Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Noe bevegelig på venstre side av magen

Hei. Jeg har i det siste kjent noe bevegelig på venstre side av magen, rett ved ribbeina, ganske høyt oppe (omtrent der magesekken eller tarmene er?) Når jeg står kan jeg liksom klemme def, og kjenne noe bevege seg. Noen ganger kjennes det ut som om jeg trykker to bein sammen, og det kommer lyd, vet ikke om dette er klumpen eller ribbein. Andre ganger når jeg kjenner, spesielt når jeg ligger, kjennes det nesten litt grøtete ut, men også litt fast. Det gjør ikke vondt eller noe slikt. Er tynn og slank, og ikke syk. Går heller ikke på noen medisiner. Hva kan det være? Er det tarmen? Kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan nok si med ganske stor sikkerhet at det ikke har noe med hjertet å gjøre. Hjertesykdommer arter seg ikke slik. Ut i fra beskrivelsen din høres det nok mest ut som tarm, men jeg kan ikke si det med sikkerhet. Tror det beste er at du bestiller en time hos fastlegen og får det sjekket ut ordentlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Fysioterapi etter slag

En slagrammet (hjerneslag for vel en måned siden) må vente 8 mnd for å få fysioterapi. Er fortsatt svekket i både tale og førlighet. Bor på et sted uten offentlig kommunikasjon langt fra sentrum, og er fratatt førerkortet. Kan det være riktig at pasienten henvises til egentrening hjemme??? Får ikke dekket skyss til treningsstudio heller....

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 16. mai 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter min oppfatning er 8 mnd. alt for lang ventetid. Problemet er at mange kommuner har for dårlig fysioterpeut dekning. Fysioterapeutene er i stor grad privatpraktiserende og foretar egne prioriteringsvurderinger. Men de skal ha timer i beredskap for pasienter hvor det er uforsvarlig å vente for lenge med å komme i gang med behandlingen. Du kan klage til kommunen over mangelfull oppfyllelse av nødvendig helsehjelp etter hjerneslag. Du kan også be din fastlege om hjelp. Du kan også be din fastlege om å søke deg inn til en opptreningsinstitusjon.

Når det gjelder reiseutgifter til treningsstudio, dekkes dette ikke av pasientreiser eller andre ordninger.  

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hull i hjertet

Hei.
Jeg ble tipset av en kollega til å kontakte dere. Jeg fikk vite i går at min datter på 15 måneder har hull i hjertet, størrelse på 1,5cm. Det ble oppdaget med en tilfeldighet etter hun har våre forskjølet og hosten etter dette ikke har sluppet taket. I tillegg har samboeren min merket at hun puster rart til tider når hun anstrenger meg. Det jeg ønsker er mer informasjon om dette her og om det er spesialister på dette i rogaland jeg kan snakke med. Problemet mitt er at samboer og barn bor i romania. Jeg jobber offshore og er 4 uker i norge deretter 4 uker i Romania. Og det er vanskelig for meg å forstå informasjonen derfra siden den bare foregår på engelsk.
Mvh Ivar

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 16. mai 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Jeg forstår godt at du kan bli bekymret av opplysningene om din datters hjerte. Ut fra de opplysningene du gir, så er det ikke lett å vite hva slags type hull hun har. Det aller mest vanlige å finne hos barn er ventrikkelseptumdefekt, VSD.

Om VSD - ventrikkelseptumdefekt, skal opereres, avgjøres av hvor stort hullet er, og hvor det ligger. Bare et fåtall trenger behandling. Barna kan følges opp med kontroller for å følge utviklingen, men gjennom en artikkel jeg fant ser det ut til at det er gode prognoser for disse barna.

Du kan lese mer om dette her

Om du ønsker mere informasjon, ville jeg fått papirer fra behandlende lege i Romania (på engelsk) og kontaktet barnepoliklinikk på SUS for en gjennomgang.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Trykk i brystet i motbakker

Er utredet for hjerte ganske bra..alikevel har jeg trykk i brystet ofte ..uvel .føle eg ramle vekk/rar i kroppen ..ekstraslag..høy puls..ved den minste ting enkelte ganger..tilogmed å gå i trapper..støvsuge litt og lage mat..dette er jo ganske invalidiserende for meg..hva mer kan jeg undersøke? Tar selo zok 50 mg....har fibromyalgi og artrose i tillegg til disse plagene

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Trykk i brystet i motbakker er et symptom som gjør at man mistenker hjertesykdom - angina pectoris. Det høres ut som om du har vært til undersøkelse, men det kommer ikke fram hvilke undersøkelser du har gjort. Undersøkelsene vi gjør ved disse symptomene har litt varierende treffsikkerhet, og kanskje bør du spørre fastlegen på nytt om du bør til ytterligere undersøkelser.

Hjerte/kar

Sliten av trening etter stenting

Hei. Jeg er en mann på snart 62. Jeg har 10 stenter og har også fått atrieflimmer og ekstraslag. Etter trening går jeg helt i "kjellern." Jeg trenger faktisk et par dager.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Siden du er stentet med i alt ti stenter så har du nok kransåresykdom som omfatter mange forsnevringer i flere kransårer. I tillegg har du hjerteflimmer. Du har sikkert også gjort ultralyd av hjertet, og det viktige er om denne undersøkelsen kan avdekke om du også har noen grad av det vi leger kaller hjertesvikt.  Både langvarig kransåresykdom(angina og hjerteinfarkt) og langvarig atrieflimmer kan medføre en slik tilstand. Det er viktig å avklare det for at du skal få best mulig behandling. Trening må doseres forsiktig hvis hjertesvikt foreligger.

Hjerte/kar

Nedsatt nyrefunksjon etter ablasjon

Fikk skade på nyrer etter en ablasjon. Sykehuset mente det skyldes kontrastvæsken ved CT. Nyrefunksjonen er nedsatt med 50% har jeg fått vite. Men ingen som har fokus på dette. Har oppfølging av hjertelege etter ablasjonen som ikke var helt vellykket. Er 50 % nedsatt nyrefunksjon alvorlig? Hva må jeg passe på?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Nyrene har en stor restfunksjon, og mange lever utmerket med en nyre. Hos  mennesker reduseres nyrefunksjonen med ca 1% per år etter 40 årsalder. Man følger med på nyrefunksjonen ved å ta regelmessige blodprøver, av og til også urinprøver for å bedømme funksjonen ved mer uttalt reduksjon i nyrenes funksjon. I ditt tilfelle er det naturlige å jevnlig ta prøver som viser nyrefunksjonen. Det er ikke så mye du selv kan gjøre for å påvirke nyrenes funksjon. Ved mer uttalt reduksjon i nyrefunksjonen enn det du har vil man måtte passe mer nøye på inntaket av væske og salt gjennom døgnet.

Hjerte/kar

Betablokker med mindre bivirkninger

Hvilken betablokker gir minst bivirkninger? Går nå på selo zok 50 mg. Har endel ves og sves og varierende puls. blir dårlig når puls blir høy.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Selozok(metoprolol) som du bruker er effektiv til å redusere forekomsten av ekstraslag(VES og SVES). Du bruker en relativt lav dose, og bivirkninger er vesentlig mindre forekommende på lave enn på høyere doser. En annen mye brukt betablokker er Bisoprolol. Noen synes å tåle denne bedre enn SeloZok, men det er vanskelig på generelt grunnlag å si at en betablokker gir mindre bivirkninger enn en annen. Eldre typer av betablokkere som Atenolol og Inderal gav i høyere doser mer uttalte bivirkninger. Det skyldes av disse virker mer generelt i kroppen enn de nyere variantene som mest virker i hjertet.

Hjerte/kar

Ezetrol

Kan Ezetrol skade leveren?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ezetrol gis alene eller sammen med et statin for å senke nivået av kolesterol i blodet. Ved begge disse typer av koplesterolsenkende medisiner gjelder at man skal ta en blodprøve for å se om der foreligger normal leverfunksjon før man starter opp behandlingen. Dersom leverfunksjonsprøvene er unormale skal man være forsiktig med å bruke Ezetrol. Hvis man prøver å bruke Ezetrol ved lett avvikende prøver bør man raskt etter oppstarten på Ezetrol kontrollere at leverfunksjonsprøvene ikke endrer seg i uheldig retning.

Hjerte/kar

forsnevring i hoverpulsåren

For koarktasjonsopererte der hovedpulsåren er blitt sydd sammen etter at koarktasjonen er skåret vekk, vil det være større sjanse for ny utposning på stedet der det er skåret/sydd, enn i hovedpulsåren ellers? Vil arrvev være mer utsatt for utposninger? Ikke brukt kunstige materialer. Vil de som tidlig i livet på denne måten er operert for koarktasjon løpe en større risiko for å få utposning på aorta gitt at blodtrykk er normalt og aortaklaffen er normal, enn hjertefriske som ikke har operert hovedpulsåren?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

De som tidlig i livet er operert for forsnevring i hovedpulsåren(coarctasjon av aorta) følges vanligvis på Rikshospitalet. Dette er en spesialfunksjon, og det er spesailistene på Rilkshospitalet som utfører slike operasjoner som kan uttale seg om risikoen for nye forsnevringer eller utposninger senere i livet.

Hjerte/kar

Blåfarging av føtter

Mann 65. Vært i god form , får illebefinnende og lagt inn på slagenhet sj hus. Finn spor av eldre hjerne infarkt eller muligens trange årer i halsen . Pasienten blå frå tærne og til midt på vristen ( inkl tær) . Blir satt på blodfortynnende av fastlege. Får økt b12 Og b9 og albyl . Mindre blåfarget mn fremdeles blå tær el kvite negler . Hverken hjertespes som konstaterer liten lekkasje ved en klaff , eller spesialist som ser på årene med ultralyd vil si noe om blåfargen på føttene !!! Ikke mitt bord , svarer de . Det må jo ha no med oksygeninnholdet i blod , blodplatene eller blodomløp å gjøre . Hvem kan vi spørre PG hva tenker du om det ? Takknemlig for svar . PS pasienten er i ferd med å utvikling demens nå ! Uviss årsak ...

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Spesialisten som har undersøkt blodårene i bena med ultralyd er den som har forutsetninger for og kompetanse til å si noe om hva blåfargen på føttene uttrykker. Dette høres jo ut som nedsatt blodtilførsel til føttene, og spørsmålet blir da om man skal gjøre noe i forhold til å prøve å åpne forsnevrede blodårer ved hjelp av utblokking eller operasjon, eller om man alene skal behandle dette med medisiner.