Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma har normale lungetester i god fase

Sist jeg var forkjølet fikk jeg en evigvarende hoste som for det meste var tørr, men noen ganger hostet jeg opp slim også. Dro til legen etter noen måneder og fikk Pulmicort og Ventolin. Jeg ble kvitt mesteparten av hosten, særlig den plagsomme morgenhosten.

Da jeg var på oppfølging hos legen ca 2 måneder etter ble det gjort spirometri som konkluderte med at jeg ikke hadde astma, da det ikke var noe variasjon før og etter ventolin. Sluttet med pulmicort, men brukte ventolin ved behov.

Nå har jeg på nytt blitt forkjølet, og den evigvarende tørrhosten har meldt sin ankomst. Alle jeg har smittet underveis har rukket å bli friske og fine, mens jeg sitter her og hoster. For øyeblikket hoster jeg dagen lang, noen netter, og verst er det om morgenen. Hoster så jeg brekker meg kontinuerlig i ca en time. Starter med tørrhoste, til jeg til slutt får hostet opp en del slim. Ganske flaut når jeg er ute i offentligheten. Utenom forkjølelse melder hosten seg når jeg har vært rundt mye støv eller røyk, brukt rengjøringsmidler, i kulda, eller etter trening. Har det vært en hard treningsøkt i kulda kan den finne på å sitte igjen i 2-3 dager. Noen ganger kommer reaksjonen flere timer etter eksponering, gjerne på natta, og da er det ofte en kraftigere reaksjon.

Andre symptomer er slim i lungene. Jeg kjenner at det flytter på seg når jeg puster, og noen ganger hører jeg det. Siden legen har konkludert med at dette ikke er astma etter å ha gjort en spirometri mens jeg var medisinert, så lurer jeg på hva ellers det kan være? Hvor lenge bør jeg vente med å dra til legen for å slippe å bli forsøkt kurert med hostesaft? På forhånd takk for svar.

Tilleggsinfo: Har aldri røyket. Hadde barneastma. Har påvist en rekke allergier og mye problemer med bihulene. Er ellers aktiv, frisk og rask og i slutten av 20-årene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver passer svært godt med astma. Dessuten opplyser du at du hadde astma som barn, og mange får det igjen i voksen alder. Det typiske ved astma er at den gjerne overses i god fase. Ved god behandling vil lungefunksjonen bli normal, slik den nok ble hos deg. Du bør nok be legen om astmamedisiner igjen, for det viste seg jo at disse var effektive sist.

Lykke til og god bedring!

 

Lunge

Tungpust i inneluft

Jeg bor i en ett-roms leilighet som er 27 m^2 stor. Når jeg har vinduet oppe mer enn 15 centimeter på gap er det lett å puste. Men når jeg har den oppe mellom 1-10 centimeter, da blir jeg tungpusten og føler meg trett. Leiligheten har ingen tepper, jeg røyker ikke, det er ingen fukt, ingenting unormalt, en helt alminnelig hybel, ingen ventilasjonsproblemer. Snart kommer vinteren, og da kan jeg ikke ha vinduet oppe mer enn 3-5 cm gap. Hvilke muligheter finnes som kan løse dette problemet? Jeg føler også at trykket i rommet blir høyt under dette. Jeg har en luftrenser, men den hjelper ikke med oksygen og karbondioksidnivåene. Det er opplagt at det blir for mye karbondioksid og mye mindre oksygen i rommet som forårsaker dette problemet. Jeg har en plante også som gir oksygen.

Hva annet kan jeg gjøre for å lempe på trykket i rommet? Og fins det et apparat man kan bruke for å holde oksygenmengden og karbondioksid i likevekt, slik at jeg ikke blir tungpustet?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

For å få tilstrekkelig luftgjennomstrømming er det behov for to åpninger. Når du har vinduet godt åpent holder det med en åpning. Ettersom de er en ett-roms leilighet regenr jeg med at det er vansleig å ha døren oppe til et tilstøtende rom eller gang. Det bør derfor være en ventil i tillegg til vinduet slik at lften kan sirkuleres bedre. Det er kanskje mulig å få instalert det om det ikke er der nå.

Grønne planter hjelper noe men sansynligvis ikke nok.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Tuberkulose-relatert sykdom

Hei, Som barn ble jeg i 1939 innlagt på Haukeland, Bergen, med en sykdom som er "tbc-relatert". Den førte til at jeg ble tbc-positiv og slapp de grusomme 40 stikkene mine klassevenninner måtte gjennom. Jeg vet hva den heter, men har fått totalt jernteppe. Hva heter den sykdommen? Mener ordet fonetisk minner om "infarkt", men har ingenting med det å gjøre. Har behov for å vite det nå. Er ikke syk, skal bare fylle ut et skjema med sykdommer jeg har hatt.

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 10. august 2016
Thomas Jürgens, Lege

 

Hei !

Jeg kan nok ikke sikkert si hvilken diagnose du fikk i 1939, men også på den tiden skilte man mellom to former for tuberkulose:

 

  1. Latent (sovende/inaktiv)  tuberkulose . Dette betyr at man er smittet av tuberkulose, men ikke syk.  Dette ble diagnostisert gjennom pirquet prøve (eller mendel-mantoux prøve). Muligens  ble man kalt TBC positiv hvis man hadde positiv pirquet prøve på den tiden.

  2. Aktiv tuberkulose. Hvis man har aktiv tuberkulose så er man syk, og har symptomer som hoste, feber og vekttap.  Pasienter med aktiv tuberkulose får langvarig behandling med antibiotika.

For meg høres det ut som om du hadde en positiv pirquet  prøve i 1939.  I dette tilfelle kan du eventuelt skrive i skjemaet at du ble diagnostisert med latent tuberkulose.

 

 

 

Håper dette er til hjelp!

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Håndballspiller og sliter med pusten

Hei. Jeg er en aktiv håndballspiller og i det siste når jeg trener ute og løper så får jeg en veldig tett følelse i halsen og lungene. Jeg får ikke puste og må spytte ut sykt mye slim for jeg får ikke puste i det hele tatt. Jeg blir sykt svimmel og får veldig vondt i brystet. Kan dette skyldes noe astma?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Det du beskriver er forenelig med mistanke om astma. Da opplever man tung pust, økt slimproduksjon og følelse av tette luftveier som gjør det vanskelig å puste.

Du bør kontakte fastlegen og be om utredning med tanke på astma. Noen får astmasymptomer kun i forbindelse med trening og vil ha behov for medisiner før fysisk aktivitet.

Lykke til.

Hilsen Helle

Lunge

Forverring av lungefibrose

Jeg har fått lungefibrose i forbindelse med metotrexate bruk, pga. leddgikt. Forverres det da, nå når jeg har sluttet på metotrexate for noen år tilbake? Jeg har nemlig hatt 2 lungebetennelser på kort tid nå, å synes det er blitt tyngre å puste/anstrenge seg det siste året, 2 årene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Metotrexate kan i noen tilfeller forårsake bindevevsdannelse i lungene og utvikle lungefibrose. Dette kan oppstå på både små og store doser av metotrexate, og det kan oppstå på alle tidspunkter i behandlingen. Når behandlingen avsluttes skal denne effekten blir borte kort tid etter, men lungefibrosen vil bestå.

På den annen side kan også leddgikt gi opphav til utvikling av lungefibrose i noen tilfeller, fordi dette er en revmatisk sykdom som ikke alltid er lokalisert til bare leddene.

I tillegg kommer at lungefunksjonen hos alle vil reduseres langsomt med årene, slik at pusten kan merkes dårligere hvis den allerede er redusert pga annen sykdom.

Lungebetennelse kan oppstå hyppigere i lunger med arrdannelse, som ved lungefibrose. I en slik fase blir pusten ofte ekstra dårlig, og det kan ta flere uker før funksjonen igjen er tilbake på det vanlige.

Her fins det altså flere muligheter. Det er lite sannsynlig at den tidligere behandlingen med metotraxate er årsak til økende reduksjon av lungefunksjonen . Revmatisk sykdom (f.eks. leddgikt) er mer sannsynlig, samt ettervirkningen av lungebetennelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Trening ved pulmonal hypertensjon

Hvordan skal trening legges opp ved Pulmonal hypertensjon? Lest litt forskjellige steder at man skal unngå og trene intervall. Men leser også her inne et innlegg fra lege der 4x4 intervall hadde best effekt ved Pulmonal hypertensjon. Ellers er det vel mye mindre effekt man får ut av trening med denne diagnosen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Trening ved pulmonal hypertensjon bør legges opp individuelt og av fysioterapeuter med erfaring med denne diagnosen. Men det er påvist effekt av trening ved tilstanden. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med rehabilteringavdelingen på Feringklinikken, eventuelt med fysioterapiavdelingen på Glittreklinikken for å få mer veiledning. Det er som regel lurt å legge opp treningen i samråd med erfaren fysioterapeut på området. Da kan man finne treningsmåte, intensitet og hyppighet som passer deg best.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge

Legemidler for pulmonal hypertensjon

I dag finnes det spesifikke pulmonal hypertensjon-legemidler som lindrer symptomene og bedrer evnen til å anstrenge seg fysisk. Ser dette står på siden til LHL. Jeg har nedsatt kondisjon på grunn av fibrose i lunger, men det viser seg at det som begrenser meg mest er pha. Hva slags legemidler blir brukt i dette formålet. Spurte lege om dette, men han sa det ikke fantes noe for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at det finnes medisiner som kan prøves i forbindelse med noen typer pulmonal hypertensjon (økt blodtrykk i lungekretsløpet). Disse medisinene gir ikke helbredelse av tilstanden, men noen ganger kan funksjonen bedres. Det er sett effekt av slik medisin ved essentiell (primær) pulmonal hypertensjon og ved pulmonal hypertensjon ved bindevevssykdommer. Spesialist med erfaring i dette kan eventuelt igangsette en slik behandling.

Det er ikke uvanlig at det kan oppstå pulmonal hypertensjon på bakgrunn av lungefibrose. Det kan tenkes at dette kan begrense effekten av slik medisin.

Det er riktig at det fins medisiner til inhalasjon og som tabletter, som i noen tilfeller kan bedre gjennomstrømningen av blod i lungene. En type medisin er til alvorlige tilfeller og gis intravenøst.

Det fins altså noen medisiner som kan forsøkes, men det er nødvendig med individuell vurdering og tilpasning, og dette må gjøres av lege med erfaring på dette området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Diagnostisering av kols

Har tatt spirometritest , hvorpå legen mener jeg hat kols. Legen rekvirerte bilde av lungene . Svaret på dette var at lungene var helt fine . Kan jeg allikevel ha kols ?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. august 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Kols er en samlebetegnelse på kronisk obstruktive lungesykdommer. Det betyr at det er flere lungediagnoser det er mulig å ha samtidig. Spirometritesten gir god informasjon om hvordan lungene og luftveiene fungerer. Et bilde av lungene viser om det er emfysemutvikling, som kan være en del av kolsproblematikken. Det betyr at lungeblærene, der hvor gassutvekslingen foregår  er helt ødelagt. I ditt tilfelle betyr det at du har en kolsdiagnose, men ikke emfysem. Ta gjerne kontakt på kolslinjentlfnr 800 89 333 for mere informasjon.

Mvh Hilde

Lunge

Skade på lunge og blodspytt

Har skade på lunge etter stålebehandlig i 1980. Kan det medføre blodspytt nå i denne tid også? Har tatt bronkoskopi. Hadde slim og blod rundt/ ved/ i lungen. Får raskt lungebetennelse. Holder det med penicillin?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Strålebehandling kan skade lungevevet og gi arrdannelse i området. Arrvevet er mindre elastisk enn friskt vev, og noen ganker kan det gi opphav til blødning, også mange år etter behandlingen. Men det er også mange andre årsaker til slik blødning, blant annet infeksjoner som kan oppstå i det skadede området av lungen. Men blodig oppspytt vil som regel føre til flere undersøkelser for å utelukke andre årsaker. Vanlig penicillin brukes ofte, men valg av antibiotikum kan variere, og må velges i forhold til aktuelle bakteriestamme. Hvis vanlig penicillin ikke er effektivt nok, må man skifte, gjerne etter bakteriedyrking av oppspyttet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Forebygge lungebetennelse

Hei. Far er 93 år- bodd aleine og greid seg sjøl- ingen medisiner eller sykdom. I januar ble han kraftig forkjøla og falt og ble liggende på steingulv - fikk lungebetennelse. Ble lagt inn på sykehus og fikk antibiotika- kom seg gradvis etter dette.

Nå i juni ble far igjen veldig preget av forkjølelse. Hjemmesykepleier tok crp: 126. Ringte akutten, han ble lagt inn. Hadde ingen feber, men legen mente hun hørte krepitasjon over lungen begge sider- ble lagt inn- fikk clindamycin. Diagnosen ble sagt å være lungebetennelse. Spørsmålet er : Er det så lett for far å få lungebetennelse ? Måtte han legges inn pga crp 126?

Jeg lurer på hvordan dette kan forebygges - ( han og jeg vet at livet ikke varer evig - men det var en slitsom opplevelse - en slik sykehusinnleggelse er ikke bare bare )

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Eldre mennesker har større sjanse for å utvikle lungebetennelse enn yngre. Ofte opptrer den i forløpet av en virusinfeksjon, ikke minst etter influensa. Det er viktig å behandle en lungebetennelse i tidlig fase, og med effektiv medisin.

Det er ikke alltid at man utvikler feber i forbindelse med lungebetennelse, særlig kan dette skje hos eldre mennekser. Det virkes som at det var en riktig avgjørelse å behandle på bakgrunn av lungefunn og en kraftig forhøyet CRP, for å forhindre utvikling av en mer omfattende infeksjon. Ofte kan man behandles i hjemmet, men innleggelse i sykehus sikrer nok en enda bedre oppfølging i den akutte fasen. Så det anbefales ofte, og kanskje særlig når personen forventes å ha liten motstandskraft.

Det er ikke alt som kan forebygges, men influensavaksine hver høst og en lungebetennelsesvaksine vil som regel være en god investering. Hvis det foreligger annen sykdom i lungene eller diabetes må jo disse behandles best mulig. Regel- messig fysisk aktivitet bidrar til en bedre opprensking av slim i bronkiene. Å unngå røyking fra andre og seg selv er en vesentlig faktor. Det er også lurt å unngå for nær kontakt med mennesker som har forkjølelse eller som hoster.

Så det fins ingen trylleformular, men noen relativt enkle råd som kan bidra til å forebygge. Så får vi håpe at han unngår for mange nye infeksjoner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem