Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort

Jeg har hatt hjerneslag for 7 månder siden og ble fratatt førerkortet.Jeg har vært hos øyenlege hvor alt var ok .Jeg har vært hos lege og spesialergoterapeut for og sjekke muskler og hode. Jeg har c1 men trenger bare B. Hva skal jeg gjøre for og kjøre igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. mars 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er din fastlege som fortløpende skal vurdere om du oppfyller helsekravene for førerkort. Har fylkesmannen bestemt at du frem til nå ikke oppfyller kravene, vil du normalt måtte ha en ny vurdering hos fylkesmannen. Om du kan få opphevet kjøreforbudet for klasse B beror på de oppdaterte helseopplysningene dine.

Med vennlig hilsen Atle Larseb

Hjerte/kar

Hjerneinfarkt og drypp

Min far har fått påvist hjerneinfarkt. Han ligger på sykehuset for videre undersøkelser for å finne årsaken, men er helt fin i hode og kropp. Han merket kun problemer med avstandsbedømmelse og med å taste riktige bokstaver på mobil da det inntraff. Dette gikk over etter noen timer. Han hadde ingen andre symptomer og ringte ikke 113. 3 dager senere sendte fastlegen han til sykehuset. Jeg lurer på hva forskjellen på hjerneinfarkt, hjerneslag og drypp (TIA) er? Er hjerneinfarkt det samme som drypp?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 08. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Drypp eller TIA defineres som episoder med ulike utfall som går helt tilbake innen 24 timer. De vanligste utfallene kan være forbigående lammelser, talevansker, synsvansker som synsfeltutfall eller forbigående blindhet, og det vanligste er at symptomene går over innen 10 - 30 minutter. Om utfallene har stått på over timer, vil man med dagens presise MR-bilder ofte påvise forandringer etter en slik episode, selv om symptomene har gått helt tilbake. Dette betyr at man ofte får påvist infarktforandringer ved undersøkelse selv om man opplever å ha blitt symptomfri.

Hjerneslag brukes som et samlebegrep på hjerneblødning eller hjerneinfarkt. Mer enn 80 prosent av alle hjerneslag skyldes hjerneinfarkt, altså en blodpropp som tilstopper en større eller mindre blodåre inne i hjernen slik at deler av hjernevevet dør som følge av oksygenmangel. Når dette skjer, vil man utrede for å finne årsaken til blodproppen, slik at man kan forebygge at det skjer igjen.

Du kan lese mer om dette på våre hjemmesider.

God bedring til din far!

mvh

Marita, LHL

Hjerte/kar

Alternativer til Clopidogrel (plavix)

Min mann har muligens funnet årsaken (på egenhånd) til hvorfor han har tung pust, hodepine, diaré, kløe og endret smakssans.I januar i fjor fikk han satt inn to stent pga tette hovedårer til hjertet.Har aldri hatt hjerteinfarkt. Samtidig fikk han utskrevet clopidogrel actavis 75 mg - etter det fikk han de nevnte plagene.Min mann mener at legen sa at han ikke lenger kunne gå albyl E pga magekatarr. Finnes det alternativ til clopidogrel actavis? Han bruker også Emconcor, lipitor og Somac.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dersom mannen din tåler verken clopidogrel eller albyl-E, finnes det et par andre alternativer: Brilique eller Efient. Men disse midlene krever nok spesialsøknad og sannsynligvis resept fra en kardiolog. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk etter svangerskapsforgiftning

Hei! Jeg er en kvinne på 59 år. Jeg begynte fast på medisin etter svangerskapsforgiftning da jeg var 37. Har nå lenge gått på 15 gr enanapril, og målinger hos legen har vært litt opp og ned, rundt 90-95 i undertrykk. Føler det er høyt på jobb, spesielt når jeg stresser. Har kjøpt blodtrykksapparat og målt hjemme, i dag var det 150 / 107 rett etter jobb. Det var 130 /85 i går kveld. Ved døgnmåling for noen måneder siden var det helt fint om natten, litt høyt på dag. Høres dette farlig ut?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I utgangspunktet er ikke verdiene du lister opp spesielt høye og således ikke farlige. Men når man har hatt svangerskapsforgiftning, er det spesielt viktig å ha god kontroll på blodtrykket. I et slikt perspektiv er trykket ditt kanskje litt for høyt. Det kan være aktuelt med intensivering av behandlingen. Dette kan bety både økning av dosen, og å legge til et annet medikament i tillegg. Snakk med fastlegen din om dette. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig form etter lungebetennelse

Kvinne 33 år (angst og depresjon). Behandlet på sykehus høsten 18 pga. mycoplasma lungebetennelse. Følte jeg aldri ble den samme igjen etter dette. Hanglet i hele vinter. Sover mye. Dårlig matlyst. Klem og stikk i brystet som kommer av og til. Åndenød og mye svette ved små anstrengelser (f.eks klesvask). Øm i ribbeinsbuen. Høy hvilepuls og litt høyt blodtrykk. Hevelse i fingre og føtter. Klarer ikke å være aktiv med ungene lenger. Skal på sykehus for UL av hjertet. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å si hva dette er. Mange som har gjennomgått en mycoplasma lungebetennelse kan hangle i lang tid etterpå, mens andre kommer seg raskt. Dette kan således bare være et normalt forløp også. 

Åndenød og hevelser i kroppen kan være symptomer på hjertesvikt, og det er nok derfor du har blitt henvist til ultralyd av hjertet. Men hjertesvikt er veldig uvanlig hos unge personer, så jeg tror det er mindre sannsynlig. Likevel er det bra at du sjekkes grundig. Håper legene finner ut av problemet og at du blir raskt frisk. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forebyggende antibiotika ved tanntrekking

Skal det foreskrives antibiotika forebyggende ved trekking av visdomstann når man har fått satt inn 3 stenter i høyre kransarterie for noen år siden? Fastlegen kan ikke svare på det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke nødvendig med forebyggende antibiotika ved tanntrekking dersom du stenter i kransårene. Har du derimot operert inn kunstige hjerteklaffer, er det nødvendig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Metoprolol og amlodipin

Hei,har brukt 100mg metoprolol og 5 mg amlodipin pr.dag siden nov-18 pga høyt blodtrykk, hjertebank og høy puls. Har etterhvert i det siste ukene følt meg mer og mer ør og svimmel, hvilepuls har sunket fra 68-70 til rundt 53, føler litt tungpust av og til og har i tillegg økende øresus. Kan alt dette være bivirkninger jeg føler selv etter over 3 mnd på disse medisinene eller kan det være at dosen er for høy? Normalt blodtrykk for en uke siden, 130/80.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan godt hende at dette skyldes bivirkninger. Både metoprolol og amlodipin reduserer pulsen. En hvilepuls på 50 er kanskje litt for lavt for deg og kan gi svimmelhet. Du bør snakke med legen din og prøve å bytte enten metoprolol eller amlodipin ut med et annet middel som ikke gir så lav puls. Det finnes mange alternativer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertestarter og hjertestans

Hei. Jeg er hjertesyk og var på HLR kurs på jobb med opplæring i bruk av hjertestarteren vi har der. Kursinstruktøren fortalte at alle utplasserte hjertestartere, vår inkludert, er avhengig av en eller annen form for elektrisk aktivitet i hjertet for å kunne gi støt. Altså en form for arytmi og ikke hjertestans. Jeg ble overrasket og en smule sjokkert over denne informasjonen. Stemmer dette? Eller har vi en spesielt dårlig hjertestarter på jobb? Mvh Litt bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Formelt sett har instruktøren helt rett, men du trenger ikke å være bekymret. Hjertestans finnes i to former: Ventrikkelflimmer og asystole. Ved den første formen er det elektrisk aktivitet, da hjelper det med hjertestarter. Ved asystole er det ingen aktivitet, og da må man gi annen HLR. De fleste tilfellene er av typen ventrikkelflimmer, altså der det hjelper med hjertestarter. Dette gjelder for alle typer hjertestartere. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og induksjonskomfyr

pacemaker og induksjonskomfyr. Bør en person som har pacemaker unngå å bruke denne type komfyr. Det er et generelt spørsmål med tanke på nybygg og modernisering av omsorgsboliger.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De ulike produsentene sier at det skal være trygt med normal bruk av induksjonskomfyr når du har pacemaker. Det betyr at matlaging og annet arbeid på kjøkkenet er trygt. Lag god og sunn mat med god samvittihet!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Endring av antall ekstraslag

Operert inn mek. klaff i fjor. Satt på 1 1/2 tabl. Metoprolo. Spurte om å få gå ned på dose i januar,fikk gå ned til 1 tabl.i døgnet. Utviklet da mye hjertebank, havnet på legevakt. Fikk der beskjed om å øke dosen igjen til oppr.1 1/2 tablett. Hjertebank fortsatte, tok Holter reg. som viste endel ekstraslag, men akkurat det døgnet hadde jeg ikke så mange ekstraslag. Skal ta Holter igjen i mai. Hvorfor skjedde dette, pga endring i dose? Kan det påvirke hjertet, føre til hjertesvikt? Ny operasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor du opplevde endringer i antall hjerteslag. Forandring av dosen kan være en god forklaring. Men ekstraslag kan også påvirkes av andre faktorer som stress og hormonendringer i kroppen. 

Det skal mye til for å utvikle hjertesvikt av ekstraslag. Da skal man ha kanskje mer enn 10.000 ekstraslag i døgnet over lang tid. Det er bra at du skal ta ny holter. Da får man en bedre oversikt over hvor mange ekstraslag du egentlig har, og kan legge opp behandlingen deretter. Ut i fra det du skriver kan jeg ikke se noe behov for ny operasjon. 

Mvh

Wasim Zahid