Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og søvnproblemer

Hei Olav Kåre. Jeg har kols og med det tørr i munnen om natten og våkner flere ganger og tar sugetabelett og litt vann, bruker Spiriva og Symbicort. Prøver å ligge med flere puter men da blir det en "knekk" i nakken. Hadde det hjulpet med å kjøpe el-seng?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er viktig å ligge godt for å sove best mulig. En elektrisk seng har selvfølgelig mange innstillingsmuligheter og kan tilpasses det meste. Imidlertid vil en enklere løsning kanskje være å prøve ut et hjertebrett i sengen. Det er nok mindre omfattende enn å installere en stor teknisk seng hjemme.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Tungpust av inhalatorer?

Jeg er en dame på 58 år og jeg har en blanding av astma og kols, moderat til alvorlig grad. Jeg bruker Symbicort, Spiriva og Ventoline ved behov. Jeg er blitt endel mer tungpustet den siste tiden. Kan noen av disse inhalatorene utløse det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisinene du bruker virker fornuftig sammensatt. Hvis du har brukt medisinene lenge uten problemer er det ikke sannsynlig at de påvirker pusten negativt. Det er normalt heller ikke å forvente ved disse medisinene. Men enkelte ganger kan man merke negative effekter av medisiner, men da gjerne når man starter opp med dem. Som regel skyldes forverringer ved kols forkjølelser og bronkitter, og ettervirkningene av dette kan henge i over flere uker etterpå. Da vil ofte medisinene være mindre effektive. Ellers kan også værforandringer spille inn. Hvis man ikke finner noen god forklaring på forverringen, er det kanskje tid for en ny gjennomgang av medisinene med legen. Enkelte ganger kan man oppleve at det utvikles rytmeforstyrrelse i hjertet, oftest i form av en atrieflimmer som kan påvirke pusten negativt. Dette kan man imidlertid enkelt finne ut av.

Lunge

Kols og flyreise

Skal fly en og en halv time. Har KOLS mellom 3 og 4. Bruker Relvar og Incruse. Litt tung pust i det siste. Lungekapasitet på 30 og litt lav metningsprosent. Kan jeg ta et glass vin på turen? Føler litt slim og hoste og tatt med prednisolon. Kan jeg begynne på det hvis behov?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En flytur på 1,5 timer er ikke svært langt, men flyhøyden påvirker oksygeninnholdet i blodet. Hvis du føler deg dårlig og har lav oksygenmetning er det en stor fordel å bedre lungefunksjonen mest mulig ved å øke behandlingen noen dager før flyreisen. Et lite glass vin er nok ikke noe problem hvis du ellers føler deg i bra form, men større mengder frarådes, og dessuten store måltider. Ved flyreiser vil man få redusert mengden oksygen i blodet, og dermed blir pusten blir dårligere og det kan utvikle seg pustebesvær. Det er lurt å sjekke med legen hvor høyt oksygennivået er i blodet, og om du kan reise trygt uten ekstra tilskud av oksygen. I dårlige faser av kols kan oksygeninnholdet bli så lavt at man vil fraråde flyreiser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Hva er viktig når man velger oksygenkonsentrator?

Hva er forskjell på Oksygen konsentrator bærbar Freestyle og Oksygenkonsentrator SimplyGo bærbar komplett? Hva er beste valget?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg skal ikke påta meg å utpeke noen vinner her. Det er kommet på markedet flere typer av bærbare oksygenkonsentratorer. De gir store praktiske fordeler for eksempel ifm reiser, og de er lettere å bære enn oksygenflasker. Varigheten er begrenset av batterikapasitet. Det viktigste ved valg av konsentrator er at man får en type som greier å generere tilstrekkelig mengde per tidsenhet slik at behovet blir dekket. Vekt kan også bety mye. Batterikapasiteten er også viktig slik at den for eksempel holder en hel flyreise. Så i praksis bør man sjekke ut hvilke egenskaper de har og hva som passer best til eget behov. Få gjerne hjelp av en som kjenner utstyret godt.

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og utetrening i kaldere vær

Eg gjeng mykje på turar i skog og mark. Bør eg vera forsiktig med det no pga astmaen no når det byrjar å bli kaldere?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 10. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Så flott at du trener og at du bruker naturen du har rundt deg, det er veldig bra.

Du skriver ikke noe om du har anstrengelsesutløst astma eller ikke, derfor tar jeg utgangspunkt i begge deler.

Når det gjelder trening og astma er det flere studier som viser at dette er positivt og fører til:

 • Øker hjertets kapasitet samt bedrer sirkulasjonen.

 • Færre sykehusinnleggelser.
 • Øker maksimalt oksygenopptak = bedre kondisjon.

 • Færre symptomer på astma

Obs: Selve lungefunksjonen ble ikke bedret.

Noen generelle råd når det gjelder trening og astma

 • Det er viktig å varme opp godt først, spesielt hvis du har tenkt å holde et høyt tempo på turene dine.

 • Har du anstrengelsesutløst astma er det viktig med individuell tilpasning av medisineringen først.
 • Har du en luftveisinfeksjon bør du utsette kondisjonstreningen til du er kvitt infeksjonen.

 • Husk å benytte deg av forebyggende allergimedisin.

Kaldt vær, astma og trening

Du kan godt være fysisk aktiv selv i kaldt vær men det forutsetter ett par ting.

 • Individuell tilpasset astmamedisinering.
 • Beskyttelse mot kulda foran nese og munn, her kan en Jonasmaske, en såkalt fuktighetsutvekslingsmaske være et anbefalt hjelpemiddel.

 • Et annet alternativ hvis du ikke har en slik maske er å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en bøff eller et annet plagg foran nese og munn, fordi luften man puster inn da både blir litt varmere og litt fuktigere.

 • Ved temperaturer fra -10 og oppover skal man være forsiktig med å drive kondisjonstrening.

 • Ha på deg nok klær, senker vi tempoet på den aktiviteten vi driver med fordi det oppleves mer anstrengende, produserer vi automatisk mindre varme.


Hvorfor blir astmaen min påvirket når det er kaldt?

 • På høsten/vinteren har vi lettere for å bli forkjølet noe som påvirker slimhinnen våres.

 • Når det er kaldt i været øker partikkelforurensningen spesiellt i byer og/eller tettsteder. Det er da som regel snakk om NO2 fra diselmotorer. Astmatikere som puster inn denne luften kan oppleve økt hoste, flere infeksjoner, samt bronkitt og at lungefunksjonen blir nedsatt.
 • Overfølsomme luftveier: Kald luft fører lettere til uttørring av luftveiene og det oppstår en forsnevring.

 • Nesen vår: Det er ikke like lett å puste igjennom nesen når været er kaldt. Det medfører at vi må føre mer pust igjennom munnen. Det økte mengden med luft vil fremprovosere ytterligere innsnevring fordi luften ikke rekker å bli varm nok før den når luftveiene.

Hva er en jonasmaske?

En maske som beskytter mot inhalasjon av kald luft.

Den kan du kjøpe i nettbutikk her.

Når det er sagt, så skriver du at du går turer i skog og mark. Hvis luftkvaliteten der du trener er god og luftfuktigheten er lav, kan du med fordel være aktiv ute.

For mer generell informasjon om astma kan du se her.

Lykke til med treningen ute og kos deg i det flotte høstværet.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 


 

Lunge

Astma og allergi gir varierende plager

Har eg ein liten funksjonshemming pga astma og allergi?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Astma og allergi er ganske vanlige tilstander, og forløpet svinger fra helt normal funksjon til en mer eller mindre nedsatt funksjon. I praksis betyr det at man kan være helt frisk i store deler av tiden, mens man får problemer i visse situasjoner eller i perioder. Ved noen typer arbeid kan man få mer plager med pusten, og noen ganger må arbeidsrutinene endres for å bedre situasjonen. I enkelte tilfeller må noen skifte til annet arbeid som er bedre tilpasset tilstanden. I praksis kan man derfor si at astma og allergi som regel gir mulighet for å leve et helt normalt liv, mens man kan være begrenset i forbindelse med visse typer funksjoner og perioder. Men dette varierer fra en person til en annen.

Lunge

Flere forhold kan påvirke astma.

Eg brukar støvmaske når eg held på med moppar,handkler og ulldottar på arbeid.Legen sa at eg sliter med å få pusta skikkeleg, difor eg vert fort sint og meir irritabel. Eg har meir astma no etter eg mista far min. Vert astmaen verre hvis eg vert forkjøla?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man blir tyngre i pusten av astma når det er mye støv i luften samt sterke lukter. Dette blir mer uttalt når man blir forkjølt. Psykiske forhold kan også påvirke din astma.

 

Lunge

Lav oksygenmetning og flyreise

Kan man fly med 77% i surstoffmetning?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er en svært lav verdi med 77% i oksygenmetning. Ved flyturer vil denne også kunne bli enda lavere. Lange flyturer foregår i store høyder, og vil kunne gi ekstra lave verdier. Men uansett synes jeg det virker tvilsomt å foreta flyreiser med såpass lav oksygenmetning. Dette bør du nok teste ut bedre på forhånd, så derfor bør du snakke med legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Økte astma plager ved stress og fysisk arbeid

Eg har vore veldig stressa på arbeid, då vert eg fort trøytt og sliten og sliter med å få pusta skikkeleg. Av og til har eg hatt ein del turar med astmaen min no og har hatt ein dårleg periode. Bør eg setja meg ned og pusta roleg då og ta ein del astmamedisinar mot det då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis astmaen er mer plagsom i perioder kan det kreve noe mer aktiv behandling, dvs. med økning i medisinene, gjerne i samråd med legen. Ellers er det lurt å tilpasse aktiviteten noe i forhold til dagsformen. Forverringer ved astma kan gi noe økte plager også en tid i etterkant før det går helt over.

 

 

Lunge

Behandling av hoste ved astma

Har Sjøgrens syndrom og astma. I forbindelse med bypassoperasjon i fjor brukte jeg forstøver. Oppdaget at kun saltvann hjalp meg mye i forhold til hoste. Hvorfor kan ingen lenger skrive ut forstøver på resept eller skrive henvisning til hjelpemidddelverket?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Behandling med inhalasjon via forstøverapparat er i praksis forbeholdt et fåtall personer som ikke får tilstrekkelig effekt av vanlig inhalasjonsbehandling. Ved bruk av inhalasjon via et kammer har man som regel oppnådd like god effekt, og med færre bivirkninger. Unntaket er ved akuttbehandling i sykehus. Hvis man har mye hoste ved astma vil det ofte være uttrykk for en underbehandling slik at det fortsatt er økt irritasjon i slimhinnen. Hvis hosten allikevel ikke lar seg dempe ved slik behandling kan det være lurt å få dette vurdert sammen med en lungespesialist for eventuelt søke om forstøverapparat. Det er selvfølgelig vanskelig å vite om det kan være en affeksjon av lungene i forbindelse med Sjøgren som også kan påvirke hosten. Jeg har tatt utgangspunkt i at det i alt vesentlig er astmaen som gir hosten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem