Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Luftveisproblemer og trening i sterk kulde.

Jeg er 81 år og har fått diagnosen kols. Jeg fikk for 30-40 år siden diagnosen kuldeastma etter å ha gått flere lange turløp (grenaderen ++) i sterk kulde (-30gr.). Etter noen år ble diagnosen kronisk astmabronkitt og etter enda noen år ble diagnosen kols. Kan en slik form for kols leges? Jeg er fremdeles aktiv med orientering og skiløp.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg blir imponert over at du fortsatt trener aktivt og har gjort det i alle år! Det virker som om du har utviket samme type luftveisproblemer som det man ser hos toppidrettsutøvere som går langrenn. Det er nok en langvarig og kraftig kuldepåvirkning som har satt spor i form av astma. Kulde utløser også astmaproblemer hos mange med "vanlig" astma. Mange idrettsutøvere med astmaproblemer bruker astmamedisiner forebyggende i denne forbindelsen.

Når det gjelder kolsdiagnosen kan den av og til overdrives/misforstås når man kommer opp i noe høyere alder. Da kommer også en naturlig alderspåvirkning som reduserer elastikken i lungene slik at luftveiene faller sammen tidligere enn normalt når man puster ut. Den delen kan man ikke gjøre noe med. Det viktigste man kan bidra med er nok å redusere "slitasjen" på luftveiene/slimhinnen ved å unngå å trene  i veldig kald luft over lengre tidsrom, eventuelt bruke kuldemaske. Samtidig bruk av astmamedisin kan til en viss grad dempe reaksjonen i slimhinnen. Man kan eventuelt også prøve med tilskudd av kolsmedisin for å se om det fungerer.

Lunge

Kolsutvikling etter langvarig luftveisinfeksjon?

Hei, har fått diagnosen Kols grad 2. Ville ha en ny vurdering hos annen spesialist. Har kjent astma som startet i ungdomsårene. For 4-5 år siden ble jeg smittet av en luftveisinnfeksjon noen hadde fått i Asia. Denne var langtekkelig for de som fikk den. Tok flere måneder før folk ble bra. Jeg ble aldri bra igjen og har siden hostet mye slim daglig og vært "tettere" i luftveien. Ble belastningstestet og hadde O2 opptak på 134% og tålte en belastning på 164% av hva som er normalt. Samtidig har jeg dårlig FEV1 og FVC. FEV 1 er 66% og FVC er 90%. FEV1/FVC er 78%.

Han som foretok belastningstesten syntes resultatene var merkelige siden jeg hadde så godt O2 opptak og tålte så høy belastning og han hadde aldri hatt noen som hadde en KOLS diagnose med disse resultatene. Han anbefalte derfor videre undersøkelser. Jeg har fått fler og fler medisiner, men ingen har særlig virkning. Han mente at jeg kunne ha en vedvarende infeksjon i lungene som ikke slo ut på blodprøver og anbefalte prøvetaking og evt bronkoskopi for å sjekke dette. Papirene av undersøkelsene og hva han anbefaler er videresendt fra fastlege til sykehus hvor jeg snart skal på årlig kontroll.

Hva anbefaler dere å gjøre? Ønsker selv å få eliminert alle mulige årsaker til hosten og slimproduksjonen. Dette var jo som nevnt tidligere noe som kom over natta og ikke noe jeg fikk over tid.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,og takk for spørsmålet!

Det er kjent at astma fra tidlig i livet kan disponere for utvikling av kols. For øvrig er det ikke helt ukjent at mennesker angir at deres problemer startet etter en kraftig luftveisinfeksjon. Det er vanskelig å si hva som er årsaken, og om infeksjonen kan ha utløst en kols, eller ihvertfall bidratt til det. Luftveisobstruksjonen er jo en ting, men det er flere som plages av langvarig hoste og økt slim. Man er fortsatt usikker på hvorfor.

Når det gjelder resultatene av pusteprøven er det noe rart med FEV1 som andel av FVC, da dette ved kols er definert til å være under 70%. Men det kan også være en feil med gjennomføring av testen. FEV1 er uansett lav og tilsier en obstruksjon i bronkiene.

Surstoffopptaket er avhengig av kvaliteten på lungevevet, hjertekapasitet og evnen som muskulaturen har til å trekke oksygen ut av blodet. Dette er mulig å øke ved fysisk trening. Men jeg er enig i at det er forbausende gode resultater. Det betyr nok at du ikke har tegn til lungevevsskade med emfysemutvikling, selv om luftveiene er trangere enn normalt. Forøvrig er ikke FEV1 på 66% en svært lav verdi, selv om den er lavere enn normalt. Jeg vil kanskje tro at det er slimproduksjonen som plager deg mest?

Jeg regner med at det er gjort vanlig røntgenundersøkelse av lungene, men kanskje ikke HRCT? Det siste kan blant annet gi et bedre bilde av endringer i luftveisslimhinnen. Ellers vil man nok sjekke blodprøver og gjenta testene av lungefunksjonen, eventuelt teste ut andre medisiner.

 

 

 

Lunge

Ukontrollert astma.

Jeg har astma og har pulsoximeter. Nå er jeg syk så astmaen er ute av kontroll. Jeg har hatt oksygenmetning ned på 90 i dag og nå svinger det mellom 93-94. Jeg føler at jeg får puste, men jeg lurer på er jeg i noen fare ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astmaforverringer gir som regel ikke så store utslag i oksygenmetningen i blodet.  Hvis det skjer er det grunn til å sjekke tilstanden bedre. Oksygenmetningen i blodet er ikke noe du kan styre astmabehandlingen etter. PEF-målinger gir et bedre uttrykk for hvor tett du er i bronkiene. Når astmaen er ute av kontroll er det mest fornuftig å ta kontakt med legen for å sikre en raskest mulig stabilisering av tilstanden. 

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Fremstående øyne, høyt stoffskifte og lungefibrose. Noen sammenheng?

Har lungefibrose og får behandling for dette. Var hos øre/nese/hals og han ber meg ta av brillene. Mitt venstre øye buler utover og han sier jeg må få undersøkt om jeg har betennelse i skjoldbruskkjertelen. Har disse to tingene noe med hverandre å gjøre? Etter mange år uten hull i tennene har jeg plutselig fått også det. Hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kjenner ikke til noen direkte sammenheng mellom lungefibrose og høyt stoffskifte. Det kan være sammenheng mellom høyt stoffskifte (hyperthyreose eller Graves disease) og at øynene står mer ut. Da skyldes dette en økt nydannelse av vevet bak øyet som derved presser øyet fremover. Men det kan også ha andre årsaker. Så det er lurt å få en nærmere utredning av det, særlig hvis du ikke har tegn til økt stoffskifte eller struma.

Jeg kjenner ikke til noen sammenheng med økt grad av hull i tennene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Astmakomponent i kols

Fikk diagnosen mild kols med vesentlig astma komponent for et år siden . Er det normalt og føle seg helt utslitt etter en dag på jobb ved mild kols og hva betyr vesentlig astma komponent .

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. mars 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Kols er en samlebetegnelse på flere ulike lungesykdommer som gjør at det er trangt å puste. Det at du har en vesentlig astma komponent betyr at mye av din kols består av astma, og da kan du ha mange muligheter ved å få riktige medisiner og gode treningsvaner. I utgangspunktet skal du ikke bli helt utslitt av en mild kols, men det er mange ting som virker inn, og hva slags jobb du har, hvor mye du får til å trene er faktorer som  virker inn. Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale. Åpningstider hver dag fra kl 12 - 15.

Mvh Hilde

Lunge, Rettigheter

Grunnstønad

Hei, er allergisyk, med kols og astma. Mottar laveste grunnstønad. Er det mulighet å søke om stønad på grunn av ovennevnte sykdommer? Må dette lege attesteres (dokumenteres)? Hva dekkes av ytelsene?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mars 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunnstønad skal dekke ekstrautgifter du har på grunn av sykdom. Når det gjelder lungesykdom vil nok dekning av ekstrautgifter til transport være mest relevant. Andre ekstrautgifter som dekkes av grunnstønad er utgifter i forbindelse med fordyret kosthold. Typisk at du går på en diett som øker matutgiftene. Utgifter i forbindelse med klesslitasje som skyldes sykdom eller skade. Utgifter til drift av tekniske hjelpemidler du trenger på grunn av din helsesituasjon. Et eksempel på utgifter som ikke dekkes av grunnstønad er utgifter til medisiner.

Du må ha legeerklæring som bekrefter at du har økte utgifter, for eksempel til transport. Du må selv sannsynliggjøre at ekstrautgiftene er så høye at de gir rett til grunnstønad. Du har sats 1 på 653 kroner pr mnd. Sats 2 er 998 kroner. Du må derfor sannsynliggjøre at du har ekstrautgifter som minst tilsvarer 998 pr. mnd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge

Astma i den kalde årstiden

Det er kulden og vinteren som har gjort meg dårleg. Det er difor eg har vekke frå arbeid og vore sjukmeldt pga det. Det er mildt no,det gjeng no bedre no. Eg har jo kronisk astma. Vert det litt bedring no når det er mildt då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok ofte slik at man kan være dårligere av astma i den kalde årstiden. Det er god grunn til å tro at formen vil bedre seg ut over våren. Men samtidig er det greit å få sjekket ut medisinene sammen med legen og unngå ting som du vet utløser astmaplagene.

 

Lunge

Astma og luftveisinfeksjoner

Eg har vore forkjølt i vinter. Er eg meir redusert i pusten no på grunn av luftvegsinfeksjon,virkar det meir inn på astmaen no?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Infeksjoner i luftveiene, for eksempel forkjølelser og bronkitter er en av de vanligste årsakene til forverring i pusten ved astma. Infeksjonen irriterer bronkiene slik at de blir hovne og litt trangere, samtidig som det også forsterker reaksjonen på andre ting som kan forverre astmaen. Denne økte følsomheten i luftveien kan holde seg i flere uker også etter at infeksjonen er over.

Vwennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Hvorfor er astma ustabil ?

Kva som gjer at eg har ustabil astma då, er det kulde og råluft som gjer det då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Ustabil astma kan ha mange forklaringer. Kulde og rå luft er påvirkning utenfra som utløser pusteproblemer. Langvarig eksponering for irritanter i luften man oppholder seg i, samt nylig gjennomgåtte eller pågående luftveisinfeksjoner kan være blant årsakene. Innemiljøet hjemme eller på jobben kan noen ganger være lurt å sjekke hvis man ikke finner annen god forklaring. Andre viktige årsaker er utilstrekkelig medisinbruk eller manglende effekt av de medisiner man bruker. Det kan være fornuftig å gjennomgå behandlingsopplegget med legen for å sjekke dette ut.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Pusteproblemer og angst

Av og til vert eg redd for at eg ikkje får nok lufttilførsel ned i lungene når eg er tett av astma. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Det er ganske vanlig å bli urolig når pusten blir dårlig. Problemet med det er at man da bruker enda mer oksygen. Ofte kan det hjelpe å få hjelp til å takle angsten forbundet med forverrelser i pusten. I tillegg er det lurt å gjennomgå medisinene og måten å bruke medisiner på for å forebygge og takle pusteproblemene best mulig når de kommer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem