Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Pusteproblemer ved kondisjonstrening.

Hei. Jeg er en 17 år gammel jente som sliter veldig med at når vi har typiske kondisjonstreninger i gym får jeg pustevansker, snøring i brystet og hoste. Jeg er i god fysisk form og er glad i fysisk aktivitet, men for eksempel da vi nå nylig skulle springe 3000 meter'n var det et mareritt for med engang jeg har fullførte falt jeg sammen på bakken, fikk ikke kontroll over pusten min, hveste og hadde sterke smerter i brystet. Litt senere, kanskje 20-30 minutter fikk jeg en veldig ekkel hoste jeg ikke klarte å kontrollere.

Typiske ting som dette skjer ofte når vi har gym som går ut på kondisjonstrening. Jeg gruer meg ofte til kondisjonstreningene fordi jeg får så mye fysiske plager rett etterpå. Kan dette være tegn på anstrengelsesastma og hvordan kan jeg evt. få det påvist?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei.

Det du forklarer kan med stor sannsynlighet være uttrykk for astma. Da bør du kontakte din lege å få gjort en spirometri (pusteprøve). Hvis den ikke viser noe bør du få gjort en ny pusteprøve i forbindelse med anstrengelse. Som regel vil fastlegen finne ut av dette og gi deg behandling som hjelper. Alternativt er det grunn til å søke lungespesialist hvis utredningen/behandlingen ikke fører frem. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre

Lunge

Innkapslet tuberkulose i lungene.

Fikk påvist innkapslet tuberkulose for mange år siden. Gikk x1 i året og tok røntgen, men kun i 3 år. Er det noe annet jeg bør gjøre? Har ingen plager med dette, er frisk og rask.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Påvisning av innkapslet tuberkulose er et relativt vanlig funn. Det er ofte enkelt å følge utviklingen fordi det ligger synlig på røntgenbilde av lungene. I praksis ligger det her tuberkelbakterier som sover og som ikke utgjør noen fare så lenge du ikke får en svekkelse av immunapparatet, enten i forbindelse med alvorlig sykdom (for eksempel kreft eller HIV/AIDS), eventuelt tar i bruk behandling med høye kortisondoser eller cellegift samt enkelte spesielle medisiner brukt i forbindelse med revmatisk sykdom. Det er sjelden at man ser aktivering av tuberkulose hos mennesker som får påvist inaktive forandringer slik som hos deg. Så lenge du føler deg frisk og i god form er den oppfølgingen du fikk helt tilstrekkelig for å avkrefte en aktivitet i tilstanden.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Positiv IGRA-test for tuberkulose.

Hei, Vi har en datter som kom hjem fra Etiopia sist torsdag og har bodd hjemme hos oss frem til mandag. Hun var til obligatoriske tester på Ullevål etter oppdraget i MSF og testet positivt på IGRA-testen og er nå til videre testing ved Haukeland. Bør vi som har vært sammen med henne disse dagene foreta oss noe, hun hadde en del hoste og var forkjølt ? Vi skal i nærmeste fremtid være tett på barnebarn.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En positiv IGRA-test sier ikke noe om det foreligger en aktiv eller latent tuberkulose. Det betyr at det foreligger en reaksjon i immunsystemet på en slik infeksjon. Om det betyr en aktiv tuberkulose vil hun få avklart ganske raskt. Når det gjelder deres omgang med små barn er det neppe noen fare for å smitte dem. Da må man selv først ha utviklet en tuberkulose i lungene, og i tillegg må man hoste opp slim med tuberkelbakterier. Det har dere nok ikke gjort i løpet av noen få dager. Uansett er det lurt å unngå å hoste på små barn, og det er jo en god regel i alle tilfeller.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

"Indusert sputum" for å få slimprøve fra bronkiene

Hei. Jeg har kols grad 3-4, astma og CT for 3 år siden viste stive lunger. Bruker Spiriva, Seretide, Alvesco, Daxas og Bricanyl for dette. Jeg er henvist til Rikshospitalet for mulig ventilbehandling. I den forbindelse må jeg ta en slimprøve fra "dypet" av lungene siden jeg før har hatt 2 lungebetennelser som har vist Pseudomonas bakterier. Problemet mitt er at jeg ikke får tatt denne slimprøven. Virker som slimhinner tørker inn og jeg klarer ikke å hoste opp det jeg trenger. Bruker Burinex, 1-2 pr dag pga hovne føtter. Kan det være årsaken til at jeg har lite slim? Hadde svært mye før. Skal ikke til kontroll før nov/des. Ikke hos min faste lungelege, som ikke har poliklinikk så ofte lenger. Har prøvd med slimløsende, saltvann og varme drikker. Fikk bare til en prøve som ikke var dyp nok. Begynner å bli skikkelig fortvilt etter prøving 1/2 år. Ellers bruker jeg Levaxin, Rocaltrol, Albyl E, og Pantoprazol pga reflux. Håper det er noe jeg kan gjøre og blir svært takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sannsynligvis skyldes ikke manglende slim fra bronkiene den vanndrivende effekten av Burinex. Spiriva har en mer direkte effekt på bronkialslimhinnen, men gir nok mest tørrhet i munnslimhinnen. Noen ganger brukes inhalasjon av væske via en forstøver for å frembringe mer slim. Dette gjøres ved lungeavdelinger, eventuelt på et legekontor som har erfaring med dette. Det kalles "indusert sputum". Indusert sputum innebærer at pasienten får inhalere saltvann som irriterer slimhinnene og fremkaller hoste. Dermed får man prøvemateriale fra luftveiene som kan undersøkes med tanke på bakterier. Jeg vet ikke om du har prøvet dette?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Bronkitt og badstu

Hei, jeg har en seiglivet bronkitt etter en runde med influensa. Er det trygt å ta badstu hvis man ikke har fryktelig høy varme? Er det påvist noe sted at badstuebruk kan lindre og bedre bronkitt? Det står så mye forskjellig hos "Doktor Google", men jeg velger å høre med fagfolk. På forhånd tusen takk for hjelpen :)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Takk for tilliten :-)

Badstu brukt med fornuft har neppe noen skadelig effekt, og oppleves av mange å ha en lindrende effekt ved kronisk bronkitt og astma. Men her er det sikkert individuell forskjeller. Det er imidlertid ikke vist at det har noen bedrende effekt på utskillelsen av slimet i bronkiene. Så det skader sikkert ikke å forsøke, men om det egentlig hjelper så mye forblir nok et åpent spørsmål. Hvis en bronkitt henger lenge i kan det jo også være en ide å få målt lungefunksjonen med spirometri hos legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Pulmonal hypertensjon

Kan pulmonal hypertensjon forveksles med kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved pulmonal hypertensjon er blodtrykket i det lille kretsløpet, dvs blodbanen som fører blodet gjennom lungene, forhøyet. Det kan blant annet gi symptomer med kort pust, tretthet, svimmelhet, brystsmerter, rask puls og hevelse i bena og eventuelt i magen. Graden av symptomer vil avhenge av hvor alvorlig tilstanden er, dvs hvor høyt trykket i lungekretsløpet er. Dette er symptomer som kan forekomme ved flere andre sykdommer. Noen ganger vil man nok tenke på muligheten av kreft, fordi symptomene egentlig er ganske uspesifikke og kan peke i mange retninger.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter

Støtte til utenlandsreise ved kols

Hvordan går jeg frem dersom jeg har lyst på en utenlandstur/ behandlingstid? Jeg har kols grad 3 og er uføretrygdet. Finnes det en ordning der jeg kan søke subsidiert reise? Det er kulden som plager meg mest

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes dessverre ingen offentlige stønadsordninger for voksne med kols på dette området.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Tuberkulose fra BCG-vaksine?

Jeg har fått sarkiodose og har lest mye nå og tror dette kommer av BCG vaksinen. Det var etter jeg fikk denne vaksinen på ungdomsskolen jeg merket noe skjedde med meg. Jeg begynte å sove veldig tungt når jeg først sovnet og hadde vanskelig for å våkne. Dette opphørte da jeg ble syk. Jeg fikk en kul etter vaksinen som forsvant i 2013-2014. Og etter at den forsvant ble jeg syk. Det jeg har funnet ut er at den kulen med BCG og tuberkulosebakterier har nå løst seg opp og gått som syrestaver i blodet.

Jeg gikk et halvt år på kortison da sykdommen slo ut. Har nå gått ett år uten for å se om kroppen har helbredet seg selv eller ikke. Venter nå svar fra lege om hvordan lungene er nå. Jeg kan krysse ja på alle punkter om tuberkulose-sykdom. Jeg lurer på om tuberkulosebehandling er det jeg trenger? Pga tuberkulosen i vaksinen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det har pågått forskning i mange år når det gjelder å påvise årsaker til sarkoidose. For mange år siden trodde man at sarkoidose var en atypisk form for tuberkulose, men disse teoriene er forlatt. Og det er ikke effekt av tuberkulosemedisin på sarkoidose. Mange mulige årsaker har vært diskutert og utredet, også BCG-vaksinen. Sarkoidose er imidlertid ikke påvist å være en infeksjonssykdom. Det er en spesiell betennelsesreaksjon som kroppen kan utvikle i flere organer, og hyppig i lunger og hud. Denne reaksjonen kan trolig utløses av flere stimuli hos disponerte individer.  Det kan være en mulighet for at BCG-vaksinasjon kan ha trigget en utvikling av vevsreaksjonen vi ser ved sarkoidose. Det er beskrevet i litteraturen hos et barn. BCG-vaksinen inneholder en svekket bakterie (Bacillus Calmette-Guérin) som kan sies å være en slags fetter av den tuberkulosebakterien som gir tuberkulose hos mennesker. Det er svært uvanlig at den gir opphav til infeksjon i kroppen, og da eventuelt helst hos premature eller mennesker med immunsvikt. Den kan heller ikke forvandle seg til tuberkulosebakterie. Det er nok ikke grunnlag for å behandle med tuberkulosemedisin ut fra det du forteller.

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Pusteproblemer ved anstrengelser.

Hei. Når jeg løper ute på vinteren, har jeg alltid fått vondt i pusten, har skjønt at dette er vanlig pga den kalde lufta (så jeg trener ikke ute om vinteren, men får det når jeg for eksempel løper til bussen). Rett før sommeren fikk jeg plutselig akkurat samme symptom da jeg løp inne på tredemølle? Det kom bare etter noen minutter og var veldig ubehagelig. Dette har skjedd hver gang etter dette og jeg lurer på hva det kan være? Har dessverre blitt slik at jeg ikke orker å trene kondisjon pga ubehaget dette medfører. Takker for svar på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver er ikke normalt, men har trolig å gjøre med en reaksjon i luftveiene i lungene. Muligens opplever du hva det betyr at bronkiene blir irritert og blir trangere og gjør det vanskeligere og ubehagelig å puste. Det er godt mulig at dette ikke vil slå ut på en vanlig pusteprøve (spirometri), men kan trolig fremkalles og måles når du blir testet i forbindelse med anstrengelse på en tredemølle eller etter rask trappegang. En astma kan oppføre seg slik, så det er nok lurt å kontakte legen din for å få dette nærmere undersøkt. Vanligvis vil dette være enkelt å behandle. I mellomtiden kan det være lurt å varme godt opp før du trener. Da vil ofte reaksjonen bli mindre uttalt.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ulike kolsmedisiner med og uten kortison

Hei. Var tidligere fast på Glittreklinikkens lungepoliklinikk for sjekk. Har gått i mange år på Spiriva og Symbicort. Fant noe som jeg har prøvd noen dager: Ultibro Breezhaler og Bricanyl. Er litt redd vedrørende lungebetennelse da det ikke er kortison i dette. Har du noen råd?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spiriva og Symbicort er medisiner som etter dagens offisielle kriterier er indisert ved alvorlig grad av kols. Imidlertid har det vist det seg at noen av dem som har alvorlig kols kan klare seg uten kortisontilskuddet som ligger i et kombipreparat som for eksempel Symbicort. Men det kan være vanskelig å si sikkert på forhånd, selv om man i den senere tid antyder en viss mulighet for å skille ut de som absolutt trenger det på grunnlag av en blodprøve. Det kan være fornuftig å prøve ut det du nå bruker, og heller starte opp igjen med et kortisonpreparat hvis det oppstår hyppigere forverringer igjen, eller pusten blir klart dårligere. Mht faren for utvikling av lungebetennelser uten kortison er dette ikke noe du trenger være redd for.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem