Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Bronkiektasier og "uønsket" slimproduksjon

Hei. Jeg fikk påvist bronkiektasi etter en langvarig bronkitt for ca. 4 år siden. Ektasien hemmer ikke min regelmessige løpetrening i stor grad. Kondisjonen er bra for min alder, 77år. Ulempen er at etter løpetrening forsvinner stemmen min i flere timer p.g.a. sterk slimdannelse. Det samme skjer etter musikkøving (jeg spiller fagott). Jeg har prøvd forskjellige slimløsende midler, men uten synderlig virkning. Finns det noe preparat eller treningsmetode for å hjelpe på tilstanden?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det som skjer ved løping er nok at slimet mobiliseres bedre. Det er derfor en anbefalt  måte å sikre at slimet kommer opp og derved forebygge infeksjoner i luftveiene. Det tilsvarende skjer nok også ved fagottspilling som kan sammenliknes med en blåsing mot en viss motstand, som også er brukt som metode for å sikre mobilisering av slimet. I tillegg er det mulig at det også skjer en liten økning av slimmengden. Slimløsende midler kan nok til en viss grad bevirke økt slimdannelse, men med mindre seighet, slik at det er lettere å få det opp.

Jeg vil tro at noe av slimproblemene du opplever kan forebygges ved å inhalere et medikament som kan øke mobiliseringen av slimet slik at det "tømmes" mer regelmessig og ikke bare på tidspunkter som "passer dårlig". Teoretisk sett kan dette være mulig ved å bruke inhalasjon av en langtidsvirkende betaagonist, alternativt en muskarinantagonist, eventuelt i kombinasjon. Du må eventuelt kontakte din egen lege for å ta opp disse mulige løsningene. Alternativt vil en fysioterapeut med kompetanse på lungefysioterapi kunne være behjelpelig med å lære deg noen triks for slimmobilisering på en annen måte.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Er lungekreft arvelig?

Hei, min far døde av småcellet lungecarcinom, kan det være arvelig? Han døde 64 år gammel.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Småcellet lungekreft er en type kreft som opptrer nesten utelukkende hos røykere. Man kan ikke helt utelukke en arvelig komponent, men sannsynligheten for å utvikle lungekreft er i ca. 90% av tilfellene relatert til flere år med tobakksrøyking.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Støvskyer og utvikling av lungesykdom

Min datter på 2 og et halvt år går i en barnehage med svært mye sand og støv slik at det ofte blåser store støvskyer rundt i området. Ser du skriver at støvinhalasjon over tid kan føre til fibrose. Hvor lang tid er det snakk om? Dette er jo ikke et problem om vinteren eller når det er fuktig/ved regn, så det gjelder vel ikke så mange dagene i året. Er vi allikevel i faresonen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når det gjelder støv og lungeskade er det i alt vesentlig knyttet til sterk og langvarig eksponering over flere år, gjerne i forbindelse med et støvfylt yrke. I dag er dette likevel ikke ofte forekommende, fordi man jobber kontinuerlig med å bedre forholdene samtidig som man påbyr bruk av verneutstyr som støvmaske der dette er nødvendig.

Når det gjelder din datter bør du kunne ta det helt med ro. Kortvarig eksponering for støv som ikke er av en spesielt farlig type betyr i praksis ikke noe for utvikilng av lungesykdom på sikt. Dessuten er lungene (bronkiene) i stand til å fange det meste av støvet og bringe det tilbake til svelget og dermed ut av lungen. Det samme gjelder for et ukjent antall bakterier og partikler som vi inhalerer hver dag. Dette går nok bra!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Allergisk astma

Hei😊 Jeg er igang med allergivaksinering mot bjørk siden jeg sliter med pollenastma. Har også allergi mot gress. Våren har gått bedre enn normalt- mindre astma- enda det bare er 6 mnd siden jeg startet vaksinasjon😊 Men i dag testa jeg en tur ute i skogen langs havet- og nå er jeg tett😕 Bjørkepollenet er på retur her i Nordland- gresset så vidt starta. Men om 2 uker reiser jeg til Østlandet. Må jeg belage med på å bli sittende inne da? Er så lei av å ikke kunne drive friluftsliv på sommeren. Er det noe jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Graden av allergiplagene du kan få på Østlandet er jo vanskelig å forutsi. Det må du nok prøve ut. Uansett er det viktig at astmamedisinen du bruker er best mulig dosert, eventuelt økes litt. Jeg regner med at du bruker allergimedisin i tillegg. Noen ganger er ikke dette nok, og enkelte kan da ha nytte av å få satt en kortisonsprøyte som varer i noen uker, alternativt bruke prednisolontabletter i så lav dosering som mulig i den verste tiden. Dette må naturligvis eventuelt skje i nært samråd med legen som følger deg opp og er å betrakte som en nødløsning hvis ikke noe annet fungerer og du er mye plaget.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Bivirkning av astmamedisiner

Hei, Jeg er en dame på 39 år og har hatt astma siden jeg var et lite barn. Etter at jeg prøvde Symbicort, og deretter Inuxair og Seretide sliter jeg med heshet. Min astma trenger kombinasjonsmedisin som inneholder kortison og beta2-agonist. I følge halslegen jeg har gått til er det kortisonen som gjør at jeg blir hes.

Har dere noe erfaring med dette, og kan anbefale andre typer medisiner som gjør at jeg ikke blir hes?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke helt uvanlig at man kan oppleve heshet ifm inhalasjon av kortisonholdig medisin. Det kan variere litt mellom forskjellige medikamenter, styrken per dose og med hvor ofte medisinen doseres. Det angis at et av medikamentene som inneholder stoffet ciklesonid skal ha mindre tendens til å gi heshet. Det er en aerosol (spray), og inneholder bare kortisonmedisinen. Da må du eventuelt i tillegg bruke en langtidsvirkende åpnende medisin. Kanskje du kan ta det videre med fastlegen din?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Kols og CT-funn

Har fått diagnoser etter CT : Diskret KOLS forandringer med emfysem og bronkiolitt . Kommer ikke inn til fastlege før om 10 dager. Hva er verst av disse tre og hva menes med diskret Kols ? Hvilket rangering . Er alvorlig eller livstruende ? Bør jeg kreve å kom inn til lungelege snarest ? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Diskret forandringer betyr jo at det ikke er uttalt. Emfysem er vanligvis en del av kols, og bronkiolitt betyr at det er irritasjonsforandringer i de minste bronkiene. Dette er nok ikke noe som haster, og det er ikke livstruende forandringer, men regnes som en del av kols. Nærmere vurdering av hvor langt forandringene er kommet gjøres ved spirometri (lungefunksjonstest) som vanligvis kan bli gjort hos fastlegen. Det aller viktigste er at man stumper røyken helt hvis man røyker. Det er vanlig at fastlegen håndterer de mindre alvorlige tilfeller av kols. Hvis det er større alvorlighetsgrad og store plager kan det være nyttig med en henvisning til lungespesialist etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Forskjellige typer forstøverapparat, hva er forskjellen?

Hei. Lurer på om det er forskjell på forstøverapparat? Noen er store og lager forferdelig til lyd, andre høres ikke i det heletatt! Noen er store som en stresskoffert, andre liten som en tlf (selve "motoren") har de forskjellig virkning? Nå har jeg ikke navnene på de modellene jeg tenker på men uansett er det en del å velge i.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er en del å velge mellom blant forstøverapparater. Den viktigste forskjellen er nok om de er kompressorer som drives av en elektromotor eller om de er ultralydforstøvere med en mer lydløs drift. Den første typen gir større effekt, dvs at den forstøver et større volum, men den andre gir finere partikler som kan nå lenger ut i lungene. I praksis vil man ikke merke så stor forskjell på effekten. Det viktigste for mange er om forstøveren er mulige å ta med seg på reise og at de ikke bråker altfor mye. Lykke til med valget!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Reagerer på eksos, støv m.m.

Hei!
Jeg reagerer på eksos, støv, røyk, parfyme. Blir da tyngre å få luft ut av lungene, er overfølsom på dette. Hva kan gjøres med det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er ikke uvanlig at personer med luftveisplager som astma og kols kan reagere på en eller flere av de tingen du lister opp. Også friske folk kan få problemer med irritasjon fra luftveiene når de kommer i kontakt med eksos, støv, røyk eller parfyme. Det beste rådet er å prøve å unngå de tingene du vet du kommer til å reagere på. En støvmaske kan beskytte mot støvpartikler ned til en viss størrelse og andre irritanter i lufta som f.eks pollenkorn, men beskytter ikke mot gass. Om man jobber i et miljø med støv og gasser, skal arbeidsgiver sørge for godkjent verneutstyr/åndedrettsvern.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Smerter i ledd av astmamedisin?

Hei !
Jeg har en mann som har arbeidet 20 år som idrettslærer. Etter å ha fått astma har han så store astmaplager at han sliter med å fungere i en slik jobb og livskvaliteten er kraftig redusert. Han har alltid likt å bevege seg og være aktiv. Vi har tre unger under fem år. Han har store smerter i ledd, som han tror skyldes bivirkning av medisiner. Han blir nå testet for om det kan være noe revmatisk, men tror selv det har noe med medisinene å gjøre. Legen hans sier han ikke har greie nok på astmamedisiner til å gjøre forandringer her.

Finnes det noen plass i Norge der en kan bli innlagt og få bli skikkelig sjekket for astma og evt få hjelp til rette medisiner og hjelp til hvordan det er lurt å leve med dette? Jeg er åpen for å legge om kosthold hvis det hjelper, men da trenger vi hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er mange spørsmål som dukker opp når jeg leser ditt spørsmål. Kan hans astma være relatert til dårlig inneklima med fukt/mugg? Er han bedre av astmaen når han ikke er på jobb og har fri/ferie over flere dager? Leddsmerter i likhet med kronisk tretthet og astma har blant annet blitt rapportert som noen av flere plager ved muggsoppallergi. Dette er noe som bør følges opp om testen på revmatisme ikke gir utslag. Han kan be sin fastlege og henvisning til et utrednings- vurderingsopphold på Glittreklinikken Dere kan også ringe oss på vår
rådgivningstelefon 67 023 023
for en prat rundt dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

"Lungeprotese" etter fjernelse av en lunge

Min samboer ligger på Rikshospitalet. Han fikk fjernet lungen etter lungekreft for et år siden. Nå har væsken blitt borte og organene som hjertet og pusterøret flyttet på seg. Hva bruker de som lungeprotese?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at den gjenværende lungen ekspanderer når den andre lungen er operert bort. Hos mange går det greit og uten større problemer. Hos enkelte kan det imidlertid bli så uttalt overtrekning av lunge, hjerte og blodkar at det for eksempel går ut over luftpassasjen i de store luftrørene. Hos personer som er mye plaget kan det settes inn sekker (silikon) med enten sterilt saltvann eller med flytende silikon. Det er dette som beskrives er mest brukt, men jeg vet ikke om Rikshospitalet eventuelt bruker annet materiale. Det blir vanligvis regnet som en metode med gode resultater.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem