Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Aortastenose, koleseterol, lipitor

Hei.I 20015 fikk jeg på vist ved en tilfeldighet lett aortastenose.Var til samme lege til kontroll i 20015 og 20016.Han skrev:Konklusjon.Velbevart systolisk funksjon LVEF 60% eller bedre Tegn tilprogresjon av hennes aortastenose med ett noe estimert klaffe 0,8 kvadratcm. mot 1,0 kvadratcm for 6 mndr. siden Han sendte meg til Haukeland sykehus for en ny kontrol samme år. Han skrev.Ekkokardiografisk foreligger en lettgradig aortasenose med gradient21/12mm Hg.Vti-ratio=54,62:18,05.Korrigert åpningsareal =0,9cm2/m2. Pasienten harlettgradig aortastenose ellernærmest en aortaskleerose,for så vidt som hun ikke får målt hastighet over2,5m/s i dag.Ny lege neste kontroll i20017.Han gjorde undersøkelsen under på noen minutter.Klaffen min kom til å holde i 10/15 år til sa han. Da kontaktet jeg en ny lege.Han sa jeg kunne komme der til neste kontroll. Der var jeg i 20018.Førge lege jeg var til sa jeg skulle begynne med Lipitor Kolestrolet var ikke målt.Tok de ikke.Sa det til han og han var enig.Han leste siste epikrise og sa.Duskal se du kanskje slipper å bytte klaff men nå skal vi undersøke deg.Gleden ble kortvarig. Vurdering .Ekko cor viser. ventrikkel 4,3 cm iendediastole,septum og bakre vegg0,9 aortarot/bulbus 3,1cm,ve atrium 3,4cm.EF60% uten hypokinetiske områder.Aortaklaff er sklerotisk med redusert åpning uten lekkasje.Maksgradient47 mm Hg.middel 28Hg.v/max 3,45 m/s.areal 1,2 cm2.Ekg viser sinusrytme frekvens68,PQ-tid180 uten tegn til infarkt eller iskemi. Hun har moderataortastenose.noe progresjon sammenlignet med undersøkelsen på Haukelans i 20016. Ny kontroll om et år visst jeg ikke ble mer tung pustet. Har hatt Kols i 15 år.FVC2,8 FEV1 1,5 feV1%.Hvordan skal jeg vite om det er KOLS eller hjerte?Trener styrke 3ganger iuken og utholdenhet 3 ganger.Sliter med utholdenhetreningen.Gjør det noe på hjerte? Np er du sikkert lei men et spørsmål til.Kolestrolet er målt. P kolestrol6,5 P HDL kolestrol 1,9 P LDL4,4. Må jeg til med Lipitor?Eller kan jeg få det ned med radikal kostomlegging?Grunne til jeg er imot Lipitor er at jeg har muskelsmerter og har lest en del negative ting om Lipitor.Håper du har orket å lese gjennom alt.Jeg er ganske stresset.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen grunn til å frykte lipitor. Medisinen er svært effektiv og har lite bivirkninger. De aller, aller fleste merker ikke noen muskelplager. Du har litt høyt kolesterol og jeg er enig i at noe bør gjøres for å få det ned. Enten kostholdsendringer eller kolesterolsenkende medisiner. 

Når det gjelder din aortastenose er jeg enig i at den foreløpig kun er lett til moderat. Operasjon blir aktuelt først når den blir alvorlig trang. En slik utvikling tar som regel flere år. 

Jeg skjønner at du synes det er vanskelig å vurdere pusten din siden du allerede har kols. Det er en av grunnene til at du går til årlige ultralydkontroller. Hvis ikke du merker en forverring, vil i hvert fall legene kunne se den på ultralyd. 

At du trener og er fysisk aktiv er kun en fordel. Fortsett med deg. 

Lykke til fremover

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank hos nybakt mor

Hjertebank og svimmelhet/uvelhet. Jeg har i flere år slitt med dødsangst og helseangst, og veldig redd for at det skal være noe galt med hjertet mitt. For 5 år siden ble utredet for hjertet hvor de ikke fant noe, derimot ble jeg diagnostisert med achalasia. Så jeg slo meg til ro LED at jeg var hjertefrisk etter det. Men for 3 mnd siden begynte jeg å få symptomer på hjertet igjen (jeg var da 8 mnd gravid) og hadde plutselig svært lav hvilepuls som gjorde meg svimmel og i andre enden kunne jeg plutselig få 120 i puls når jeg satt og spiste. Dette gav seg ikke etter fødsel og jeg gikk med en 3 dagers EKG 4 uker etter fødsel, denne viste ingenting. Men en uke etter dette begynte jeg å få mye hjertebank, kjennes ut som hjertet hopper over et slag og dermed kommer et hardt slag, det kan komme 10 ganger på 5 minutter så kan det gå timer før jeg merker det igjen, men kjenner det daglig. I tillegg har jeg en følelse av svimmelhet/uvelhet som kan også komme plutselig, noen ganger sammen med hjertebanken andre ganger ikke. Jeg er så redd for at jeg skal Få hjerteinfarkt eller hjertestans at nå hemmer deg meg veldig i min hverdag. Relevant info; 30 år, totalt kolesterol på 7,1 målt 6 dager etter fødsel. Min far fikk hjerteinfarkt da han var 43 - det gikk bra. Hilsen fortviltet tobarns mor

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesykdom er uvanlig hos unge kvinner. Men siden har en viss arvelig belastning, og er bekymret, bør du få en utredning. Det er sannsynligvis lurt å ta en slik utredning først om noen måndeder slik at kroppen har kommet mer tilbake til sin normale tilstand etter svangerskapet. 

Vedrørende hjertebankingene din:

Det er vanskelig å si nøyaktig hva som feiler deg, men det kan være snakk om ekstrasystoler 

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag. 


Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund.


Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem.



Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ. 

Hvis det viser seg at du fortsetter å få mye ekstraslag, kan du diskutere evt medisinsk behandling med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystbenet etter hjerteoperasjon

Er brystbenet såpass sterkt 8 uker etter åpen hjerteoperasjon at man kan begynne å støtte seg med hendene når man reiser seg? Hva med sex, er det trygt? Tenker da på belastning med f.eks orgasme....? Og trenger man puten mer som man støtter for brystbeinet når man nyser/hoster? Hva med PEP fløyten; er den nødvendig mer? Jeg har ikke fått begynt å trene meg opp enda med hverken turer eller trening, har det noe å si for brystbenet; trenger det enda flere uker for å tåle mer belastning da?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1. Etter 8 uker skal det være trygt å støtte seg med armene når du reiser deg opp. 

2. Sex/orgasme er trygt for hjerteopererte pasienter etter noen uker. 

3. Pute skal normalt ikke lenger være nødvendig etter åtte uke. 

4. PEP-fløyten skal normalt ikke lenger være nødvendig. 

5. Du bør begynne med lettere fysisk aktivitet så fort som mulig etter operasjonen. Mange pasienter blir også henvist til mer strukturert hjerterehabilitering etter en operasjon. Snakk med fastlegen din for dette. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Støtte til trening ved yrkessykdom

Jeg har fått kols og den er godkjent som yrkessykdom i NAV. Har jeg rett til økonomisk støtte til trening.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du skal da ikke betale egenandel hos fysioterapeut som har avtale med kommunen. Du får ikke støtte til trening på vanlig treningssenter.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Røyking etter stent

Har fått satt inn stent i en arterie. Hvor farlig er røyking for stenten og hva kan skje med den?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

At røykning er farlig for arteriene er velkjent. Men studier viser at røyking også er skadelig for arterier med stenter. Det går dårligere med stentene (blir tettere) hvis man fortsetter å røyke, enn om man slutter. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brilique og impotens

Brilique og impotens. Kan dette være en sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brililque er en blodfortynnende medisin som ikke har noen forbindelse med impotens. 

Det kan være flere ulike årsaker til impotens. Både psykiske og fysiske. Etter et hjerteinfarkt blir mange pasienter engstelige for å belaste kroppen og også redde for seksuell akvititet. Dette kan gå utover potensen. Enkelte hjertemedisiner, feks betablokkere, kan også hos noen gi potensproblemer. 

Det finnes mange gode hjelpemidler for hjertepasienter som sliter med potens. Snakk med legen din for å finne ut av hva som passer best for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Opp i høyden i Peru

Hei. Jeg skal til Peru og opp fra 2900 til nær 4000 moh. Det vil være trinnvis tilnærming til høyden. Reisen går over 8 dager. Utfordringen min er høyt blodtrykk. Det er godt regulert med Exforge HTC 5mg/160mg/12mg. I tillegg tar jeg Lipitor 40mg og Acetylsalisylsyre 75mg - disse taes som forbyggende på grunn av et noe forstørret hjerte og småkarskade i hjernen (antatt skade av høyt blodtrykk over lengre tid). Det kan nevnes at jeg også har kronisk bihulebetennelse, nylig operert, men sliter fortsatt under flyreise. Jeg opplever meg selv som frisk, sunn og i god fysisk form. Bør jeg ta forholdsregler i forhold til høyden? Hva kan jeg forvente av mulige utfordringer? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis blodtrykket ditt er godt regulert og du ellers føler deg i fin fysisk form, skal det ikke være noe problem å stige til 4000 moh. Generelt bør man ikke stige mer enn 700 meter per dag, men siden dere skal bruke 8 dager på 1100 meter er jo ikke det noe problem i det hele tatt. Du bør imidlertid ta de samme forholdsreglene som gjelder alle ved fjellklatring. God tur.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag under trening

Hei. Grunnet mange plagsomme ekstraslag på hjertet har jeg startet å ta isoptin - dette reduserer betraktelig ekstraslag i løpet av arbeidsdagen min. Men jeg trener Taekwondo aktivt og er mye plaget under trening. Jeg har foretatt 24-timers ekg (uten trening), men ikke sykkeltest. Jeg er litt urolig når det kommer til disse ekstraslagene som øker når jeg trener. I og med at jeg tar en lav dose (80 mg) Isoptin så lurer jeg på om jeg kan øke denne, eventuelt om jeg burde fått gjennomført en sykkeltest? I familien har vi primær pulmonal hypertensjon, noe jeg er sjekket for med ultralyd av hjertet, og det ikke er funnet noe. Det er mulig dette er tilstrekkelig sjekk - og at sykkeltest ikke trengs. Men da lurer jeg på om det kan hjelpe å øke medisindoser, eller bare godta at jeg vil være plaget under trening.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Iblant kan ekstraslag være tegn på underliggende hjertesykdom. Da er det viktig å utelukke dette med ulike tester. At du har gjort ultralyd uten å finne feil er betryggende og utelukker en hel del ting. For sikkerhets skyld synes jeg du også bør få gjennomført en sykkeltest. Det kan godt hende at det blir aktuelt med doseøkning etter det. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og løping

Hei, Jeg har fått utført måling av blodtrykket nylig og da var det for høyt. Jeg skal gå med blodtrykksmåler 1 døgn om 1,5 uke. Det ble også målt for høyt blodtrykk i mars hos bedriftslege, og dette skulle jeg følge opp med nye målinger etter 1 mnd., men det har jeg ikke gjort. I morgen skal jeg delta i et motbakkeløp i Bergen som heter Stoltzekleiven opp. Jeg er ikke i spesielt god form. Hva mener du jeg bør gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å gi konkrete råd om dette da jeg ikke kjenner til hvor høyt trykket ditt er og hvordan helsetilstanden din er forøvrig. Ved ubehandlet høyt blodtrykk bør man generelt være forsiktig med harde fysiske anstrengelser, slik jeg kan tenke med Stoltzenkleiven er. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Levetid på biologisk aortaklaff

Jeg er 64 år og måtte i 2008 grunnet løsning av min mekaniske aorta hjerteklaff sette inn en biologisk aortaklaff. Hvor lang levetid har denne klaffen? Jeg fikk vite av en kardiolog på Rikshospitalet der jeg ble operert at den har en levetid på 10 til 15 år. En overlege på Bærum sykehus hvor jeg går til kontroll sier det motsatte, dvs at jeg har denne klaffen livet ut så sant det ikke oppstår blodpropp eller en infeksjon. Hvem har rett?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner godt at du har fått ulike svar. Det er nemlig helt inidividuelt hvor lenge slike klaffer varer. Disse klaffene kom først i bruk på 70-tallet. Og studier viste at de kunne vare 10-15 år. Men den klaffen du fikk i 2008 er jo mye bedre enn den pasientene fikk på 70-tallet. Hvor mye lenger den kommer til å vare vet vi ikke fordi det faktisk ikke er mulig å vite ennå. Pasientene lever fortsatt med disse klaffene. Fremtiden vil vise hvor lenge de varer. Din har nå vart i 10 år. Det er ikke utenkelig at den fortsetter å fungere i både 10 og 20 år til. Kanskje også mer. 

Det du kan gjøre for å øke levetiden til den er å leve sunt slik at blodtrykk og kolesterol holder seg normalt. 

Mvh

Wasim Zahid