Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Magesmerter av vafler?

Hei, jeg spiste en vaffel i går formiddag, og magen blåste seg opp kraftig, så kom kraftige magesmerter, som varte helt til sengetid, måtte derfor ta smertestillende for å sove, mest vondt nederst høyre buk, fortsatt litt vondt og er oppblåst i dag. Hva kan dette skyldes?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Oppblåst mage og magsmerter kan ha mange ulike årsaker. Dersom du ikke er allergisk overfor noen av ingrediensene i vaffel, melk, egg, gluten, skyldes det neppe allergi.  Allergi over melk og egg er vanligst hos små barn, og reaksjon på disse matvarene kommer ikke så plutselig hos voksne uten at man tidligere har reagert på det samme. Noen reagerer med oppblådthet og smerter når de spiser ferske gjærbakst eller andre hevede produkter. Noen lager vafler av sur melk. Var ikke vaflene godt stekt kan det være forklaaringen på at du ble dårlig.

Om symptomene fortsetter bør du oppsøke lege.

Lykke til

Hilsen Helle

Kosthold

Måle saltinntak hos lege?

Finnes det en enkel test man kan ta hos legen for å finne ut om man spiser for mye salt?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. september 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Saltinntaket måles ganske objektivt ved å ta urinprøver i 24 timer, såkalt "døgnurin". Med dette kan man måle konsentrasjonen av natrium, som så kan omregnes til salt. Dette må helst tas over flere dager siden inntaket kan variere mye fra dag til dag.

Det er mulig å måle konsentrasjonen av natrium bare av en enkelt urinprøve også, men dette gir et mindre representativt bilde av hvor mye man spiser til vanlig.

Det nest beste er å beregne inntaket selv ved å lese på alt av etiketter, hvor saltinnhold per 100 gram matvare skal være oppgitt. Da må en også veie opp hvor mye salt fra saltbøsse man evt. bruker.

Hjerte/kar, Kosthold

Ereksjonssvikt, hjerte- og karsykdom

Jeg ser at det er mange som mener at de fleste tilfeller av problemer med ereksjon er knyttet til hjerte- og kar sykdommer. Dette skal visst være fordi det er samme sykdommen som tetter blodårene til hjertet som tetter blodårene til penis. Har dere mer informasjon om dette? Eventuelt, hvilken type behandling anbefaler dere for folk med problemer med ereksjon? Er et plantebasert kosthold anbefalt for erektil dysfunksjon på lik linje med folk som har fått eller prøver å forhindre hjerteinfarkt?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 30. august 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Her kan våre brosjyrer om seksualitet og hjertesykdom gi nyttig informasjon: For pasienter og pårørende og for helsepersonell

Et utdrag fra brosjyren til helsepersonell:

"Fordi evnen til ereksjon forutsetter normale blodårer, er det ikke rart at menn med hjertesykdom pga trange kransårer rammes spesielt. Det er den samme sykdommen som gir trange blodårer til hjertet, hjerne, føtter og til penis, nemlig atherosklerose (åreforkalkning)! Det rådende synet i dag er derfor at ereksjonssvikt kan være et tidlig symptom på den generaliserte åresykdommen atherosklerose. Og siden blodårene til penis bare har en diameter på 1-2 mm så skal det ikke store forsnevringen til før det går ut over blodforsyningen og dermed ereksjonen. Uten en tilstrekkelig blodfylde av penis, blir heller ikke ereksjonen tilstrekkelig. Og det er - ikke overraskende - de samme risikofaktorene for ereksjonssvikt som for koronar hjertesykdom: Høyt kolesterol, høyt blodtrykk, røyking, inaktivitet, overvekt og diabetes. Reduserer vi disse risikofaktorene, øker vi også sjansen for bedre ereksjon."

Disse risikofaktorene kan til en viss grad reduseres av kosthold. Et middelhavsaktig kosthold med bl.a. mye frukt og grønt, nøtter, lite mettet fett og mer olivenolje, har for eksempel vist seg å forbedre ereksjonssvikt hos menn i 40-årene med metabolsk syndrom. 

Røykeslutt, vektreduksjon og mer fysisk aktivitet kan også hjelpe. 

Hjerte/kar, Kosthold

Påstander om kokosfett, bare tull?

Hei. Viser til svaret rundt kokosfett, og lurer på om dere kan svare på om følgende artikkel nedenfor bare er tull? http://www.noble-house.tk/html/NO/AMANPRANA/Tradisjonelle-fett-vegetabilsk-olje/Dr-Oz-anbefaler-okologisk-extra-virgin-kokosolje.html

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. august 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Denne siden inneholder veldig mange ulike påstander som kommer fra én lege. Ingen av påstandene underbygges med dokumentasjon og dermed er det nesten umulig å si om de er riktige eller ikke. 

Nettsiden du viser til ser ut til å tilhøre en forhandler av blant annet kokosolje, så teksten må anses som reklame, ikke vitenskap eller medisinske råd. 

Når det gjelder det han sier om kokosolje og kolesterol i blodet er det riktig at én av fettsyrene i kokosolje forbedrer forholdet mellom HDL- og LDL-kolesterol. Dette antas å være gunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, men man må samtidig huske at blant annet raps- og olivenolje har en enda bedre effektiv på disse risikofaktorene. 

Legen argumenterer med at kokosolje er sunt fordi det inneholder såkalte mellomlange triglyserider (MCT), dvs. fett med middels lange fettsyremolekyler. Men dette fettet utgjør likevel bare en liten andel av alt fettet i kokosolje. Forskning som viser gunstige virkninger av MCT-olje har bare benyttet syntetisk fremstilte oljer, ikke kokosfett som sådan. Det er derfor misvisende å trekke fram dette som positivt. 

Han referer også til en studie av kvinner som fikk redusert livvidde etter å ha spist 2 spiseskjeer kokosolje daglig i 12 uker. Det var imidlertid bare rundt 1 cm forskjell, noe som ikke akkurat er effektivt. Du kan lese mer om kokosfett og vekt her: Er kokosfett slankende?

Kosthold, Allergi

Allergi overfor nøtter, mandler og skalldyr

Eg er jo allergisk mot nøtter,mandlar og skalldyr. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen. Allergi mot nøtter, mandler og skalldyr er blant de vanligste matallergier i Norge. Eneste behandling er å unngå produkter med og av det du ikke tåler. Det er nøtter og mandler i mange sjokolader, kaker, brødvarer og frokostbandlinger mm. Skalldyr som reker, krabbe, hummer ol finnes i en rekke fiskeprodukter som fiskesuppe og kraft, farsemat av fisk, salater av sjømat ol. Du må lese varedeklarasjonen nøye. Det skal stå i deklarasjonen om nøtter, mandler eller skalldyr er tilsatt et produkt. Er du svært følsom og reagerer med alvorlig reaksjon på bitte små mengder må du ta opp med legen om du også skal unngå produkter merket med "kan inneholde spor av nøtter, mandler og/eller skalldyr". Du kan lese mer om matallergi og få flere råd på våre nettsider; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/matallergi/ eller ringe vår rådgivningstelefon 67 023 023

Lykke til, Helle

Kosthold

Transfett i viltkjøtt?

Hei. Viser til din artikkel "Viltkjøtt og ernæring", der det står oppført i tabellen at reinskav inneholder transfett. Hva er det som gjør til at det inneholder transfett?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Transfett dannes naturlig i vommen hos drøvtyggere, dvs. kyr, sau o.l. Det er tarmbakterier som danner transfettet hos disse dyra. Derfor finnes små mengder transfettsyrer i kjøtt og melkefett fra drøvtyggere. 0,1 gram transfett per 100 gram reinskav er ubetydelig helsemessig sett. 

 

Kosthold, Allergi

Glutenintoleranse og hvetestivelse

Kjøpte glutenfri pizzabunn for cøliakere Den besto av hvetestivelse, jeg brukte den og har nå store smerter i magen. Har fått beskjed om at jeg ikke kan ha gluten fra hvete fordi har intoleranse. Kan problemet være også stivelse? Mener selv det er protein jeg reagerer på.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål. Ved cøliaki, hveteallergi og hveteintoleranse er  det glutenproteienet man ikke tåler. Noen ganske få er i tillegg så følsomme at de heller ikke tåler hvetestivelsen. Svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse. Om du tidligere har brukt mat med hvetestivelse uten problemer, er det tvilsomt at du nå plutselig reagerer. Det kan være tilfeldig at du fikk vondt i magen nå, eller det kan være noe annet i pizzabunnen eller fyllet som ga deg vondt  magen. Om det gjentar seg hver gang du spiser det samme er det et tegn på at du ikke tåler det. Mange har nytte av  å skrive opp hva de spiser og hvilke symptomer de evt får. det er et godt hjelpemiddel til å spore opp hva som gir plager.

Lykke til

Vennlig hilsen Helle

Kosthold, Allergi

Tester for cøliaki

Har en datter på 15 som burde vore testet på gluten, cølaki og sånt, men får henne ikkje til å ta blodprøve. Hun blir helt hysterisk berre me nevne sprøytestikk... Er der noen anna måte å ta prøver av dette på? Hørte at det kunne testes med å svelge slange nede i magen. Hilsen frustert pappa. På mors side har dei cøliaki i familien, men ingen på mi side.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen. Blodprøve er det vanligste og ansees som den enkleste målten å sjekkke for cøliaki. Alternativet er gastroscopi, der man gjennom en slange ned i magen tar en prøve av tarmen som studeres i mikroskop. Det er legen som er best skikket til å vurdere hvilken undersøkelse den enkelte pasient skal ta. Mange er redd for sprøyter og stikk og helsetjenesten bør kunne hjelpe henne med det. For hennes egen del kan det være greit ta det opp med lege eller helsesøster så hun kan komme over sprøyteskrekken. Det kan være vanskelig å gå gjennm livet uten noen gang få tatt en blodprøve.På apotek får man kjøpt Emla-plaster eller krem som er en lokal bedøvelse som kan settes på armen ca en time før hun skal ta blodprøve. Da kjenner hun ikke stikket. Uansett er det viktig at hun utredes for cøliaki før hun sluter med gluten. Gjør hun det vi ikke prøvene si om hun ar cøliaki eller ikke. Dersom hun har det vil hun kunne få grunnstønad for å dekke medutgifter ved glutenfri kost. Lykke til. Hilsen Helle