Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungeskylling ved kols?

Har hørt at kolspasienter har fått lungeskylling i Thailand (og betalt det selv)Er det praktisert/utprøvd her i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungeskylling ved kols er ikke noe som gjøres i Norge og er ikke indisert ved kols. Det er helt spesielle lungesykdommer med opphopning av spesielle sekreter som gir grunn til slik behandling. Jeg er sterkt tvilende til om dette er en behandling som det finnes faglig dekning for.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smerter i brystkassen ved kols/emfysem

Har kols og bruker Spiriva daglig som jeg tar hver morgen til samme tid. Skal på en flyreise og lurer på om jeg kan ta Spiriva ca. 2 t tidligere (altså etter bare 22 t.) for å slippe å ta denne på flyet? Har vært i CT røntgen og fått påvist emfysem,er dette vanlig ved kols eller er dette en tilleggssykdom? Jeg har en del vondt i ribbena,mest bak mot ryggen. Er dette p.g.a. emfysem eller er det bare muskulært? Dette gjør meg engstelig.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Du kan gjerne ta Spiriva et par timer før du vanligvis gjør det. Det går veldig bra!

Emfysem er vanlig ved kols, men det er mange grader av det. Smerter i brystkassen er ofte muskelsmerter og er ikke uvanlig i perioder i forbindelse med kols/emfysem. CT-undersøkelsen og røntgenbildet du har tatt ville nok ha avslørt om det hadde vært noe annet. Så det er trolig ikke noen grunn til engstelse for dette.

Håper du får en god flyreise!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig hoste og dampsigaretter

Jeg lurte på om det er sant at man får vann i lungene av å røyke med damp? Jeg har sluttet å røyke vanlig tobakk, men jeg har hatt en forferdelig hoste i mange uker, først slimhoste, nå tørrhoste, og bruker bare dampsigarett nå.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke riktig at du kan få vann i lungene ved å røyke E-sigaretter. Men dampen du inhalerer kan inneholde irritanter som kan gi hoste. Det kan være lurt å sjekke lungefunksjonen med spirometri hos din fastlege. Hoste kan tyde på at du reagerer på det du inhalerer. Spirometri kan avsløre om du eventuelt kan ha litt astma. Alternativt er det flere andre årsaker til langvarig hoste, og røntgenbilde av lungene og blodprøver kan være indisert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pusteproblemer ved lungefibrose, hva kan man gjøre?

Jeg har lungfibrose og tar 2 tabletter Ofev per dagfordelt på morgen og kveld. Jeg var på kontroll for tre dager siden men fordi jeg har brukt Ofev for kort tid kunne legen ikke si noe om hvordan det går og han antyder at jeg kan få tilførsel av oksygen etter neste kontroll om 4 uker. I dag opplevde jeg å bli så andpusten at jeg ble redd. Mitt spørsmål er da, kan jeg i en slik situasjon oppleve å dø av oksygenmangel? Må jeg unngå slike situasjoner? Sitter eller ligger jeg stille er det ikke noe problem, men går jeg over gulvet her hjemme puster og peser jeg.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er heldigvis ofte stor forskjell mellom det man kan føle i en angstsituasjon og hvordan den reelle situasjonen er. Angst er svært vanlig i en situasjon med nedsatt pustekapasitet, og da føles ofte situasjonen dramatisk. Som du selv nevner er det uproblematisk i hvile, men verre i aktivitet, dvs når kroppen krever mer oksygen. I praksis vil det være fornuftig å unngå større anstrengelser, men det vil ikke være lurt å bare sitte stille eller legge seg ned. Det kan være riktig i forbindelse med en forbigående forverrelse, for eksempel ved en luftveisinfeksjon og febertilstand. Men ellers kan det være lurt å legge opp aktiviteten  på et nivå som ikke gir altfor store pusteproblemer. Når du blir andpusten er det bare ro som skal til for at det skal bli bedre igjen. Det er også mulig at oksygentilskudd ved aktivitet vil kunne gi deg en bedre tilværelse og gjøre at du kommer deg raskere i pusten.

Jeg håper får det bedre etterhvert, enten med behandlingen alene, eller med oksygentilskudd. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge

Videresendt til Wasim Zahid

Hei jeg er en jente på 23 år. jeg har over lengre tid slitt med angst. Jeg sliter med pusten. Føler at det er tungt å puste hele tiden, både inn og ut og at jeg ikke får pustet helt inn og ikke får nok luft. Jeg merker trykkende press i brystet (føles som alle musklene spenner seg seg hele tiden i brystet) og føler at halsen snurper jeg inn, og føler nummenhet i halsen og oppover i ansiktet (men er mest på halsen). Dette varer en hel dag. Noen ganger er det vanskelig å svelge. Jeg har googlet dette også, og lest at det kan være noe med hjertet eller blodpropp i lungene. Dette har vart over lengre tid.

Har tatt røntgen av lungene der alt så fint ut. Målt oksygenopptaket mitt og den var fin, sjekket om jeg har astma, men det hadde jeg ikke. Har vært hos legevakta og tok en EKG for jeg hadde har slitt med høy puls i noen dager, men ingen puls høyere enn 125. EKG var fin, bare høy puls, og det sa han var på grunn av angsten.

Har vært hos legen med dette da jeg følte at jeg hadde litt slim, men får liksom ikke hostet det opp. Og når jeg puster utover kommer det det en pipelyd fra halsen og føler at jeg alltid har en klump nederst i halsen merker den spesielt når jeg svelger. Jeg tenker alltid på pusten min, hele dagen om at jeg ikke får pustet ordentlig. Men hun sier at det ikke er noe. Men er veldig vanskelig å ikke tenke over dette når jeg merker det hele tiden og ikke får sove om natta. Jeg går og tenker på dette hele tiden og klarer ikke å roe meg ned. Er redd for at det er noe alvorlig galt med meg. Alle sier at dette kommer av angsten, men det er vanskelig å tro dette når jeg har disse symptomene hele tiden. Og disse symptomene plager meg veldig, for jeg er veldig redd for at det faktisk er noe galt med meg og at det ikke bare er angsten. Klarer ikke å slappe av og tenker på det presset i brystet hele tiden. Og er sliten og slapp hele tiden.

Så jeg vil høre hva du tror, kommer dette mest sannsynlig av angsten, eller bør jeg være bekymret ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er bekymret og at du ønsker å finne ut av dette. Du har allerede vært gjennom endel underøskelser om har vært normale, og det er bra. Det kan godt hende at plagene dine skyldes angst, men før man slår det fast må andre tilstander utelukkes. Siden du fortsatt er både plaget og bekymret bør du undersøkes hos både lungelege og hjertelege. Hos hjertelegen kan det være aktuelt med både et arbeids-EKG og en ultralyd av hjertet. Dette vil kunne utelukke en rekke tilstander. Lungelegen kan analysere pusten din nærmere og se om plagene skyldes en lungesykdom. En CT-undersøkelse av brystkassa kan også være aktuelt, men dette er en undersøkelse som gir endel stråling, og det bør være en viss terskel for å gjøre den. Dvs at man skal ha god grunn til å gjøre den. Jeg synes du skal starte hos fastlegen din og be om henvisning til lunge- og hjertelege i første omgang. Lungelegen kan vurdere behovet for evt. CT-undersøkelse.

Lykke til!

 

Mvh Wasim Zahid 

Lunge

Kols og flyreiser

Hei. Jeg er en kvinne på 62 år som i fjor fikk påvist emfysem og kols grad 2-3. Bruker Spiriva og tar Airomir innhalasjonsspray v. behov. I mai har jeg planer om å reise til Samos,en flyreise på ca.5t. og lurer på om dette er ok...? Kan jeg ta Airomir under flyturen hvis jeg får behov for det? Var der i aug. i fjor (før sykdommen var påvist og var da ikke startet m. medisinene), merket intet ubehag på flyturen og syntes jeg var bedre i pusten under oppholdet der.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved lange flyreiser flyr man ofte høyt for å redusere luftmotstanden. Da er det mindre oksygen i kabinen også, selv om man har trykkabin. Trykket inne i flyet er da på høyde med det man måler på Galdhøpiggen. Hos lungesyke kan surstoffinholdet i blodet synke under det som er normalt, og man kan få pusteproblemer. I de fleste tilfeller går det imidlertid bra, særlig hvis man holder seg i ro. Det lureste er nok å få målt oksygeninnholdet i blodet med et oxymeter hos legen. Hvis man anstrenger seg for eksempel ved en rask gangtest eller rask gange i trapp, vil man ofte falle i oksygenmetning. Hvis man faller lavere enn til 90% er det grunn til nærmere undersøkelse. Da kan man foreta en HAST-undersøkelse hvor man puster i luft med lavere oksygeninnhold under anstrengelse.

Det er helt i orden å bruke Airomir ved behov under flyturen.

Vanligvis er det grunn til å tro at en ny flytur ikke vil medføre problemer hvis det har gått fint året før. Det forutsetter at tilstanden er uendret og ikke tydelig verre enn tidligere. Det er også viktig at man ikke har vært forverret i en periode like før man skal ut å reise.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Astma og Prednisolonkur

Er det vanlig å få en 3 dagers kur med prednisolon hvor starten var på 2x30mg pga betennelse i halsen på grunn av astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Prednisolon gis som korte kurer i ganske høye doser. Det er vanlig ved for eksempel astmaforverrelser som ikke påvirkes godt nok av vanlig astmamedisin. Da kan dosen være for eksempel 40-60 mg daglig. Det gir ofte en rask bedring slik at kuren kan avsluttes i løpet av få dager. Det er irritasjonstilstanden (betennelsen) i bronkiene som påvirkes av denne medisinen.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Trening ved lungefibrose

Har diagnose lungefibrose, avhengig av surstoff 24 timer I døgnet. Er det mulig å trene seg til bedre surstoffopptak?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Surstoffopptaket går egentlig mest på hva musklene i kroppen er i stand til å ta opp av oksygen. Den delen går det an å trene opp. Imidlertid er lungene en begrensende faktor, og det ser ikke ut til at lungenes funksjon kan trenes slik at den blir bedre. Ved lungefibrose vil lungenes evne til å ta opp oksygen fra luften være redusert på den måten at oksygenopptaket går langsommere enn normalt. Når man da øker aktiviteten vil ikke lungene greie å følge opp med tilstrekkelig økt oksygeninntak fra luften. Men en viss trening kan ofte gjennomføres, og da vil nok musklene nyttiggjøre seg oksygenet bedre. Noen ganger kan det gi noe mindre pustebesvær. Så det er mulig å få noe effekt av trening, men den er begrenset.

Håper dette var svar på ditt spørsmål.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungebetennelse, astma og hostestillende

Hei, jeg lurte på en ting. Jeg har astma og nå lungebetennelse. Fikk Abotticin av legen. Skal ta i ti dager. Jeg fikk også Cosylan, men den gjør meg bare tettere og verre i pusten. Burde jeg heller tatt slimløsende ? Og jeg fikk også Prednisolon. Jeg har alt av div. astma medisiner plus forstøverapparat som jeg bruker.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hostestillende medisin er ikke nødvendig å bruke. Det virker bare på hosten, men bedrer ikke tilstanden for øvrig. Hvis du blir tettere av den er det lurt å slutte. Prednisolon og Abboticin samt eventuell annen medisin vil nok rydde opp i infeksjonen.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Er allergivaksinasjon lurt?

Mann med kols, astma, epilepsi og pollen/matallergi. Har aldri blitt vaksinert mot allergi. Er det lurt å ta en slik sjanse? Hvilke bivirkninger kan det oppstå, med tanke på ovennevnte sykdommer? Er det andre alternativer, i tilfelle man frarådes denne vaksinasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mars 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål. Allergivaksine vurderes av spesialist, vanligvis øre-, nese, halslege eller lungelege. Allergivaksine er det samme som hyposensibilisering eller imunterapi og kan gis ved allergi overfor bjørkepollen og gresspollen. Vaksinasjnsprosessen varer i tre - fem år, der det gis en økende dose av det man er allregisk overfor i form av sprøyter i armen. Om du ønsker å bli vurdert for allergivaksinasjon ber du fastlegen om henvisning til spesialist. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergivaksinasjon/.Noen kaller feilaktig kortisonsprøyte som allergivaksinasjon. Det er en annen behandling som noen får i forkant i pollensesongen som en engangsinjeksjon som reduserer syptomene. Det er en del bivikner knyttet til den behandlingen så mange pasienter og leger er skeptiske til behandlingen.Vanlige bivirkninger er blant annet søkk i huden på innstikkstedet, vektøkning, søvnforstyrrelser og humørforandringer, økt blodsukker og blodtrykk. Tradisjonell behandling som allergitabletter, øyedråper og nesedråper anbefales alltid som førstevalg. Om plagene til tross for dette er store kandu be legen vurdere om tilleggsbehandling skal gis. https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/medisiner-mot-allergi/: Lykke til. Hilsen Helle