Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter, Allergi

Omsorgslønn

Uføretrydet lungesyk med kols,astma og epilepsi,pollen og matallergi, trenger tilsyn, har man rett til omsorgslønn eller andre lignende ytelser og stønader fra nav? hvordan søkes dette og hvilke vedlegg trenges? Kan pasientombudet stå til hjelp med utfylling og innlevering av søknaden osv.?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Omsorgslønn er en kommunal ytelse. Retten til omsorgslønn er ikke sterk. Kommunen plikter å ha tilbud om omsorgslønn. Men har relativt stor frihet til avgjøre om det skal innvilges. Fylkesmannen som er klageinstans har begrensede muligheter til å overprøve et avslag fra kommunen. Det er den som yter omsorgen som søker om omsorgslønn.

Her er informasjon om omsorgslønn:

Omsorgslønn

Nav kan innvilge hjelpestønad til pleie- og tilsyn. Hjelpestønad utgjør kroner 1171 pr. mnd. Her er informasjon om hjelpestønad:

Hjelpestønad

Og her med søknadsskjema

søknadsskjema

LHL`s pasientombud kan hjelpe til med utfylling av skjema.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Pustestopp og litt til.

80 år er hjerteoperert for 6 år siden . Satt inn stent i okt.15. Har pustestopp når jeg holder på å sovne, sittende. Om natten går det ofte bra uten stopp. Kan spasere , men anstrengelser gir underskudd og mangel på oksygen(?) Føles som man ikke får puste. Var på Feiring nå nettopp , men hjertet og årene var bra . Kan det være lungene, (fibrose)? Ellers i god form , men siste halve året har jeg ikke kunnet trene pga.pusten.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver som pustestopp kan kanskje være uttrykk for såkalt søvnapné, dvs pustestopp pga at strukturer i svelget faller sammen når man går inn i dyp søvn. Det oppstår gjerne hos mennesker som snorker, og mange og ofte lange pustestopp kan observeres. Det fører til dårlig søvn og tretthet og lite overskudd om dagen.

Det du nevner om pusteproblemer ved fysiske anstrengelser kan ha sammenheng med nedsettelse av lungefunksjonen . Det kan ha flere årsaker. Dette bør du nok få undersøkt med en lungefunksjonstest (spirometri) hos fastlegen og eventuelt be om videre undersøkelse hos lungespesialist hvis man ikke finner ut av det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blod i spyttet og sykdomsfølelse etter langvarig forkjølelse

Hei. Har en tilstand ingen kan svare på. Har blodig spytt. Om morgenen er det veldig rødt (og litt brunt), uten at jeg har hostet noe. Det er også rosa utover dagen, av og til rødt. Men er også blankt (normalt) det aller meste av dagen. Slik har det vært i 3 uker nå. Jeg kjenner også på en slags feberlignende tilstand store deler av dagene og kveldene. Kjenner det mest i brystområdet og hodet. Klarer ikke å beskrive det annet enn som en slags "kribling"/"feber". Det har også vart i ca 3 uker. For 6-7 uker siden ble jeg forkjølt, vondt i hals, snørr - og en hoste som varte i 4-5 uker, men som har begynt å gi seg nå de siste 2 ukene, selv om jeg kan få "hosteanfall" ennå, feks når jeg har dusjet og vanndampen møter kaldere luft utenfra. Hoster ikke opp blod, og ser ikke nødvendigvis en direkte sammenheng, selv om det sikkert er det.

Ellers er jeg stort sett frisk, spiser normalt, ikke vondt noe sted, puster normalt. Jeg er mann, 52 år. Normal vekt. Ingen (andre) sykdommer, diagnoser, heller ikke allergi, diabetes eller noe annet. Tidligere festrøyker/røyker. Har vært med lege og på sykehus 5 ganger de siste 3 ukene (volvat, lovisenberg og sykehuset i ålesund). Det har blitt tatt røntgen 2 ganger, ekg, blodtrykk, blodprøver og diverse - men finner ikke svar. Håper kanskje noen vet hva dette kan være. Frykter for lungekreft, håper på virus i luftveiene.. Hvorfor er det blodig oppspytt ??

Drikker masse vann om natta (1 liter) og om dagen - er veldig dehydrert. Våkner 10-20 ganger om natta for å drikke. Helt tørr i munn og svelg, og kroppen skriker etter veske. Skjønner det ikke. Magen er også oppblåst syns jeg, og den lager til tider mye lyd. Må være alt vannet jeg drikker tenker jeg. Håper noen kan hjelpe, er veldig bekymret..

Er i kø for å få ct og bronkoskopi. Fått time 28/4, men føler dette haster..?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dette er selvfølgelig ikke enkelt å besvare på nettet og uten å ha undersøkt deg eller å ha sett på prøvene dine. Jeg synes det er en riktig avgjørelse at du er satt opp til bronkoskopi og CT-undersøkelse av lungene. Jeg regner med at det er eller vil bli gjort lungefunksjonstester ut fra det du forteller om langvarig hoste, og fortsatt ifm eksponering for kald luft og damp. Men dette kan også være en forbigående ettervirkning av forkjølelsen. Ellers kan blod i spyttet komme fra nese/bihuler, svelg og bronkier.  Så her er det flere muligheter.

Det er forståelig at du er bekymret, og da er ventetiden for å få en avklaring ofte vanskelig. Jeg tror likevel at legene har tatt fatt i riktig ende for å finne ut av problemet.

Jeg ønsker deg lykke til videre og håper du får god hjelp slik at du blir frisk igjen!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan man bruke saltpipe sammen med kolsmedisin?

Hei. Leser en del positivt om saltpipen.... Kan jeg bruke denne når jeg har Kols og bruker Spiriva inhalasjonspulver daglig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har ikke noen erfaring med saltpiper i egen praksis. Imidlertid er det flere pasienter som bruker det på eget initiativ, og uten spesielle hensyn til samtidig medikamentell behandling for astma eller kols. Jeg tror ikke det er noen spesielle problemer forbundet med dette. Det som inhaleres er et mineralsalt, og det oppgis å ikke ha noen skadelige effekter.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bør jeg ta vaksine mot lungebetennelse?

Har kols/lungeemfysem og tok influensavaksine i oktober. Har lest om en vaksine som varer mange år mot lungebetennelse, bør jeg ta den også?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det viktigste er å ta influensavaksine. Nytten av det er vist i flere undersøkelser. Ofte vil man også velge å gi tillegg av pneumokokkvaksine (Pneumovax). Den gis vanligvis hvert 5-8 år og beskytter i første rekke mot særlig alvorlig forløp av lungebetennelse forårsaket av pneumokokkbakterien. Det anbefales fra Folkehelseinstituttet ved kronisk lungesykdom, så det kan være lurt å drøfte det med din egen lege.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Positiv IGRA-test for tuberkulose

Hei Jeg har sterk astma og pollenallergi. Jeg har hatt lungesvikt flere ganger siden 2013 -15 (jeg er født i 1995). Jeg står også på liste for nye lunger. Nå har jeg nylig fått påvist tuberkulose gjennom en IGRA-test. Etter planen skal jeg begynne en ny jobb i løpet av april men lurer nå på hvordan tuberkulosebehandlingen foregår, og om jeg vil være i stand til å jobbe den første tiden. Hva skal jeg si til min nye sjef?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Påvisning av tuberkulosesmitte ved IGRA-test sier ikke noe om dette en sovende eller aktiv tuberkulose. Jeg går ut fra at den behandlingen du skal ha er for å bryte ned alle tuberkulosebakterier i kroppen, og at det altså dreier seg om ufarlige og sovende bakterier. Dette finnes hos mange mennesker, men uten at man gir noen behandling så lenge bakteriene er inaktive og ikke gir sykdom. Behandlingen i ditt tilfelle gjøres muligens som ledd i forberedelsen til en fremtidig lungetransplantasjon, fordi man vil unngå problemer med eventuell oppblussing av infeksjon i tilknytning til behandlingen som gis for å beskytte mot avstøtning av nye lunger. Behandlingen foregår med tabletter over noen måneder, så altså omtrent som en behandling av en vanlig infeksjon. Da du etter all sannsynlighet ikke vil representere noen smittefare bør det ikke være noe problem å gå på jobb mens du er under behandling. Det eneste problemet som kan oppstå er om du skulle reagere på eventuelle bivirkninger av medisinene. Men generelt sett er ikke dette en sak som du trenger opplyse om.

