Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Sammenheng mellom lungefibrose og tremor?

Jeg har lungefibrose og har fått svar fra deg tidligere. Nå er det skjelving i hender jeg vil vite mer om. Jeg skjelver når jeg holder noe i hånden. Det kan være telefon eller andre ting. Sitter jeg i en lang telefonsamtale må jeg bytte hånd. Jeg mener å ha lest om skjelving når jeg søkte på Lungefibrose tidligere men finner ikke igjen dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Skjelving i hendene (tremor) kan ha mange årsaker og er av forskjellig type, og noen ganger finner man ingen årsak (essentiell tremor), og det kan være en arvelig variant. Enkelte ganger kan medisiner eller høyt inntak av koffein (via kaffe og te) være årsaken. Men ut fra det jeg har undersøkt er det ikke noen direkte sammenheng mellom lungfibrose og tremor. Det er vanligvis nødvendig med en nærmere utredning for å finne ut hvilken type tremor du har, da mulighetene som sagt er mange.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Reflukssykdom og luftveisobstruksjon

Hei Jeg er en dame på 54 år som fikk diagnosen astma tidlig i 30 årene. Nylig har jeg fått beskjed om at jeg har vært feildiagnostisert, og at det jeg har er stille øsofagusreflux. Jeg har fått svar på CT av lunger som viser betydelig arrdannelse i lungene, samt noen knuter som må følges opp videre. Jeg er blitt forklart om knutene, og at jeg inhalerer magesyregasser, men vet lite om resten. Alle astmamedisiner er seponert med unntak av Singulair, tar to av disse daglig. Tar også syrenøytraliserende, Somac 40 mg. Problemet er at jeg føler meg betydelig mer uopplagt og sliten etter at alle medisinene er fjernet. Jeg har også betydelig mer vann i kroppen. Det blir for tiden mye ligging på sofaen og lite gjort i huset. Er det virkelig ingen andre medisiner som hjelper mot dette? Ellers, jeg har vært hos en spesialist og fått dette bekreftet. Han er kjent for å være kunnskapsrik, men min erfaring er at han mangler endel på informasjons siden. Det meste har jeg lest meg til på nettet. PS: Det ble gjort en Metacholintest som ikke var positiv, 11% var utslaget.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at øsofagusreflux noen ganger kan gi reaksjoner med obstruksjon i luftveiene. Noen ganger eksisterer refluks og astma samtidig også uavhengig av hverandre. Behovet for astmamedisin bestemmes ut fra om de gir bedring i lungefunksjonen eller ikke. At du har vann i kroppen kan ha annen årsak, men redusert lungefunksjon kan være medvirkende til at man er uopplagt og sliten. At du fortsatt bruker Singulair kan tyde på at legen mener at det er en lett astma til stede. Men det er ikke ofte at preparatet brukes som eneste behandling ved astma hos voksne. Lungefunksjonstester (spirometri) og eventuelt PEF-målinger for å sjekke variasjoner i lungefunksjonen gjennom døgnet som kan avsløre om det er en astma til stede. Ved en kronisk obstruksjon vil dette avsløres ved en spirometri. Da er ikke metakolintesten alltid positiv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge, Allergi

Astmaproblemer og pollen

Hei, Jeg er en kvinne i tredve års alderen med pollenallergi (allergisk astma), matallergi (nøtter, steinfrukt, feit fisk, skalldyr) og Crohns. Jeg er født og oppvokst i Tyskland og fikk mine første allergier med 12 år. Jeg tok en de-sensibilisering i begynnelsen av 20-åra. Den måtte jeg avbryte på grunn av at jeg utviklet allergisk astma. Den gongen blei jeg behandlet med Symbicort og Cetrizin og klarte meg passelig gjennom pollensesongen.

I alder av 25 flytter jeg til Sunnmøre. I same alderen fikk jeg Crohns som er nå ganske godt kontrollert med Imurel. Her på Sunnmøre har jeg stort sett vært uten allergiplager. De siste få dager har jeg nå astmaproblemer igjen (tungpusten og følelse av lett opphevet tunge). Jeg har begynt med Symbicort og Cetrizin igjen, men føler ikkje noke særlig bedring enda. Skyldes dette en sterk pollensesong i år, eller er jeg plutselig i tillegg allergisk mot min hund som jeg har siden to år? Skjer oppfølgingen av allergi og astma kun av fastlegen her i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er for tiden sterk pollenspredning i hele Norge, bortsett fra de nordligste fylker samt i fjellet. Mange steder er våren kommet lenger enn vanlig på denne tiden. Det er mulig at dine økte plager kan skyldes dette. Ellers er det ikke helt uvanlig at allergier og astma får et endret uttrykk ettersom årene går. Det kan være lurt å få undersøkt allergien på ny hvis du føler at mye er endret fra tidligere. En annen sak er at det noen ganger kan være fornuftig å prøve et noe endret opplegg hvis det vanlige ikke fungerer godt nok. Det er mange alternativer for medisiner for både allergi og for astma. Det er flere fastleger som er dyktige på astma og allergioppfølging. Men det er forventet at spesialister på lungesykdommer skal ha best kompetanse. Men som kjent er det vanligvis ventetid å komme til hos spesialist, og da må du få en henvisning for å komme til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Akutt alvorlig astma

Stum astma. Alvorlig anfall. Som pårørende til en mann som flere ganger har fått helt akutte alvorlige anfall uten forvarsel går jeg konstant med panikk. Med prednisolon og flere forebyggende medisiner fikk han likevel et nytt anfall her en dag. Forvarsel var ikke mer enn et lite hosteanfall og han fikk nesten ikke luft. Jeg fikk raskt gitt ventolin med maske, og det lettet litt. Med mer ventoline og prednisolon ble han tilsynelatene bra etter en stund. Jeg googlet stum astma der jeg leste om anfall uten forvarsel og der fikk jeg svar på hvorfor anfall kunne komme uten forvarsel. Han har før blitt hentet med ambulanse. Har du litt informasjon og råd til forebygging ved slike akutte anfall?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er helt riktig at forebygging er den beste behandlingen. Særlig viktig er det ved en astma som gir akutte og sterke anfall. Det betyr i praksis blant annet at medikasjonen må være optimalt innstilt for den personen det gjelder. Behandlingen tar sikte på å redusere irritasjonstilstanden i bronkiene slik at reaksjonen på ytre påvirkning blir minst mulig heftig. En individuell tilpasning kan ta tid, og bør gjøres og kontrolleres av en lege med høy kompetanse på astma. Ofte vil det være en fordel at en lungespesialist kontrollerer tilstanden og vurderer behandlingsopplegget. Et annet aspekt er best mulig opplæring av den som har tilstanden, slik at man unngår kjente utløsende faktorer, kjenner igjen tidlige symptomer og vet hva som skal gjøres før det blir for vanskelig. Et rehabiliteringsopplegg kan også bidra positivt. Fordi det er avgjørende med en individuell tilnærming i forbindelse med en slik tilstand, er det vanskelig å være mer konkret enn dette. Håper likevel det kan være til litt hjelp!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Trening ved økt troponin

Du skriver at det er trygt å trene når troponin nivået er normalt. Jeg har fått beskjed om rolig aktivitet ( puls ikke over 100/120 ) i 6 mnd. Hvorfor så stor forskjell på svarene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er ikke helt sikker på hvilken sammenheng du snakker i nå. Treningsforbud/-anbefalinger vil selvfølgelig variere fra tilstand til tilstand, også mellom ulike individer. Du bør følge den anbefalingen du har fått fra legene dine, da de kjenner detaljene til kroppen din best. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

To typer av respirasjonssvikt.

Hei, Har lungefibrose, bruker surstoff 24 timer I døgnet. I epikrise fra sist jeg var på sykehus, står det at jeg har kronisk respirasjonssvikt type 1, Hva betyr det? Er det forskjellige graderinger?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Respirasjonssvikt graderes i type 1 og type 2. Den første innebærer at oksygeninnholdet i blodet er for lavt, mens kulldioksydinnholdet er normalt. Type 2 innebærer at både surstoffinnholdet (pO2) er redusert, og kulldioksydinnholdet (pCO2) er for høyt. Type 1 som du har behandles med tilførsel av oksygen. Type 2 kan også behandles med oksygen, men doseringen må ikke være for høy, fordi det kan føre til at pustesenteret i hjernen kan oppfatte at det da ikke er nødvendig å puste så mye, og dermed kan utluftingen av CO2 bli for dårlig. Ved type 1 er ikke det et aktuelt problem.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Murstøv og irritasjon av luftveiene.

Jeg er en sprek voksen dame. Ved ombygging i kjelleren ble det revet en teglstensmurvegg mellom fyrrom og annet rom og det ble også knust i småbiter et langt eternittrør sammen med den. Da jeg etter jobb gikk ned i kjelleren for å se på arbeidet som var gjort, ble jeg slått av alt støvet. Det gikk nesten ikke å puste. Jeg presset meg til å være der til jeg hadde fått dunket opp et gammelt kjellervindu. Etterpå kjente jeg umiddelbart at dette skulle jeg aldri ha gjort. Det rev nedover hele halsen og det kjentes som luftveiene var raspet opp av alt støvet. Hjertet begynte å stresse. I boligdelen over kjentes også luften tett ut og jeg satt opp alle vinduer for å lufte litt. Nå har det snart gått to uker. Jeg har vært sykemeldt, og halsen kjennes svært sår ut fortsatt, mest der jeg først kjente det - i strupen - og jeg føler meg litt tungpusten. Fra før av er jeg sportslig og svært frisk! Hvor lenge vil dette vare? Vil jeg bli helt frisk igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker absolutt som det er en direkte sammenheng mellom en massiv støvpåvirkning og de etterfølgende symptomer som du har nå. Murstøv er gjerne veldig små partikler og støvet fører til en irritasjon av slimhinnen, og hos noen kan det ta litt tid før det ordner seg igjen. Det kan være lurt å ta det litt rolig med større fysiske belastninger så lenge du merker problemene, slik at slimhinnen unngår ekstra påkjenninger som kan forlenge symptomene. Fint støv har lett for å fordele seg over mange flater og kanskje til andre rom. Det kan ta tid før alt støv er helt borte, og så lenge det er der vil det kunne bidra til å opprettholde irritasjonen. Men uansett er det god grunn til å tro at du etterhvert kommer tilbake i like god form som tidligere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Gjentatte luftveisinfeksjoner i tidlig barnealder.

Mitt barn har hatt mange episoder med forkjølelser siden han var 8 måneder til nå han skal bli 3 år. Noen ganger får han lange pauser uten forkjølelse på 2-3 måneder og noen gang får han med en eller to uker pauser og han smitter rask. Har vært hos spesialist , bruker astma forebyggende medisiner innimellom . Han har aldri pustebesvær , men høy feber, hosting og tett nese , han spiser mindre også. Kan det være andre alvorlige lunge- sykdommer? Mvh Gutt 2 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk forspørsmålet!

Dette er nok ikke enkelt å gi noe eksakt svar på. Årsak til hyppige luftveisinfeksjoner i barnealder kan ha flere årsaker. Bruk av astmamedisin kan påvirke slimtransporten i bronkiene på en positiv måte. Årsakene til gjentatte luftveisinfeksjoner kan være knyttet til lunger/bronkier eller i immunsystemet. Og noen ganger "vokser" man det av seg. Jeg regner med at en oppfølging hos barnelege vil kunne være viktig som et supplement til fastlegen hvis tilstanden fortsetter uendret eller blir verre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma/kols eller bare forbigående reaksjon på langvarig luftveisinfeksjon?

Oppfølgingsspørsmål til "Kolsutvikling etter langvarig luftveisinfeksjon?" Var for i underkant av en uke siden inne til kontroll og lungedataene var som sist. Fikk denne gangen nye medisiner og i tillegg fikk jeg Amoxicillin Mylan 500 mg. Startet på kuren på torsdag og er nå 80 - 90 prosent bedre av hosten og slimproduksjonen er veldig mye mindre. Skal antibiotika hjelpe så mye hvis slimingen kommer av kronisk astma/kols? Føler at jeg nesten ikke trenger astmamedisiner akkurat nå siden antibiotikaen har hatt så god effekt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Kuren med amoxicillin (antibiotikum) har nok påvirket en bakterieinfeksjon i bronkiene. Når en bronkitt kommer i tillegg til kronisk astma/kols blir det gjerne en økt irritasjon av slimhinnen i bronkiene og dermed forverring av slimingen. Det er nok denne ekstra påvirkningen som har blitt borte, og dermed kan en del av problemene bli mindre. Da er det jo lurt å følge med på utviklingen i lungefunksjonen i tiden fremover. Så får du se hva som blir igjen etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma/mils kols

Hei, Jeg fikk diagnosen mild kols for 2,5,år siden. Tidligere har legene trodd jeg har astma og ble medisinert for dette uten ønsket effekt. Nylig fikk jeg en forverring av tilstand, og ble engstelig. Det er første gang på rundt 5 år spirometritesten har vist forverring. Legen virket ikke så bekymra da jeg fortsatt har mild kols, men jeg føler det ikke bra og er engstelig for fremtida. Jeg er midt i 40-årene, trener 4-5 ganger i uka (styrke, ski, løping). Spørsmålet er hvordan skal jeg trene best? Kan spirometritesten ha blitt påvirket av forkjølelse jeg hadde da? Takk for svar! Hilsen bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. april 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål, som jeg forstår kan skape engstelse. Spirometritesten kan påvirkes av at du hadde en infeksjon, så jeg vil anbefale deg og be om time til ny spirometritest når du er helt fri for infeksjon. Det er kjempefint at du trener så mye som du gjør. I forhold til astmaen din kan det være lurt å tenke på at du bør bruke litt tid på oppvarming. Det kan være at du kan ha nytte av et opphold på en rehabiliteringsinstusjon hvor du kan lære mer om trening og få en utredning i forhold til rett diagnose.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale, og eventuelle  muligheter for rehabilitering.

Mvh Hilde