Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Fysisk aktivitet

Treningstilbud i Oslo

Hei. Har operert inn hjertestarter. Finnes det treningsgrupper i Oslo ?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 03. mars 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei. Så flott at du vil trene og være i aktivitet! I Oslo finnes det flere forskjellige trim og- treningsgrupper i regi av LHL Oslo.

-Sagene: Moderat til hard trening (styrke og kondisjon) til musikk i lokalene til Sagene Frisklivssentral onsdager kl 18:00-19:00. Kontaktperson: Grethe Redtrøen, 47652065

-Hasle:  Moderat til hard trening (styrke og kondisjon) til musikk i Hallen på Hasle skole mandager og onsdager kl 17:00-18:00. Kontakt: Frank Halvorsen (91843248), Bjarne Dokken (91744178) eller Hans Chr Bestum (93405667)

-Haugenstua: Moderat trening til musikk (styrke og kondisjon) til musikk. Sted: Verdenshuset Haugenstua. Åpen gruppe onsdager kl 17:30- 18:30. Kontakt: Tor Egil Lunde (95856761) eller Hy Vinh Tran (98682817). Kvinnegruppe onsdager kl 18:45- 19:45. Kontakt Elilarasi Sripalan (95455805)

-Rødtvedt: Lett trim til musikk, Rødtvedt seniorsenter tre tirsdager hver måned kl 12:00 - 13:00. Kontakt: Harald Eide (97606932)

Oslo Sentrum: Trimgruppe i Treningshuset ("Turnhallen") hver mandag og onsdag 11:00- 12:00. Kontakt: Thor Dilling (93000288)

Ullern: Trimgrupper på CC Vest. For tidspunkter og belastningsnivå, kontakt Rita Hartford (97118234)

Håper dette kan være til hjelp. Lykke til med treningen!

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Styrketrening ved utvidet aorta

Hei. Har en utvidet aorta på 48mm. i halsen, er det farlig å trene styrke?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 30. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

For det første; jeg syns det er kjempefint at du har lyst til å være i aktivitet!

Utvidet aorta, eller aortaaneurysme som det også kalles, medfører ofte restriksjoner i forhold til hvor høyt blodtrykket bør være. Jeg kan dessverre ikke gi deg en generell anbefaling i forhold til styrketrening, annet enn at du bør unngå maks styrketrening, dvs tung styrketrening som gir et forhøyet trykk inne i brysthulen under øvelsene.  

Før du eventuelt går i gang med styrketrening bør du kontakte din behandlende lege for å få retningslinjer som er tilpasset deg og din tilstand.

Lykke til!

Vennlig hilsen Margrethe  

Lunge, Fysisk aktivitet

Forkjølelse og astma

Hei. Jeg er en sprek dame med astma. Jeg er 42 år og trener vanligvis 4-5 dager i uka. Men for 6 uker siden ble jeg kraftig forkjølet og det varte i ca.4 uker. Da trodde jeg at jeg var frisk, hostet lite, men jeg tok feil. Prøvde å dra på trening å løpe, men klarte det ikke. Astmaen har vært aktiv i de to ukene etter. Har ikke hostet så mye, men har kjent meg tungpustet og tett og har måtter bruke ekstra med astmamedisin, også på pariapparat. Er det vanlig å være tett så lenge etter en forkjølelse? Når kan jeg begynne å trene igjen? Takker på forhånd for svar:-)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke uvanlig at man må regne med ganske lang tid før lungene er helt restituert etter en forkjølelse/bronkitt/lungebetnnelse, og særlig ved astma. Ved astma fører infeksjonen til oppblussing av betennelsestilstanden som er den viktigste faktoren ved astma. Man regner med at det normalt kan ta opptil et par måneder før dette har roet seg og man føler seg som før. Det er vanlig at man da må øke doseringen med inhalasjonssteroider i en periode og dessuten bruke økte doser med åpnende medisin, ikke minst før anstrengelser. Langsom oppvarming før anstrengelser kan være lurt, og ikke anstrenge seg maksimalt den første tiden. Hvis det er kaldt i været kan det være nyttig å bruke varmemaske. Det vil nok være lurt å ikke trene vanlig igjen før man merker at situasjonen i hvile er under kontroll. Men det går over!

Fysisk aktivitet

Hjertesykdom, betablokker, trening og puls

Hei. Er en mann på 59 år som er bypassoperert i 2003 og hjerteoperert med stent og ballongutblokking 2. ganger siste år. Går en god del,men jeg vet fortsatt ikke hva min maxpuls er. Går i tillegg på blandt annet Selo-zok for og få ned pulsen. Hvordan finner jeg ut min maxpuls. Lhl medlem.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 20. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, LHL medlem.

Og takk for et godt og relevant spørsmål. Generelt sett er maxpuls 220 minus alder. I ditt tilfelle vil den da ligge rundt 160. Det må understrekes at det her vil være individuelle forskjeller, og variasjonenene blir større med stigende alder.

Siden du går på pulsregulerende medikamenter, vil det uansett være hensiktsmessig å regulere treningen etter opplevd belastning. Det er utarbeidet en skala, Borgs skala, som kan brukes til dette formålet. Den går fra 0-20, hvor 0 er ingen aktivitet og 20 er maksimal anstrengelse. Hvis du foreksempel skal gjennomføre trening som ligger på 75% av maksimal puls, skal du altså gjennomføre trening som ligger omtrent 15 på skalaen. Ved belastning 15 skal aktiviteten oppleves som såpass tung at du har nok med å puste (ikke lyst til å snakke), men likevel skal du ikke bli sur og stivne i muskulaturen.

Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til med videre aktivitet og trening.

Vennlig hilsen Margrethe  

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og kols

Har fått påvist kols grad 1-2. Jeg verken hoster eller har slim, blir bare mer anpusten enn normalt ved anstrengelser. Jeg røyker ikke. Jeg går tur minst 1 gang i uken 6-7km. Jeg ønsker å trene slik at sykdommen kan bremses, men vet ikke hvordan, skulle gjerne hatt hjelp til å veilede meg Hvor kan jeg henvende meg eller hva kan jeg gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 06. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for et viktig spørsmål.

For det første er det kjempebra at du tar tak i dette! Det er påvist at fysisk aktivitet og trening kan bidra til å bremse sykdommen og lette symtomer. Og jo før du kommer i gang med dette, jo bedre. Ved kroniske luftveissykdommer slik som kols kan du få hjelp hos fysioterapeut med inviduell oppfølging og veiledning i trening dersom du skaffer deg henvisning til fysioterapi fra din fastlege, og kontakter en fysioterapeut som har avtale med kommunen - en såkalt driftsavtale. Behandlingen/ veiledningen blir da dekket av det offentlige. Hvis du vil lese mer om trening ved kols, kan du gå inn her.

Lykke til med treningen!

Vennlig hilsen Margrethe

Lunge, Fysisk aktivitet

Tilskudd til personlig trener ved sykdommen kols?

Finnes det noe tilskudd til personlig trener for oss som har kols, men likevel klarer hard trening? Jeg fikk ingen fremgang med treningsgruppe hos fysioterapeut, ble nok for mange deltagere og diagnoser til at han kunne følge opp alle tett nok. Nå har jeg selv betalt for personlig trener (4500,- for 10X90 min.) med utdannelse innen bl.a. idrettspsykologi, og har stor framgang. Jeg har astma, og kols grad 3 (34% kapasitet) Har hatt behov for O2 i et par år, men har trent opp O2-innholdet i blodet på 2 år, og er uten nå:) Så det nytter, men da må det være hard og målbevisst trening, noe man ikke får hos fysioterapeut. mvh Optimist

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 05. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Heisann, Optimist.

For det første: du har oppnådd strålende resultater gjennom treningen din. Godt jobba! Og det er fint å høre at du har fått god hjelp til å oppnå disse resultatene. Det stemmer at det "ytes stønad etter honorartakst"  for behandling hos fysioterapeut ved kronisk lungelidelse slik som kols. En slik type stønadssystem finnes ikke ved bruk av personlig trener. Slik du beskriver det har din oppfølging hos fysioterapeut vært gruppebasert. Trening i gruppe kan bringe mye positivt med seg, både fordi det er sosialt og fordi en blir inspirert av andre. Men det er også fullt mulig at trening veiledet av fysioterapeut kan være individuell, og det kan du gjerne etterspørre - særlig når du føler at resultatene uteblir. 

Lykke til med videre trening!

Vennlig hilsen Margrethe   

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Sykmelding etter PCI (utblokking/stenting)

Hei, jeg skal inn til en hjertekateterisering neste uke på HUS. I følge legen er det sannsynlig at de vil gjøre et par utblokkinger som vil medføre at jeg blir lagt inn over natten. Jeg glemte å spørre legen om hvor lenge det er normalt at man blir sykemeldt etter dette. Kan dere svare?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Om man trenger sykmelding, hvor lenge man evt trenger eller om man kan jobbe gradert etter PCI-behandling (utblokking og/eller stenting) varierer. Vanligvis er man fullt eller delvis sykmeldt etter en behandling, men hvor lenge og i hvilken grad avgjøres av diagnosen din, hva slags arbeid du har, hvilken form du er i etter behandlingen, hvilken form du var i på forhånd og hvor raskt du får trent deg opp igjen etterpå. Dette vurderer du sammen med fastlegen din.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Hjertebank, svimmelhet, tretthet og tiltaksløshet

Er medlem av LHL og driver trening med opplegg i laget. Ved siden av egentrening styrke og kondisjonstrening. Ved inntak av sukkerholdig drikke og f.eks alkohol(vin) får jeg voldsom bank/slag i hjerte med hvilepuls på 80. Denne tilstand er ikke merkbar ellers uten nevnte tilført påvirkning. Ved supersett trening blir jeg også noe svimmel i slutten av øvelsen. Generelt føler jeg å være i god form men er mye "uforklarlig trøtthet" (sliten) og tiltaksløs. Har dere en anbefaling til meg.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 24. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Hjertebanken du kjenner er ikke helt uvanlig og et ufarlig fenomen ved tilførsel av sukker til kroppen gjennom ulike drikker som saft, juice og vin. At du blir svimmel under trening kan skyldes flere ting og er vanskelig å svare sikkert på uten flere opplysninger. Det er viktig å tilføre nok væske før, under og etter trening. Uforklarlig tretthet og tiltaksløshet kan være symptomer på mange tilstander og kan forekomme hos alle uten at man nødvendigvis er syk. Jeg vil anbefale å ta opp disse probemstillingene med fastlegen din som også har mulighet til å få ytterligere oppysninger om deg.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar, Kosthold, Fysisk aktivitet

Blodtrykksmedisiner

Hei, jeg er en kvinne på 45 år som har startet behandling mot høyt blodtrykk. Det høye trykket ble oppdaget da jeg tok kontakt med lege etter synsforstyrrelser, samtidig som jeg følte meg uvel og opplevde et trykk i hodet. Lege mistenkte TIA og sendte meg til sykehus. Blodtrykk ble målt til ca. 210/110. På sykehus ble det tatt flere blodprøver, EKG, CT av hjerne, røntgen av lunger og ultralyd av nyrer. Ingen unormale funn avdekket. Jeg ble satt på Triatec 2,5 og tar nå en tablett hver morgen og kveld. Etter et døgn med hvile og medisin så ble trykket målt til 159/98. Om en uke skal jeg til fastlege for kontroll av blodtrykk, samt ta stilling til videre behandling. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til sterke medisiner - preparatomtalen til Triatec er jo egnet til å skremme vannet av hver og en.... Min innstilling er å behandle blodtrykket med lavest mulig doser og med medisiner som gir minst mulig bivirkninger. For meg er livskvalitet av vesentlig større betydning enn "evig liv" med plager som følge av bivirkninger. Har dere noen anbefalinger i forhold til behandling og hvilke medisiner som kan være verdt å prøve ut? Kan nevne at jeg er normalvektig, røyker ikke, trimmer jevnlig, jobber mye, formen oppleves som god. Har sannsynligvis hatt høyt blodtrykk over en lengre periode. Muligens genetisk disponert for hjerte- og karsykdommer.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 24. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei

Triatec er blant de mest brukte blodtrykkssenkende medikamentene vi har. Behandlingen er veldokumentert og min erfaring er at de aller fleste tolererer denne medisinen godt og har lite eller ingen bivirkninger. Så min vurdering er at du har fått bra behandling så langt for ditt høye blodtrykk. Dosen av ethvert medikament vil justeres i forhold til behandlingsrespons og man har et behandlingsmål man styrer etter. Målet for blodtrykksbehandlingen er hos ellers friske < 140/90 mmHg. Dersom man får bivirkninger av ett medikament er det mange andre mulige man kan bytte til. Noen ganger når man ikke behandlingsmålet med bare ett medikament, og det kan være bedre å behandle med to eller flere i middels dose framfor ett i maksimal dose. Flere blodtrykksmedisiner finnes av den grunn også sammen i kombinasjonspreparater slik at man kan få to blodtrykksmedisiner i en tablett. Du har middels dose av Triatec. Håper du kan slippe mer eller flere medikamenter og at du tåler medisinen bra. Dersom legen mener du bør ha mer medisin skal det ligge en god vurdering bak den avgjørelsen.

I tillegg er det flere ting man kan gjøre selv for å bidra til lavere BT og bedre blodtrykksregulering. Du nevner at du allerede gjør flere av disse tingene, fortsette med det! Det er viktig å ikke røyke eller snuse, trene regelmessig, holde seg normalvektig, ikke overdrive alkoholinntak, sunt kosthold med mye frukt og grønt og helst lavt saltinntak og begrense stress. Vi har alle ulik sårbarhet for å utvikle risikotilstander og sykdomstilstander. Dersom du har flere i nærmeste familie med høyt blodtrykk og/eller hjerte-/karsykdom, særlig i ung alder, er det desto viktigere å komme tidlig i gang med behandling av et høyt blodtrykk, både livsstil og medikamenter. Dette for å forebygge komplikasjoner av et høyt blodtrykk over tid.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

 

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Hjerterehabilitering fase 2a

Hei, spørsmålet mitt gjelder rehabilitering i tidlig fase etter bypassoperasjon på et rehabiliteringssted. Hvilke rehabiliteringssteder i Norge gir tilbud for nyopererte /hotell+ rehabilitering/ med start i uke 2 etter operasjonen? Pasienten er bosatt i Oslo. Håper på et raskt svar!

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 03. november 2014
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Rehabilitering av hjertepasienter deles gjerne inn i flere faser, og fasen som du beskriver omtales som hjerterehabilitering fase 2a. Siden pasienten er bosatt i Oslo velger jeg å begrense svaret til å omfatte mulige rehabiliteringsinstitusjoner som har dette tilbudet i helseregion sør - øst. I inneværende år har følgende rehabiliteringsinstitusjoner døgnbasert hjerterehabilitering fase 2a: Grande Rehabiliteringssenter (Nes på Hedmarken), Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter (Lillehammer), Ringen Rehabiliteringssenter (Moelv) og muligens Landaasen Rehabiliteringssenter (Landåsbygda).

Håper dette kan være til hjelp.

Vennlig hilsen Margrethe Sellæg