Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergimedisin og kryssallergi

Jeg er allerergisk mot pollen, pelsdyr og en del frukt og bær bla epler. Jeg bruker allergimedisinen Zyrtec fra mars til oktober og i den perioden spiser jeg en del frukt og det går bra. Lurer på om det er greit å gjøre det eller om jeg bør holde meg unna? For et par år siden reagerte jeg kraftig på torsk. ( Slo ikke ut på test hos lege på torsk.) Da gikk jeg ikke på allergitabletter. Har etter det blitt redd for å spise all hvit fisk. Kan jeg prøve å spise torsk ol mens jeg går på allergimedisiner? Eller det dumt....?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har reagert kraftig en gang, trolig på torsk. Ettersom det ikke søår ut på allergtester bør du i samråd med lege vurder om du dkal prøve å spise en liten mengde kokt torsk igejn. Avhengig av hvilke reaksjon som ev kan forventes kan du spise en liten bit torsk hos lege der de har medisiner i tilfelle du blir veldig dårlig.

Selv om du har allergi mot torsk kan det hende du tåler andre typer fisk, eks rød fisk og andre hvite fiskeslag. Diskuter med din lege om du skal ta spesfikk IgE på andre fiskeslag eller om du skal forsøke å spise det, ente under tilsyn hos lege eller hjemme.

Allergitabletter demper lette symptomer men er ikke tilstrekkelig om du får en alvorlig reaksjon. Da er det adrenalin i sprøyte du skal ha.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi og militærtjeneste

Hei, jeg skal til forsvarets sesjon del 2, og er motivert for forsvaret. det eneste problemet er at jeg har peanøtt allergi, vanlig reaksjon er kløe i hals og munn, og av og til oppkast og hevelse i leppen. men aldri pusteproblemer osv. legen sier jeg ikke trenger epi-penn osv ettersom allergien ikke er kraftig nok. jeg lurer mest på hvilken kategori allergien min er i. ettersom man ikke blir innkalt til tjeneste hvis allergien kan være farlig. har også allergi mot timotei og bjørk. mvh.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

I forsvarets helsekrav står det at anafylaktisk sjokk (livstruende allergisk reaksjon) ekskludere for førstegangstjeneste. Det vil bli gjort en individuell vurdering av forsarets lege.

Allergi deles ikke inn i alvorlighetskategorier til vanlig. Om du ønsker å komme inn i militæret bør du understreke at du ikke har hatt alvorlig allergisk reaksjon, har effekt av medisiner i pollensesongen og lever godt og aktivt liv med dine allergier ellers.  

Min erfaring er at en mange med matallergi og/eller pollenallergi ikke kommer inn. Nå er det mange som har allergi og det er mulig forsvaret har lempet på kravene og tilrettelegger for tjenesten slik at allergiene ikke er til hinder for gjennomføringen.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Lunge, Allergi

Barn med astma og allergi mot hund og katt og pelsdyr i hjemmet

Hei, Har prøvd å finne en informasjon om dyre allergier hos barn. Har funnet en del, men trenger likevel et råd som jeg håper dere kan hjelpe oss med. Vi har en datter på 5 år som er påvist astma og allergi for hund, hest og katt. Allergi symptomene er kløe på huden og i øyne, samt tette slimhinner, tung pust og tretthet. Barnet bor 70% hos meg og resten hos mor. Mor har anskaffet 4 katter (3 allergivennlig sibirsk og en vanlig). Det har også vært en hund (rase Dogo Canario) i huset i en periode, som nå er avlivet pga kreft sykdom. I perioden hunden levde befant den seg i den ene delen av stuen som er avskjermet med ca 1 meter høy vegg og er åpen ellers. Mor påstod at Barnet ikke reagerte på hunden, men medisinerte likevel barnet med astma medisin pga at barnet pustet dårlig på nettene og noen ganger på dagene, ifølge henne på grunn av vinterkulden. Barnet bruker veldig sjeldent astma medisin hos meg. Barnet kom også ofte syk tilbake, sjeldent feber, men tette slimhinner og tyngre pust enn vanlig, har også selv sagt at hun puster tungt, klør i øyene og blir rød på huden av hunden. Etter at hunden ble avlivet har helsen til barnet blitt bedre, men ikke helt bra. Sykdommer og forkjølelse forekommer fortsatt ofte men i mildere form enn før. Kattene er ikke avgrenset på noen måter og ferder i hele huset. For 4 uker siden har mor anskaffet en ny hund av samme rase (Dogo Canario) som skal bo i avgrenset delen av stuen på lik måte som før. Mor selv påstår at hunden er allergivennlig og at barnet reagerer "bare litt" på hunden. Barnet kom tilbake til meg flere ganger forkjølet og tett, samt har igjen blitt medisinert med astma medisin. Siste gang kom Barnet med de samme symptomene, men sterkere og har blitt syk rett etter. Hadde satt veldig stor pris på et råd rundt hva dere mener er riktig å gjøre i en slik situasjon? Og hvilke konsekvenser kan barnet få med tiden dersom det fortsetter å bo i et hus med dyr som barnet har allergi mot.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Først og fremt vil jeg avkrefte myten om at det finnes allergivennlige hunder og katter. Ingen pelsdyr er allergisikre. Det har vært skrevet mye om blant annet den hårløse hunden, men også den er er det mange som ikke tåler. Selv hårløse raser produserer flass, urin og spytt som inneholder de allergenene som gir allergi.
Her kan du lese mer om pelsdyrallergi
Symptomene/plagene du beskriver at barnet ditt får ved kontakt med hund og katt er typiske allergiske reaksjoner.
Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr som ikke tåles. Å ha et pelsdyr i et avgrenset område vil likevel spre allergener til resten av huset gjennom kontakt med menneskene som bor der. Fordi allergener frigis fra tekstiler og ligger igjen i sprekker på blant annet gulv, vil det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut.
Det er vanskelig å behandle en astma hvis allergenene ikke fjernes. Konsekvensene vil være at barnet får mer astmaplager enn det ellers ikke ville hatt og må ta mer medisiner for å holde sykdommen i sjakk enn hun ellers ville trengt. Om allergiene gir en kronisk irritasjon over mange år, kan man ikke utelukke at astmaen utvikler seg til en mer alvorlig lungesykdom.
Om dere foreldre ikke er enig i hvordan dette skal håndteres, bør dere begge bli med barnet til hennes fastlege/barnelege.
Neste steg kan være at dere vurderer dagens samværsordning.

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Melkealleri og eggallergi

Hei! Fikk vite at gutt 10 år tåler ikke melkeprotein og egg. Hva skal jeg gi han til drikke og mat ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Allergi mot egg og melk er vanligst hos barn fra 0-3 år. Det er uvanlig at disse allergiene oppstår så sent som ved 10 års alder. Intoleranse mot laktose (melkesukker) er derimot en vanlig tilstand hos større barn og voksen. Et kosthold ved laktoseintoleranse er lettere å følge enn ved melkeallergi der all melk og melkeprodukter må fjernes helt. Ved laktoseintoleranse tåles en rekke meieriprodukter. Dere bør derfor få avklart om det er melkeallergi eller laktoseintoleranse han har.

Her kan du lese om melkeallergi og laktoseintoleranse

Den største utfordringen ved eggallergi er å finne dressing, sauser, bakverk og desserter  uten egg. Vi har laget et faktaark om eggallergi med tips om hva du kan erstatte egg med.

Ønskr du å diskuere diagnosen og kostrådene er du velkommen til å ta kontakt med meg direkte på mail helle.grottum@lhl.no så kan jeg ringe deg.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi

Allergi mot egg

Eggallergi. Min sønn hadde en allergisk reaksjon da han var 11 måneder gammel. Han hadde da smakt på hjemmelaget is, maks en spiseskje totalt. Reaksjonen var halvsidig elveblest i ansikt og nakke 10 minutter etter inntak av mat og kraftig oppkast 10 minutter etter dette igjen. 10 minutter senere var elveblesten vekke. Han har smakt kokt egg og har fått varmebehandlet egg i mat uten reaksjon. (Han har også atopisk eksem, men har ikke merket oppbluss i forbindelse med varmebehandlet egg). Helsestasjonslegen mener at vi hjemme skal forsøke å gi rått egg igjen nå 3-4 måneder etter forrige forsøk for å se om han nå tåler det. Det er ikke tatt noen blodprøver eller tester for å påvise allergi. Etter å ha lest om eggallergi blir jeg bekymret for hvilken reaksjon han kan få denne gangen. Jeg har bestilt time hos fastlegen for å få råd, men ønsker å høre fra dere hva dere synes bør gjøres. Var hans reaksjon på egg alvorlig? Bør han testes med blodprøve? Prikketest?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Eggallergi er vanligst mens barna er små og mange utvikler toleranse rundt 2-3 års alder. Først mot egg i maten deretter mot rått egg.

Blodprøve og prikktest tas for å bekrefte eller avkrefte mistanke om allergi når man har en sykdomshistorie som eksempelvis din sønns. Det er ikke så vanlig å ta disse testene i fobindelse med gjenninnføring av det man reagerer på. Din sønn tåler egg i maten og har fått de ten stund. Dette tyder på at toleranseutviklingen er i gang. Neste skritt nå er rått egg.

Avhengig av om man forventer en alvorlig allergisk reaksjon eller ikke, gi en liten mengde egg hjemme. Med alvorlig reaksjon menes er reaksjon som krever behandling med adrenalin.

Dersom du er engstelig for å gi ham det hjemme kan du be om å få teste det ut med helsepersonell til stede, enten hos fastlegen eller på helsestasjonen der de har adrenalin.

Skal du gjøre det hjemme blir du enig med legen hvor mye du skal gi. En mulighet er å legge litt eggedosis eller rå eggehvite på leppa. Går det bra kan man trappe opp mengden gradvis fra dag til dag.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Nøtteallergi på fly

Flere flyturer vi har blitt bedt om å ikke spise nøtter. Jeg har en niese som er ekstremt allergisk mot nøtter, katter, hunder etc. Men hun tar medisin før hun besøker noen med hund eller har nøtter i huset (jul). Før disse som er ute og flyr, burde ikke de tatt medisin før avgang, eller finnes ikke det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det har vært mye fokus på håndtering av alvorlig matallergi i det det siste. Enkelte som allergisk mot nøtter kan reagere på svært små mengder. Små partiler fra nøtter og peanøtter kan sveve i luften. De med en svært alvorlig allergi overfor nøtter kan oppleve ubehag og få symptomer i slike tilfeller, men det gjelder svært få.

Helsedirektoratet har utarbeidet anbefaling for håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager. I hovedsak går det ut på at man som allergiker lærer seg å leve med sin allergi og at det tas hensyn uten at forbud mot visse matvarer innføres. Det stilles krav om legeerklæring dersom det skal innføres forbud mot eks nøtter eller peanøtter.

Mange flyselskaper velger å følge samme anbefaling. Når enkelte flyninger er nøttefrie kan det være "for sikkerhets skyld" for å unngå at noen blir syke under flyturen. Det er ikke like enkelt å håndtere sykdom i lufta som på bakken.  

Hilsen Helle Grøttum

Allergi

Allergener i munnen

Hei! Kjæresten min er hyperallergisk mot skalldyr, og jeg lurer på hvor lang tid etter man har spist skalldyr, at «sporene» er borte fra munnen? Greit og vite med tanke på hvis jeg skulle spist reker, og er såklart redd for en allergisk reaksjon hos henne selv om jeg både skyller og pusser tennene og munnen ekstra godt om kvelden hvis skalldyr har blitt inntatt Takker for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål.

Jeg har sjekket litt men kan ikke finne et godt og sikkert svar på dette.

Allergener "vaskes" vekk med mat, vann og tannpuss, men hvor lenge allergener overlever i og rundt munnen er vanskelig å si. Men jeg vil tro at de fleste allergener er borte i løpet av noen timer.

Finner jeg et godt svar skal jeg lage en liten facebooksak på LHL Astma og allergi sine sider.

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Allergivaksinasjon med Grazax, vektøkning?

Vår datter på 8 år har begynt med grazax som vaksinering mot pollen. Skal ta den hver dag i 3 år. Vi ser at hun har gått ganske mye opp i vekt etter hun begynte på dette. Samtidig har vi hatt veldig fokus på sunn mat og mye aktivitet, samt lite sukker og snop. Så vi klarer ikke å se noen annen grunn til vektoppgang, enn denne medisinen. Jeg har prøvd å lese meg opp på bivirkninger, men finner ingen om vektoppgang. Tror dere at dette kan være en grunn?

Vi vurderer å slutte på den for å sjekke det ut... hun har tatt denn e pille i snart ett år. Om vi slutter og begynner om ca 6 mnd igjen, vil hun ha noe effekt av det frøste året med vaksinering?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Vektøkning er ikke oppgitt som bivirkning av Grazax. Jeg har heller ikke erfart at det har vært tilfelle.

Vektøkning uten synlig sammenheng mellom matinntak og aktivitetsnivå bør undersøkes av lege. Jeg tror ikke opphold i allergivaksinen vil løse dette.

Ett opphold i vaksine på 6 måneder er lenge. Hun må sansynligvis starte allergivaksineprogrammet på nytt. Hun vil nok heller ikke ha effekt av det året hun har gjennomført.

Håper dere finne forklaringen og at hun kan gjennomføre allergivksineprogrammet som planlagt.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi

Melkeallergi?

Hei, min sønn på snart 6 år har i alle sine leveår vært plaget med mye løs mage og magesmerter. Litt eksem i 1-2 leveår, samt utricaria med jevne mellomrom, også nå når han er større. Han vokser fint og er både svært lang og tung for alderen. Ønsket nå å ta tak i mageplagene da han skal begynne på skolen og bla må tørke seg selv etter dobesøk. Status per i dag er 2-3 halvløse til løse avføringer per dag. Må også opp på natta tidvis. Hos fastlege ble det tatt en rekke blodprøver, samt avføringsprøver. Det eneste med utslag var matvareallergener: 0,75*H ( 1 kan være allergi, men at det ofte er betydelig høyere. Finner at over 15 angir 95% sikkerhet. Mitt spørsmål: kan man konkludere med at det ikke dreier seg om melkeallergi, eller bør han gå videre med hudtester og diett? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

De symptomene du beskriver kan skyldes allergi, cøliaki, forstoppelse eller ha andre årsaker.

Melkeallergi er vanligst hos de minste barna (0 og 3 år) og blir vanligvis diagnostisert før de fyller 6 år.

Om du er urolig for om din sønn ikke tåler noe eller at plagene fortsetter, bør du gå videre med utredning. Og det er fint å gjøre det før han begynenr på skolen.

Lykke til,

Hilsen Helle Grøttum  

 

Allergi

Alternativer til kortisonsprøyte ved allergi

Allergikere og astmatikere mister ofte lukt og smak. Har benyttet kenacort med super effekt, men det er jo ikke å anbefale grunnet bivirkninger? Hvor mange slike sprøyter kan man ta uten ubehagelige bivirkninger på sikt? Andre anbefalinger? Vaksine? Piller?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. august 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Det er spesielt ved lokal betennelse og hevelse i slimhinnen i nesen som gir redusert luktesans og smakssans. Årsaken kan blant annet være forkjølelse og allergi. Er du plaget med tett nese grunnet allergi bør du bruke nesespray.
Det finnes ulike typer nesespray som virker på kløe, nysing, renning og tetthet samt kløende og rennende øyne. Siden disse inneholder kortison, bør du starte opp minst en uke for du forventer allergiplager. Det finnes også nesespray som er en kombinasjon av kortison og antihistamine som mange har effekt av. Hvis du er veldig tett i nesen, kan du også forsøke slimhinneavsvellende nesespray som brukes ved forkjølelse før du tar nesespray for allergien. Husk at denne type nesespray ikke skal brukes med enn ti dager i strekk.
Kortisonsprøyte kan virke som en lettvint behandling, men i enkelte tilfeller fører sprøyten til komplikasjoner på selve stikkstedet, vevet dør og det oppstår et lite søkk i huden. Ved bruk over lang tid kan binyrebarken, hvor kroppens eget kortison(kortisol)produseres, bli påvirket. Derfor brukes kortisonsprøyter bare ved alvorlige plager. Tabletter er å foretrekke fordi de er lettere å styre enn sprøytene. Hvor mange sprøyter man kan ta uten få bivirkninger, vil være veldig individuelt.

Hvis du ikke har god nok effekt av den tradisjonelle allergibehandlingen(antihistaminer, øyendråper og nesespray)kan du være kandidat til allergivaksinasjon

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe