Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kols

Kols og e- sigaretter

Min samboer har alvorlig kols (20% kapasitet igjen) og hovedsaklig emfysem. Hun "damper" med e-sigarett. Hvordan stillere dere dere til damping? Er det med på å redusere lungekapasiteten til pasienter med Kols eller er det lite trolig?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 06. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Helsedirektoratet har bestemt å endre reglene angående salg av e - sigaretter i løpet av 2017. De hevder at helserisikoen ved bruk av e- sigaretter er relativt liten sammenlignet med vanlig røyking. Problemet er at produktet er forholdsvis nytt så det er for tidlig og si noe om de langsiktige konsekvenser. Det nasjonale kolsrådet  er ikke enige med Helsdirektoratet, og ønsket ikke at det skulle endres i reglene rundt kjøp og salg av dette produktet. Legger ved høringsutalelsen fra kolsrådet https://www.lhl.no/globalassets/lhls-arbeid/politisk-arbeid/politiske-uttalelser/kolsraadet-hoeringsuttalelse-tobakksdirektivet-januar-2016.pdf

Hvis du ønsker en mer utdypende samtale rundt temaet er du hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333.

Mvh Hilde

Rettigheter, Kols

Grunnstønad ved kols

Hei 😊 Trenger hjelp til å søke støtte til mamman min. Hun bor alene og er ufør 72 år. Hun har dessverre fått alvorlig kols😞 Hun har ingen bil og tørr ikke kjøre fordi begge beina er dårlige. Legen kan ikke gjøre noe med beina, hun går dårlig og balanseproblemer. Hun har falt og brukket kragebein og bak i rygg to ganger på et år nå. Pusten er så dårlig så hun trenger mer hjelp til å komme ut sosialt og mye legebesøk. Hun har problemer å holde på urinen så mye slitasje og vask. Hun har også mye tannutgifter . Hun har innlegg såle i det ene beinet, kortere bein. Hun er superklar i hodet og sosial men blir hemmet mye og tøft økonomisk. Håper du kan hjelpe meg å gi råd til søke grunnstønad

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For å få grunnstønad til å dekke ekstrautgifter til transport, må vilkårene være oppfylt før hun fylte 70 år. Når det gjelder grunnstønad for å dekke ekstrautgifter til klesslitasje, er det normalt et krav fra Nav at det kan fremlegges kvitteringer for innkjøp av klær, sengetøy etc. Innkjøpene må gå over en periode på noen måneder slik at ekstrautgiftene synnliggjøres og dokumenteres. Det gis ikke grunnstønad til dekning av utgifter til tannbehandling. Men kanskje kan disse utgiftene dekkes etter de reglene som gjelder for stønad til tannbehandling. Det er tannlegen som skal vurdere type tannskade og om hun har rett til å få dekket deler av utgiftene etter reglene i folketrygdloven.

Her finner du Nav`s rundskriv om grunnstøand: Grunnstønad

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kols

Kolsutvikling

Hei igjen og takk for svar! I det siste spørsmålet om kols ref=20116 blir det ikke nevnt noe om forverring av Kolsen, hvor lenge f.eks. Kols C kan holde samme nivå ved trening og spraymedisiner og røykeslutt. Hvor lang tid gjennomsnittet er på Kols C er før kroppen ikke "orker" mer og synker sakte ned til Kolc D. Eller, kan en leve 40, 30, 20, 15 år f.eks med Kols C? Ha en fin helg!

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 31. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ingen automatikk i hvor lenge en oppholder seg på hvert nivå. Det er mange ulike faktorer som spiller inn her. Bla er det viktig å prøve å unngå infeksjoner, da en vet av stadige luftveisinfeksjoner kan bidra til en forverrelse av kolsen. Det er gode muligheter for å leve i mange år på et nivå ved systematisk trening og varig røykeslutt.

Ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 hvis du har behov for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Kols

Kols blir verre

Jeg er en mann på 55 år som for 6 år siden fikk diagnosen kols, fikk i tillegg høyt stoffskifte og stor D-vitaminmangel for 6 måneder siden. Var hos lungespesialist for 4 uker siden og da visste det seg at jeg har lungeemfysem også. Lungekapasiteten er på 50%. Har ofte betennelser i rygg, skulder og armer også. Vanskelig pga pusten å ha noe intimt samliv med kona også. Ser ut som helsa mi blir verre og verre. Røyker nå bare 5 sigaretter om dagen, mot før 40.

Hva kan gjøres med alt dette og hvor lenge kan jeg leve med disse diagnosene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols utvikler seg langsomt over flere år, men når den begynner å merkes er allerede lungefunksjonen tydelig redusert. Bruk av medisiner for kols kan gi en viss bedring hos mange, men effekten består i å åpne bronkiene best mulig. Imidlertid kommer jo ofte emfysem i tillegg, og det innebærer en varig reduksjon i lungenes evne til å ta opp surstoff, og dette virker ikke medisinene på. Fysisk opptrening kan imidlertid bedre kroppens evne til å bruke oksygenet mest mulig effektivt. Men det er nok ikke mulig å reversere tapet av lungevev som skjer ved emfysemutvikling. Det eneste effektive for å redusere videre tap av lungefunksjon er å unngå skadelig påvirkning av lungene. Hos de fleste innebærer det total og varig røykeslutt.

Hvor lenge man kan leve med alvorlig kols/emfysem er nok ikke mulig å si. Det avhenger av hvor raskt lungefunksjonen reduseres videre og om det kommer forverringer i form av infeksjoner som gir bronkitt og lungebetennelse, eventuelt utvikling av samtidig hjertesykdom. Rask og effektiv behandling i slike tilfeller kan være livreddende. Forebygging med influensavaksine og lungebetennelsesvaksine er også svært viktig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Skiferie i høyden og kols

Hei. Har ca 70% kapasitet i lungene mine. Er det noen hindring for å dra på skiferie på 3000 meter. Har snart 100 dager uten røyk.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 24. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Kjempefint at du har sluttet å røyke, og det er veldig bra at du ønsker å være i aktivitet.

Hvordan den enkelte reagerer i høyden er ikke så godt å vite. Det kan også være lungefriske som kan få problemer i uvante høyder. Du kan event diskutere litt med fastlegen som har alle dine prøvesvar.

Lykke til med røykeslutt og fysisk aktivitet uavhengig om det blir i høyden eller i lavlandet.

Mvh Hilde

Kols

Ski turer og kols

Kan jeg dra på skitur til 3000 meter med Kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg forstår ikke helt spørsmålet ditt. Lurer du på om du kan gå 3000 m på ski med kols, eller lurer du på om du kan gå på ski i 3000 m høyde? Fint hvis du tar kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 så kan vi få en mer utdypende samtale rundt spørsmålet ditt.

Mvh Hilde

Kols

Høy puls av kolsmedisin?

Kan bruk av Ultibro Breezhaler gi høy puls?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Medisinen du nevner inneholder to medisiner. Den ene av disse kan hos noen gi høyere puls, men det er ikke noen vanlig bivirkning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Anbefalinger om trening

Hei. Dere anbefaler at jeg skal trene 2-3 ganger i uka. Hvor lenge bør jeg trene hver gang?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er vanskelig å svare deg konkret, fordi trening er indiviuelt tilpasset ut i fra den enkeltes fysiske helse. Generelle retningslinjer finner du på helsedirektoratet.no, men for mere spesifikke råd, ta kontakt med fysioterapeut eller få en henvisning hos fastlegen.

Mvh Hilde

Lunge, Fysisk aktivitet, Kols

Trening på tredemølle med lungesykdom

Hei, Jeg har KOLS grad 3, samt er operert for lungekreft for 1 år siden. Jeg har en tredemølle hjemme. Jeg går i ca 45 min. 4 - 5 dager i uken, jeg øker hastigheten gradvis. Jeg lurer på hvordan skal jeg trene (gå) får å få det beste resultatet? Jeg kan nevne at jeg er blitt mye mer tungpustet etter operasjon, noe legene på lungeavdelingen ikke skjønner noe av.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 26. august 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei og takk for spørsmål angående KOLS og trening.

Det er et litt vansklig spørsmål å svare generelt på, men man kan jo anta at når du har KOLS grad 3 + er operert - så vil mengde friskt alveolevev være redusert, noe som kan føre til mindre ventilasjonsvolum. Det kommer ann på når operasjonen er utført, er den nylig - kan du fremdeles oppleve bedring ettersom atelektaserne fortsatt kan ha hevelse.

Når det gjelder trening - anbefales det å ta en test - slik at du kan få et spesifikkt treningsprogram tilpasset ditt funksjonsnivå.

Intervalltrening: Så lenge du ikke desaturerer, anbefales 4 minutters intervall trening med aktiv pause, dette gjentas 4 ganger. Men hvilket nivå de intervallene skal ligge på er vansklig å si noe om uten at funksjonsnivået er testet.

Det jeg kan anbefale deg er et opphold på LHL-klinikkene Glittre, som har noe av de fremste lungespesialistene i landet. Foreksempel en ukes utredningsopphold - hvor en funksjonstest samt tverrdaglig utredning er en del av oppholdet. Hvordan du søker via fastlege finner du her.

 

Utover det har LHL også sin egen KOLS-linje på telefon.

Når du ringer Kolslinjen får du snakke med kvalifiserte sykepleiere som har lang erfaring i å jobbe med lungesyke og gi veiledning på telefon. Samtalen er taushetsbelagt

Kolslinjen bidrar med informasjon, råd og veiledning om hvordan leve best mulig med kroniske lungesykdommer i hverdagen. Mennesker med kols, andre lungesykdommer og deres pårørende trenger et lavterskeltilbud for å få informasjon om sykdommen og hvordan man best mestrer hverdagen. Det er behov for å spre informasjon og øke kunnskapen om lungesykdommer i samfunnet.

Lykke til med treningen.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden

Lunge, Kols

Anbefalt kontroll hos fastlege?

Hei. Anbefaler dere at man går til kontroll til fastlegen når man har KOLS, selv om det ikke er noen forverring o.l. Jeg tenker bare på om det kan være lurt å ta blodprøver, måle BT eller andre undersøkelser, bare for å sjekke at alt er ok? I tilfelle hvor ofte?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. oktober 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det finnes ingen generelle anbefalinger på hvor ofte du skal gå til fastelegen. Her vil indivduelle behov og hvilken grad av kols du har være av betydning. Ta gjerne spørsmålet opp med fastlegen din, og hør om han har noen mening. Du er hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 hvis du har behov for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde