Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Prednisolonkur ved astmaforverring.

Prednisolonkurer varighet fått kur 30x7 i 7 dager, nedtrapping m 5mg hver 3 dag, for astma bronkitt infeksjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Prednisolonkurer har vært gjennomført på mange forskjellige måter opp gjennom årene. Dagens praksis har vært å gå over til relativt korte kurer med 20-40 mg Prednisolon om morgenen og avslutning etter 5-10 dager, ofte uten nedtrapping underveis, eller med halvering av dose når bedringen er tydelig. Men individuelle forhold må ivaretas, samt hvor alvorlig tilstanden er. Så her er ingen enkel fasit.

Lunge

Sinobronkialt syndrom

Hei. Har tatt CT nakke,rygg 11 ganger siden 2007 og 5 hrct thorax og noen konvensjonelle røntgen. Alle bildene etter ulykke og flere operasjoner i nakken og rygg. "Påvist fibrose på røntgen ct. Fibrotisk i begge lunger. Honeycomb mønster Normalt hjertestørrelse og kar Multiple brudd Thoracal colum, sekveler. 2016 juni".
Sino bronielt syndrom er en sykdom ihvertfall. Sammenhengen? Rtg stråler, sinus problemer 10 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg forstår din skepsis til strålebelastning i forbindelse med mange rtg.undersøkelser. Imidlertid er det ikke beskrevet noen sammenheng mellom dette og utvikling av sinobronkialt syndrom. Årsaken til sinobronkialt syndrom (kombinasjon av betennelsestilstand både i bihuler og i bronkier) kan være flere, men er ikke alltid mulig å finne ut av. Jeg har ikke funnet beskrevet noen sammenheng med store doser røntgenstråler. 

 

 

Lunge

Forstøverapparat ved lungesykdom

Hei! Jeg bare lurer på hvor syk man må være for å få forstøverapparat?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ingen absolutte kriterier for å få tildelt forstøverapparat ut fra sykdomsgrad. Men i praksis velger man dette alternativet for de som ikke får nyttiggjort seg vanlig inhalatorbehandling. Eventuelt også hos personer som har hyppige eller alvorlige forverringer i tilstanden, og hvor man har observert at denne behandlingstypen er klart mer effektiv enn konvensjonell inhalasjonsbehandling.

Generelt har man gått mer bort fra å bruke forstøverapparater i hjemmet, og i en periode for noen år siden var Norge blant de land hvor forstøverbehandling hjemme var mest utbredt. Likevel fant man etterhvert ut at dette ofte var unødvendig og tungvint fordi det ikke ga noen fordeler fremfor effektiv enklere behandling. I dag er derfor forstøverapparat noe som ganske få bruker hjemme, g ofte i perioder. I akuttmottaket på sykehuset er det imidlertid standardbehandling ved akutte forverringer av astma og kols.

Lunge, Fysisk aktivitet

KOLS og fysioterapi tilbud i Oslo

Hei! Jeg er nyinnflyttet i Oslo. Kan dere gi meg en oversikt over fysioterapeuter (med driftsavtale) i Oslo som har tilrettelagt trening for KOLS-pasienter?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 19. august 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei, tusen takk for spørsmål og velkommen som Osloborger.

Utifra siste oppdaterte oversikt fra Oslo Kommune, finnes det fire forskjellige institutter som praktiserer lungefysioterapi hvor fysioterapeutene har driftsavtale. Anbefaler deg å ringe det instituttet som ligger mest mulig gunstig til for deg i forhold til hvor du bor. Oversikten finner du nedenfor:

Centrum fysikalske institutt

Telefon: 22 20 02 46
Adresse: St. Olavs gate 21 A, 0165 OSLO

Grefsen fysioterapi og akupunktur

Telefon: 22 22 05 30
Adresse: Grefsenveien 61, 0487 OSLO

Sentralstasjonen fysioterapi og manuellterapi (egen nettside)

Telefon: 22 40 35 70
Adresse: Storgata 10 B, 0155 OSLO

Sæter fysikalske institutt

Telefon: 22 61 16 00
Adresse: Ekebergveien 228, 1162

Obs: Sætre fysikalske institutt tilbyr kun lungefysioterapi i gruppe, ikke indviduell time.

Kjempeflott at du ønsker å oppsøke et aktivitetstilbud/behandling. Regelmessig fysisk aktivitet har en positiv effekt på sykdommen KOLS. Mange tror det er farlig å trene, men jevnlig trening gir en bedret funksjonsevne, arbeidsøkonomi og livskvalitet hos pasienter med KOLS, uansett alder og sykdomsgrad.

Lykke til.:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden

Lunge, Rettigheter

Støtte til elektrisk sykkel

Kan lungesyke få støtte til en elektrisk sykkel? Jeg har 50% lungekapasitet og er uføretrygdet, har med andre ord dårlig råd. Håper dere vil svare på mitt spørsmål, det handler om bedre livskvalitet og fått være mere ute i Østmarka

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. august 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

 

Hei,

 

Det gis ikke støtte til el-sykkel til voksne over 26 år. Det kan gis støtte til el-sykkel som er spesialutviklet for funksjonshemmede. Nav sin praksis er at da må vilkårene for å få rullestol være oppfylt.

 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lunge

Langvarig hoste og sliming

Hei! Jeg har hatt lungeinfeksjon har fått astmainhalator for å forebygge. Brukte det i 5 år til jeg skiftet fastlege som sa at medisinen skulle være til kortvarig bruk.

I årene etter har jeg vært flere ganger hos legen på grunn av mye, da mener jeg virkelig mye, slim. Slim som tetter helt halsen og nesen, så tett at jeg må hoste hvert 5 minutt eller oftere. Hoster mest for å løsne det fra halsen, og noen ganger er det for mye så det må ut. Ligger jeg blir det hoste, så spytte ut masse slim.

Jeg har fått påvist kronisk bihulebetennelse og spiserørsbrokk. Jeg sliter som bare det i hverdagen med så mye slim i halsen og ansiktet, får ALDRI puste ordentlig. Aktivitet, sukker og fett forårsaker mer hoste og slim. Jeg må nevne at jeg også får akutte brystsmerter som kjennes ut som om jeg har et belte rundt brystet og ryggen som strammer, pusten blir tung og det gjør vondt(ikke stikkende men mer som trykk). Den kommer og går i en time. Så kan den stoppe i en lang periode(måneder). Hva kan dette være? Tror du lungebetennelsen jeg har hatt i 2006 har utviklet seg til noe mer alvorlig? Hva bør jeg konkret kreve å få undersøkt da jeg føler allmennleger ikke har peiling på dette. Jeg er nå 25 år og 12 år av mitt liv har jeg gått med store plager i helsa...

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det du beskriver tyder på at det dannes for mye slim i lungene. Du bør nok undersøkes nærmere med lungetester og røntgenundersøkelse av lungene. Det kan være at dette er astma, og da må du bruke medisiner fast. Når plagene har stått såpass lenge er det nok lurt å søke hjelp hos legen, eller be om henvisning til lungespesialist. Det er vanskelig å si om dette har bakgrunn i den gjennomgåtte lungebetennelsen, eller om dette ville ha kommet uansett. Men du bør nok få hjelp til å redusere plagene du beskriver. 

 

Lunge

Forskjell på kols og emfysem?

Hva er forskjellen på/mellom kols og emfysem? Er glad for et forståelig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Kols innebærer tranghet i luftrørene og ofte økt hoste og slim.  Som en del av kols kommer også ofte emfysem i varierende grad. Emfysem betyr at lungevevet er affisert slik at det blir skadet slik at noen av lungeblærene blir ødelagt. Da blir lungene etterhvert dårligere til å ta opp surstoff til kroppen, og man blir tyngre i pusten.

Egentlig er emfysem en del av kols-tilstanden, men angriper selve lungevevet, mens den kroniske obstruksjonen sitter i bronkiene, slik som ved astma.

Håper det var litt forståelig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Normal lungekapasitet

Hvor stor lungekapasitet er normalt i en alder av 66 år?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

 

Hei,

Lungekapasiteten målt med pusteprøve (spirometri) er avhengig av høyde, kjønn og alder. Den beste lungekapasiteten har man i 20-årene, og siden synker den normalt litt per år. For en mann på ca.180 cm høyde i din alder er omtrentlige verdier slik:

FVC (volumet man maksimalt kan puste ut og inn) ca. 3,3 liter
FEV1 ca. 2,8 liter (det maksimale volumet man kan puste ut i løpet av ett sekund)
PEF ca. 400 liter per minutt.

Håper det er svar på ditt spørmål!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Astma og allergi med reaksjon på hund

Eg har vore plaga med allergi og astma no i sommar og reagerer på hundar,då vert augene mine opphovna og vert tett av astma.Bør eg halda meg unna hundar og hestar då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du reagerer på hund med økte astma- og andre allergiplager, er det lurest å unngå kontakt med dyr som du reagerer på.