Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Narkose og kols

Jeg har en moderat kols. Men jeg har et kne som er veldig vondt,som må opereres.Kan jeg gjøre den operasjonen, med narkose, når jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig å få operasjon i narkose selv om du har kols. Men man vil alltid vurdere hjerte og lunger og tilpasse narkosen best mulig. I mange tilfeller velger anestesilegen å heller gi lokalbedøvelse, eller bedøve nervene som fører fra operasjonsområdet. Det er ofte mindre belastende for den som skal opereres og gir mindre komplkasjonsrisiko. Men det vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge, Allergi

Katt og barneastma

Hei.
Min yngste sønn ble smittet av luftveisvirus av storebror og ble syk i jula 2015. Han fikk krupp og hosta mye. Lillemann ble aldri helt bra og vi var flere ganger til legen med han. Legen fant ut at han hadde barneastma og ble satt på to typer medisin til inhalator kammer. Vi syntes han ble bedre av medisinen men tok en oppfølging til lege der han mente medisinen hadde virket og kunne slå fast at han har astma (han er nå 10 mnd gammel).

Vi har langhåret katt og legen mente det kunne være lurt å prøve å "låne bort" katten en periode for å se om han ble dårligere i møte med henne igjen. Far var med til legen og er nå veldig innstilt på å omplassere katten permanent. Jeg føler vi skylder katten at vi skal prøve løsningen med å ha henne borte en periode for så å se om lillemann blir verre når de møtes igjen slik at vi er 100% sikre på at katten påvirker astmaen. Men hvor lenge bør katten være borte og skal vi da holde oss helt unna hjem med dyr?

Hvordan skal vi løse dette? Jeg har brukt de siste ukene på å vaske rundt huset med dampvasker og jeg prøver å støvsuge og vaske flere ganger i uka for å holde støvmengden nede. Vi har hatt katten i 4,5 år (lenge før noen av barna var født) og jeg synes det er litt merkelig at katten kan være årsak når plagene kom etter en luftveisinfeksjon. Har dere tips og råd i en rådvill situasjon? Vi ønsker jo å beholde katten, begge barna og de voksne er veldig glad i henne.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Barneastma blir betegnet som astma utløst av forkjølelse. De som har denne type astma har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder i motsetning til de som har astma utløst av allergi. Dette med kjæledyr og allergi er ingen enkel sak. For å teste ut om minstemann reagerer på katten,vil ikke omplassering i seg selv være nok fordi der katten har vært i huset, vil det være allergener. Les om pelsdyrallergi. For å redusere allergenene må det omfattende rengjøring til, så den beste testen er å reise bort i to til tre uker til et sted der det ikke har vært katt, for å teste ut om katten har innvirkning på hans astma. Nå når sommerferien står for døren, er det kanskje mulig? Hvis han blir bedre når dere er vekk og symptomene kommer tilbake ved hjemkomst, kan det være katten. En allergitest med blodprøve/prikktest hos barnelege kan være et alternativ.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Lungebetennelse, feber og CRP hos eldre personer.

Hei!
Far er 93 år- bodd aleine og greid seg sjøl- ingen medisiner eller sykdom. I januar ble han kraftig forkjøla og falt . Ble liggende på steingulv - fikk lungebetennelse. Ble lagt inn på sykehus og fikk antibiotika- kom seg gradvis etter dette . Spiste godt, gikk dårlig, men ble sakte bedre. Så ble jeg forkjøla- far ble smittet og ble på en dag veldig preget av forkjølelse. Hjemmesykepleie tok CRP- 126. Ringte akutten. Han ble lagt inn. Hadde ingen feber - 37 - men legen mente hun hørte krepitasjon over lungen begge sider- ble lagt inn- fikk KLINDAMYCIN - og diare. Diagnosen ble sagt å være lungebetennelse. spørsmålet er : Er det så lett for far å få lungebetennelse ? Måtte han legges inn pga CRP 126? Jeg lurer på hvordan dette kan forebygges - ( han og jeg vet at livet ikke varer evig - men det var bare at slik sykehus innleggelse er ikke bare bare). Mvh Marianne

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kan bare svare deg på generelt grunnlag, fordi jeg jo ikke kjenner nærmere til dette tilfellet. I høy alder ses ikke alltid feber i tilknytning til infeksjoner. Ved forutgående alvorlig infeksjon som lungebetennelse og oppblussing av nye symptomer og høy CRP, vil man nok ofte velge rask innleggelse for å sikre en best mulig behandling og hindre at ny infeksjon får blomstre opp og kanskje føre til at det går helt galt. Det er ikke alltid like lett å forebygge i en fase kort etter en alvorlig lungebetennelse, annet enn å forsøke å få personen gradvis i gang igjen fysisk og sikre nødvendig næringsinntak. Men i en slik fase er man nok ekstra utsatt for at den samme infeksjonen eller nye infeksjone kan blusse opp igjen. Ellers er forkjølelse og influensa viktige årsaker til at det oppstår lungebetennelse hos eldre mennesker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Økt slimmengde ved astma.

Hei! Hver gang jeg tar ventoline hoster jeg opp en del slim fra lungene en stund etter. Dette skjer også når jeg tar ventoline før trening (uten at jeg har noen andre astmasymptomer). Lurer derfor på om det kan tyde på at jeg er undermedisinert? Eller er det ventolinen som gjør at jeg produserer slim? Hvor ellers kommer alt slimet i lungene fra?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ventoline er en betastimulator som virker åpnende på bronkiene, og samtidig stimuleres flimmerhårene til å transportere slim opp fra lungene. Produksjonen av slim foregår i slimkjertler i slimhinnen på innsiden av bronkiene. Hvis det dannes mye slim ved astma, kan det være et tegn på medisinen er litt for lavt dosert i forhold til hva bronkiene tåle av irritasjon fra omgivelsene i form av forurensning eller anstrengelser. Imidlertid kan en luftveisinfeksjon gi ganske langvarig økning i slimproduksjonen før det går over.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Hoste og kort pust.

Hei. Kan engstelse utskille væske i lungene. I så fall, kan Ventoline fjerne væsken? Jeg er veldig engstelig for hjerte- og lungesykdommer, men blir mye bedre når jeg tar Ventoline. Både med tørrhoste og korthetspusten. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Engstelse gir nok ikke væske i lungene. Men hoste og kort pust kan godt skyldes en irritasjon av slimhinnen i bronkiene. Ventoline kan ha effekt på dette forbigående. Men effekten vil ofte være ganske kort. Det kan være lurt å få sjekket lungefunksjonen med spirometri hos legen en dag som du har disse plagene. Kanskje kan det være en lett astma som gir plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Når det kommer magesyre i luftveiene.

Hei. Kan jeg få korthetspust og tørrhoste av spiserørsbrokk. Det hjelper veldig å ta Nexium. Da har jeg nesten ikke korthetspust og tørrhoste. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er stor sannsynlighet for at dette hører sammen med hverandre. Forklaringen ligger i at det hos noen kommer opp saltsyre fra magesekken som irriterer i svelg og i luftrøret. Dette kalles reflux og skjer mest om natten når man ligger flatt. Det er vanlig forekommende at slike ting kan medføre hoste og pusteproblemer. Mistanken bestyrkes hvis du blir bedre av medisinen som hemmer syreproduksjonen i magesekken.

Lunge, Rettigheter

Omsorgslønn

uføretrygdet med kols,astma ,og epilepsi mottar både grunn og hjelpestønad trenger tilsyn .kan ektefellen søke om omsogslønn ,i tilfelle hvordan og hvilke krav som stilles?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Omsorgslønn er en kommunal ordning. Det er ikke en sterk individuell rettighet. Kommer kommunen til at vilkårene for å få omsorgslønn er oppfylt, kan de trekke fra hjelpestønaden.

Her finner du generell informasjon om omsorgslønn:omsorgslønn

Her finner du rundskrivet om omsorgslønn: rundskriv

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Redusert lungefunksjon og reise til Østen.

Skal reise 5-6 mnd fra oktober -16 til Thailand og Vietnam. Er engstelig om jeg tåler klima i Asia. Får jeg legehjelp hvis jeg blir syk? Hatt kols i 25år og har 30%. Vet ikke hvordan helsevesenet er i Asia. Jeg har reiseforsikring. Glad for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er lurt å forberede seg godt! Det første du må vite er om hvordan du tåler lengre flyreiser i store høyder og med noe redusert oksygentrykk i flykabinen. Hvis du har reist langt med fly tidligere er dette trolig ikke noe problem, men ellers kan det være lurt å få det sjekket det ut hos en lungelege eller med en test på sykehuset (HAST-undersøkelse). Det er lurt å snakke med din lege, eventuelt lungelege om hvordan du skal takle eventuelle problemer best mulig, for eksempel med medisiner samt andre ting du bør gjøre eller unngå. Hvis du har en god reiseforsikring vil det være en verdifull basis til å kunne få best mulig hjelp der du komme. Reiseselskapet vil vite mer om hvordan dette fungerer på de steder du skal besøke.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Hoste og problemer med pusten.

Hei. Jeg har følgende spørsmål. Jeg tørrhoster om natten og dagen. Har tørrhostet av og til. Hoster litt mer nå. Hjerteprøve lett forhøyet. Har problemer med pusten. Jeg orker ikke mye, alt er et tiltak. Stor mage. Tilsier dette at det kan være kronisk hjertesvikt eller lungeproblemer. Hva slags behandling vil du anbefale og hva slags blodprøver evt. andre prøver skal jeg ta. Er engstelig og tenker mye på dette. Er ikke allergisk og jeg har ikke astma. Takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste kan ha mange årsaker. Hvis du har problemer med pusten i tillegg er det rimelig å tenke på muligheten for lungesykdom eller hjertesykdom. En lungetest (spirometri) er lurt, og i tillegg et røntgenbilde av lungene. Hjertesykdom  kan gi samme symptomer ved begynnende hjertesvikt, og mulige årsaker til dette kan være mange. EKG og eventuelt utralyd av hjertet kan være lurt for å sikre seg en best mulig diagnostikk. En blodprøve som heter pro-BNP kan være enkelt og nyttig for å vurdere eventuell hjertesvikt.

Behandling bør alltid innrettes etter årsaken, men det skal medgis at det ikke alltid er mulig å finne den.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Allergi mot hund?

Hei!
Jeg bor i ei lita blokk og har astma. I etasjen under bor det en labrador som jeg har reagert litt på. I høst flyttet det inn en fuglehund i min etasje og jeg har vært syk i hele vinter. Tett i brystet, kløende øyne og rennende nese. Jeg testet negativt på allergitest men fikk allergitabletter. Disse har hjulpet og jeg er nå bedre. Hva kan årsaken være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Dine symptomer er typiske ved en allergisk reaksjon eller overfølsomhet. Det kan være hunden om du kan utelukke at du reagerer på andre ting, enten på jobb eller at du har anskaffet deg ting eller at det er forhold hjemme som kan gi samme reaksjon(planter/blomster, inventar som gir avgassing, oppussing, fuktskade osv.)En negativ allergitest behøver ikke bety at du ikke har allergi mot hund. Ring oss gjerne på LHL sin rådgivningtelefon 67 023 023 for en mer utdypende samtale.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal