Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Mulige årsaker til forverring av astma

Hei Olav Kåre.
Kan sorg, stress, kulde, rå luft og forureining utløysa astmaanfall?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er riktig at astmaen kan bli noe verre pga disse tingene du nevner. Men det er individuelt hvor følsom man er for dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Trett på grunn av astmamedisiner?

Eg vert jo ukonsentrert både heima og på arbeid pga det.Også lyt eg setja meg å ta meg 5-10 minuttar pga det. Eg er jo vorte friteken frå bilane pga astmaen,for eg vert så fort trøytt pga det. Kan eg verta trøytt og sliten pga dei astmamedisinane mine då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astmamedisiner gir sjelden følelse av tretthet, selv om det aldri helt kan utelukkes. Oftere er det dårlig søvnkvalitet eller ufullstendig kontroll på astmaen som er årsaken.

Vanligste bivirkninger av astmamedisiner er hjertebank, uro og hodepine, i begynnelsen også noe skjelving på hendene. Problemer med sår hals er heller ikke helt uvanlig. Men dette opptrer jo ikke hos alle, men et fåtall personer som bruker medisinene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Hvordan kan man lære å takle variasjonene ved astma?

Det byrjar å verta kaldt om kveldane no,eg kan ikkje gå lange turar no pga kulde,då vert eg ganske tett av astma at eg vert frustrert pga det. Også har eg stressa på arbeid, kollegane mine har prøvd å roa meg ned. Eg har hatt nokre turar med astmaen no. Kan astmaen min verta verre hvis eg stressar mykje då? Eg tek jo ein del medisinar mot det. Til og med mor mi og bror min har lagt merke til at eg får slike turar med astmaen. Kva skal eg gjera då? Eg vert jo ganske frustrert og lei meg pga det.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er viktig med god kunnskap for å bli trygg på hvordan man best kan takle sin astma i forskjellige situasjoner. Det er vanskelig å gjennomgå dette detaljert i dette svaret. Det trenger noke en ganske annen omfattende gjennomgang. Jeg tror det ville være lurt å be om å bli søkt til et rehabiliteringstilbud for mennesker med astma. Det kan du be din fastlege om å gjøre. Det kan være at det finnes et slikt tilbud i nærheten av der du bor, og alternativt fins det muligheter på rehabiliteringsinstitusjoner som kan mye om lungesykdommer og hvordan man best takler forskjellige faser og utfordringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og stress

Kan stress utløysa eit astmaanfall då, bør eg vera meir forsiktig no pga det då? Eg har av og til hatt nokre turar med astmaen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astmaforverring kan utløses av mange forskjellige ting. Stress kan forverre plagene midlertidig. Væromslag kan bety noe, samt dårlig inneklima, sterke lukter, forurensning og luftveisinfeksjoner. Det varierer mye fra person til person hva som er viktige faktorer her.

Lunge

Hjelpestønad til barn

Har en gutt på 9 år som har hatt nedsatt allmenntilstand i form av vondt i magen i 2 år. Mye utredning, og ingen feil funnet. I sommer fikk han flere astmaanfall på trampolinen, og ble utredet hos doktor. Han går på to forskjellige astmamedisiner nå (en inhalator samt en tablett) to ganger daglig samt ventoline ved anfall. Vil si han har moderat astma. Magesmertene forsvant delvis ved medisinering for astma. Kan jeg ha rett til hjelpestønad fra NAV i dette tilfellet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. oktober 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dere kan ha rett til hjelpestønad. Kravet for å få forhøyet hjelpestønad er at barnet har et pleie- og tilsynsbehov på 7 timer eller mer i uka sammenlignet med andre barn på samme alder.

Dere finner mye nyttig informasjon om hva som kreves for å få hjelpestønad i Nav`s rundskriv. Se: hjelpestønad

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge, Allergi

Fyring og astma

Vi er en barnefamilie hvor både voksne og barn har allergi (mat, dyr, pollen) og astma. Lurer på hvilken type varmekilde som en best for astmatikere å bruke? Vi fyrer med ved, og har en oljekamin som basevarme til stue/kjøkken, synes det blir tung og tørr luft.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for sprsmålet som er veldig aktuelt nå når det går mot kaldere tider.

Gulvvarme er ofte det som anbefales for å gi jevn og god varme. Ovner bør ikke ha så varm overflate at støv fra rommet svir seg på ovnen. Det gir partikler til innelufta som kan virke irriternde på luftveiene. Husk at sterainlys også avgir partikler.

Når det gjelder vedfyring er det avhengig av type ovn og hva dere fyrer med. Det beste er rentbrennende peisovn med pellets eller tørr ved. Sørg for god lufttilstrømming til ovnen og godt avtrekk slik at partikler ikke kommer inn i rommet.  

Om vinteren er lufta tørrere både ute og inne. Luftfuktere anbefales ikke fordi de ofte er kilde til oppvekst av muggsopp og bakterier. Dere kan evt ha en skål med vann stående fremme. Grønne planter kan også bidra til bedre inneluft.

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge, Fysisk aktivitet

Lungefibrose og trening

Jeg har lungefibrose og lungene har lett for å stivne. Er det noen råd for dette, vil det hjelpe med tøyningsøvelser, annen trening?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 12. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Og tusen takk for spørsmål:)

Dessverre er det slik at tøyningsøvelser ikke hjelper mot fibrosedannelse i lungene. Dette fordi det  er lungene som blir stive, ikke muskulatur, sener, ledd.

Men når det er sagt – trening er allikevel viktig!

Hva er de viktigste tiltakene du kan gjøre?

  • Røykeslutt – nummer 1.

  • Trening

Når det gjelder trening er det få studier på dette, men av det som er anbefalt i forhold til trening finnes det allikevel noen svar:

Utholdenhets/kondisjonstrening: Trening med en intensitet som fører til andpustenhet og at du blir litt svett (5-6 på Borgs skala) har vist å bedre:

  • Gangdistansen.

  • Maksimalt oksygenopptak.

  • Føre til mindre dyspne`.

  • Bedre livskvalitet.

Styrketrening: Her finnes det få studier, men fra de erfaringen LHL-Klinikken Glittre* har gjort over mange år finner vi at: (*Spesialsykehus for lungesykdom).

  • Fibrosepasienter øker sin muskelmasse i like stor grad som andre lungepasienter.

  • Styrketrening med få repetisjoner er meget bra tolerert av personer med dyspne`.

Vi vet at når muskelmassen øker, fører det til større kapasitet i hverdagen, vi orker mer.

Et annet tips kan være å ta en ekstra sjekk hos fastlegen.

Bruk av oksygen kan vurderes spesielt hvis den faller i metning under aktivitet. En del fastleger sjekker oksygenmetningen kun i hvile, hvor den kan være helt fin. Men hos fibrosepasienter med dyspne under aktivitet – burde metningen også testes under aktivitet. Dette for å sjekke om oksygen kan være et alternativ. Ikke alle med fibrose har effekt av oksygen, men for noen vil det gi en bedring – så det kan være verdt ett forsøk. J

Med ønske om en god dag.

Vennlig hilsen, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Anstrengelsesastma og tetthet pga kulde

Eg har anstrengelsesastma og vert fort tett pga kulde.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 12. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Tusen takk for spørsmål.

Jeg går ut ifra at du ønsker svar på om det finnes gode råd for hvordan man bedre kan håndtere anstrengelsesastma nå som det blir kaldere, uten at jeg kan vite det helt sikkert.

Et utfyllende svar på dette kan du finne her.

Anbefaler å stille spørsmålet på nytt om det ikke var eksakt det du lurte på.:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Lunge

Ortostatisk hypotensjon og luftveisinfeksjon

Er ortostatisme en kronisk tilstand, eller øker risiko for ortostatisk hypotensjon (når man reiser seg og kanskje faller) når man har en kraftig infeksjon i luftveiene (lungene)? Kan måling av BP (liggende/stående) 6 uker etter et fall med besvimelse si noe om det var ortostatisk hypotensjon 6 uker tidligere, da pasienten var kraftig plaget av luftveisinfeksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ortostatisk hypotensjon betyr at blodtrykket faller istedenfor å stige når man reiser seg. Enkelte ganger kan det være en kronisk tilstand, men vil ofte være forårsaket av medisiner eller annen sykdomstilstand. Det ses hyppigere hos eldre enn hos yngre mennesker, og kan skyldes flere ting. Blant annet kan dette være mer fremtredende ved nedsatt almenntilstand som for eksempel ved feber/infeksjon og lavt inntak av drikke. Det er nok ikke mulig å si noe sikkert om det som har skjedd tidligere hvis blodtrykksmåling i liggende/sittende/stående stilling i øyeblikket er normalt. Hvis det fortsatt er tegn til blodtrykksfall, er det derimot større grunn til å anta at dette har vært mer fremtredende i forbindelse med en kraftig infeksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sårt å puste inn. Sammenheng med strålebehandling?

Hei, Jeg ble ferdig behandlet for brystkreft for to år siden. Jeg ble behandlet med kjemoterapi (FEC, Taxol) og pusteassistert stråling (25 stk). Jeg har hatt mange senvirkninger og sliter fortsatt med fatigue i en slik grad at normal sosial omgang ikke er mulig. Jeg har litt høye skuldre når jeg oppdager nye ting med kroppen da det har skjedd så mye de siste årene.

For en uke siden så startet et ubehag i brystet (sårhet). Når jeg puster dypt inn så kjennes ubehag/sårheten på venstre side. Jeg har vært litt rusten i stemmen, men ingen feber, ingen hoste og allmenntilstanden er konstant. Det er ca 20 cm ned fra halsen, jeg merker ikke forskjell på sidene og det er heller foran enn bak i brystet. Kan det være astma?

Jeg har lest at kvinner som har gjennomgått overgangsalderen har dobbelt så stor risiko for å utvikle astma. Jeg mistet mensen under kjemoterapibehandlingen og går på Tamoxifen. Jeg er 44 år. Mor og søster er allergiske, men har ikke astma.

Kan det være skade etter strålingen? Kan det være lungebetennelse? Det er ikke vanskelig å puste, det kjennes bare sårt.

Av ting jeg ikke pleier å gjøre kan nevnes at jeg har vært mer utsatt for støv enn vanlig og at jeg har tatt opp igjen jogging - uten at jeg fikk noen reaksjon rett etter joggingen. Hvilke tegn skal jeg evnt. være observant på før jeg ber om en utredning? På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man får bivirkninger i etterkant av behandling for brystkreft. Disse kommer vanligvis over tid, men gjerne tidligere enn etter et par år. Noen er ettervirkning av strålebehandling, andre av cellegift, eventuelt hormonbehandling. Når det gjelder dine aktuelle nytilkomne plager ville jeg nok få undersøkt dette nærmere hos legen. Når du puster inn settes vevet i området på strekk. Det kan gi smerter i brystveggen, men også i brysthinnen/lungen hvis det er en irritasjon til stede i dette området. Astma vil vanligvis gi litt piping på utpust og følelse av tyngre pust ved anstrengelser, og ikke sjelden noe hoste, gjerne i varierende grad over tid. Det du beskriver kan være forårsaket av flere forskjellige ting, så jeg vil anbefale deg å få legen til å lytte på lungene, eventuelt ta infeksjonsblodprøver, eventuelt henvise deg til andre tilleggsundersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem