under moderat belastning. Det er ikke beina som stopper meg og jeg er vant til å kunne løpe 10-15 km på en vanlig treningsøkt. Det er verre utendørs enn innendørs, men det blir så pass ille at jeg prikker i fingre, får hodepine og en anelse svimmel. I tillegg tørker halsen ut. Det kjennes som det kommer mer luft ut enn inn... og at luften liksom ikke kommer helt ned.

Det gjør vondt lenge etter trening og på kvelden og morgenen etter er det akkurat som om jeg er i ferd med å bli forkjølet med grøtete og sår hals. I hvile har jeg ikke trøbbel i det hele tatt. Jeg har tidligere i livet kastet opp litt for mye (ikke de siste 4 årene) og trent mye i iskaldt vær, men jeg har aldri opplevd dette før.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 04. november 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Takk for spørsmål og beklager sent svar. Det har vært en teknisk feil på nettløsningen vår som har gjort at spørsmålene ikke har kommet fram, men det er i orden nå. 

Uten en undersøkelse er det vanskelig å si noe om det kan være på grunn av astma. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen for en utredning. Det vil være lurt både med tanke på videre trening samt evt. behov for medisinering og dermed reduksjon av symptomer. For eksempel går det ann å ta en løpetest på tredemølle samtidig som lungefunksjonen blir målt på poliklinikk på sykehus, men det forutsetter henvisining fra fastlege først.

Ut ifra det du skriver, trener du også mye i løpet av en uke. Da er det også ekstra viktig å tenke på at kroppen også trenger restitusjon for å kunne hente seg inn igjen.  

Kaldt vær, astma og trening kan du lese mer om her.

På denne linken vil du nok også kjenne igjen en del av de symptomene du beskriver.

Anstrengelsesutløst astma kan du lese mer om her.

.

Som sagt, ta kontakt med fastlegen for å få en konkret avklaring på om det skyldes astma eller ikke. Det er min beste anbefaling.:)

Med ønske om en fortsatt god dag.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut