Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hevelse i leggen etter hudkreft

Min mor hadde hud kreft leggen,nå har leggen hovnet opp og har vondt å gå på venstre bein,?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette må dere ta opp med en lege snarest mulig. Hevelse etter hudkreft kan skyldes flere ting. Det kan være snakk om en betennelse, og det kan også være en blodpropp. Det er viktig å få utelukket disse tingene. Snakk med fastlegen eller legevaten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hevelse, kløe og svelgproblemer etter stent

Hei, la inn dette spørsmålet for et par uker siden, men har ikke funnet noe svar ennu. Ble plutselig «syk» på lørdag kveld for 2 uker siden, hovnet opp i hender, fingre og det klør som besatt. Er også et eller annet med/ved spiserøret, kjennes ut som det er en hevelse/propp el.l som jeg må presse mat og drikke forbi - veldig ubehagelig/vondt. Vet ikke om det er spiserøret, men «noe» ved/under brystbenet er feil………kjennes ut som om maten/drikke «står» opp i hals/spiserør? Har også feber som kommer og går. Ringte lege og ble bedt å å ta Zurtec og Eurax salve og kutte ut Ezetimib Krka 10 mg som jeg har brukt i 3 1/2 uke. Farmasøyt ringte faktisk legen, hun trodde ikke dette ville gjøre noen stor forskjell. Dog klør det ikke like ille når jeg bruker Eurax og mulig Zurtec også hjelper, men det er grenser for hvor lenge dette er løsningen. Har kontaktet lege som er litt rådvill, har brukt Prednisolon Alternova 20 mg en drøy uke nå, legen sier jeg kan kutte ut denne og starte med Ezetrol igjen. Fikk et stent på OUS 23/8-18 (Ø3.0 x 30 mm), har et par stenoser bak CTO som ble åpnet 23/8. Er det en reaksjon på stentet eller noe annet med det. Skal inn på OUS 12/11 for angiografi og FFE av disse. Bruker disse disse medisinene: Morgen: Acetylsalisylsyre Actavis 75 mg Plavix 75 mg Atorvastatin Pfizer/Mylan 80mg Ezetimib Krka 10 mg Behepan 1mg Metoprolol Sandoz 50mg Morgen og kveld: Ramipril Actavis 2,5mg Er det en (allergisk) reaksjon på en av disse? mann i 50-årene

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å si hvorfor du har disse symptomene. Det kan godt skyldes at du har reagerert allergisk på noe, men hva det er vanskelig å si.

Det er neppe allergi mot stent. Derimot kan det hende at du startet på noen nye medisiner i etterkant av stentingen. Kanskje er det allergisk reaksjon mot en av disse? Men dette er samtidig nærmest livsviktige medisiner som du ikke bør kutte ut uten videre.

Du bør gjøre følgende: Oppsøk fastlegen din og hør om det kan være en reaksjon på noen av de nye medisinene du har startet på. Dersom det er en mistanke om det må fastlegen din ringe til avdelingen som utførte stetingen og spørre hva som bør gjøres. Det kan hende du kan bytte noen av medisinene, men det må altså bestemmes av en spesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

En eller to doser av Triatec

Hei Etter hjerteinfarkt for 2 år siden går jeg på Metoprolol 25 mg, Lipitor 40 mg, Triatec 2,5mg og Albyl e 75 mg. Ligger i overkant av 142/92 i blodtrykk og legen vil vurdere dosene etter 24 timers blodtrykkmåling. Det er vel da aktuelt å øke Triatec dosen til 5 mg. Er det fordelaktig å dele denne i 2 doser 2,5 mg morgen og kveld i stedet for 1 dose 5 mg. Usikker på om dette er tilrådelig med Triatec ? Mann 65..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det vanligste er at Triatec tas én gang daglig. I ditt tilfelle vil det normalt bety en tablett på 5 mg om dagen. Men iblant må vi gjøre individuelle tilpasninger. Enkelte pasienter tåler ikke å få hele dosen samlet og da kan det hende vi deler den opp i to. Dette vil fastlegen din vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hyppig vannlating ved flimmer

Venter på en klaffeoperasjon. Har mye atrieflimmer, mest de 4 siste mnd. Men det jeg lurer på er en voldsom urinering de første timene etter flimmeret er startet. Det kommer opp til 4-5 ganger i timen de første timene. Det kommer gjerne 1,5 til 2 liter i denne tiden. Hva skjer og hvorfor ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er ganske vanlig ved flimmer. Når du får et flimmeranfall, får du høyere puls. Hjertet pumper derfor ut mer blod per minutt, og nyrene filtrerer også dermed mer blod. Dette fører til økt urinproduksjon.

Lykke til med klaffeoperasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Veldig lavt blodtrykk

Hei har bt på 74undertrykk 37. Svimmler enn del. Har hadt lågt bt ei god stunn men klarer ikke få det opp. Har du noen råd? Er det farlig å gå på jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 74/37 er veldig lavt og jeg skjønner godt at du blir svimmel. Dette bør utredes ordentlig hos fastlegen din og evt. med henvisning til hjertespesialist. Jeg kan dessverre ikke gi råd om hva du bør gjøre med det lave trykket før endelig utredning er gjort.

Allergi

Allergireaksjoner som ikke gir utslag på prikktest

Jeg er en voksen kvinne som har fått påvist laktoseintoleranse. Ved inntak av melk/melkeprodukter får jeg de symptomer som beskrives. Men i tillegg blir jeg veldig tett og får pusteproblemer. Jeg blir også veldig tett i pollensesongen. Har tatt allergi/prikktest hvor jeg kun fikk utslag på hund. Hva kan være årsaken til mine reaksjoner? Kan det være allergi selv om jeg ikke får utslag på test?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Laktoseintoleranse gir ikke pustebesvær. Man mangler et enzym i tarmen som spøater laktose og gir mage-tarmsymptomer.

At du blir tiett i pusten må ha andre årsake som pollen, pelsdyr eller at du har astma uten at det er knyttet til allergi.

En prikktest eller blodprøve er en del av en allergiutredning. Sykehistorien er vel så viktig. Mange har allergi uten at det slår ut på laboratorietester. Har du effekt av allergimedisiner er det indikasjon i seg selv på at plagene kan skyldes allergi.

Jeg anbefaler at du ber om astmautredning for å se om du er tett i pusten og ev har effekt av astmamedisiner.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Skader fra støv i forbindelse med oppussing?

Hei. I fjor totalrenoverte vi badet vårt. Alt ble tatt ut til stenderverket. Vi bodde i huset mens det pågikk, men hadde dekket til med plast inn til de andre rommene. I etterkant har jeg blitt bekymret for at det kunne vært asbest i de gamle materialene, selv om det ikke er noe som indikerer dette. Det støvet godt en ukes tid og noe støv ble nok spredt til andre rom ved at vi gikk gjennom gangen for å komme ut og inn. Vi har vasket godt etter det. Et skap i gangen ble også nedstøvet og en del babyklær ble støvete. Alt ble vasket og babyen ble født 3 mnd senere. Jeg bekymrer meg for om noe av dette kan ha hatt skadelig effekt for oss og babyen. Det er mye skremmende å lese om dette med asbest på nett og det har gjort meg urolig og gjort meg bekymret for en rekke ting som f.eks hvor mye risiko er det ved å ha et bygg med skadde eternittplater på fasaden som nærmeste hyttenabo? Og siste spørsmål, jobbet med en tapet som drysset masse fiber forleden. Dette så ut som små glassnåler og irriterte huden veldig. Vi vasket og støvsuget huset grundig i etterkant, er det helserisiko ved å ha pustet inn dette? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er neppe grunn til å bekymre seg for asbest, for dette ville man nok ha gjenkjent underveis. Og da er det plutselig mye strengere forskrifter for hvordan man må dekke seg som arbeider. Eksponering for støv er nok mer bekymringsfullt hvis man eksponeres direkte og over lang tid, slik som de som arbeider direkte med det. Man utsettes jo også mye for støv og partikler også utenfor hjemmet, men det er en del av et normalt liv, og det er ikke grunn til å tro at dette kan ha skadet barnet som har ligget trygt i mors liv. Asbest i eternittplater anses ikke som farlig så lenge det ikke blir boret eller slipt i slik at det avgis rikelig med asbeststøv. Jeg oppfatter ikke den eksponeringen du beskriver som så intens og langvarig at det kan gi varige skader.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Overlevelse med IPF

Hvor lenge kan man leve med IPF etter diagnostisering? Går på medikament Ofev. Har lest 2- 5 år, men kan man leve mye lengre hvis man er heldig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

IPF er idiopatisk pulmonal fibrose, i praksis en vanlig type lungefibrose. Medisinen du nevner har vist seg å kunne bremse utviklingen av sykdommen. De tall som oppgis for overlevelse er gjennomsnittsverdier. Det er ikke mulig å angi dette eksakt for den enkelte person. Forløpet av tilstanden kan være svært forskjellig fra en person til en annen. Det gjelder også overlevelsen. Og i tillegg kommer effekten av medisinen. Så det er lov å håpe!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Vaksine mot lungebetennelse

Min fastlege anbefaler at jeg tar vaksinen mot lungebetennelse. Jeg har vært innlagt to ganger på sykehus på grunn av lungebetennelse. Er 63 år gammel og fått påvist kols.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er svært viktig å beskytte seg mot lungebetennelser når det er mulig. Særlig hvis det foreligger lunge og/eller hjertesykdom. Det viktigste tiltaket smittemessig er å vaksinere seg mot influensa hver høst. I tillegg anbefales vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine) for å unngå de farligste effektene som kan oppstå ved en type lungebetennelse. Jeg synes anbefalingen er god, og i tillegg bør du ta influensavaksine i løpet av høsten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Når kan man starte treningen etter forkjølelse?

Har astma og har vært forkjølet. Det virker som det har satt seg litt i lungene, og jeg har en salig blanding av tørr- og slimhoste. Ventoline hjelper. Ellers fin i formen. Når kan/bør jeg begynne å trene igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Forkjølelse vil ofte affisere slimhinnen i bronkiene og derved øke astmasymptomene. I den aktive fasen er slimhinnene mer følsomme for irritasjon. I praksis betyr det at man irriterer bronkiene mer ved å trene slik at man må puste mye, særlig i kald luft. Følsomheten er økt også i en periode etter gjennomgått forkjølelse. Det gjelder da å bruke medisinen regelmessig, og vanligvis vil det også innebære bruk av inhalasjonssteroider. Hvis du merker at hosten tiltar når du prøver å belaste deg, er det grunn til å ta det litt rolig igjuen, for det hjelper ikke å presse på uten å irritere ytterligere og forlenge problemfasen. I praksis betyr det at du må teste ut gradvis hva du tåler uten å få mer hoste, dessuten bruke medikasjonen helt regelmessig. God bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre refvem