Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Flyreise og ekstraslag

Hei. Har en diagnose som sier "mulig perikarditt". Har fortsatt noe ekstraslag/urytme et år etter, men tar bare unntaksvis betablokker, 50 mg. Nå skal jeg ut på en lengre flyreise, 10 timer, og lurer på om det kan være lurt å ta en betablokker forebyggende. Tenker å ta en reisesykemedisin i tillegg for avslapning. Ekstraslagene kan ikke kontrolleres og er derfor noe engstelig og usikker på hvordan kroppen takler den lange flyreisen. Noen betenkeligheter? Gode råd mottas med takk. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ikke ut som om du lenger har særlig uttalte symptomer med uregelmessig hjerterytme, og jeg tenker ikke det er nødvendig med betablokker før flyturen. Hos enkelte pasienter med hjertesykdom vil man anbefale engangssprøyte med medisin som hindrer blodproppdannelser ved så lang flyreise

Hjerte/kar

Blodtrykk

62 år, 1.85 og 86 kg, ikke røk, målt blodtrykk på 158/94 og med hvilepuls 37. Ok?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 158/94 er moderat forhøyet, og dersom du ved flere målinger viser seg å ligge litt høyt er det aktuelt med blodtrykkssenkende medisiner. Ellers har du fine verdier.

Hjerte/kar

Høy puls, lammelser og hodepine

Hei! Jeg har siden 2014 slitt med lammelser, hodepine, spasmer og stjernesyn, blant flere symptomer. I dag sliter jeg med tilbakefall. Har blitt sjekket for feks. borrelia. Har per i dag ingen diagnose, noe som jeg syns er utrolig frustrerende, da jeg ikke vet hvor langt jeg kan "pushe" meg selv i forhold til studier og arbeid. Jeg har lang historie med hjertefeil i familien, også dødsfall av nevnte årsak. Jeg har siden sykdomsstart slitt med høy hvilepuls >120. Er det noe jeg kan sjekke i forhold til dette? Er det noe jeg burde sjekke? Føler meg litt rådvill, og litt forlatt av helseapparatet rundt meg. Mvh studine, 25 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Med hjertesykdom i familien så tenker jeg at det viktigste er at du sjekkes ut i forhold til hjertesykdom. Jeg tilrår henvisning til hjertespesialist, og både ultralyd av hjertet, EKG-taking  og eventuel døgnregistrering av hjerterytmen bør gjøres.

Hjerte/kar

kolesterol

Har hatt for høyt kolesterol, men fått normalt med lipitor. Er det lurt å fortsette med hypocol for å la det være stabilt . Det er jo ikke bra å ha for lav kolesterol heller .

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Hvis du skifter fra Lipitor til hypocol så vil nok dine kolesterolverdier gå betydelig opp igjen, fordi hypocol er vesentlig mindre effektivt enn Lipitor.

Det er ingen holdepunkter for at lave verdier for kolesterol innebærer noen risiko. Nyfødte har kolesterolverdier på 2-2.5 mmol/l.

Hjerte/kar

hudkløe på medisiner

Jeg er en mann 74 år og er medisinerte for flere sykdomsprosesser.Nu for tiden sliter jeg med konstant hodekløe med sår og blødninger.Har vært hos hudlege flere ganger med periodevis hjemløse over hele kroppen inkl.hodebunn.Konklusjon antagelig fra mitt medisinbruk.Bruker atacand.eliquis isoptin retard omacor Finasterid (proscar) rosuvasstatin allopur imdur og relvar inhalator.Har Dere noget kjennskap til noen av disse medisiner skaper uholdbar hodekløe.På forhand takk. Mvh.håpefull pasient.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Du bruker svært mange medisiner, og bivirkninger i huden er noe av de hyppigst forekommende bivirkninger på en lang rekke medisiner. Sammen med fastlegen din bør du gå igjennom alle medisinene du bruker. Kanskje blir det nødvendig at du i kortere perioder prøver å gå uten en og en av de medisinene du bruker, for slik å se om du kan finne ut eventuelt hvilken medisin som er hovedårsak til hudkløen.

Hjerte/kar

høyt blodtrykk

Jeg har i ca 2 år hat høyt blodtrykk og er medisinert for det. Det ligger vanligvis mellom 150 og 170, og 90 - 110. Puls 85 - 100. I tillegg er jeg medisinert for astma, lavt stoffskifte, grønn stær, diabetes, Parkinson, IBS. Blodtrykket er høyest om morgenen, og faller etter aktivitet. Jeg er ofte på toalettet om natten. Siste halve året har jeg klødd på hele kroppen. Mer og mindre intenst. Og jeg er trøtt stort sett hele tiden. For et år siden var jeg til utredning med mistanke om binyresvikt uten at det kunne påvises med sikkerhet. Jeg har rimelig kontroll på diabetes og Parkinson. Jeg har trent og gått hele livet, men siste året har jeg ikke orket det heller. Hvordan kommer jeg videre med blodtrykket.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Siden du har diabetes er det vilktig at blodtrykket er godt regulert. De verdiene for blodtrykket du nevner viser at du neppe ligger godt nok regulert. Jeg antar du bruker kombinasjoner av blodtrykksmedisiner, og du synes jo i tillegg å være utredet i forhold til om der er tilstander ved nyrere eller binyrer som medvirker til at trykket er vanskelig å regulere. Du må følge opp dette videre i samarbeide med fastlegen og eventuelle spesialister på diabetes og blodtrykk.

Hjerte/kar

Høyt Lp(a)

Hei, jeg er en dame på 59år og har Lp(a) på 2070mg/L og LDL 2,5mmol/L til tross for at jeg har tatt Lipitor i 9 mnd etter en bypas operasjon i juli-17. Bør jeg være bekymret? Skal til fastlege neste mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Høy Lp(a) virker mye på samme måte som høye verdier av LDL-kolesterol ved å øke avleiringene i blodåreveggen. Dessverre senker ikke statiner nivået av Lp(a). Der er kommet en helt ny type av kolesterolsenkende medisiner, de såkalte PCSK9-hemmerne, og disse senker både LDL-kolesterol og Lp(a). Så langt har det vært svært strenge regler for å få disse medisinene på blå resept fordi de er kostbare. Siden du er bypassoperert og har LDL-kolesterol på 2.5 mmol/l så kan det hende du får godkjennelse for å få disse medisinene på blå resept.

Hjerte/kar

hjertemedisiner og bivirkninger

Jeg går på store doser av betablokker og statiner etter slag og hjerteoperasjon med bypass og ny organisk klaff. 73 år, har diverse artroser og proser v kne og begge hofter. Søvnapne, stor nytte av cpap. Overvektig, men plages bå avbat jeg gradvus har mistet krefter i de store muskelgruppene, kan knapt gå. Er det noen måte å diagnostisere eventuelle bivirkninger av statiner og betablokker?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Med en enkle blodprøve vi kaller CK-blodprøve kan du måle om statinene er årsak til alvorligere muskelsmerter.

Når det gjelder betablokkere er det dessverre ingen måte å måle evt. bivirkninger. Her må man prøve seg fram med forskjellige typer av betablokkere og også variere dosene for å se hva man tåler.

Hjerte/kar

Allergier og hjertesykdom

Hei. Jeg har en sønn på 23 år som i helgen ble innlagt på sykehus pga pericarditt. Han har alltid vært svært aktiv med idrett og friluftsliv og ikke vært særlig syk tidligere. Han gjennomgikk flere tester, ble satt på antibioticabeh før han ble sendt hjem mandag. Han føler seg i fin form, er den samme og var i jobb dagen etter utskrivelsen.

Nå har det meldt seg endel spørsmål fra min side som forøvrig er sykepleier med tilleggutdanning i ernæring: Litt bakgrunnstoff :- Min sønn fikk påvist iga defekt da han bare var noen uker gammel, etter at han gråt når han skulle amme , fikk ikke i seg nok mat og gikk ned i vekt. Samtidig ble det tatt prøver av oss foreldre og det viste seg at også jeg hadde det. Når det gjelder min sønn har han hatt lett for å få luftveisplager. Og siden han har vært aktiv alpinist og dermed utsatt for mye kulde, har dette til tider kunne vært en utfordring, men ikke verre enn at det har vært til å leve med.

For min egen del fikk jeg hypertyreose etter å ha født sønnen min. Jeg ble behandlet med radioaktivt jod og behandles med levaxin. jeg har for så vidt hatt en problemfri sykehistorie direkte til dette. Men etterhvert som årene har gått, har jeg utviklet immunologiske reaksjoner, til dels svært sterke reaksjoner på feks mat, kosmetikk og annet. Jeg har havnet inn på akutten med opphovnelse i hele kroppen og pustebesvær og måtte behandles med nødvendig andrenalin og senere cortison. Jeg har svært sensitive slimhinner i munnen, det brenner stadig og alt av krydder må nøye vurderes, chilli sprekker mine slimhinner. Jeg har effekt av en cortisonbehandlig pr år, det demper noe av dette . Jeg må alltid ha epi-penn med meg uten at jeg noen gang har brukt den heldigvis. Jeg lever sunt og regelmessig. Jeg har 3-4 ganger opplevd å hatt sterke hjertesmerter hvor innpust har vært smertefullt. Symptomene har vært nesten som ved hjertinfarkt. De gangene jeg har hatt det har det oppstått på natt og jeg har våknet av dette. Varigheten av dette har vært flere timer, nesten et halvt døgn, mn det har gått over og Jeg har aldri oppsøkt lege pga dette. Jeg har høyt kolesterol ca 7,2 men hvor HDL er høyt og LDL er lavt.

Jeg har 2 spørsmål : Er sønnen min spesielt utsatt for å kunne på hjerteinfarkt? Står jeg selv i fare for å utvikle hjerteinfarkt og bør jeg oppsøke lege evt neste gang jeg opplever sånne smerter ? Jeg er 60 år, er slank 55 kg og 169 cm høy. Jeg lever et aktivt liv, har fortid som aktiv langrennsløper og har trent hele mitt liv både styrke og løping. Jeg har aldri røkt og alkohol drikker jeg som folk flest.

Som en 3. opplysning har jeg en datter på 38 år som ble innlagt på sykehus for 6 år siden av samme årsak som min sønn. Hun har i tillegg Hyperthyerose - fikk det som 16 åring, og samme behandling som jeg. Håper å få svar på noe av dette for jeg tror jeg ser en sammenheng her, men usikker på hvordan jeg skal forholde meg til dette.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Spørsmål 1: det er ingen sammenheng mellom det å få perikarditt når man er ung og risiko for å få hjerteinfarkt senere i livet.

Spørsmål 2: Høyt kolesterolnivå i blodet er en riskofaktor for å få hjerteinfarkt. Det vesentligste er imidlertid hvor høyt nivået av den delen av kolesterolmengden i blodet vi kaller LDL-kolesterol er. Du skriver at dette er lavt, og det innebærer lavere risiko for å rammes av hjerteinfarkt. Du nevner og episoder med brystsmerter, og at disse er mest uttalte ved innpust. Det er ikke et spesielt typisk uttrykk for hjerteinfarkt- eller anginasmerter.

Spørsmål 3: Jeg kjenner ikke til at det er noen sammenheng mellom det å ha hyperthyreose og sannsynlighet for å få hjerteinfarkt. Vedvarende høy puls kan foreligge hvis hyperthyreosen er dårlig regulert, og er sjelden gunstig for hjertet. Risikoen er da mer å utvikle hjertesvikt (takykardiomyopathi) enn å pådra seg et hjerteinfarkt.

Hjerte/kar

SVES

Hei! Jeg er kvinne født 1968. Nettopp ferdig utredet av kardiolog. EKG døgnmåling, blodtrykk døgnmåling, CT av hjerte. Ultralyd av hjertet viste sves. Også på EKG døgnregistrering kom dette frem. 5000-6000 sves døgn. Flere serier. Lengste på 11 sekunder. Jeg hadde litt høyt blodtrykk og kolesterol 8. Nå fått blodtrykksmedisin, kolesterolsenkende og betablokker. Symptomene før utredelsen : «buldring i brystet». Mitt spørsmål er: hvorfor får man sves? Jeg er overvektig(170 cm høg/100kg) men et fysisk aktivt menneske( hestebonde). Sluttet med røyk og avholdsmenneske. Hilsen Anne

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

SVES er en forkortelse for "supraventricular ekstrasystoli" som betyr ekstraslag som utgår fra hjertets forkamre. Disse vuderes vanligvis å være mindre alvorlige enn VES, som er ekstraslag som utgår fra hjertets hovedkamre.

SVES er noe nesten alle mennesker har en del av. Blir det svært mange slike SVES/døgn så kan det være et signal om man har risiko for senere å utvikle forkammerflimmer(atrieflimmer). Betablokkermedisinen som du har startet med reduserer antallet SVES, samtidig som det er en blodtrykkssenkende medisin. Det høres riktig ut at du har startet med denne medisinen.