Jeg ønsker deg lykke til i tiden fremover!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter

Hvorfor tar alt så lang tid?

Hei. Jeg har hatt problemer med pusten i over ett år nå, og det har bare forverret seg.

Jeg sliter veldig med pusten, hoster, blir andpusten av å snakke eller av å gå vanlig. Unngår trapper, bakker eller å gå i det hele tatt, så mye som jeg kan. Har også litt angst i forhold til dette og er redd for å ikke få puste, får fort klaustrofobifølelse. Føler meg veldig funksjonshemmet.

Tidlig i februar fikk jeg endelig svar på hva som er i veien da jeg tok bronkoskopi og de så at jeg har en innsnevring i luftrøret. De filmet dette og sende videoen i sammen med henvisning til operasjon til et annet sykehus. Ca 1 uke etterpå fikk jeg brev at jeg skulle få innkalling innen utgangen av uke 11. Uke 12 kom og jeg hadde enda ikke fått brev. Ringte inn og de hadde ikke funnet time til meg enda fordi de skulle spør om jeg ville ha med studenter. Ikke lenge etterpå fikk jeg et brev med time. Det stod veldig lite informasjon i brevet og jeg ringte inn for å spør hva jeg hadde fått time til. Har fått time til en undersøkelse, men hun i telefonen kunne ikke svare meg på hva slags undersøkelse det var. Jeg lurte på om dette var nødvendig siden de har fått video av hvordan det ser ut nedi luftrøret mitt, men hun sa de måtte se selv for min egen sikkerhet og for å se hva de skal gjøre videre. Så jeg må altså reise over hele landet for en undersøkelse og så kan det ta enda lenger tid før jeg får operasjon. Jeg har fått time til undersøkelse 10 uker etter de har funnet ut hva som feiler meg. Og så kan det ta flere uker etter det igjen før jeg får behandling.

Det jeg lurer på her er om rettighetene mine blir ivaretatt og om jeg får forsvarlig behandlingstid?

Sitter nå og det er enda to uker til jeg skal reise og jeg vet ikke hva som venter meg. Mvh Kvinne 22 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet.

Det du opplever er nok den ordningen som sykehusene har for å sikre seg at de ikke gjør feil som kan skade deg. En forhåndsundersøkelse er ønskelig og som regel helt nødvendig for å sjekke flere ting og eventuelt gjøre tilleggsundersøkelser for å gjøre et best mulig arbeid når de skal utføre selve behandlingen. Da er legene best mulig forberedt, og det vil du være tjent med. Da vil de kunne fortelle deg hva de har tenkt å gjøre, slik at du er forberedt på hva som skal skje.

Ventetiden er jo en annen sak, og der følger sykehusene prosedyrer som er utarbeidet for å sikre en best mulig prioriteringsrekkefølge blant alle pasienter som søkes inn til behandling. Utenfra kan systemet ofte virke unødig tungvint, men sykehusene sliter dessverre ofte med lange ventelister og må derfor følge de pålagte ventelisteprosedyrer. Hvis du i mellomtiden skulle bli mye dårligere i løpet av ventetiden må du be egen lege om hjelp til å komme raskere til.

Lykke til!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvordan å fortsette Tuberkulose behandlingen i Norge

Hej, Jag är född i Brasilien och har bott i Skandinavien i nästan 10 år. Jag bott i Oslo sedan 2010. För en månad sen kände jag mig sjuk och hade mycket feber, nattsvett och trötthet. Jag hade ingen aptit och gick ner i vikt. Min fastlege gav först besked att det var influensa med bakterie och jag fick en antibiotika som inte gav nåt resultat. Mitt årliga besök till Brasilien var bokad till just den perioden, då jag skulle åka hem över påsken. Jag var sjuk i Norge i två veckor och besökte läkaren igen en dag innan avresan till Brasilien för att veta att det var ok att resa. Jag var fortfarande sjuk. Han sa det var ok då jag inte hade feber och jag borde börja jobba igen. Jag landade i Brasilien den 19/3 och samma dag fick jag feber och gick till sjukhuset. Där tog de bild av mina lungor och upptäckte jag hade halva sidan fylld med vätska. Jag blev inlagd på sjukhuset i 14 dagar och efter många prov kom de fram till att jag har tuberkulos. Jag har påbörjat behandlingen här och måste stanna kvar i två veckor innan jag får återvända till Norge. Vart/vem ska jag kontakta i Norge för att fortsätta med behandlingen?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 05. april 2016
Thomas Jürgens, Lege
Hei ,
så bra at du fikk riktig diagnose   nå . Det er veldig viktig at du fortsetter og fullføre hele behandlingen. Vi foreslår å komme i kontakt med "Tuberkulosekoordinator" ved OUS . Her er linken :

http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/tuberkulosekoordinatorer_

Lykke til med behandling !! Hvis du har flere spørsmal bare ta gjerne kontakt igen!

Lunge, Rettigheter

Rett til hjelpestønad?

Hei kols,astma,allergi og epilepsi syk med anfall,mottar grunnstønad sats1. spørsmål om hjelpestønad.Er et mulighet og søke om? i tilfelle hvilke krav som stilles? Er det nok med medisinske opplysninger fra privat lege?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hjelpestønad ytes til de som har behov for særskilt tilsyn og pleie. Det må etableres et privat pleieforhold. Er det nære familiemedlemmer, for eksempel ektefelle, som yter tilsyn/pleie, må behovet for tilsyn og pleie overstige det man kan forvente at nære familiemedlemer yter uten noen form for økonomisk kompensasjon. Dette er det generelle. Så blir det et sp. om din helsetilstand utløser et stort nok behov for tilsyn og pleie. Ut fra diagnosene du oppgir kan det godt være tilfelle.

Her har du Nav`s rundskriv om hjelpestønad som beskriver mer inngående hvilke krav som gjelder:

hjelpestønad

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Astma og allergi som kommer tilbake i voksen alder

Hei, har allergi og astma og i tillegg eksem. Var plaget som barn, men kom tilbake for to år siden. Reaksjonene er nå mye kraftigere, og reagerer veldig på parfyme, ulike lukter osv. Kan ikke være i kontakt med katt eller andre dyr og får astma og kløe hals, samt hoste ved kontakt der andre har dyr. Dette har før til at jeg ikke kan ha besøk eller sosial kontakt. Og må skifte klær etter handling o.l . Blir også syk ved bruk av offentlig transport. Brukt Seretide Diskus ett år samt Aerius. Kan dette gå over? Kan ikke forstå at det går an å være så sensitiv men merker jo reaksjon med astma. Fastlegen mener det er allergi som gir astma pga verdier i blod ved allergiprøve. Men ikke utslag på noe spesifikt bortsett fra husstøvmidd. Kan det være noe annet som gir meg disse plagene? Er det noe jeg bør utrede videre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hyperreaktivitet, eller overreaksjon på lukter og ting som gir allergi er ikke uvanlig ved astma, men er ganske plagsomt. Allergien kan godt være koblet mot astma. Jeg antar at legen har funnet et høyt nivå for IgE i blodet når han nevner dette. Noen ganger kan tillegg av montelukast være effektivt, men ikke alltid. Hvis vanlig astmamedisin tatt på riktig måte ikke fungerer, kan det være grunn til å utrede dette nærmere ved å henvise videre til spesialist for å sjekke om det foreligger en situasjon som trenger spesialbehandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem